SFÂNTA MARIA 2019: Săptămână de lucru mai scurtă pentru unii salariați
DE D.G. • 12 AUG 2019 • 17:04

Salariații, indiferent că lucrează la stat sau la privat, vor primi liber joi cu ocazia Adormirii Maicii Domnului.
Totuși, bugetarii primesc și o zi liberă suplimentară, astfel că vor beneficia de o minivacanță de patru zile.
Guvernul a aprobat ca 16 august să fie zi liberă pentru angajaţii din instituţiile publice, urmând să fie recuperată până la sfârşitul lunii august.
Nu vor beneficia de zi liberă angajaţii care trebuie să asigure permanenţa şi magistraţii care au termene în procese în data respectivă.
Guvernul a adoptat noi sancţiuni pentru şoferii care folosesc telefonul mobilGuvernul a adoptat, luni, proiectul de ordonanţă prin care se interzice în timpul conducerii pe drumurile publice a unui vehicul aflat în mişcare a ţinerii în mână a telefonului mobil sau a oricărui dispozitiv mobil prevăzut cu funcţia de înregistrare ori redare text, foto sau video, nerespectarea acestei prevederi fiind sancţionată cu patru puncte de penalizare şi amendă cuprinsă între 6-8 puncte-amendă.
„La propunerea Ministerului Afacerilor Interne a fost adoptată o ordonanţă simplă de modificare şi completare a legislaţiei privind circulaţia pe drumurile publice. Se referă aceste completări, în primul rând, la interzicerea în timpul conducerii pe drumurile publice a unui vehicul aflat în mişcare a ţinerii în mână a telefonului mobil sau a oricărui dispozitiv mobil prevăzut cu funcţia de înregistrare ori redare text, foto sau video. După cum ştiţi, în prezent, legislaţia interzice doar folosirea în timpul mersului a telefoanelor mobile. Nerespectarea noilor prevederi se va sancţiona cu amendă, inclusiv în cazul conducătorilor de vehicule pentru care nu este prevăzută obligativitatea deţinerii permisului de conducere. În plus, în cazul cazul conducătorilor auto se introduce sancţiunea de 4-5 puncte amendă şi suspendarea dreptului de a conduce pe o perioadă de 30 de zile în situaţia în care se încalcă noua normă în acelaşi timp cu altă regulă pentru circulaţia vehiculelor, având în vedere că în acest caz gradul de pericol social creşte destul de mult”, a declarat purtătorul de cuvânt al Guvernului, Nelu Barbu, la Palatul Victoria.
El a precizat că noile reglementări vor intra în vigoare la 60 de zile de la data publicării în Monitorul Oficial, perioadă în care Poliţia Rutieră va desfăşura activităţi de informare.
Potrivit unui comunicat al MAI, prin introducerea noilor prevederi se urmăreşte „reducerea semnificativă a numărului accidentelor de circulaţie cauzate de faptul că şoferului i-a fost distrasă atenţia de la condus din cauza folosirii telefonului mobil sau a unui dispozitiv mobil prevăzut cu funcţia de înregistrare ori redare text, foto sau video”.
„Folosirea telefonului mobil şi a altor dispozitive electronice de comunicare sau divertisment, în timpul mersului, reprezintă unul dintre principalii factori de distragere a atenţiei pentru conducătorii de vehicule, constituind o reală problemă pentru siguranţa rutieră, prin amploare şi frecvenţă”, se explică în comunicatul citat.
Pensii mai mari pentru cinci milioane de români, de la 1 septembrie. Punctul de pensie va fi majorat
Publicat: (acum 17 ore) // Actualizat: (acum 17 ore) // Sursa: romaniatv.net
Autor: Filip Stan
Luna septembrie aduce vești excelente pentru aproximativ cinci milioane de români, întrucât pensiile acestora vor fi majorate, de la 1 septembrie.
De asemenea, acesta a declarat că pensiile speciale nu vor fi majorate, ci doar cele bazate pe contributivitate.
La finalul lunii iunie, 4,67 milioane de pensionari încasau, în medie, 1.188 lei, cu 1 leu mai mult decât în luna mai, potrivit ultimelor statistici furnizate de Casa Naţională de Pensii Publice.

