Cod Rutier 2019. Cum pot afla șoferii câte puncte de penalizare au acumulat anul acesta
Codul Rutier prevede un anumit sistem al punctelor de penalizare care reprezintă o modalitate de determinare a conducătorilor de autovehicule să aibă în vedere și să adopte un comportament responsabil și sigur atunci când circulă pe șoselele din România. Însă cum pot vedea șoferii câte puncte de penalizare au?
Foarte mulți șoferi doresc să știe câte puncte de penalizare au pentru a putea ține o evidență a parcursului lor în trafic din fiecare moment. Acest lucru este posibil doar dacă se face o cerere de către șoferul în cauză la sediul poliției rutiere din județul în care este înregistrat. În conformitate cu art. 208 din Regulamentul de aplicare al Ordonantei de urgenta a Guvernului nr.195/2002, privind circulatia pe drumurile publice
„Titularul permisului de conducere, la cerere, are dreptul sa obtina, personal, la sediul politiei rutiere din judetul care îl are în evidenta, informatii cu privire numarul de puncte de penalizare ce i-au fost aplicate”.
Cum poți afla câte puncte de penalizare ai
Pentru acest lucru, solicitantul trebuie să depună o solicitare/cerere scrisă la sediul poliției rutiere, iar răspunsul îl va primi în termen de maxim 30 de zile de la înregistrarea ei.
Dosar cu șină vs digitalizare
Aceasta formulare a cererii la ghișeului Poliției Române este în prezent modalitatea tradițională pentru acest demers, însă mulți conducători auto se plâng și spun că solicitările sunt îngreunate de procesele birocratice mult prea ample, din care nu lipsesc clasicele „copii la xerox și dosarele cu șină”.
Românii susțin că este nevoie de o digitalizare a sistemelor informatice ale insitutțiilor pentru a fi mai accesibile cetățenilor. Forma inițială în care se găsește acum această solicitare este îngreunată, spun aceștia. În cazul în care șoferul dorește să afle câte puncte de penalizare a acumulat pe permis, nu doar lipsa de suport din partea sistemelor informatice îl împiedică să o facă online. Asta pentru că celebrul Cod Rutier (în fapt o ordonanță de urgență a Guvernului – nr. 195/2002) spune clar că acest lucru se poate face doar „personal, la sediul Poliției Rutiere”.
Interesant de urmărit este faptul că, în practică, răspunsul la această cerere este oferit mult mai repede în Capitală, iar șoferii au confirmat pe forumuri că de multe ori răspunsul este oferit pe loc, la ghișeu, fără să mai trebuiască să depui o cerere pentru a aștepta un răspuns oficial. Din nefericire, însă, șoferii din provincie nu au parte de același tratament întrucât ei trebuie să urmeze strict procedura stipulată în Codul Rutier, transmite promotor.ro.
Ministrul Muncii: Sunt oameni care aşteaptă 5 luni pensia
Publicat: (acum 14 ore) // Actualizat: (acum 14 ore) // Sursa: romaniatv.net
Autor: Filip Stan
Violeta Alexandru, ministrul Muncii, se plânge că pensionarii sunt trataţi cu lipsă de respect de angajaţii Caselor de Pensii şi că procesarea dosarelor de pensii durează uneori şi cinci luni, faţă de termenul de 45 de zile prevăzut de lege.

Ministrul Muncii acuză că modul de lucru în Casele de Pensii este orientat spre proceduri şi nu pe eficienţă.
„Angajaţii de la Casa de Pensii s-au încurcat în tot felul de explicaţii, o parte din explicaţii se confirmă, şi anume că avem în sistem o problemă de capacitate redusă, de personal insuficient în zona de procesare a acestor dosare, dar e foarte clar că a intervenit un mod de lucru care nu e axat pe eficienţă, ci pe formalism, pe proceduri, să respectăm procedura. Avem nenumărate structuri care se verifică între ele şi, în final, la Casa de Pensii Naţională există cineva care mai verifică o dată şi care bagă datele în sistem. (…) Sunt oameni care stau 3-4-5 luni şi care nu primesc nu numai răspuns, dar care nu primesc efectiv pensia la care au dreptul. Sunt oameni care au dreptul la pensie de handicap şi stau fără venit, urmează iarna, au facturi, cheltuieli de întreţinere de plătit şi nu au un orizont cu privire la când se termină totuşi acest proces”, a subliniat Violeta Alexandru.
Ea s-a arătat dezamăgită de atitudinea angajaţilor din sistemul de pensii şi s-a angajat să simplifice procedurile.
„În primul rând, vreau să simplific aceste proceduri. Ele sunt în acest moment alambicate şi parcă sunt gândite să se ocupe şapte oameni şi să nu răspundă niciunul. (…) Aş vrea să simplific procesul fără să pun în pericol procedura de verificare. (…) Încă mai avem maşini care duc documente în arhivă, când suntem în era tehnologiei în care poţi să le scanezi, fără să vină o maşină care să încarce hârtii şi care le ducă în arhivă şi acolo să se aşeze pe un raft. Eu sunt dezamăgită de atitudinea oamenilor din sistem, adică ei par să nu vrea să îmbunătăţească lucrurile. (…) Problema mea e de atitudine şi de a nu vrea să îmbunătăţeşti starea de fapt”, a susţinut ministrul.
