Trump pierde inca un consilier pe securitate nationala, pe motiv de „puternice dezacorduri” de viziune
Marti, 10 Septembrie 2019, ora 20:19 Presedintele american Donald Trump a anuntat marti eliberarea din functie a consilierului sau pentru securitate nationala, John Bolton, invocand „puternice dezacorduri” fata de „multe dintre sugestiile sale”, dar Bolton sugereaza ca si-a oferit singur demisia, informeaza agentiile Reuters si EFE.
„L-am informat aseara pe John Bolton ca nu mai este nevoie de serviciile sale la Casa Alba. Am avut puternice dezacorduri fata de multe dintre sugestiile sale, la fel ca altii din Administratie”, a scris Trump pe Twitter.Bolton, cunoscut drept un „hawk” (soim – termen care ii desemneaza pe adeptii unei linii dure in politica externa americana n.red), a fost al treilea consilier pentru securitate nationala al lui Trump si s-a remarcat prin presiunile exercitate asupra presedintelui de a fi mai ferm in chestiuni precum abordarea fata de Coreea de Nord.
El a preluat acest post in aprilie 2018, inlocuindu-l pe H.R. McMaster. Bolton a avut divergente si cu secretarul de stat Mike Pompeo, considerat a fi printre politicienii cei mai loiali lui Trump.
Avansand o versiune diferita fata de cea a presedintelui, Bolton a scris pe Twitter: „Mi-am oferit aseara demisia si presedintele Trump a spus ‘hai sa vorbim despre ea maine'”.
Netanyahu promite sa anexeze parti din Cisiordania. UPDATE: E evacuat de urgenta cand din Fasia Gaza sunt lansate 2 rachete
Marti, 10 Septembrie 2019, ora 23:53 Prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu a promis marti sa anexeze o parte strategica din Cisiordania ocupata daca va castiga alegerile legislative din 17 septembrie, relateaza AFP.
„Astazi, imi anunt intentia de a aplica, intr-un viitor guvern, suveranitatea Israelului asupra Vaii Iordanului si a partii de nord a Marii Moarte”, a declarat Netanyahu in cadrul unei conferinte de presa de la Ramat Gan, din apropiere de Tel Aviv.
Valea Iordanului reprezinta circa 30% din Cisiordania, teritoriu palestinian ocupat de Israel din 1967. Valea Iordanului se intinde intre Marea Moarta, in sud, si orasul israelian Beit Shean in nord, avand o suprafata de 2.400 km2.
Anuntul lui Netanyahu intervine cu o saptamana inainte de alegerile legislative israeliene, care se anunta aprig disputate.
UPDATE: La mai putin de 3 ore de la acest anunt, in timp ce Netanyahu inca se afla la mitingul electoral, sirene anuntand iminente tiruri cu rachete dinspre Fasia Gaza au inceput sa sune la Ashdod.
Canalul public israelian Kan 11 a difuzat imagini in care membri ai serviciului de securitate al lui Benjamin Netanyahu se apropie de el in timp ce vorbea de la tribuna.
Unul dintre ei i-a soptit la ureche, dupa care prim-ministrul a facut cu mana un gest de ramas bun si a parasit cladirea.
Intr-un scurt comunicat, armata israeliana a informat ca doua rachete trase dinspre enclava palestiniana au fost interceptate de sistemul de aparare aeriana al Israelului, Iron Dome.
Aliat cu Trump
Netanyahu, care face o campanie de dreapta si care ii curteaza pe colonistii evrei favorabili anexarii Cisiordaniei, este in prezent umar la umar cu cel mai apropiat rival, fostul sef al armatei Benny Gantz, in fruntea partidului centrist „Albastru-alb”.
SUA, care au sprijinit neconditionat Israelul dupa venirea lui Donald Trump la Casa Alba la inceputul lui 2017, ar urma la randul lor sa prezinte planul lor detaliat de pace pentru Orientul Mijlociu dupa alegerile israeliene.
Acest plan va fi „o oportunitate istorica si unica de a aplica suveranitatea noastra asupra coloniilor din Iudeea si Samaria si in alte locuri-cheie pentru securitatea noastra, patrimoniul si viitorul nostru”, a adaugat Netanyahu, in fata drapelelor israeliene.
Cu cateva zile inainte de alegerile legislative din aprilie, Netanyahu a promis deja anexarea coloniilor evreiesti din „Iudeea si Samaria”, numele biblic al Cisiordaniei ocupate.
