
Scrisoarea-testament a lui Panait Istrati: „Trăiască omul care nu aderă la nimic!”
„Făcând recenzia ultimei mele cărţi, Casa Thuringer, în «Monde», din 11 martie, prietena mea Madeleine Paz declară, categoric, că: «în raport cu alte cărţi ale mele, am scris o carte reacţionară». Ea adaugă: «Ceea ce rosteşte Istrati nu-i altceva decât o apărare a burgheziei». Şi concluzia ei este: «Cizmarule, râmâi la ciubotele tale!» (Ordin ce mi-a fost dat de toţi prietenii mei politici şi de care pomenesc eu însumi, în prefaţa sus-numitei cărţi).
Apoi Madeleine Paz exclamă: «Cât era de emoţionant Istrati, cât de preţios mesajul său, atunci când încă nu era decât un povestitor!»”.
Alungat din Egipt, arestat în Italia
În continuare, despre prietenie – cu ironie: „Acum zece ani, vorbind despre Mes Départs, în „Les Nouvelles Littéraires”, prietenul Philippe Neël îmi spunea acelaşi lucru, dar dintr-un motiv cu totul contrar celui al Madeleinei Paz: el îmi dezaproba înclinarea mea de-a voi să iau apărarea clasei muncitoare. (…) Sunt obişnuit să fiu tratat cu asprime. Nu au auzit tovarăşii Madeleinei Paz, strigându-se urbi et orbi, de la reîntoarcerea mea din Rusia, că sunt un «agent al Siguranţei» şi un «vîndut burgheziei», în timp ce eram alungat din Egipt şi mă arestau în Italia? Văzutu-s-a măcar unul dintre marii mei prieteni sărindu-mi în ajutor, luîndu-mi apărarea? Nici unul. Poate fiindcă nici unul nu era încredinţat că aş fi un om cinstit. Asta a fost, atunci, cea mai mare dintre toate durerile morale pe care leam cunoscut în viaţă. În acel moment, vitalitatea mea – care sperie pe doctori – a primit lovitura de graţie”.
Împotriva morții
Apoi, despre moarte – cu încrâncenare: „Şi totuşi nu vreau să cedez morţii nedrepte, morţii care-ţi închide gura, în timp ce trebuie să vorbeşti. Să vorbeşti fără cruţare, fără milă, în acest secol în care minciuna socială domneşte în toate clasele şi pune stăpânire, zilnic, pe minţile cele mai frumoase! Oricum, asta ar trebui îngăduit unui om care nu şi-a construit vile cu banii de pe cărţile sale şi căruia editorul său îi face acum pomana de a-i trimite exact atât cât să poată face faţă datoriilor, angajamentelor sale morale! Da! vreau să-mi las pielea pe această hîrtie albă, pe care atât am iubit-o! Dar, nu! Unul dintre ultimii prieteni îmi spune: «Nu! Categoric! Crapă, dar nu mai vorbi! Nu eşti o călăuză. Noi suntem călăuzele. Treburile omenirii sunt ale noastre»”.
Idealul de turmă
Demantelând-o pe Madeleine Paz, Istrati dramatizează fără ifose: „Ei bine, da!, o repet în faţa întregii lumi: orice «organizaţie» nu foloseşte şi nu va folosi niciodată decât organizatorilor! (…) Toţi cei cari vor să facă din om vita unei turme, sunt asasinii lui. Orice ar fi ei, inclusiv Madeleine Paz. În ciuda ei. În ciuda bunătăţii sale, adevărate. De ce? Pentru că sunt convins că revoltele păstorilor nu sunt decât revolte comanditate, deşi se întâmplă uneori ca aceşti păstori să-şi frângă şi ei gâtul în frumosul decor al manipulării sau al iluziei. Iată de ce strig de pe patul meu de suferinţă: Trăiască omul care nu aderă la nimic! (…) Revoluţia unuia singur, prin refuzul aderării la orice ar fi, este de altfel credinţa mea dintotdeauna. (…) Nimeni nu-şi închipuie până la ce punct am fost adevăratul revoltat din secolul meu, omul care, încă de copil, ghiceşte instinctiv crima de supunere la mentalitatea tradiţională: a familiei, a societăţii, apoi aceea a idealului de turmă.
