Declaraţia Comună a preşedinţilor României şi SUA subliniază angajamentul reciproc faţă de statul de drept şi o justiţie independentă
Publicat: (acum 12 ore) // Actualizat: (acum 12 ore) // Sursa: romaniatv.net
Autor: Filip Stan
Declaraţia Comună a preşedinţilor României şi SUA, Klaus Iohannis şi Donald Trump, subliniază angajamentul reciproc faţă de statul de drept şi o justiţie independentă, care sunt puternic susţinute de poporul român şi subliniază că buna guvernare constituie baza securităţii şi prosperităţii noastre comune. Documentul face referire la crearea de noi oportunităţi pentru creşterea securităţii, dezvoltării şi prosperităţii, şi pentru a răspunde mai bine provocărilor şi responsabilităţilor globale pe care le împărtăşim. De asemenea, declaraţia menţionează evitarea riscurilor de securitate care însoţesc investiţiile chineze în reţelele de telecomunicaţii 5G şi subliniază opoziţia faţă de Nord Stream 2 şi alte proiecte care îi fac pe aliaţii şi partenerii noştri dependenţi energetic faţă de Rusia.

„Ca Preşedinţi ai României şi Statelor Unite ale Americii, acţionăm împreună, ca prieteni şi aliaţi, pentru a avansa Parteneriatul nostru Strategic robust şi durabil. Prin parteneriatul nostru, care se aprofundează, vom crea noi oportunităţi pentru creşterea securităţii, dezvoltării şi prosperităţii, şi pentru a răspunde mai bine provocărilor şi responsabilităţilor globale pe care le împărtăşim.
Rememorăm Revoluţia din Decembrie de acum 30 de ani, când românii curajoşi au înlăturat o dictatură brutală şi au îndreptat ţara pe calea democraţiei, a statului de drept şi a economiei de piaţă. Anul acesta am marcat, de asemenea, cu mândrie, şi aniversarea a 15 ani de la aderarea României la Organizaţia Tratatului Atlanticului de Nord (NATO).
Împreună, statele noastre au depus eforturi durabile pentru modernizarea forţelor noastre armate şi pentru a ne îndeplini angajamentele asumate în cadrul NATO cu privire la partajarea echitabilă a responsabilităţilor. Militarii noştri acţionează umăr la umăr pentru apărarea libertăţii şi în vederea consolidării posturii de apărare şi descurajare pe Flancul Estic al NATO, inclusiv în Marea Neagră, care este de importanţă strategică pentru securitatea transatlantică. De asemenea, căutăm să evităm riscurile de securitate care însoţesc investiţiile chineze în reţelele de telecomunicaţii 5G.
România şi Statele Unite recunosc că securitatea energetică este securitate naţională. Subliniem opoziţia noastră faţă de Nord Stream 2 şi alte proiecte care îi fac pe aliaţii şi partenerii noştri dependenţi energetic faţă de Rusia. Resursele de gaze naturale din România au potenţialul de a creşte prosperitatea statelor noastre, precum şi de a întări securitatea energetică a Europei. România şi Statele Unite vor analiza modalităţi de îmbunătăţire a climatului investiţional în domeniul energiei în beneficiul ambelor ţări. Mai mult, încurajăm puternic colaborarea strânsă a industriilor noastre pentru a sprijini obiectivele României în domeniul energiei nucleare civile.
Excelentul nostru parteneriat în domeniul aplicării legii şi al luptei împotriva corupţiei se bazează, în mod ferm, pe un angajament reciproc faţă de statul de drept şi o justiţie independentă, care sunt puternic susţinute de poporul român. Mai mult, subliniem că buna guvernare constituie baza securităţii şi prosperităţii noastre comune.
România şi Statele Unite evidenţiază cu mândrie creşterea substanţială a schimburilor comerciale dintre cele două ţări, precum şi interesul nostru comun pentru crearea unui climat investiţional care să ofere transparenţă, predictibilitate şi stabilitate. Prin urmare, ne angajăm să ne consolidăm, pe mai departe, relaţia comercială şi să încurajăm creşterea investiţiilor în ambele ţări.
Statele Unite îşi reiterează sprijinul pentru eforturile României de a deveni eligibilă pentru intrarea în Programul Visa Waiver în conformitate cu cerinţele legislaţiei SUA”.
Americanii au testat o racheta interzisa pana acum de tratatul nuclear cu Rusia
Marti, 20 August 2019, ora 09:19 Armata americana a efectuat, duminica, un test cu racheta conventionala de croaziera cu raza medie de actiune, lansata de pe coasta vestica, a comunicat luni Pentagonul.
Testele cu acest tip de racheta ar fi fost interzise prin Tratatul privind Fortele Nucleare Intermediare (INF), din care SUA s-au retras pe 2 august, acuzand Rusia de incalcarea lui.
„Racheta testata a parasit lansatorul mobil de la sol si a lovit cu precizie tinta dupa mai mult de 500 km de zbor”, a indicat Departamentul Apararii.
Testul a fost efectuat de pe insula San Nicolas, California, duminica la ora locala 14:30, a precizat comunicatul Pentagonului.
