SUA vor retrage 5.000 de soldati din Afganistan si vor inchide 5 baze militare Marti, 03 Septembrie 2019, ora 09:49 Statele Unite vor retrage aproape 5.000 de soldati si vor inchide cinci baze din Afganistan, pe parcursul a 135 de zile, potrivit unui proiect de acord convenit cu talibanii, a declarat luni negociatorul american Zalmay Khalilzad.
Acordul, convenit dupa luni de zile de negocieri cu reprezentantii miscarii insurgentilor, trebuie sa fie aprobat de presedintele american Donald Trump inainte de a fi semnat, a declarat Khalilzad intr-un interviu acordat televiziunii Tolo News.
„Am ajuns la un acord de principiu”, a spus Khalilzad.
Presedintele afgan Ashraf Ghani a fost informat despre proiectul de acord si va analiza detaliile inainte de a-si exprima opinia, a declarat luni purtatorul sau de cuvant.
In schimbul retragerii treptate a trupelor americane, talibanii se angajeaza sa nu permita ca Afganistanul sa fie utilizat de militanti pentru a planui atacuri impotriva Statelor Unite si aliatilor sai.
Acordul include o prevedere referitoare la asa-numite discutii intra-afgane pentru a ajunge la un acord politic larg si a pune capat luptelor dintre talibani si guvernul de la Kabul sustinut de Occident.
Detaliile legate de viitoarele negocieri nu sunt clare, talibanii refuzand pana acum sa discute direct cu guvernul, pe care il considera un regim „marioneta”.
Multi dintre oficialii guvernului afgan au respins excluderea guvernului de la discutiile dintre SUA si talibani.
Ucraina: Parlamentarii au votat impotriva propriei imunitati, o victorie a presedintelui Zelenski: Oamenii trebuie sa fie egali in fata legii
Marti, 03 Septembrie 2019, ora 21:32 Parlamentarii ucraineni au votat marti in favoarea ridicarii propriei lor imunitati in fata justitiei, indeplinind astfel una dintre promisiunile electorale anticoruptie promise de presedintele reformist al Ucrainei, Volodimir Zelenski, informeaza Reuters.
Fost actor de comedie fara experienta politica in trecut, Zelenski a castigat alegerile prezidentiale cu o majoritate covarsitoare in aprilie, pe valul furiei alegatorilor impotriva coruptiei si standardelor de viata scazute din Ucraina.
Inainte de aceasta, parlamentarii puteau ramane fara imunitate doar printr-un vot in parlament asupra fiecarui caz individual. Insa noua masura a trecut usor cu 373 de voturi din totalul celor 450 din Parlamentul Ucrainei, unde Zelenski a castigat majoritatea in urma alegerilor anticipate organizate in iulie.
„Am promis ca ne vom ridica imunitatea parlamentara, am promis ca nu vor exista oameni cu statut special in Ucraina„, a declarat Aleksandr Dubinski, parlamentar din partea partidului lui Zelenski, Servitorul Poporului. „Este datoria noastra sa votam pentru aceasta lege si sa punem oamenii care se afla in afara acestei sali pe picior de egalitate cu cei care se afla in aceasta sala”, a adaugat el.
Inaintea votului, presedintele Zelenski a declarat ca a venit timpul ca imunitatea parlamentara sa fie aruncata la „groapa de gunoi a istoriei”, argumentand ca 90% dintre ucraineni doresc acest lucru.
In acelasi timp, in opinia oponentilor, ridicarea imunitatii parlamentare ii va face pe parlamentari vulnerabili in fata urmaririlor motivate politic.
Sviatoslav Vakarciuk, liderul partidului prooccidental Golos, a declarat ca a votat pentru ridicarea imunitatii parlamentare pentru ca toti oamenii trebuie sa fie egali in fata legii, dar a atentionat Puterea sa nu cedeze tentatiei de a abuza de aceasta schimbare.
Noua lege, care dovedeste angajamentul lui Zelenski de a continua reformele, va intra in vigoare la inceputul anului viitor.
Partidul lui Zelenski este primul din istoria independenta a Ucrainei care detine singur majoritate in parlament.
Zelenski a convocat alegeri parlamentare anticipate in iulie, pentru a-i oferi partidului sau control in parlament si a forma noul guvern.
Un sondaj realizat inainte de alegeri, in mai, de Institutul National Democratic arata ca doar 5% dintre ucraineni considerau ca partidele politice reprezinta interesele cetatenilor si numai 3% afirmau ca politicienii le onorau asteptarile. Pe de alta parte, 87% dintre intervievati sustineau ca partidele politice din Ucraina sunt implicate in coruptie.
Luni, guvernul lui Zelenski a anuntat o agenda legislativa menita sa aduca mai multe investitii in Ucraina, inclusiv prin ridicarea interdictiei asupra vanzarilor de produse agroalimentare ucrainene.
Partidul lui Boris Johnson a pierdut majoritatea in Parlament
Marti, 03 Septembrie 2019, ora 18:35 Partidul Conservator din Marea Britanie, condus de premierul Boris Johnson, a pierdut marti majoritatea in Parlament, dupa ce conservatorul Phillip Lee a demisionat din partid, potrivit BBC.
Parlamentarul a anuntat ca devine membru al Partidului Liberal Democrat. Lee si-a anuntat demisia chiar in timpul discursului pe care premierul Boris Johnson il sustinea in Camera Comunelor.
„Am ajuns la concluzia ca nu este posibil sa servesc interesele alegatorilor si ale tarii ca membru al Partidului Conservator”, a spus parlamentarul prin intermediul unui comunicat.
