Donald Trump Jr a publicat pe Twitter numele unui agent CIA spunand ca e cel care a declansat procedura de destituire a tatalui sau
Miercuri, 06 Noiembrie 2019, ora 20:2 Donald Trump junior a publicat, miercuri, pe Twitter numele unui angajat al Agentiei Centrale americane de Informatii (CIA), Eric Ciaramella, pe care-l prezinta ca fiind agentul care a declansat procedura de destituire a tatalui sau, dand astfel dovada de dispret fata de reglementarile care-i protejeaza pe avertizorii de integritate.
Aceasta identitate circula de saptamana trecuta in presa apropiata extremei drepte, dar AFP a precizat ca nu este in masura sa o confirme.
In mesajul sau postat pe Twitter, Donald Trump Jr il acuza pe angajatul CIA ca a actionat impreuna cu cei „anti-Trump” si posteaza un link catre un articol acuzator al site-ului de stiri Breitbart (dreapta radicala).
„Furnizarea oricarui nume al avertizorului de integritate plaseaza aceasta persoana si familia sa in pericol”, a reactionat Andrew Bakaj, avocatul agentului de informatii care a tras semnalul de alarma in urma unei convorbiri la telefon intre Donald Trump si omologul sau ucrainean Volodimir Zelenski.
„Iar asta nu-i va permite presedintelui sa evite sa raspunda acuzatiilor care-l vizeaza”, a adaugat el intr-o conversatie cu AFP.
Clientul sau este un membru al serviciilor de informatii care a fost detasat o perioada la Casa Alba.
In aceasta vara, el a prezentat ingrijorarile mai multor oficiali, dupa discutia telefonica de la 25 iulie, in care Trump a cerut Kievului sa ancheteze cu privire la rivalul sau democrat Joe Biden.
Dezvaluirea semnalarii sale i-a determinat pe democrati sa initieze, in 24 septembrie, procedura de destituire a presedintelui, pe care-l acuza de abuz de putere in scopuri personale.
Donald Trump, care-si considera convorbirea „ireprosabila” si se declara victima unei „vanatori de vrajitoare”, a pus la indoiala in mod neincetat impartialitatea avertizorului de integritate.
„Nu exista avertizor de integritate: exista cineva cu obiective impotriva lui Donald Trump”, a scris el pe Twitter luni, cerand presei sa-i dezvaluie identitatea.
Fara sa preia el insusi numele pus in circulatie, el il prezinta ca pe un sustinator al fostului presedinte democrat Barack Obama.
„El il detesta pe Trump, este un radical”, a acuzat miliardarul republican duminica.
Avertizorul de integritate vrea ca marturia sa sa fie tratata in mod „nepartizan” si se declara pregatit sa raspunda „in scris si sub juramant” intrebarilor republicanilor, potrivit avocatilor sai.
Dupa Romania, acum Ursula von der Leyen se roaga de Marea Britanie sa propuna un comisar european
de Redactia Ziare.com Joi, 07 Noiembrie 2019, ora 09:19 Presedintele-ales al Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a trimis, miercuri, o scrisoare premierului britanic Boris Johnson, prin care ii solicita sa numeasca un candidat pentru functia de comisar european „cat mai repede posibil”.
Purtatorul de cuvant al Comisiei Europene, Mina Andreeva, a declarat pentru Euronews ca este obligatia legala a Regatului Unit de a numi pe cineva pentru functia de comisar, asa cum s-a negociat cand a fost acordata o noua amanare a Brexit-ului, luna trecuta.
Legislatia europeana prevede ca fiecare stat membru UE sa desemneze un comisar, insa Regatul Unit a fost scutit de aceasta obligatie in privinta viitoarei CE, in perspectiva unui Brexit la 31 octombrie.
Insa, din cauza esecului ratificarii la timp a noului acord cu Bruxelles-ul in Parlamentul britanic, premierul Boris Johnson a cerut o noua amanare pana la 31 ianuarie 2020.