Şeful de la Muncă a arătat că va încerca să găsească soluţii în interiorul sistemului pentru a reduce perioada de procesare a dosarelor cât mai aproape de termenul prevăzut de lege.
„Voi urmări săptămânal ca aşteptarea să descrească de la săptămână la săptămână numărul dosarelor procesate între 3-4-5 luni de zile (…) astfel încât să ajungem cât mai aproape de cele 45 de zile specificate în lege. În momentul în care, urmărind aceste lucruri, nu văd în anumite zone nicio îmbunătăţire mă voi concentra pe acele zone şi voi căuta să găsesc soluţii în interiorul sistemului, pentru a putea reloca oamenii să se îndrepte acolo unde este imperios necesar. Nu avem nevoie de şapte paliere şi şapte feluri de filtre, avem nevoie de unul, maxim două filtre şi alea să fie funcţionale”, a explicat ea.
În plus, ministrul Muncii a susţinut că se va concentra pe eficientizarea activităţii directe a angajaţilor Caselor de Pensii în relaţia cu pensionarii.
„(Oamenii din sistem – n. r.) sunt incapabili să-mi spună care sunt problemele sistemului. Le este frică, nu sunt obişnuiţi să gândească în termeni de identificat problema şi găsit soluţie de rezolvare. Pensionarii trebuie să ştie că mă preocupă aceste probleme şi că nu este normal ca de la ministru la ministru să ne scuzăm că nu se poate. (…) Mandatul meu se va concentra pe eficientizarea activităţii din directă relaţie cu pensionarii, cu salariaţii, şi mai puţin pe explicaţiile şefilor. În acest moment, mă preocupă să găsesc în cel mai scurt timp soluţii pentru a le putea oferi acestor oameni servicii de calitate, iar dacă avem o problemă în sistem trebuie să avem curajul să o remediem”, a mai precizat Violeta Alexandru.
Ea a acuzat angajaţii din Casele de Pensii că întârzie prelucrarea cererilor pensionarilor până în ultima zi permisă de lege.
„Mă frapează atitudinea oamenilor care lucrează în sistem, pot să înţeleg că avem probleme de subdimensionare a personalului, vreau să mă ocup să le rezolv, dar dincolo de subdimensionarea personalului şi dincolo de sistemul informatic care e destul de slab faţă de nevoile pe care le avem în sistem, sancţionez atitudinea oamenilor din sistem, faptul că îi tratează cu aroganţă pe oameni şi că nu fac eforturi să-şi îmbunătăţească prestaţia. În momentul în care un pensionar depune actele, nu se apucă de procesarea lor imediat, ci aşteaptă până în ultima zi, până aproape de termenul-limită pentru a se apuca de treabă, sub pretextul că au o încărcătură, dar care de fapt ascunde o atitudine de blazare şi de lipsă de respect faţă de contribuabil. E vorba de oameni disperaţi, care nu au bani să-şi plătească întreţinerea şi să-şi cumpere de mâncare cu lunile, nu au un orizont cu privire la finalizare a perioadei de verificare a actelor”, a încheiat ministrul Muncii.
ANRE a publicat proiectele de Ordine: Piaţa de energie se liberalizează treptat de la 1 ianuarie, Hidro- şi Nuclearelectrica, obligate să „ţină” ANRE a publicat proiectele de ordine referitoare la dereglementarea parţială a pieţei de energie electrică, începând cu 1 ianuarie 2020, aşa cum au anunţat oficialii Autorităţii. 08 noi, 2019 | Mihai Nicuț | ECONOMICA.net În esenţă, modificările sunt cele cunoscute: se introduce un calemndar treptat e dereglementare astfel încât, de la 1 ianuarie 2020 şi până la 1 iulie 2021, să scadă treptat cantităţile de energie livrate la preţ reglementat de Hidroelectrica şi Nuclearelectrica Furnizorilor de Ultimă Instanţă (FUI), pentru a asigura consumul populaţiei. Cele două companii trebuie să pună de-o parte până la 40% din producţie pentru piaţa reglementată. “Schimbările preconizate/ măsurile propuse prin proiectul de reglementare – introducerea unui calendar de eliminare a preţurilor reglementate, pentru perioada 1 ianuarie 2020-30 iunie 2021; – reducerea succesivă, semestrial, a cantităţilor de energie electrică alocate pe contracte reglementate; – stabilirea obligaţiilor de vânzare a energiei electrice pe bază de contracte reglementate numai pentru producătorii care dețin/exploatează comercial unități/grupuri nuclearelectrice și/sau hidroelectrice dispecerizabile; – stabilirea cantităţilor de energie electrică din contractele reglementate funcţie de cantităţile previzionate de fiecare producător; – determinarea cantităţilor/preţurilor reglementate pe perioade contractuale de 6 luni, – determinarea, în două etape, a costurilor/veniturilor suplimentar înregistrate, respectiv funcţie de costurile estimate/realizate, cu