Alertă socială! Ce pensie vei avea dacă ai cotizat între 10 și 15 ani
Noua Lege a pensiilor vine cu schimbări majore pentru foarte mulți români. Totul depinde de anii în care au cotizat la stat.Mai precis, noua lege face o diferență între cei care au cotizat între 10 și 15 ani și cei care au o vechime mai mare de 15 ani.
Concret, cei care au o vechime între 10 și 15 ani vor primi o pensie minimă, se menționează în proiectul de lege. Aceasta va fi stabilită în funcție de perioada în care a cotizat la stat, într-un procent de 40% din salariul minim brut pe ţară garantat în plată. La acesta se adaugă câte 1% din salariul minim brut pe ţară garantat în plată, pentru fiecare an de stagiu de cotizare realizat între 11 ani şi 14 ani inclusiv.
În cazul românilor care au o vechime mai mică de 10 ani și grad de handicap, pensia minimă se stabileşte într-un procent de 40% din salariul minim brut pe ţară garantat în plată, scrie în lege, conform Voxbiz.ro.
De asemenea, cei care beneficiază de pensie de urmaș au dreptul la o pensie minimă în cuantum de 35 % din salariul minim brut pe ţară garantat în plată. Pensia celor care au cotizat peste 15 ani va fi calculată în raport cu numărul de puncte acumulate. În acest context, valoarea punctului de pensie va fi, de la 1 septembrie 1265 lei, de la 1 septembrie 2020 va fi de 1775 lei, urmînd ca, de la 1 septembrie 2021 ar urma să fie 1875 lei.Conform noii legi, cuantumul pensiei minime se modifică, ori de câte ori se modifică salariul minim brut pe ţară garantat în plată.

Agenția imobiliară Csadex susține că deși prețurile apartamentelor din marile orașe sunt în continuare nejustificat de mari, prețul caselor din împrejurimile orașelor continuă să scadă și chiar dacă sunt înconjurate de terenuri și grădini destul de generoase se vând foarte greu. Cel mai probabil, principalul motiv e traficul infernal care provoacă întârzieir nejustificate ale drumului spre și dinspre casă.
Un studiu efectuat în primele șase luni ale anului, specialiștii CasaDex.ro au ajuns la concluzia că potențiali cumpărători din România preferă mediile urbane, alegând să-și achiziționeze un apartament în apropierea serviciului și a școlilor, iar dacă ar fi să stea la curte, în apropierea orașelor, aleg să-și construiască singuri casele, preferând construcțiile cu design modern.
În această situație multe dintre casele din împrejurimile zonelor urbane își găsesc foarte greu cumpărători, unele dintre acestea rămânând pe piață chiar și mai mulți ani la rând, în timp ce gospodăriile din zone pitorești, retrase nu se vând nici dacă sunt oferite la sume modice, de 10.000-20.000 euro, preț în care intră și suprafețe foarte mari de teren.
Un alt motiv pentru care imobilele situate la câțiva km de orașe nu mai au căutare este că orășenii nu-și mai permit cumpărarea și întreținerea unei case de vacanță ca înainte de criză, iar cei care dețin deja o astfel de proprietate încearcă să o înstrăineze pentru a scăpa de cheltuielile pe care această le generează anual.
Însă și prețurile apartamentelor sunt, mai degrabă, în stagnare, pe fondul scăderii cererii eligibile și a măsurilor luate de BNR pentru a limita îndatorarea creditaților. Ca atare, ritmul de creștere a prețurilor apartamntelor s-a redus la 1,8% anul trecut, potrivit Eurostat, iar analiștii se așteaptă ca avansul prețurilor apartamentelor să frâneze și mai mult anul acesta, mai ales pe componenta veche a pieței rezidențiale.
SOCANT. A Luat Foc Bamboo Pentru A Treia Oara
Un incendiu a fost anunţat, în urmă cu câteva minute, la ISU Dobrogea Constanţa.
Potrivit celui care a solicitat intervenţie militarilor incendiul este la Clubul Bamboo din Mamaia.
Anamaria Stoica, purtătorul de cuvânt al ISU Dobrogea Constanţa spune că se intervine cu şapte autospeciale de stingere şi autoscara.
Incendiul se manifestă violent.
Au fost realizate echipe de cautare şi din primele informaţii nu sunt victime.
Mai mulți martori filmează incendiul chiar în aceste momente. Deși nu bate vântul, flăcările au învăluit întregul local, ce arde pe o suprafață de zeci de metri pătrați.
Schimbare majoră de la 31 decembrie 2019! Ce se întâmplă cu pachetele de țigarete din România
Luni, 12 August
De la 31 decembrie 2019, fiecare pachet de țigarete produs în UE sau destinat pieței europene va avea un marcaj unic, care va permite urmărirea lui în spațiul comunitar. Este vorba despre cel mai complex sistem de supraveghere orizontală creat până acum în UE şi scopul său este combaterea traficului şi a evaziunii fiscale din domeniu.
Comisia Europeană a acordat României termen până pe 31 decembrie 2019 pentru ca acest sistem să devină complet operaţional pe teritoriul nostru.
Astfel, fiecare pachet de ţigarete produse sau destinate pieţei europene va fi identificat printr-un marcaj de trasabilitate numit „identificator unic”, care conține informaţii despre locul, data producţiei şi destinaţia pachetului.
Identificatorul unic permite ca toate pachetele de produse din tutun introduse pe piaţă să fie înregistrate şi urmărite pe întreg teritoriul Uniunii.
Toate ţigaretele şi tutunul de rulat fabricate în UE sau importate înainte de 20 mai 2019 (nemarcate) pot să rămână în circulaţie şi să fie vândute pe piaţă timp de un an, până la 19 mai 2020. Ele trebuie eliminate de pe piaţă imediat după aceasta dată.