Presedintele Consiliului European, Donald Tusk, a confirmat, luna trecuta, ca Uniunea Europeana a aprobat in mod oficial amanarea. In textul deciziei Consiliului apare insa si obligatia Marii Britanii de a propune un comisar european.
De altfel, noua sefa a Comisiei Europene a anuntat inca din octombrie ca Regatul Unit trebuie sa desemneze un comisar european in cazul in care face parte in continuare din Uniunea Europeana dupa 31 octombrie.
„Daca de la 1 noiembrie Regatul Unit face in continuare parte din UE – si este in continuare de luat o hotarare in acest sens, asadar acest lucru nu este sigur -, atunci voi cere, evident, Regatului Unit sa trimita un comisar”, a declarat Ursula von der Leyen intr-o vizita la Hesinki, luna trecuta.
Amintim ca Adina Valean, europarlamentar PNL, a fost acceptata de presedintele Comisiei Europene pentru functia de comisar european din partea Romaniei.
Cine este Adina Valean
Premierul Ludovic Orban a anuntat, miercuri, ca a decis ca europarlamentarii Siegfried Muresan si Adina Valean sa fie propusi pentru postul de comisar european din partea Romaniei.
Ursula von der Leyen a preferat sa mearga pe varianta Adina Valean pentru portofoliul Transporturilor alocat Romaniei si pentru ca presedintele ales al Comisiei Europene tine la cota de gen pe care a promis-o, si asa vulnerabilizata de decizia Frantei de a inlocui un candidat femeie, respins in comisiile din PE, cu un barbat.
FMI inrautateste estimarile privind cresterea zonei euro, din cauza incetinirii din Germania si a stagnarii in Italia

Conform celor mai recente previziuni ale FMI, PIB-ul zonei euro ar urma sa inregistreze un avans de 1,2% anul acesta (fata de o expansiune de 1,3% estimata in aprilie), si de 1,4% in 2020 si in 2021 (comparativ cu o crestere de 1,5% pentru ambii ani). In 2018, economia zonei euro a crescut cu 1,9%.
Incetinirea este cauzata in principal de cresterea anemica a economiei germane – motorul economic al zonei euro – si de stagnarea din Italia, a treia mare economie a zonei euro.
FMI se asteapta ca Germania sa inregistreze un avans al PIB-ului de doar 0,5% anul acesta (fata de o expansiune de 0,8% estimata in aprilie).
De asemenea, institutia financiara internationala a inrautatit si prognoza pentru Franta, a doua mare economie a zonei euro, care va creste cu 1,2% in 2019 (comparativ cu un avans de 1,3% previzionat anterior).
Pentru a contracara incetinirea, FMI si-a reiterat solicitarile privind „un raspuns fiscal sincronizat” al guvernelor din zona euro, un mesaj clar adresat Berlinului pentru a investi mai mult.
In plus, institutia financiara internationala a avertizat ca incetinirea, determinata in principal de impactul tensiunilor comerciale globale asupra industriei, ar putea avea efecte negative asupra serviciilor, cel mai mare sector economic din zona euro.
O sursa de ingrijorare o reprezinta si procesul iesirii Marii Britanii din UE, lipsa unui acord legat de Brexit urmand sa provoace efecte negative semnificative atat asupra Regatului Unit cat si a Uniunii Europene, apreciaza FMI.
In eventualitatea unui Brexit ordonat, care ar putea avea loc pana la finalul lunii ianuarie, FMI a confirmat estimarea sa precedenta privind o crestere a economiei britanice de 1,2% anul acesta si de 1,4% anul viitor, dupa un avans de 1,4% in 2018.
In zona euro, FMI estimeaza ca rata inflatiei ar urma sa se situeze la 1,2% in 2019, la 1,4% in 2020 si la 1,5% in 2021, departe de obiectivul tinta al Bancii Centrale Europene (BCE), respectiv o crestere a preturilor mai mica, dar apropiata de 2%.