respectarea, pentru perioada 1 martie 2019-31 decembrie 2019, a regulilor prevăzute în Metodologia aprobată prin Ordinul preşedintelui ANRE nr.10/2019”, arată ANRE. Perioadele de aplicare a tarifelor reglementate, sunt: – prima perioadă de aplicare 1 ianuarie 2020 – 30 iunie 2020; – a doua perioadă de aplicare 1 iulie 2020 – 31 decembrie 2020; – a treia perioadă de aplicare 1 ianuarie 2021 – 30 iunie 2021. Obligaţiile de vânzare pe bază de contracte reglementate se stabilesc pentru fiecare perioadă contractuală, astfel încât să se asigure, pentru fiecare FUI: a) 60 % din necesarul de consum al clienţilor casnici, pentru perioada contractuală1 ianuarie 2020-30 iunie 2020; b) 40 % din necesarul de consum al clienţilor casnici, pentru perioada contractuală 1 iulie 2020-31 decembrie 2020; c) 20 % din necesarul de consum al clienţilor casnici, pentru perioada contractuală 1 ianuarie 2021-30 iunie 2021. (4) Pentru perioada contractuală 1 ianuarie 2020-30 iunie 2020, obligaţiile de vânzare pe bază de contracte reglementate se stabilesc astfel: a) 100% din necesarul de consum al clienţilor casnici, pentru luna ianuarie 2020; b) 80% din necesarul de consum al clienţilor casnici, pentru luna februarie 2020; c) valoarea procentuală rezultată din aplicarea, cumulativ, a condiţiilor prevăzute la lit.a) şi b) şi la alin. (3) lit.a), pentru perioada martie-iunie 2020. Hidroelectrica şi Nuclearelectrica trebuie să vândă până la 40% din producţie pe piaţa reglementată „Obligațiile de vânzare pe bază de contracte reglementate ale producătorilor se stabilesc la un nivel maxim de: 40 % din cantitatea de energie electrică livrată de unitățile/grupurile hidroelectrice dispecerizabile proprii, rezultată din rularea programului PowrSym, aferentă perioadei contractuale; 40 % din cantitatea de energie electrică livrată de grupurile nuclearelectrice proprii, rezultată din rularea programului PowrSym, aferentă perioadei contractuale”, arată ANRE.
https://www.economica.net/anre-a-publicat-proiectele-de-ordine-piata-de-energie-se-liberalizeaza-treptat-de-la-1-ianuarie-hidro-si-nuclearelectrica-obligate-sa-tina_176135.html
Bosch a inaugurat o noua investitie, de peste 7 milioane de euro, la Blaj
Vineri, 08 Noiembrie 2019, ora 20:2 Peste sapte milioane de euro a investit compania Bosch intr-o noua cladire de birouri si laboratoare de testare pe platforma din municipiul Blaj, unde grupul german activeaza inca din anul 2007.
Potrivit unui comunicat transmis, vineri, AGERPRES, Bosch a inaugurat in incinta fabricii din Blaj o noua cladire de birouri si laboratoare de testare, o investitie de peste sapte milioane de euro si care va gazdui in jur de 250 de angajati.
Lucrarile de constructie au inceput in martie 2018 si au fost finalizate in septembrie 2019. Noua cladire are o suprafatata totala de 5,700 de metri patrati, dispusi intr-un regim de inaltime cu parter si un etaj.
„Extinderea activitatii de productie a companiei la Blaj a condus la decizia de a construi o noua cladire a carei destinatie este de a sustine cresterea continua a unitatii si de a asigura suficient spatiu pentru noile proiecte care vor contribui la dezvoltarea pe termen lung a fabricii”, arata sursa citata.
Cardul de masa Up Dejun este versiunea moderna si simplificata a tichetului de masa. Ai 0 lei costuri la emiterea cardurilor si economisesti pana la 37% fata de o crestere salariala in bani. Afla mai multe AICI!
Curs valutar: Sfarsit de saptamana prost pentru leu
Vineri, 08 Noiembrie 2019, ora 13:32 Leul incheie saptamana extrem de prost si se depreciaza comparativ cu principalele valute.
Banca Nationala a Romaniei (BNR) a cotat, joi, un euro la 4,7615 de lei/unitate, o crestere de 0,04% fata de sedinta anterioara.
Dolarul american a crescut si el, fiind cotat de BNR la 4,3137 de lei/unitate, cu 0,48% mai mult fata de joi.
Francul elvetian s-a apreciat, de asemenea, ajungand la 4,3304 de lei, fata de joi cand costa 4,3288 de lei.
Cardul de masa Up Dejun este versiunea moderna si simplificata a tichetului de masa. Ai 0 lei costuri la emiterea cardurilor si economisesti pana la 37% fata de o crestere salariala in bani. Afla mai multe AICI!
Si lira sterlina a crescut, ajungand la 5,5270 de lei, fata de 5,5246 de lei, cursul de ieri.
Gramul de aur a continuat sa se ieftineasca. BNR a anuntat ca acesta a ajuns la 203,3805 de lei, fata de 204,8362 de lei cat costa in sedinta anterioara.
Iata care a fost cursul valutar de joi.A.D.