Meteo: Vremea ramane la fel de calda, dar va ploua Joi, 07 Noiembrie 2019, ora 07:08 Meteorologii ne dau vesti bune in continuare: vremea se mentine placuta, iar temperaturile ridicate pentru aceasta perioada din an, chiar daca va ploua in mai multe zone.
Joi se anunta ploi in aproape toata tara, exceptie facand Muntenia si Dobrogea. Se anunta maxime de 19 grade in Moldova, 17 in Maramures, 19 in Crisana, 19 in Transilvania, 18 in Banat, 21 in Oltenia, 24 in Muntenia si 24 grade in Dobrogea.
In Bucuresti, joi, temperatura maxima va fi de 22 grade Celsius.
Iata maximele de joi in alte orase din tara:
Brasov: 18 grade
Oradea: 17 grade
Constanta: 22 grade
Suceava: 12 grade
Baia Mare: 16 grade
Cluj-Napoca: 14 grade
Pitesti: 19 grade
Sibiu: 15 grade
Iasi: 17 grade
Galati: 19 grade
Arad: 17 grade
Ploiesti: 20 grade
Timisoara: 17 grade
Craiova: 18 grade
Drobeta-Turnu Severin: 15 grade
Giurgiu: 23 grade
Targu Mures: 15 grade
Vineri, se vor semnala ploi in aceleasi regiuni: Moldova, Transilvania, Maramures, Crisana, Banat si Oltenia. Temperatura maxima va fi de 20 grade in Moldova, 18 in Maramures, 18 in Crisana, 21 in Transilvania, 20 in Banat, 23 in Oltenia, 25 in Muntenia si 24 grade in Dobrogea.
In Capitala, vremea se mentine la fel de frumoasa si vor fi tot 22 de grade Celsius.
Iata maximele de vineri in alte orase din tara:
Brasov: 19 grade
Oradea: 17 grade
Constanta: 20 grade
Suceava: 12 grade
Baia Mare: 16 grade
Cluj-Napoca: 14 grade
Pitesti: 18 grade
Sibiu: 16 grade
Iasi: 17 grade
Galati: 18 grade
Arad: 16 grade
Ploiesti: 19 grade
Timisoara: 16 grade
Craiova: 18 grade
Drobeta-Turnu Severin: 17 grade
Giurgiu: 24 grade
Targu Mures: 16 grade Iata cum va fi vremea pana pe 17 noiembrie.
O eruptie vulcanica a scufundat o insula, dar a creat una de trei ori mai mare (Foto)
Joi, 07 Noiembrie 2019, ora 11:0 O eruptie vulcanica submarina care s-a produs in Arhipelagul Tonga a dus la scufundarea unei insule si la crearea alteia de trei ori mai mare decat aceasta, potrivit unui raport al unor geologi ce a fost prezentat joi.Denumita Lateiki, noua insula are o lungime de 400 de metri, o latime de aproximativ 100 de metri si se afla la 120 de metri vest fata de insula care a fost acoperita de ape, a dezvaluit Taaniela Kula, cercetatoare la Serviciul geologic din Tonga.
Ea se afla intre Kao si Late, doua teritorii din Insulele Ha’apai, o diviziune administrativa din nordul regatului Tonga, informeaza AFP.
Evenimentul a avut loc la 18 zile dupa o eruptie submarina din luna octombrie intr-o regiune adeseori zguduita de cutremure de pamant si care prezinta o activitate vulcanica regulata.
O alta eruptie vulcanica submarina din 2014 a dat nastere unei insule care este in prezent acoperita de vegetatie si populata de pasari.
Arhipelagul Tonga, care are 107.000 de locuitori si 170 de insule raspandite pe o suprafata de 700 de kilometri patrati, figureaza in topul 20 al tarilor ce prezinta cel mai mare risc de dezastre naturale (cicloane, seisme, eruptii vulcanice), potrivit ONU.
Situat la 2.000 de kilometri nord-est de Noua Zeelanda si la 650 de kilometri est de Fiji, Arhipelagul Tonga face parte din „Cercul de foc al Pacificului”, unde mai multe placi continentale intra frecvent in coliziune, provocand o importanta activitate seismica.