Mama, părăsită la 12 ani
Furibund: „Astfel, am refuzat să-mi ascult mama, părăsind-o la vârsta de doisprezece ani, ca să mă duc să-mi agonisesc pâinea şi să dispun de viaţa mea; am refuzat să fiu sclavul unei singure meserii, practicînd prost o duzină; apoi m-am făcut, puţin cam fără voie, inapt serviciului militar şi totuşi încazarmat am făcut toate neghiobiile împotriva propriei mele sănătăţi, reuşind la capătul unei luni să fiu dispensat medical; am scăpat de două războaie, fugind departe de turma patriei mele care behăia în cor cu stăpânii; am refuzat să întemeiez o familie, neimpunînd niciodată vreunei femei cutare progenitură involuntară; nu am vrut niciodată să fiu membrul unui partid, al unei societăţi sau «organizaţii» profesionale şi, cînd am fost înscris cu de-a sila, n-am plătit cotizaţia mai mult de-o lună. În sfârşit, nici o uzină, nici un atelier sau alt mijloc de a-mi câştiga existenţa n-au izbutit, chiar în împrejurările cele mai favorabile, să mă păstreze mai mult de trei luni”.Un adevăr burghez

Prima linie de cale ferată pe actualul teritoriu al României

Prima Dacie a ieșit pe poarta fabricii acum 51 de ani. De fapt nu era prima. Cum a fost mințit Ceaușescu
20 august 1968. Pe poarta uzinei de la Colibași (Pitești) a ieșit primul autoturism românesc, Dacia 1100. Mașina avea culoare crem (n.r. – Alb 40), iar la volan se afla însuși Nicolae Ceaușescu, președintele Republicii Socialiste România. Oficial, el a primit și a condus prima Dacie.În realitate însă, Ceaușescu a primit modelul cu numărul 75, intens testat înainte, conducerea fabricii vrând astfel să se asigure că va da dictatorului o mașină impecabilă, fără nicio problemă. Mașina condusă de Ceaușescu la lansare există în continuare. Ea face parte din colecția de vehicule cu interes istoric deținute de Automobil Clubul Român.
Serie limitată pentru milițieni
Dacia 1100 a fost primul model de autoturism al producătorului autohton de automobile, Dacia. Modelul a fost comercializat între anii 1968 și 1971, până la intrarea în producție a celebrei Dacia 1300 (la care a început să se lucreze exact un an mai târziu, din 20 august 1969).
Dacia 1100 era bazată pe Renault 8, o berlină cu tracțiune și motor pe spate, de 46 CP (1108 cmc). Aceasta atingea o viteză maximă de 138 km/h, dar, conform declarațiilor vremii, la teste, limita a fost depășită cu 5 km/h. Un model cu un motor mai puternic, Dacia 1100S, care depășea cu puțin 150 km/h a fost produs în mai puțin de 100 de exemplare și a participat la Campionatul Național de Raliuri în anii 70. Din rațiuni politice, acest model nu a fost disponibil pentru populație, ajungând doar în dotarea Miliției.
Cea mai performantă mașină din clasa sa în blocul socialist
Modelul Dacia 1100 a avut un foarte mare succes la public, deopotrivă pentru că era o mașină autohtonă, dar și pentru faptul că designul și componentele principale veneau din Occident. Pe de altă parte, arată presa de specialitate a momentului, Dacia 1100 era o mașină mai performantă, mai ieftină și mai economică decât multe automobile contemporane din aceeași clasă produse în Europa de Est (cum ar fi Moskvitch 408/412, Wartburg 311, skoda 1000 MB sau Warszawa 223/224).
Conform contractului cu producătorul francez, Renault furniza toate părțile mari componente ale modelului, urmând ca românii să le asambleze. Astfel, motoarele și cutiile de viteze veneau gata montate, trebuia doar introdus ulei în ele.