Chiar daca colonizarea de catre Israel a Cisiordaniei si a Ierusalimului de Est a continuat sub toate guvernele israeliene din 1967, ea s-a accelerat in ultimii ani sub impulsul lui Netanyahu si a aliatului sau de la Washington, Donald Trump.
In prezent, peste 600.000 de israelieni au o coexistenta adesea conflictuala cu trei milioane de palestinieni in Cisiordania si Ierusalimul de Est, noteaza AFP.
In replica, o inalta responsabila palestiniana a declarat pentru France Presse ca anexarea unei parti din Cisiordania ocupata va ruina „orice sansa de pace”.
„Este o incalcare flagranta a dreptului international, este un furt de pamant flagrant, este epurare etnica. Distruge nu numai solutia cu doua state, ci orice sansa de pace”, a spus Hanane Ashraoui, responsabila in cadrul Organizatiei pentru eliberarea Palestinei.
Michael Jordan doneaza un milion de dolari pentru victimele uraganului Dorian. Bilantul mortilor creste
Marti, 10 Septembrie 2019, ora 23:27 Fostul baschetbalist Michael Jordan a anuntat, marti, ca va dona un milion de dolari organizatiilor umanitare care ajuta populatia din Bahamas, arhipelag afectat de trecerea uraganului Dorian.
„Sunt devastat de distrugerile provocate de uragan in Bahamas”, a spus Jordan, care detine o proprietate in arhipelagul din Caraibe, informeaza News.ro.
Numarul persoanelor decedate in urma uraganului Dorian care a devastat saptamana trecuta Arhipelagul Bahamas este de cel putin 50, cele mai multe victime inregistrandu-se pe insula Grand Abaco, a anuntat marti un oficial local, potrivit Mediafax.
Persoanele evacuate, salvatorii si autoritatile estimeaza ca numarul mortilor va creste in urmatoarele zile intrucat tot mai multe corpuri neinsufletite sunt scoase de sub daramaturi intr-un cartier complet distrus din orasul Marsh Harbor, situat pe insula Abaco.
Dorian a fost unul dintre cele mai puternice furtuni produse vreodata in Caraibe, fiind catalogat drept un uragan de categoria 5, viteza vantului atingand 320 de kilometri pe ora. S-a abatut peste Bahamas timp de aproape doua zile, devenind cel mai puternic dezastru din istoria natiunii insulare. O mare parte din Insula Grand Abaco a fost distrusa in urma intemperiilor.
Mii de oameni au fost evacuati din zonele cele mai grav avariate si au fost dusi in adaposturi in capitala Nassau. Alte sute de persoane au ajuns in Statele Unite in cautare de securitate si resurse.
Aproximativ 90% din casele, cladirile si infrastructura din Marsh Harbour au fost avariate, conform Programului Alimentar Mondial. Mii de oameni locuiesc intr-o cladire guvernamentala, un centru medical si o biserica anglicana care au ramas in picioare in urma furtunii, dar au putin sau chiar deloc acces la apa, curent si grupuri sanitare, a transmis organizatia.
Sute de zboruri ale British Airways au fost anulate in a doua zi de greva

In total, vor fi afectati 195.000 de clienti in cele doua zile ale miscarii e protest, avertizeaza British Airways. Este una din cele mai mari greve din istoria aviatiei si prima a pilotilor BA.
Conform datelor de la Asociatia pilotilor de la British Airways (BALPA), o zi de greva costa operatorul aerian aproximativ 40 de milioane de lire sterline (49 de milioane de dolari) . In iulie, pilotii au refuzat oferta British Airways ce prevedea o crestere a salariilor de 11,5% in urmatorii trei ani.
Reprezentantii British Airways au declarat: „Ramanem pregatiti si dispusi sa reluam negocierile”. Greva va afecta si zborurile Londra – Bucuresti (cu retur).
Majoritatea celor 850 de zboruri zilnice programate de British Airways sunt anulate, iar pasagerii vor fi redirectionati sau vor primi compensatii. O a doua greva a pilotilor este planificata in 27 septembrie.
Reprezentantii BALPA sustin ca British Airways ar trebui sa imparta un procent mai mare din profituri cu pilotii sai. BA sustine ca miscarea de proteste este nejustificata, iar oferta salariala este corecta.
British Airways, detinut de grupul hispano-britanic IAG, are peste 40 de milioane de clienti pe an si zboruri catre peste 70 de tari.