In cazul iesirii Marii Britanii din UE in ianuarie fara un acord de retragere ordonat, in urmatorii doi ani PIB-ul Regatului Unit va fi cu 3,5% mai scazut iar al UE cu 0,5%, avertizeaza FMI.
Acord UE-China pentru protejarea a 100 de indicatii geografice, inclusiv Champagne si vinurile de Cotnari Miercuri, 06 Noiembrie 2019, ora 16:51
Forul comunitar preconizeaza ca acest acord de referinta va avea ca rezultat beneficii comerciale reciproce si o cerere pentru produse de inalta calitate de ambele parti. Concretizare a angajamentului asumat in cadrul ultimei reuniuni la nivel inalt UE-China din aprilie 2019, acest acord este un exemplu de cooperare intre Uniunea Europeana si Republica Populara Chineza, reflectand deschiderea si aderarea celor doua parti la normele internationale ca baza pentru relatiile comerciale, se mentioneaza in comunicat.
Piata chineza este o piata cu un puternic potential de crestere pentru alimentele si bauturile europene, cu o clasa de mijloc in crestere, cu un gust pentru produse europene emblematice, autentice si de inalta calitate. Aceasta dispune, de asemenea, de un sistem de indicatii geografice propriu, bine stabilit, cu specialitati pe care consumatorii europeni vor putea sa le descopere acum datorita acestui acord.
Lista UE a indicatiilor geografice care urmeaza sa fie protejate in China include produse precum Cava, Champagne, Feta, Irish Whiskey, Munchener Bier, Ouzo, Polska Wodka, Porto, Prosciutto di Parma si Queso Manchego. Dintre produsele chinezesti, lista include, de exemplu, Pixian Dou Ban (pasta de fasole Pixian), Anji Bai Cha (ceai alb Antji), Panjin Da Mi (orez Panjin) si Anqiu Da Jiang (ghimbir Anqiu).
„Produsele europene cu indicatie geografica sunt recunoscute in intreaga lume pentru calitatea lor. Deoarece au incredere in originea si autenticitatea acestor produse, consumatorii sunt dispusi sa plateasca un pret mai mare, recompensand astfel fermierii. Acest acord este o dovada a angajamentului nostru de a colabora indeaproape cu partenerii nostri comerciali, cum ar fi China. Este o victorie pentru ambii semnatari ai acordului, deoarece consolideaza relatiile noastre comerciale, aduce beneficii sectoarelor noastre agricole si alimentare, precum si consumatorilor de ambele parti”, a afirmat comisarul pentru Agricultura si Dezvoltare rurala, Phil Hogan.Pe lista celor 100 de produse se afla si un produs romanesc: vinurile de Cotnari.
„Produsele europene cu indicatie geografica sunt recunoscute in intreaga lume pentru calitatea lor. Deoarece au incredere in originea si autenticitatea acestor produse, consumatorii sunt dispusi sa plateasca un pret mai mare, recompensand astfel fermierii. Este o victorie pentru ambii semnatari ai acordului, deoarece consolideaza relatiile noastre comerciale, aduce beneficii sectoarelor noastre agricole si alimentare, precum si consumatorilor de ambele parti”, a declarat comisarul pentru agricultura si dezvoltare rurala, Phil Hogan.
China este a doua destinatie pentru exporturile de produse agroalimentare din UE, care reprezinta o valoare de 12,8 miliarde euro (in perioada de 12 luni cuprinsa intre septembrie 2018 si august 2019). Este, de asemenea, a doua destinatie a exporturilor UE de produse protejate ca indicatii geografice, reprezentand 9% din valoarea lor, aici fiind incluse vinurile, produsele agroalimentare si bauturile spirtoase.