„Guvernul conservator promoveaza in mod agresiv un Brexit daunator (…) . Acesta pune in mod inutil in pericol vietile si nivelul de trai, dar si integritatea Marii Britanii”, a adaugat acesta.
In discursul sustinut in Camera Comunelor, premierul Boris Johnson a declarat ca isi doreste continuarea negocierilor privind iesirea Marii Britanii din Blocul comunitar, dar a spus ca planurile unor parlamentari conservatori de a bloca din punct de vedere legal un Brexit fara Acord pe 31 octombrie va „distruge orice sansa de a negocia un nou Acord”.
Liderul Partidului Laburist, principala formatiune de opozitie, a declarat, in urma demisiei lui Lee, ca partidul lui Boris Johnson „nu are mandat, nu are morala si, incepand de astazi, nici majoritate”.
Boris Johnson i-a cerut reginei Elizabeth a II-a suspendarea Parlamentului pentru a evita o decizie legislativa prin care sa fie blocata iesirea Marii Britanii din Uniunea Europeana fara niciun acord Brexit. Boris Johnson spera sa reuseasca astfel sa retraga Marea Britanie din Uniunea Europeana in orice conditii, inclusiv fara niciun acord Brexit.Dupa ce regina i-a acceptat solicitarea, in Marea Britanie au avut loc mai multe proteste si decizia a fost contestata in instanta.
Avertizare de calatorie in Spania: zboruri afectate de greva, pe 8 si 9 septembrie
Marti, 03 Septembrie 2019, ora 22:11 Ministerul Afacerilor Externe informeaza cetatenii romani care se afla, tranziteaza sau doresc sa calatoreasca in Regatul Spaniei pe calea aerului ca activitatea pe Aeroportul Loiu din Bilbao, in 8 si 9 septembrie, va fi afectata din cauza grevei personalului de la sol al companiei IBERIA.
Se recomanda cetatenilor romani sa consulte site-urile oficiale ale companiilor aeriene la care calatoresc pentru a se informa asupra starii zborurilor programate, precizeaza MAE intr-un comunicat transmis marti.
Cetatenii romani pot solicita asistenta consulara la numerele de telefon ale Ambasadei Romaniei la Madrid: +34917344004 si ale Consulatului General al Romaniei la Bilbao: +34944245177, +34944233963, +340944256271, +340944256272, +340944256273, apelurile fiind redirectionate catre Centrul de Contact si Suport al Cetatenilor Romani din Strainatate (CCSCRS) si preluate de catre operatorii Call Center, in regim de permanenta.
De asemenea, cetatenii romani care se confrunta cu o situatie dificila, speciala, cu caracter de urgenta au la dispozitie si telefoanele de permanenta ale Ambasadei Romaniei la Madrid: +34649656032 si ale Consulatului General al Romaniei la Bilbao: +34608956278.
Ministerul Afacerilor Externe recomanda consultarea paginilor de Internet http://madrid.mae.ro, http://bilbao.mae.ro, www.mae.ro si reaminteste faptul ca cetatenii romani care calatoresc in strainatate au la dispozitie aplicatia „Calatoreste in siguranta” (http://www.mae.ro/app_cs), care ofera informatii si sfaturi de calatorie.
Greva pe un aeroport din Amsterdam: Zeci de zboruri au fost anulate sau intarziate
Marti, 03 Septembrie 2019, ora 08:43 Peste 60 de zboruri au fost anulate sau intarziate, luni, la aeroportul Schiphol din Amsterdam, de o greva a personalului de la sol al operatorului aerian KLM, noi actiuni fiind planificate miercuri.Protestul care a avut loc luni, intre orele 06:00 GMT-08:00 GMT, a avut scopul de a influenta negocierile care au loc intre sindicate si KLM, filiala olandeza a Air France-KLM, referitoare la remuneratii si conditiile de munca, transmite Reuters.
Asociatia sindicala FNV a anuntat ca operatorul aerian nu a reactionat si ca o a doua greva va avea loc la aceleasi ore, miercuri.
„Nu am auzit nimic din partea KLM. In consecinta, vom continua cu noi actiuni greviste”, a declarat liderul FNV raspunzator de industria aeriana, Jan van den Brink.
Discutiile dintre parti referitoare la un nou acord colectiv au inceput in luna mai, sindicatele cerand o majorare salariala de 8% pe parcursul a doi ani, precum si cresterea numarului de angajati cu norma intreaga si un program de lucru mai bun.
Joia trecuta, KLM a oferit o crestere de 6%-7% a salariilor, pe parcursul a trei ani, dar sindicatele au refuzat propunerea.
Personalul de la sol al KLM serveste zborurile Air France, Delta si alte altor companii aeriene aliate „SkyTeam”.
Atac la o scoala din China. Opt copii au fost ucisi
Marti, 03 Septembrie 2019, ora 09:14 Opt copii au fost ucisi, iar alti doi au fost raniti intr-un atac produs la o scoala din estul Chinei, in provincia Hubei.Copiii se aflau in prima zi de scoala, informeaza CNN.
Atacul a avut loc la scoala elementara Chaoyangpo, din orasul Enshi.
Potrivit autoritatilor, un barbat de 40 de ani, Yu, a atacat elevii la ora locala 08.00 dimineata, cand acestia veneau la scoala.
Suspectul se afla in custodia politiei.
Nu au fost oferite informatii referitoare la varstele copiilor, insa, in China, in scoala elementara copiii au varste cuprinse intre 6 si 13 ani.
Potrivit publicatiei Global Times, autoritatile locale au oferit consiliere psihologica elevilor care au fost martori sau au fost raniti in atacul de luni.