Meteo: Vin ploile si se racoreste Marti, 03 Septembrie 2019, ora 07:08 Miercuri va ploua in aproape toate regiunile, exceptie facand Maramuresul. Temperaturile scad simtitor. Se vor inregistra maxime de 23 de grade in Moldova, 23 in Maramures, 25 in Crisana, 24 in Transilvania, 25 in Banat, 28 in Oltenia, 28 in Muntenia si 25 de grade in Dobrogea.Dupa un inceput de saptamana calduros, in Bucuresti se racoreste si vor fi maximum 25 de grade.
Iata maximele de miercuri in alte orase din tara:
Brasov: 21 grade
Oradea: 26 grade
Constanta: 26 grade
Suceava: 19 grade
Baia Mare: 23 grade
Cluj-Napoca: 23 grade
Pitesti: 24 grade
Sibiu: 23 grade
Iasi: 20 grade
Galati: 22 grade
Arad: 25 grade
Ploiesti: 24 grade
Timisoara: 26 grade
Craiova: 29 grade
Drobeta-Turnu Severin: 29 grade
Giurgiu: 27 grade
Targu Mures: 24 grade Iata cum va fi vremea pana pe 15 septembrieA.G.
Cod galben de furtuni in 16 judete
Marti, 03 Septembrie 2019, ora 10:36 Administratia Nationala de Meteorologie a emis, marti dimineata, o atentionare de tip cod galben de furtuni. Atentionarea vizeaza 16 judete.
Atentionarea intra in vigoare marti la ora 13:00 si expira miercuri la ora 10:00.
In intervalul mentionat, instabilitatea atmosferica se va accentua treptat, la inceput in zona Carpatilor Orientali si in Moldova, apoi local si in Transilvania. Vor fi averse torentiale, intensificari ale vantului, vijelii, frecvente descarcari electrice si grindina.
In intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantitatile de apa vor depasi 20…25 l/mp si izolat 50…60 l/mp.ANM avertizeaza ca vor fi intervale cu manifestari de instabilitate atmosferica pe arii restranse si in celelalte regiuni.Foto: Administratia Nationala de Meteorologie
Uraganul Dorian a facut victime si distrugeri ”fara precedent” in Bahamas. Operatiuni de evacuare in SUA (Foto&Video)
Marti, 03 Septembrie 2019, ora 07:55 Inundatii si vanturi violente: uraganul Dorian a facut cel putin cinci morti si peste 20 de raniti in Bahamas, potrivit unui bilant preliminar, si continua sa se dezlantuie asupra acestui arhipelag din Caraibe, in timp ce evacuarile sunt in curs in sud-estul Statelor Unite, incepand cu Florida.Uraganul, care a fost retrogradat din categoria 5 la 4, dar ramane „extrem de periculos”, este practic oprit deasupra insulei Grand Bahama, a subliniat luni Centrul National pentru Uragane din Statele Unite (National Hurricane Center – NHC), arata AFP.
El ar urma sa se deplaseze prin apropierea coastei de est al Floridei, de marti seara pana miercuri dimineata, apoi pe langa coastele Georgiei si Carolinei de Sud, miercuri seara si joi, potrivit NHC.
Premierul statului Bahamas, Hubert Minnis, a anuntat, luni, in cursul unei conferinte ca cinci persoane si-au pierdut viata pe insulele Abacos, alte peste 20 fiind ranite, calificand uraganul ca o „tragedie istorica” pentru acest arhipelag alcatuit din peste 700 de insule, dintre care doar vreo 30 sunt locuite.
Strazi inundate, acoperisuri smulse de vant, copaci rasturnati din radacini: primele imagini dau o idee despre violenta furtunii in curs. Ministerul Turismului a anuntat ca operatiunile de salvare au inceput „acolo unde conditiile permit asta”.
Hubert Minnis a vorbit despre distrugeri „fara precedent” ca urmare a ploilor torentiale si vanturilor violente care s-au abatut asupra arhipelagului din Caraibe.
„Desi o scadere graduala in intensitate este prevazuta, Dorian ar trebui sa ramana un uragan puternic pe parcursul urmatoarelor doua zile”, au precizat meteorologii americani.
Potrivit primelor evaluari facute rapid luni pe teren de autoritati si responsabili ai Crucii Rosii, circa 13.000 de case au fost avariate sau distruse complet, iar uraganul a provocat „pagube considerabile” in insulele Abacos si Grand Bahama.
Pe coastele SUA, dupa mai multe zile de incertitudini in legatura cu traiectoria uraganului, mai multe state din sud-est (Florida, Georgia, Carolina de Sud) au ordonat in final evacuarea a sute de mii de rezidenti.
Potrivit Crucii Rosii americane, 19 milioane de persoane locuiesc in zone care ar putea fi afectate. Pana la 50.000 de persoane din Florida, Georgia si Carolina de Sud ar putea avea nevoie de un adapost de urgenta in functie de impact.