La patru ani de la intrarea sa in vigoare, domeniul de aplicare al acordului va fi extins pentru a include inca 175 de denumiri de IG din ambele parti. Aceste denumiri vor trebui sa urmeze aceleasi proceduri de inregistrare ca acele 100 de denumiri care fac deja obiectul acordului (de exemplu, evaluarea si publicarea pentru comentarii).
Cooperarea UE-China privind indicatiile geografice a inceput in urma cu peste 10 ani (2006), ceea ce a dus la inregistrarea si protejarea a 10 denumiri geografice de catre fiecare parte in 2012, punand astfel piatra de temelie pentru cooperarea de astazi.
Sistemele de calitate ale UE urmaresc sa protejeze denumirile anumitor produse pentru a le promova caracteristicile unice legate de originea lor geografica, precum si de tehnicile si practicile traditionale. Acesta este unul dintre cele mai mari succese ale agriculturii europene, sistemele respective avand impreuna peste 3.300 de denumiri UE inregistrate ca indicatie geografica protejata (IGP) sau denumire de origine protejata (DOP). Pe langa acestea, aproximativ 1 250 de denumiri din afara UE sunt de asemenea protejate in UE, in mare parte datorita unor acorduri bilaterale precum acest acord cu China. Ca valoare, piata indicatiilor geografice din UE este de aproximativ 74,8 miliarde euro, iar impreuna ele reprezinta 15,4% din totalul exporturilor UE de alimente si de bauturi.
Alerta pe un aeroport din Amsterdam – UPDATE Pilotul a apasat din greseala butonul pentru luare de ostatici
Miercuri, 06 Noiembrie 2019, ora 23:50 Jandarmeria olandeza a anuntat ca, miercuri seara, a existat o „situatie suspecta” la bordul unui avion care se afla pe aeroportul Schiphol din Amsterdam.
De Telegraaf a transmis ca autoritatile olandeze de gestionare a situatiilor de urgenta au emis un „raport Grip 3”, adica o procedura initiata de obicei in cazul „unui incident sau eveniment grav cu consecinte majore asupra populatiei”.
Unele surse externe au transmis ca a fost vorba despre o posibila luare de ostatici. The Mirror scrie ca avionul ar fi fost deturnat de trei barbati inarmati cu cutite.
Conform primelor informatii, cei trei ar fi incercat sa deturneze un avion Air Europa care trebuia sa zboare spre Madrid in aceasta seara.
BBC a anuntat ca la o ora si ceva dupa aparitia primelor informatii, politia a transmis ca pasagerii si membrii echipajului sunt in siguranta si ca situatia se afla sub investigatie.
„Exista o situatie suspecta si asta este tot ce pot spune”, a spus un purtator de cuvant al politiei militare.
Cel putin 27 de pasageri se aflau la bordul avionului.
Decizie dura luata de britanici: Boris Becker ramane falimentar pana in 2031
Joi, 07 Noiembrie 2019, ora 06:00 Autoritatile din Marea Britanie au hotarat sa-l mentina pe fostul mare tenismen Boris Becker in stadiul de falimentar pana in octombrie 2031.
Falimentul lui Becker a fost extins pentru inca 12 ani dupa ce autoritatile britanice au descoperit ca fostul mare jucator a incercat sa-si ascunda averea, conform Daily Mail.
Conform sursei citate, Becker a sustinut ca este falit, insa un control a aratat felul in care a incercat sa-si ascunda bunuri in valoare de 4.5 milioane de lire sterline.
In aceste conditii, pedeapsa lui Becker a fost marita de la 1 an la 12 ani.
„Restrictiile de acest gen sunt ridicate de obicei dupa un an, dar avand in vedere natura actiunilor lui Boris Becker am hotarat sa extindem sanctiunea pentru a preveni noi pagube provocate de acesta creditorilor sai”, au transmis autoritatile britanice.Boris Becker a fost declarat falimentar in iunie 2017 din cauza unei datorii de 3.3 milioane de lire sterline.C.S.
