Meteo: Vine ploaia, dar nu si la Bucuresti
Miercuri, 14 August 2019, ora 00:00 Dupa canicula care ne-a topit, urmeaza cateva zile cu ploi. Administratia Nationala de Meteorologie a emis o informare meteo de furtuni valabila pentru toata tara de miercuri pana vineri.
Miercuri vor fi maxime de 34 de grade in Moldova, 30 in Maramures, 28 in Crisana, 34 in Transilvania, 30 in Banat, 35 in Oltenia, 35 in Muntenia si 34 de grade in Dobrogea.
In Bucuresti vor fi 33 de grade, dar inca nu ploua.
Iata maximele de miercuri in alte orase din tara:
Brasov: 31 grade
Oradea: 28 grade
Constanta: 28 grade
Suceava: 31 grade
Baia Mare: 29 grade
Cluj-Napoca: 31 grade
Pitesti: 32 grade
Sibiu: 32 grade
Iasi: 32 grade
Galati: 34 grade
Arad: 27 grade
Ploiesti: 32 grade
Timisoara: 28 grade
Craiova: 34 grade
Drobeta-Turnu Severin: 34 grade
Giurgiu: 34 grade
Targu Mures: 33 grade
Ploile vor continua si joi in mai multe regiuni. Mercurul din termometre ajung la maxime de 28 de grade in Moldova, 24 in Maramures, 26 in Crisana, 25 in Transilvania, 27 in Banat, 30 in Oltenia, 31 in Muntenia si 30 de grade in Dobrogea.
In Bucuresti vor fi maximum 31 de grade si ceva nori.
Iata maximele de joi in alte orase din tara:
Brasov: 21 grade
Oradea: 23 grade
Constanta: 28 grade
Suceava: 17 grade
Baia Mare: 21 grade
Cluj-Napoca: 21 grade
Pitesti: 28 grade
Sibiu: 22 grade
Iasi: 22 grade
Galati: 30 grade
Arad: 24 grade
Ploiesti: 29 grade
Timisoara: 26 grade
Craiova: 29 grade
Drobeta-Turnu Severin: 27 grade
Giurgiu: 32 grade
Targu Mures: 22 grade Iata cum va fi vremea pana pe 25 august A.G.
Navete spatiale tot mai destepte si mai autonome. Comunica unele cu altele si pot fi propulsate de apa
Miercuri, 14 August 2019, ora 00:00 In incercarea de a obtine sonde spatiale cat mai mici si mai independente, NASA a testat recent nanosateliti propulsati de catre apa.Mai mult, cele doua mini-sonde spatiale in forma de cub, cu latura de numai 10 centimentri, pot comunica intre ele. Unul este „sef”, iar altul subordonat, arata Science Alert.Scopul este de testare a capacitatii acestor instrumente de a desfasura operatiuni in mod autonom, oamenii dand doar comenzile mari. In acest caz, comanda a fost de a se apropia, restul fiind planuit si executat de catre navete.Sondele se aflau la o distanta de 9 kilometri una de alta, pe orbita Pamantului, dar intre ele a fost prestabilit un canal de comunicare radio. Satelitul-sef a dat celuilalt comanda sa isi foloseasca propulsia pe baza de vapori de apa pentru a se apropia, ceea ce s-a si intamplat, fara surprize.Pe viitor se doreste dezvoltarea unor roiuri de drone controlate cu ajutorul inteligentei artificiale, care sa permita explorarea spatiala. Acestea nu vor fi controlate individual de pe Terra.Dupa modelul albinelor, vor avea o „regina”, aceasta fiind cea preprogramata cu instructiunile necesare, pe care le va transmite mai departe dronelor sale.
Populatia de animale din padurile lumii s-a redus la jumatate fata de 1970: „Liderii mondiali sa declare o urgenta planetara”
Marti, 13 August 2019, ora 20:44 Numarul vietuitoarelor care traiesc in padurile din intreaga lume s-a redus cu cel putin o jumatate in ultimii 50 de ani, avertizeaza un studiu citat marti de Press Association.
Vietuitoarele din mediul forestier sunt vitale pentru mentinerea sanatatii padurilor si junglelor, zone importante care inmagazineaza dioxidul de carbon din atmosfera si care ajuta la reducerea schimbarilor climatice, se arata intr-un raport publicat de organizatia de mediu World Wide Fund for Nature (WWF)si Zoological Society of London (ZSL).
Conform studiului efectuat asupra a 455 de populatii din 268 de specii de vietuitoare salbatice care traiesc exclusiv in mediul forestier, numarul acestora a scazut in medie cu 53% din 1970.