„Datele culese si invatamintele trase din acest test vor oferi Departamentului Apararii informatiile necesare pentru dezvoltarea de noi arme cu raza medie”, arata acesta intr-un scurt comunicat.
Chiar in ziua retragerii Statelor Unite din INF, ministrul Apararii, Mark Esper, a anuntat ca tara sa va accelera dezvoltarea de noi „rachete sol-aer conventionale, intr-un raspuns prudent la actiunile Rusiei”.
Esper a precizat ca SUA au inceput din 2017 cercetari cu privire la aceste sisteme de rachete, ramanand insa in limitele impuse de INF, incheiat in 1987 intre fosta URSS si SUA, referitor la eliminarea rachetelor cu raza scurta si medie de actiune.
Americanii fac un pas in spate in disputa cu Huawei. Ce le-au permis sa faca chinezilor
Marti, 20 August 2019, ora 08:19 Statele Unite au decis sa extinda cu 90 de zile permisiunea ca Huawei Technologies sa cumpere componente de la companii americane, pentru a aproviziona clientii existenti, dar a adaugat 40 de unitati ale companiei chineze pe lista neagra.
Extinderea are data de joi, s-a aflat despre ea vineri, iar luni a fost anuntata oficial de secretarul pentru Comert, Wilbur Ross, chiar daca presedintele Donald Trump a sugerat inca din weekend ca masura nu este garantata, transmite Reuters.
Actiunile producatorilor americani de cipuri care vand componente catre Huawei, intre care Qualcomm, Intel si Micron Technology, au crescut in urma aparitiei acestei informatii oficiale.
Prelungirea cu 90 de zile „are rolul sa acorde clientilor din Statele Unite un timp suficient de tranzitie pentru a renunta la echipamentele Huawei, avand in vedere riscurile persistente pentru securitatea nationala si de politica externa.
In timp ce cerem consumatorilor sa renunte la produsele Huawei, recunoastem ca este nevoie de mai mult timp pentru a preveni orice perturbare”, a anuntat Departamentul pentru Comert.
In luna mai, guvernul SUA a inclus Huawei pe o lista neagra de companii implicate in activitati care pun in pericol securitatea nationala si interesele de politica externa.
La scurt timp, Departamentul pentru Comert a permis Huawei sa cumpere unele bunuri fabricate de companii americane, pentru a reduce impactul asupra clientilor.
Intre afiliatele Huawei incluse pe lista se afla cele din Argentina, Australia, Belarus, China, Costa Rica, Fransa, India, Italia, Mexic si multe alte tari.
Perioada acordata de SUA expira pe 18 noiembrie.
Dintre cele 70 de miliarde de dolari cheltuite in 2018 de Huawei pentru achizitia de componente, circa 11 miliarde au mers catre companii americane.
Trump si-a anulat o vizita in Danemarca, dupa ce premierul n-a vrut sa-i vanda Groenlanda
Miercuri, 21 August 2019, ora 10:17 Presedintele american Donald Trump si-a anulat o vizita oficiala in Danemarca, dupa ce premierul acestei tari a spus ca Groenlanda nu este de vanzare.
Liderul de la Casa Alba trebuia sa mearga in Danemarca pe 2 septembrie, la invitatia reginei Margrethe a II-a, conform BBC.
Insa saptamana trecuta Trump a sugerat ca SUA sunt interesate sa cumpere Groenlanda, un teritoriu autonom danez.
Apoi, premierul danez Mette Frederiksen a replicat ca ideea este „absurda” si ca spera ca presedintele Trump nu vorbeste serios.
Liderul american a scris pe Twitter: „Danemarca este o tara foarte speciala cu oameni incredibili, insa bazandu-ma pe comentariile prim-ministrului Mette Frederiksen, ca nu ar avea niciun interes sa discute despre cumpararea Groenlandei, o sa amanam intalnirea noastra programata in doua saptamani pentru alta data…”.
Donald J. Trump@realDonaldTrum Denmark is a very special country with incredible people, but based on Prime Minister Mette Frederiksen’s comments, that she would have no interest in discussing the purchase of Greenland, I will be postponing our meeting scheduled in two weeks for another time…. Totodata, un purtator de cuvant de la Casa Alba a confirmat ca vizita a fost anulata.Casa regala daneza a confirmat, de asemenea, anularea vizitei, iar purtatorul de cuvant Lene Balleby a spus ca miscarea a fost „o surpriza”.
Trump a confirmat de curand informatiile potrivit carora este interesat sa cumpere Groenlanda. Cand a fost intrebat duminica daca ar da la schimb un teritoriu american pentru insula, el a raspuns: „Ei bine, s-ar putea face multe lucruri”.
„In esenta, este o afacere imobiliara mare”, a spus el.
Ideea a fost insa respinsa de oficialii din Groenlanda si Danemarca. „Groenlanda nu este de vanzare, dar este deschisa pentru comert si cooperare cu alte tari, inclusiv cu SUA”, au transmis acestia.Lars Lokke Rasmussen, fostul premier danez, a scris pe Twitter: „Trebuie sa fie o pacaleala de 1 Aprilie”.