Ignorați de țară. Veteranii și-au făcut singuri monument și biserică
12 noiembrie 2019
La 16 ani după ce primul militar român, sublocotenentul p.m. Iosif Silviu Fogorași, a murit în Afganistan, veteranii din Teatrele de Operații se luptă, încă, pentru drepturile lor, drepturi care în alte state membre NATO sunt respectate. Cu toate acestea, pe banii lor, veteranii care au luptat pe fronturile de luptă din Afganistan, Irak, ori Bosnia au reușit să ridice primul monument, în aminitirea celor 30 de militari căzuți în Teatrele de Operații, în prezența IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului.
Mai mult decât atât, de acum, în Constanța există Biserica Militarilor veterani și veteranilor cu dizabilități. Cei care au avut această inițiativă sunt veteranii din Asociația Militarilor Veterani și Veteranilor cu Dizabilități (AMVVD) „Sf. Mare Mucenic Dimitrie – Izvorâtorul de Mir”, prima asociație militară independentă și apolitică care se luptă, de șase ani încoace, să finalizeze un proiect, susținut de EVZ, de-a lungul anilor: primul Centrul de Recuperare, Refacere şi Reabilitare al Veteranilor şi Veteranilor cu Dizabilități. Proiectul a prins viață lângă Mănăstirea Dealu, de lângă Târgoviște.Tot AMVVD a inițiat un proiect și așteaptă, din Parlament, obținerea unor drepturi pentru veterani, urmași și rudele celor rămași în imposibilitatea de a-și mai ajuta familiile.
Cu ocazia evenimentului care a vut loc, duminică, la Constanța, preotul militar veteran Dragoș Ciobanu, care a oferit sprijin duhovnicesc militarilor români în trei misiuni din teatrele de operații, i-a fost oferit rangul bisericesc de Iconom Stavrofor de către IPS Teodosie, la propunerea AMVVD Constanța, condusă de Cristi Crăciun.
„Primul Centru de Recuperare și Refacere pentru Veterani este un proiect ambițios pentru oameni ambițiosi, pentru oameni care merită. Îl clădim pentru ei, pentru veteranii armatei române”, a declarat Marius Apostol, președintele AMVVD.
Marius Apostol, supraviețuitor pe „Șoseaua morții”
Marius Apostol a fost de două ori în misiune în Afganistan, în 2008 și în 2011, când a fost rănit grav. Președintele AMVVD ne-a mărturisit că a înființat asociația, în 2013, după ce a constatat că, în țară, nu are unde să se recupereze în urma traumelor. În anul 2011, el executa o misiune de patrulare pe ruta Kandahar – Zabul. „A fost un atac al talibanilor, cu un dispozitiv exploziv improvizat, o încărcătură de 200 de kilograme, unde am fost răniți 4 militari români. Am fost rănit grav, am intrat în comă și am fost transportat, ulterior, la spital în Germania, unde am fost supus la intervenții chirurgicale. M-am recuperat în mai mult de un an. Important pentru mine a fost că am avut alături de mine familia”, a declarat Marius Apostol.
Campionul din scaunul cu rotile
Cunoscut, în ultimul timp, ca și membru al echipei Invictus a României care a câștigat medalii la tir cu arcu, Ionuț Butoi, plutonier în cadrul Batalionului 30 Vânători de Munte „Dragoslavele” din Câmpulung, este un exemplu că orice viață poate fi luată de la capăt și trăită cu pasiune. Pe 31 august 2008, la câteva zile după ce împlinise 30 de ani, a fost grav rănit în Afganistan, în urma unei explozii, care aproape a pulverizat transportorul amfibiu în care era. Atunci și-a pierdut comandantul, pe Dragoș Alexandrescu, dar și posibilitatea de-a mai merge vreodată. Fiind obligat să rămână țintuit într-un scaun cu rotile.

Mai sunt doar două săptămâni până la Festivalul Baletului Rusesc de la București
Au mai rămas două săptămâni până la debutul Festivalului Baletului Rusesc ce va avea loc în perioada 25-27 noiembrie, la Sala Palatului din București, un eveniment considerat de către specialiști ca fiind unul de excepție pentru iubitorii de balet din România. Pro-gramul celor 3 zile de spectacole este următorul: Luni, 25 noiembrie-Spărgătorul de Nuci; Marți, 26 noiembrie-Giselle; Miercuri, 27 noiembrie-Lacul Lebedelor.Balerinii care vor evolua în Festivalul de la București sunt vedete de la teatre de renume din Federația Rusă, care au încântat publicul din întreaga lume de-a lungul timpului.
Zhanna Gubanova este prim solist al Teatrului Stanislavsky și Nemirovich-Dancenko din Moscova. A absolvit Kiev State Ballet School în anul 2014 iar din 2016 dansează la Teatrul Stanislavsky din Moscova. A fost remarcată încă din 2013 când a câștigat Medalia de Aur la renumitul festival studențeasc Mikhailovsky Theater și este considerată una dintre cele mai valoroase balerine din noua generație. În festivalul de la București, Zhanna va interpreta rolul Mariei (Clara) în Spărgătorul de Nuci pe 25 noiembrie, Giselle în Giselle pe 26 noiembrie și Odete-Odile în Lacul Lebedelor pe 27 noiembrie.
Alexey Lyubimov este balerin principal al Teatrului Stanislavsky și Nemirovich-Dancenko. A absolvit prestigioasa Perm State Ballet School în 1999 iar un an mai târziu s-a alăturat teatrului din Moscova. De atunci dansează rolurile principale din repertoriul teatrului și este nelipsit din turneele internaționale. Este unul dintre coechipierii și partenerii de scenă ai celebrului balerin Sergei Polunin, alături de care a participat la numeroase turnee. Anul acesta, drept recunoaștere a activității sale artistice, a fost decorat cu Ordinul Artist de Onoare al Federației Ruse.