Aproape un milion de furnici prinse intr-un buncar au devenit canibale pentru a supravietui
Joi, 07 Noiembrie 2019, ora 07:32 Aproape un milion de furnici lucratoare au fost prinse intr-un buncar nuclear abandonat din Polonia. Pentru a supravietui, au fost nevoite sa devina canibale, au observat oamenii de stiinta.Furnicile fac parte din specia Formica polyctena, iar in 2015, cand au fost descoperite de oamenii de stiinta in buncar, erau in numar de aproape un milion. Aveau musuroiul deasupra buncarului, dar ghinionistele au cazut in structura prin teava de ventilatie. Odata ajunse la sol, nu au mai putut urca inapoi in musuroi, arata Live Science.
Neavand niciun fel de resurse, in cele din urma, au fost nevoite sa consume din corpurile celor care au murit, acesta fiind unicul mod de supravietuire, au conchis oamenii de stiinta, care le-au vizitat si in anul urmator.
Erau parte dintr-o colonie, asa ca nu aveau regina. Nu au fost gasite larve, ceea ce inseamna ca insectele nu s-au inmultit. „Colonia” din interior a supravietuit in contextul in care noi furnici ghinioniste continuau sa cada pe teava de ventilatie.
Echipa de cercetatori a studiat corpurile furnicilor decedate pe podeaua buncarului, observand niste urme pe abdomenul lor – semn ca fusesera canibalizate. Formau, practic, un bufet mereu deschis, intr-un loc in care, in mod normal, astfel de insecte nu ar fi avut nicio sansa de supravietuire.
Din fericire, povestea lor e una cu final fericit (cel putin pentru insectele care nu au ajuns sa fie mancate). Oamenii de stiinta au fixat o bucata de lemn pe verticala, care unea podeaua de gura de ventilatie, de care furnicile s-au folosit pentru a iesi din inchisoarea lor, aflata la granita cu Germania si in care fusesera tinute arme nucleare de la sfarsitul anilor ’60 si pana la inceputul anilor ’90.
Cand echipa de oameni de stiinta s-a intors, peste un an, in buncar, a observat ca mare parte din furnici reusise sa paraseasca „inchisoarea”. Locul era aproape parasit, furnicile revenind in musuroiul lor, impreuna cu restul coloniei.A.P.
Mumia unei pisici egiptene a fost analizata si mare a fost surpriza!
Joi, 07 Noiembrie 2019, ora 07:40 Mumia unei pisici egiptene, veche de 2.500 de ani, detinuta de un muzeu din Franta, s-a dovedit a fi o surpriza totala pentru oamenii de stiinta. In interior se aflau nu numai ramasitele unei pisici, ci a trei, insa incomplete.
Mumia a fost scanata, pentru ca nu s-a dorit deteriorarea ei. Insa in interiorul acesteia cercetatorii nu au dat de niciun cap, in locul acestuia fiind o bila de panza.
Lipseau si vertebre sau coaste, in locul acestora fiind asezate oase de la picioarele altor pisici. Practic, din trei exemplare fusese „construit” unul si acesta incomplet, arata Live Science.
Oasele erau descompuse, prezentau gauri, lasate de insectele care se hranesc cu cadavre, a explicat unul dintre cercetatori, Theophane Nicolas.
O explicatie pentru surprizele din interiorul acestei mumii poate fi aceea ca mumiile mai mari, folosite ca ofrande pentru zei, erau vandute pe bani multi. Pentru ca mumia sa para mai mare, e posibil sa fi fost folosite mai multe animale.
Alteori, in interiorul unor astfel de „mumii” nici macar nu se gaseau ramasitele vreunui animal, ci materiale organice, asa cum e pielea. Asa actionau preotii – impostori, a explicat omul de stiinta.
Astfel de inselatorii erau, practic, imposibil de detectat cu ochiul liber.
In perioada Egiptului antic, adesea animalele erau mumificate si ingropate impreuna cu stapanii lor. Era vorba despre o adevarata industrie, fiind mumificate peste 70 de milioane de animale.A.P.
Leave a comment
You must be logged in to post a comment.