Cea mai mare amenintare la adresa vietuitoarelor salbatice care traiesc in paduri este reprezentata de pierderea si distrugerea habitatului, in mare parte provocate de curatarea terenurilor in vederea productiei de bunuri de uz uman, dar si de exploatarea forestiera nesustenabila si incendii de vegetatie.
Alte pericole la adresa mamiferelor, amfibienilor, reptilelor si pasarilor din mediul forestier sunt vanatoarea, schimbarile climatice, introducerea speciilor invazive, comertul ilegal cu animale si prezenta unor boli, se arata in raport.
Cel mai mare declin a fost consemnat in padurile tropicale, precum cele din zona amazoniana.
WWF a lansat un apel la adresa liderilor lumii sa declare urgenta planetara si sa elaboreze un nou acord global „pentru natura si oameni in 2020” necesar, potrivit organizatiei de mediu, pentru stoparea schimbarilor climatice, dar si pentru ca natura sa isi revina, iar sistemul alimentar sa fie restabilit.
„Padurile sunt sisteme complexe care depind de fauna salbatica care traieste in interiorul lor pentru a le mentine sanatoase, iar scaderea rapida a numarului vietuitoarelor din ultimele decenii reprezinta un semnal de alarma urgent”, a declarat Will Baldwin-Cantello din cadrul WWF.
„Padurile gazduiesc mai mult de jumatate dintre animalele terestre din lume dar sunt, de asemenea, cel mai mare aliat natural al nostru in lupta impotriva problemelor climatice”, a adaugat specialistul.
„Este nevoie ca liderii mondiali sa declare o urgenta planetara si sa demareze un program global de recuperare pentru a mentine padurile noastre in picioare pentru a ne proteja planeta”, a mai spus Baldwin-Cantello.In raport sunt amintite unele povesti de succes, cum ar fi revenirea padurilor pe unele terenuri folosite pentru ferme in Costa Rica si cresterea numarului de gorile de munte in Africa Rasariteana, ca exemplu al modul prin care distrugerea naturii poate fi inversata.
Explozie nucleara in Rusia: Nivelul radioactivitatii in Romania e sub limite. Nu s-au publicat depasiri la nicio statie la nivel mondial
Marti, 13 August 2019, ora 21:19 Agentia Internationala pentru Energie Atomica de la Viena nu a publicat depasiri ale nivelului de radioactivitate la nicio statie din lume, potrivit presedintelui Comisiei Nationale pentru Controlul Activitatilor nucleare (CNCAN), Rodin Traicu.
Reactia vine dupa explozia nucleara care a avut loc saptamana trecuta in Rusia.
Rodin Traicu a precizat ca inca de joia trecuta au inceput sa fie efectuate masuratori ale radioactivitatii pe teritoriul Romaniei, care nu au semnalat depasiri ale nivelului de 5 bq/mc.
„Afland ca a existat un incident cu posibile influente radiologice, conform procedurilor interne, ofiterul de serviciu al CNCAN joi a luat legatura cu ofiterul de serviciu de la Inspectoratul General pentru Situatii de Urgenta pentru a verifica informatia din mai multe surse. Am fost informat in paralel de catre ofiterul de serviciu si am dat dispozitie si am inceput sa analizam situatia masuratorilor care se fac pe tot teritoriul Romaniei de catre cele 17 laboratoare care masoara radioactivitatea mediului atat in aer cat si in apa, aerosoli cat si radiatiile gamma, al caror raport il primim prin laboratorul de referinta in domeniul monitorizarii radioactivitatii mediului.
Pot sa va confirm ca in toata aceasta perioada cat am facut aceasta monitorizare pe tot teritoriul Romaniei radioactivitatea probelor de aerosoli, la o limita de avertizare de 50 Bq/mc si de alarmare de 200 Bq (Becquerel) /mc, nu au depasit 5 bq/pe mc, la Constanta avand 2 bq/mc, iar in Bucuresti 4,5 bq/mc. Cele mai mici valori erau la Arad, Baia, Mare, Sfantu Gheorghe, Miercurea Ciuc, Piatra Neamt si Babele”, a explicat Traicu la Digi 24.
El a adaugat ca debitul de doza gamma existent pe teritoriul Romaniei, cu limita de avertizare de 1 microSv/h si de alarmare 10 microSv/h, a fost, in Bucuresti de 0,08, mai mic de 12 ori, la fel si in la Miercurea Ciuc, Craiova, Ploiesti, valori mai mari, de 0,11, fiind inregistrate la Galati, Tulcea, Sibiu, Sfantu Gheorghe, Iasi.