Spectacol in Champions League: Juventus castiga in prelungiri, Galata umilita la Madrid si Steaua Rosie zdrobita de Tottenham
Miercuri, 06 Noiembrie 2019, ora 23:58 Seara de miercuri a fost una cat se poate de spectaculoasa in Champions League, cu o multime de goluri, dar si cu rezultate spectaculoase.Performerele serii au fost Real Madrid, care a castigat cu 6-0 in fata unui Galatasaray la care Florin Andone a fost titular, si Tottenham, victorioasa cu 4-0 la Belgrad, pe terenul Stelei Rosii.
Printre surprize se numara remiza obtinuta acasa de Atalanta cu Manchester City, dar si punctul scos de Sahtior la Zagreb cu doua goluri marcate in prelungirile partidei
Iata rezultatele complete de miercuri:
GRUPA A
PSG – Club Brugge 1-0
A marcat: Icardi ’22
Real Madrid – Galatasaray 6-0
Au marcat: Rodrygo ‘4 ‘7 ’90+3, Sergio Ramos ’15, Benzema ’45 ’81
Clasament: 1. PSG 12p, 2. Real Madrid 7p, 3. Brugges 2p, 4. Galatasaray 1p
GRUPA B
Bayern Munchen – Olympiacos 2-0
Au marcat: Lewandowski ’69, Perisic ’69
Steaua Rosie Belgrad – Tottenham 0-4
Au marcat: Lo Celso ’34, Son ’57 ’61, Eriksen ’85
Clasament: 1. Bayern 12p, 2. Tottenham 7p, 3. Steaua Rosie 3p, 4. Olimpiacos 1p
GRUPA C
Atalanta – Manchester City 1-1
Au marcat: Pasalic ’49/ Sterling ‘7
Dinamo Zagreb – Sahtior Donetk 3-3
Au marcat: Petkovic ’25, Ivanusec ’83, Ademi ’89/ Alan Patrick ’13, Moraes ’90, Tete ’90+7
Clasament: 1. Manchester City 10p, 2. Sahtior 5p, 3. Dinamo 5p, 4. Atalanta 1p
GRUPA D
Lokomotiv Moscova – Juventus 1-2
Au marcat: Miranchuk ’12 / Ramsey ‘3, Costa ’90+2
Bayer Leverkusen – Atletico Madrid 2-1
Au marcat: Thomas ’41, Volland ’55/ Morata ’90+4
Clasament: 1. Juventus 10p, 2. Atletico 7p, 3. Lokomotiv 3p, 4. Leverkusen 3pAccesati axest link pentru a vedea rezultatele de martiM.D.
Tarile nordice, lideri europeni in inovatie si combaterea schimbarilor climatice, vin la GreenTech Film Festival
de Comunicat de presa Miercuri, 06 Noiembrie 2019, ora 16:30 GreenTech Film Festival – platforma de educatie care promoveaza stilul de viata sustenabil, grija fata de mediu si tehnologiile verzi existente, prin filme documentare, dezbateri, ateliere si expozitii revine in luna noiembrie 2019 cu o noua editie dedicata publicului din Bucuresti si Cluj-Napoca.
Evenimentele incluse in programul celei de-a treia editii de la Bucuresti se desfasoara in perioada 11-17 noiembrie, in locatiile ParkLake Shopping Center (zona Main Square si Cinema), ARCUB (Sala Mare) si Seneca Anticafe. Acestea vor fi urmate de o editie speciala organizata in Cluj-Napoca, la Cinema Dacia, in ziua de vineri, 22 noiembrie.
Cu ocazia celei de-a treia editii, tarile nordice precum Suedia, Norvegia si Finlanda, vor aduce in fata publicului din Romania exemple de bune practici din experienta de lideri europeni in materie de inovatie, implementarea de politici privind sustenabilitatea, sustinerea si finantarea programelor care promoveaza tehnologiile inovatoare pentru combaterea schimbarilor climatice, transpuse de organizatorii festivalului in proiectii de film si dezbateri cu invitati speciali.