Incendiul de pe ambarcatiunea din California: 34 de oameni au murit, au scapat doar 5 membri ai echipajului, care au sarit in apa UPDATE
Marti, 03 Septembrie 2019, ora 21:56 4 de persoane si-au pierdut viata, luni dimineata, in urma unui violent incendiu pe un vapor pentru turisti in largul coastelor Californiei. La bordul ambarcatiunii Conception se aflau in total 39 de persoane, printre care sase membri ai echipajului. Cinci dintre membrii echipajului au reusit sa se salveze sarind in apa si au fost ulterior recuperati de o ambarcatiune care naviga in zona.
UPDATE Nu a fost gasit niciun supravietuitor, 34 de persoane au decedat, a anuntat marti paza de coasta americana, potrivit Associated Press.
UPDATE Cel putin 25 de persoane au fost confirmate moarte de catre autoritati, iar noua sunt in continuare disparute in urma incendiului, conform Mediafax.
UPDATE: Cel putin 15 cadavre au fost recuperate in urma incendiului produs la bordul ambarcatiunii aflate in largul Californiei, au anuntat autoritatile locale, mentionand ca alte 19 persoane sunt momentan considerate disparute, scrie Mediafax.
Anterior, salvatorii au reusit sa recupereze 8 cadavre.
Oficialii din Santa Barbara au anuntat ca incearca sa recupereze si restul victimelor si considera ca este aproape imposibil sa mai gaseasca persoane in viata.
Vaporul, o ambarcatiune cu o lungime de 22 de metri amenajata pentru iesiri in larg dedicate sportului subacvatic, s-a scufundat in timp ce pompierii incercau sa stinga focul, a anuntat paza de coasta, conform AFP.
Cand pompierii au ajuns la fata locului, nava era „in intregime cuprinsa de flacari”, a subliniat intr-o conferinta de presa seriful comitatului Santa Barbara, Bill Brown, insarcinat cu ancheta.
Distrus de foc pana la linia de plutire, „Conception” este scufundat la numai 20 de metri de coasta insulei Santa Cruz, in largul portului sau de origine, Santa Barbara. Acolo aruncase ancora, la adapost intr-un mic golf, pentru a petrece noaptea.
Echipele de salvare au desfasurat un important dispozitiv, cu scafandri si elicoptere, pentru a cerceta cu mare atentie zona in cautarea unor eventuali supravietuitori, insa autoritatile se tem ca cei disparuti au ramas prizonieri flacarilor.
„Eforturile noastre vor continua toata noaptea pana marti dimineata. Cred insa ca trebuie sa ne pregatim pentru ce este mai rau”, a declarat Monica Rochester, capitan al pazei de coasta.
In total, 39 de persoane se aflau la bord, sase membri ai echipajului si 33 de pasageri, a precizat ea.
Cinci membri ai echipajului, care nu dormeau in momentul izbucnirii incendiului, au sarit peste bord si au fost pescuiti de o nava de agrement aflata in apropiere, a adaugat capitanul Rochester.
Restul pasagerilor este posibil sa fi dormit la momentul producerii tragediei.
Focul a izbucnit in jurul orelor 03.15 (10.15 GMT), iar echipele de salvare au fost avertizate prin radio 15 minute mai tarziu, a precizat pentru CNN un ofiter al pazei de coasta, Aaron Bemis.
Deocamdata, nu a fost avansata nicio ipoteza in legatura cu cauza incendiului, mai scrie AFP.
S-a descoperit o planeta care ar putea sustine viata. Si e foarte aproape de noi!
Miercuri, 04 Septembrie 2019, ora 00:00 Trei exoplanete au fost descoperite orbitand o stea din vecinatatea noastra. Toate sunt asemanatoare Pamantului, dar una este dintre ele are mari sanse sa fie locuibila, au anuntat astronomii.
Sistemul solar Gliese 1061 se afla la numai 12 ani-lumina fata de Terra. Are in centrul sau o pitica rosie, care este orbitata de trei planete solide, stancoase, cu mase apropiate de cele are planetei noastre, arata Science Alert.
Pe Gliese 1016b un an dureaza circa 3 zile, pe Gliese 1016c – 7 zile, iar pe 1016d – 13 zile.
Planeta care suscita interesul astronomilor e Gliese 1016d, aflata in zona locuibila. De interes este si Gliese 1016c, situata la limita acestei zone. Dar sansele ca aici sa se gaseasca apa in stare lichida sunt mai mici.
Cat despre steaua pe care o orbiteaza, aceasta este, in prezent, destul de calma. In trecut, insa, aceasta a fost extrem de activa, trimitand catre planetele sale particule cosmice cu potentialul de a distruge orice forma de viata.
Pana acum, in limita a 32,6 ani-lumina au fost identificate 70 de planete solide, cu marimi asemanatoare cu cea a Terrei.A.P.
Misiunea chineza a descoperit o substanta ciudata pe fata intunecata a Lunii
Miercuri, 04 Septembrie 2019, ora 00:00 Misiunea chineza Chang’e-4 a descoperit o substanta de culoare neobisnuita, asemanatoare unui gel, in cadrul programului de explorare pe care il desfasoara pe fata intunecata a Lunii, informeaza marti Live Science.