La București îl vom vedea pe Alexey Lyubimov în rolul Prințului din Spărgătorul de Nuci, apoi va interpreta rolul Albert în Giselle și în ultima zi va fi Prințul Siegfried.
Ksenia Khabinets este solist principal la Teatrul Kremlin Palace din Moscova. În anul 2012 a fost admisă la Academia de Stat (de balet) din Moscova și a intrat în trupa teatrului Kremlin Palace unde încă din primul an a început să interpreteze roluri solo. În anul 2015 a absolvit cu onoruri Academia de Stat, secția de coregrafie iar în anul 2016 a participat la Festivalul Internațional “Rudolf Nureyev” unde a obținut Premiu I al competiției pentru balerini și coregrafi. Profesorul-tutore al Kseniei este artista de onoare a Rusiei, Zhanna Bogoroditskaya.
În recitalul de la București, Ksenia va interpreta rolurile solo precum Dansul arab din Spărgătorul de Nuci, Myrth din Giselle sau Big Swans în Lacul Lebedelor.
Printre vedetele care vor participa la Festivalul de la București se mai află și Polina Filippova, solist principal la renumitul Teatru Academic de Operă și Balet din Samara iar corpul de balet este format din 30 de balerini de la Russian State Ballet Theater din Saransk.
Coregraful coordonator al festivalului este Zinaida Baturin, solist și coregraf al Teatrului Kremlin Palace iar regia și producția festivalului sunt asigurate de regizorul și coregraful Sergey Baturin de la Russian Media Ballet Theater din Moscova.
Compania RMBT este cunoscută la nivel mondial pentru brevetarea și utilizarea decorururilor 3D de teatru și balet. În turneele internaționale organizate de Sergey Baturin au dansat în ultimii ani cele mai mari nume ale baletului rusesc. Decorurile sunt create prin sisteme multimedia de panouri video, producând o experiență unică spectatorilor, experiență pe care o vor putea trăi acum și spectatorii români care vor participa la Festivalul Baletului Rusesc de la Sala Palatului.
Teatrul Stanislavsky și Nemirovich-Dancenko a fost fondat în 1941 prin fuziunea Teatrului de Operă Stanislavsky (înființat în 1918 ca Opera Studio al Teatrului Balshoi din Moscova) cu Teatrul Muzical Nemirovich-Dancenko (înființat în 1919 sub denumirea de Studio al Teatrului Moscova Art). Compania de balet a fost înființată de către Victorina Kriger, celebra balerină a Teatrului Bolshoi, în anul 1929 sub numele de Moscova Art Ballet, parte a teatrului Nemirovich-Dancenko. În prezent Teatrul SND este al doilea mare teatru după Balshoi și este administrat de Direcția de Cultură a Primăriei din Moscova.
The Kremlin Palace Ballet Theater a fost fondat în urmă cu douăzeci de ani pe scena cunoscutului Palat al Kremlinului și de atunci este componenta integrantă a realizărilor creative care definesc contribuția la istoria artei rusești. Această trupă a fost creată la inițiativa directorului Palatului Congreselor din acea vreme Pavel Nilov și a celebrului maestru de balet, Artist Național al Federației Ruse, Andrey Petrov, care este directorul artistic în toți acești ani.
Spectacolele se vor juca la Sala Palatului în regim “sală mică” pentru o calitate ridicată a vizionării. Prețurile sunt cuprinse între 150 lei și 250 lei biletul iar abonamentul pentru cele 3 zile costă între 360 lei și 600 lei. Biletele și abonamentele pot fi achiziționate din rețelele www.eventim.ro, www.iabilet.ro, www.blt.ro , www.bilete.ro sau direct de la casa de bilete a Sălii Palatului.

Alina Sorescu a suferit una dintre cele mai puternice drame. Bunica sa, cu care a avut o relație extrem de apropiată a decedat.Alina Sorescu traversează una dintre cele mai triste perioade din viața sa. Moartea bunicii sale a stârnit profundă tristețe în familia cântăreței, care a împărtășit gândurile sale cu fanii, prin intermediul rețelelor sociale.
Cântăreața în vârstă de 33 de ani a publicat o fotografie de la înmormântarea bunicii – unde se poate observa o coroană de flori și o parte din sicriu și un mesaj emoționant.
“Sunt foarte tristă, am pierdut-o pe cea mai dragă bunică a mea… Mamaie, vei rămâne vesnic în sufletele noastre 🖤”, a notat Alina Sorescu pe Facebook.Fanii Alinei Sorescu au empatizat cu celebra cântăreață și au transmis mesaje de condoleanțe.
“Bunul Dumnezeu să o aibă în pază! Iar tu, Alina, vei trăi durerea!”, “Dumnezeu să-i ierte păcatele și s-o odihnească în pace! Condoleanțe!”, “Dumnezeu să îți dea mângâiere pentru această pierdere. Bunicii sunt nemuritori, ei trăiesc veșnic în sufletele noastre”, “Sincere condoleanțe, este foarte greu când pierdem pe cineva drag, Dumnezeu să o odihnească în linişte şi pace!”, “Off, Dumnezeu să o odihnească în pace! Condoleanțe. Știu cum e, simți că îți rămâne un gol în suflet”, sunt doar o parte a mesajelor trimise cântăreței îndoliate.
Leave a comment
You must be logged in to post a comment.