„Facem analize comparative la 24 de ore pentru a urmari orice posibila modificare a nivelului de variatie a radioactivitatii atat in aerosoli cat si in depuneri fixe si in apa, precum si a radiatiilor gamma si urmarim si masuratorile paralele care se fac in zona centralei de la Cernavoda de statiile de la Constanta, Slobozia si Calarasi, precum si zona de influenta a centralei de la Kozlodui, statiile de la Bechet, Zimnicea, Craiova si Drobeta Turnu Severin”, a spus presedintele CNCAN.
Informatii vehiculate dar nepublicate oficial
Intrebat de unde a primit informatia referitoare la incidentul din Rusia si o posibila depasire a nivelului de radioactivitate, Traicu a raspuns ca informatia a venit pe sursele pe care le are CNCAN, sursa principala fiind reglementatorii din Rusia si Republica Moldova, care au anuntat ca a fost un incident, dar nu au fost publicate depasiri pe site-ul niciunei institutii.
„Noi accesam site-urile de informatii ale colegilor nostri, de la regulatorii celorlate tari, inclusiv din Rusia, dar si Moldova, Ucraina, Bulgaria si in principal site-ul Agentiei Internationale pentru Energie Atomica de la Viena, avand in vedere ca toate tarile membre ale AIEA, in baza tratatelor de acorduri semnate in plan international au obligatia de a masura si de a pune pe site informatiile care indica o depasire a nivelului de referinta a radioactivitatii. Pe site-ul regulatorului din Rusia nu au aparut depasiri si nici in statele limitrofe noua. Agentia Internationala pentru Energie Atomica de la Viena pe site-ul sau nu a publicat depasiri ale nivelului de referinta la nicio statie, la nivel planetar. (…)
Informatia a venit pe sursele pe care le avem, de la regulatorii cu care suntem in legatura. In principal sursa pe care am avut-o a fost de la regulatorul din Rusia, dar si de la cel din Republica Moldova. A venit stirea ca a fost un incident. Nu a existat nicio afisare de depasiri de valori pe site-ul niciunei institutii. Este uzul ca informatia despre un incident sa fie inseminata tuturor si in primul rand este anuntat Centrul Operativ pentru situatii de Urgenta al Agentiei de la Viena, care functioneaza 24 de ore din 24 pentru a gestiona informatiile la nivel planetar”, a afirmat Rodin Traicu.
Care a fost nivelul de radiatii real?
Nivelul de radiatii in orasul Severodvinsk, regiunea Arhanghelsk (nord-vestul Rusiei), a crescut de pana la 16 ori la 8 august, dupa un accident despre care autoritatile ruse au spus ca a implicat un test cu racheta pe o platforma in mare, a anuntat marti Agentia meteorologica de stat din Rusia (Rosghidromet), citata de agentia de presa TASS, potrivit Reuters.
Ministerul Apararii rus declarase initial ca nivelul de radiatii s-a incadrat in parametri normali dupa incidentul de joi, dar autoritatile din Severodvinsk au semnalat o crestere brusca a nivelului de radiatii pentru o perioada scurta de timp.
Greenpeace a anuntat ca nivelul radiatiilor (de la Severodvinsk) a crescut de 20 de ori.
Agentia meteorologica de stat din Rusia a apreciat marti ca a fost o crestere de 4-16 ori a nivelului de radiatii, in baza datelor obtinute dupa masurarea dozei de radiatii gamma in sase puncte din Severodvinsk.
La 8 august, Sistemul teritorial automat de monitorizare a radiatiilor (Automatic radiation monitoring system) din Arhanghelsk a inregistrat in sase din cele opt puncte monitorizate la Severodvinsk depasirea nivelului de radiatii gamma de 4-16 ori fata de indicii normali, a declarat un responsabil al Rosghidromet, Iuri Peskov.
Valoarea medie de radiatii pentru Severodvinsk este de 0,11 lSv/h (micro-Sievert/ora) . Dupa varful inregistrat de radiatii in cursul diminetii, valorile au inceput sa scada si la ora locala 14:30 fondul de radiatii in oras a revenit la normal, variind intre 0,13 si 0,16 lSv/h (micro-Sievert/ora), potrivit publicatiei 29.ru.
Incidentul s-a produs pe o platforma pe mare in apropiere de Severodvinsk. Ministerul Apararii rus a comunicat ca au decedat doua persoane. Ulterior, Agentia nucleara rusa Rosatom a anuntat ca cinci dintre angajatii sai si-au pierdut viata in urma unui test esuat, iar alti trei au fost raniti.
Ministerul Apararii de la Moscova a clasificat informatiile despre acest incident, iar comunicatul despre cresterea nivelului de radiatii a fost retras de pe internet.