Roverul misiunii, Yutu-2, a facut aceasta descoperire care i-a surprins pe oamenii de stiinta, in timpul celei de-a opta zile selenare. Caracterul surprinzator al descoperirii si faptul ca inca nu se stie despre ce substanta este vorba i-au facut pe responsabilii misiunii sa decaleze programul roverului autonom Yutu-2 si sa-si concentreze toate resursele stiintifice pentru a identifica acea substanta.
Cea de-a opta zi selenara a misiunii Chang’e-4 a inceput pe 25 iulie. Roverul Yutu-2 a inceput sa se deplaseze printr-o regiune in care se afla numeroase mici cratere de impact. Pe 28 iulie, Centrul chinez de control al misiunii se pregatea sa incheie activitatea cu roverul Yutu-2, care este lasat in stare de hibernare in perioada amiezilor pe Luna, cand instrumentele sale sensibile sunt expuse direct temperaturilor foarte mari si radiatiilor solare.
Un membru al echipei de control al misiunii analiza imaginile primite de la camera principala a roverului si a observat un mic crater care contine un material cu o culoare si o textura cu totul deosebite fata de regolitul si rocile din jur.Dupa ce echipa a hotarat ca descoperirea este suficient de importanta pentru a schimba planurile imediate ale misiunii roverului, Yutu-2 s-a apropiat de crater pentru a studia descoperirea cu arsenalul sau de instrumente stiintifice, din care face parte spectrometrul VNIS (Visible and Near-Infrared Spectrometer), ce detecteaza lumina reflectata de diferite materiale si identifica astfel compozitia materialelor in cauza.
VNIS este instrumentul care a descoperit si materia provenita din mantaua selenara in regolitul din craterul Von Karman, descoperire anuntata de cercetatorii chinezi in luna mai.
Deocamdata, oamenii de stiinta nu s-au aventurat sa ofere ipoteze cu privire la natura noii descoperiri, despre care au spus doar ca are aparenta unui gel si o culoare neobisnuita, contrastanta cu griul tern al regolitului din jur. O posibila explicatie, noteaza Live Science, care citeaza cercetatori care nu au legatura cu aceasta misiune, este ca aceasta materie ar putea fi sticla topita, rezultata in urma impactului cu un meteorit.Misiunea Chang’e-4 a fost lansata la inceputul lunii decembrie 2018 si a aselenizat pe fata nevazuta a Lunii pe 3 ianuarie 2019. Pana la sfarsitul zilei selenare 8, roverul Yutu-2 a parcurs aproximativ 271 de metri pe suprafata Lunii. O zi lunara este echivalenta cu aproximativ 29 de zile si 12 ore pe Pamant. Cu alte cuvinte, o zi selenara completa este formata din aproximativ doua saptamani de lumina si doua saptamani de intuneric, in timpul terestru.
In cursul celei de-a noua zile selenare, Yutu-2 isi continua calatoria spre vest fata de locul de aselenizare, intra in hibernare timp de aproximativ sase zile terestre, atat cat dureaza amiaza pe Luna, pentru a se proteja de radiatii si de temperaturile ridicate si apoi se va reactiva pe durata noptii pe Luna – in jurul datei de 5 septembrie pe Pamant.
A fost descoperita o planeta cu o orbita unica! (Video)
Miercuri, 04 Septembrie 2019, ora 00:00 La circa 100 de ani lumina fata de Pamant a fost descoperita o stea, HR 5183, orbitata de o planeta cu o miscare care intriga cercetatorii.
Nu doar ca planeta HR 5183 b are o obita eliptica, dar aceasta pleaca din interiorul sistemului solar si ajunge tocmai catre extrememitatile acestuia, arata Futurism. Astronomii de la Caltech, SUA, care au facut descoperirea, compara orbita acestei planete cu cea a unui obiect care s-ar deplasa, in sistemul nostru solar, din apropierea planetei Neptun catre centura de asteorizi dintre Marte si Jupiter.
Este o orbita neobisnuit de mare, spun astronomii, care sunt de parere ca un an pe HR 5183 b dureaza intre 45 – 100 de ani terestri. Iar mare parte din timp este petrecut la granitele sistemului solar, mai spun oamenii de stiinta.
Este o orbita neobisnuita nu doar pentru sistemul nostru solar, dar si pentru exoplanetele descoperite pana acum.
In mod normal, exoplantele care se indeparteaza atat de mult de steaua sistemului tind sa aiba orbite circulare. Acest caz este o exceptie, explica astronomul Sarah Blunt, care a realizat descoperirea.
Orbita eliptica a lui HR 5183 b ar putea fi explicata de unul sau mai multe evenimente atipice au avut loc in evolutia planetei. Se crede ca, la formarea acestui sistem solar, HR 5183 b a avut un vecin cu o masa si marime similara si, atunci cand acestea doua s-au apropiat, prima planeta a primit un impuls gravitational. Acest impuls s-a tradus prin defomarea orbitei, intr-un mod pe care astronomii nu l-au mai intalnit pana in