În România erau fabricate instalațiile electrice, tapițeriile mașinii, scaunele și geamurile, ceea ce menținea un cost scăzut de fabricație, dar și un ritm constant, necesar pentru a putea satisface cererea foarte mare pentru acest model.
Culorile disponibile au fost: Crem (sau Alb 40 – culoarea mașinii primită cadou de Ceaușescu), Verde turcoaise, Roșu grenat și gri deschis. Pentru varianta cu putere mărită la 60 CP era disponibilă și culoarea bleumarin.
Cererea a rămas mare chiar și după ce a fost lansat modelul Dacia 1300. De asemenea, modelul a fost apreciat pentru fiabilitate și rezistență, chiar și 30 ani mai târziu, aceste automobile funcționau în parametrii și încă aveau multe piese originale, ceea ce face din Dacia 1100 cel mai reușit model al Uzinelor Dacia.

România, în doliu. Un reputat jurnalist s-a sinucis
Reputatul jurnalist Eduard Huidan a recurs la gestul extrem după ce a aflat că suferă de o boală nemiloasă.Jurnalistul s-a aruncat duminică de la etajul locuinței sale. Eduard Huidan ar fi împlinit curând 70 de ani.
Prozator, publicist. Absolvent al Liceului „Andrei Șaguna” din Brașov și al Facultății de Filologie a Universității din București
A fost membru al Uniunii Scriitorilor din România, filiala Brașov, din 1987 și membru în Uniunea Ziariştilor Profesionişti (1991 – vicepreşedinte), iar din 1996 a făcut parte din Consiliul de Administrație al World Association of Newspapers (Asociația Mondială a Ziarelor), ales la Congresul care a avut loc în acel an la Washington. A fost membru în Comitetul Director al Uniunii Scriitorilor din România în intervalul 1992-2004.
A fost director și redactor-șef al Gazetei de Transilvania, din 1990 până în 2009, unde a susținut, printre altele, editorialul cotidian „Chestiunea Zilei” și a editat Foaia pentru Minte Inimă și Literatură. Colaborări la publicațiile România liberă, Luceafărul, SLAST, Astra, Braşovul literar şi artistic, Foaie pentru minte, inimă şi literatură, Vatra, Convorbiri literare şi la volumele colective Proză satirică româna contemporană, Editura Astra, Braşov, 1982, Perpetuum comic, Editura Urzica, 1985-1990 ş.a.
Debutul editorial – în anul 1983, cu volumul de schiţe şi povestiri Trandafirul de plastic, Editura Albatros
Premii literare: Premiul USR, filiala la Braşov, în 1991 şi 1996, pentru Fotografii mişcate şi Eroul nostru; Premiul I la Bienala naţională a umorului, 1987. Medalia de aur a Academiei Braziliei pentru literatură, Medalia „Newseum” pentru libertatea de exprimare, decorat cu „Meritul Cultural”, în Grad de Cavaler, premii media pentru întreaga activitate publicistică, pentru editorial şi talk-show, Ordinul Ziariştilor clasa I.
A participat la reuniuni internaționale, monitorizări, activități legate de libertatea de exprimare, în calitate de membru și raportor al World Association of Newspapers, la călătorii de studii și documentare, în SUA, Germania, Marea Britanie, Franța, Federația Rusă, Italia, Spania, Brazilia, Japonia, Africa de Sud, Liban, Siria, Turcia, China, Maroc ș.a, informează Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

Extraordinara descoperire arheologică din România, care aduce noi informații despre europeni
Un nou proiect internațional, în care sunt implicați cercetători finlandezi și români, respectiv reprezentanți ai Muzeului de Istorie și Arheologie Prahova, se desfășoară de la 1 iulie în județul Prahova.Istorici, geneticieni și bioantropologi din mai multe țări vor cerceta rămășițele, pentru a afla cum au contribuit acești nomazi din epoca bronzului la formarea europenilor de azi.
CITIȚI ARTICOLUL integral, gratuit, pe site-ul EVENIMENTUL ISTORIC