Michael Bloomberg, inca un pas spre candidatura la Casa Alba

„Inregistrat oficial in Arkansas pentru a fi pe buletin la primarele democrate”, a transmis el pe Twitter. „Trebuie sa-l batem pe Trump. El ne-a inselat in fiecare etapa”, a adaugat miliardarul in varsta de 77 de ani, transmite AFP.
Intrarea sa in cursa a bulversat situatia in tabara democrata, amenintandu-i mai ales pe candidatii moderati, in primul rand pe fostul vicepresedinte Joe Biden, favorit, dar in pierdere de viteza.
Fondator al agentiei de informatii financiare care ii poarta numele, primar al New York-ului intre 2002 si 2013, Michael Bloomberg detine una din primele zece averi din lume, estimata de Forbes la peste 50 miliarde de dolari.
Bloomberg si-a depus vineri candidatura la primarele din Alabama, dar fara a se prezenta in persoana.
De aceasta data, „Mike a dorit sa mearga si sa se inregistreze el insusi”, a declarat marti pentru New York Times purtatorul sau de cuvant, Jason Schechter. „Daca se prezinta (in alegeri), va merge in state unde democratii nu merg niciodata in campanie la primare. Incepem astazi cu Arkansas”, a explicat el.
Alabama si Arkansas vor organiza alegerile primare pe 3 martie, in ziua potential decisiva de „Super marti”, cand se voteaza simultan in 15 state.Destituirea lui Trump: Democratii anunta o serie de audieri publiceMiercuri, 13 Noiembrie 2019, ora 08:05 Cu o zi inainte de primele audieri publice foarte asteptate din ancheta pentru destituirea presedintelui Donald Trump, democratii au dezvaluit marti seara calendarul celor opt depozitii prevazute saptamana urmatoare in fata camerelor de televiziune, in Congresul american.
Cu acest ritm rapid, opozitia semnaleaza ca nu doreste sa piarda timp in vederea unui posibil vot legat de punerea sub acuzatie (impeachment) a presedintelui american in afacerea ucraineana, relateaza AFP.
Toti martorii anuntati marti au fost deja audiati cu usile inchise in cadrul acestei extraordinare proceduri de destituire, lansata la sfarsitul lui septembrie de democrati in Camera Reprezentantilor, unde sunt majoritari.
Tinand cont de majoritatea republicana din Senat, este insa putin probabil ca Donald Trump sa fie destituit, deoarece Camera superioara, cu posibila misiune de a-l judeca, va avea ultimul cuvant.
Marti, parlamentarii din Comisia pentru serviciile de informatii a Camerei ii vor audia mai intai pe Jennifer Williams, o consiliera a vicepresedintelui american Mike Pence, apoi pe locotenent-colonelul Alexander Vindman, membru al Comisiei pentru securitate nationala.
Marti dupa-amiaza va veni randul lui Kurt Volker, emisar special al Statelor Unite pentru Ucraina pana la demisia sa in septembrie, apoi al lui Tim Morrison, consilier la Casa Alba specialist in Rusia.
Dupa ce a depus una din marturiile cele mai acuzatoare din dosarul ucrainean, Gordon Sondland, ambasador american pe langa Uniunea Europeana si apropiat al lui Donald Trump, va fi audiat miercuri dimineata. La inceputul lui noiembrie, el a recunoscut ca a legat un ajutor militar destinat Ucrainei de deschiderea unei anchete asupra unui rival politic al miliardarului, democratul Joe Biden.
Miercuri dupa-amiaza, comisia ii va audia pe Laura Cooper, insarcinata cu Rusia, Ucraina si Europa Centrala la Pentagon, apoi pe David Hale, adjunct al secretarului de stat american pentru afaceri politice.
Joi dimineata, parlamentarii o vor asculta pe Fiona Hill. Aceasta fosta consiliera la Casa Alba si colaboratoare a fostului consilier pe probleme de securitate nationala John Bolton a facut, de asemenea, o depozitie acuzatoare cu usile inchise si audierea sa este foarte asteptata.
Audieri publice vor incepe miercuri la orele 10.00 cu doi diplomati: William Taylor, insarcinat cu afaceri american la Kiev, si George Kent, oficial cu rang inalt din Departamentul de Stat specialist in Ucraina.
Vineri, va veni randul fostei ambasadoare a Statelor Unite la Kiev, Marie Yovanovitch, potrivit AFP.Guvernul de la Chisinau a picat. Reactii la cald de la Iohannis, Orban si Comisia Europeana
Marti, 12 Noiembrie 2019, ora 14:47 Presedintele Klaus Iohannis a reactionat rapid dupa ce Guvernul de la Chisinau a cazut prin motiune de cenzura. Printre altele, Iohannis spune ca sprijinul financiar din partea tarii noastre va fi conditionat.
Seful statului transmite ca Executivul condus de Maia Sandu a facut „progrese importante” in cele 5 luni de la preluarea mandatului, in special in lupta impotriva courptiei si asigurarea independentei Justitiei.
„Demersul initiat de Partidul Socialistilor din Republica Moldova (PSRM) de inlaturare a Guvernului Maia Sandu, intr-un moment esential pentru reforma Justitiei, este indreptat impotriva intereselor pe termen mediu si lung ale Republicii Moldova si ale cetatenilor sai.
In cele cinci luni de la preluarea mandatului, Guvernul condus de Maia Sandu a facut progrese importante in implementarea reformelor necesare apropierii de Uniunea Europeana, in scopul promovarii valorilor democratiei si statului de drept, in lupta impotriva coruptiei si asigurarea independentei justitiei, precum si in domeniul economic si social, reforme menite sa asigure cresterea nivelului de prosperitate si securitate al cetatenilor Republicii Moldova.
Totodata, Guvernul Maia Sandu a reusit sa restabileasca increderea partenerilor de dezvoltare, mai ales a Uniunii Europene, premisa esentiala pentru reluarea sprijinului politic si financiar international pentru Republica Moldova”, a transmis Klaus Iohannis, potrivit unui comunicat al Administratiei Prezidentiale.
Iohannis subliniaza ca, in perioada dinaintea motiunii de cenzura, Romania a facut un apel ferm catre fortele politice de la Chisinau pentru responsabilitate si depasirea impasului politic. In plus, mai precizeaza comunicatul, sprijinul Romaniei, inclusiv financiar, va fi strict conditionat de continuarea reformelor esentiale pentru dezvoltarea democratica a Republicii Moldova.
„Romania a exprimat ferm sprijinul pentru eforturile Guvernului de la Chisinau, in conditiile angajamentului clar si hotarat al coalitiei guvernamentale pentru parcursul european si pentru avansarea Parteneriatului Strategic bilateral pentru integrarea europeana a Republicii Moldova.
In perioada premergatoare motiunii de cenzura, Romania a adresat direct, pe multiple canale, un apel ferm fortelor politice de la Chisinau pentru responsabilitate si depasirea impasului politic, incurajand identificarea unei solutii care sa asigure stabilitatea, sa continue reforma Justitiei si sa permita Guvernului sa mentina parcursul european.
In contextul actual, sprijinul Romaniei, inclusiv financiar, va continua sa urmareasca cu prioritate interesele cetatenilor din Republica Moldova, realizarea proiectelor bilaterale strategice si va fi strict conditionat de continuarea reformelor esentiale pentru dezvoltarea democratica a Republicii Moldova si avansarea parcursului sau european”, potrivit sursei citate.
Orban urmareste cu ingrijorare
La randul sau, premierul Ludovic Orban a declarat ca urmareste cu ingrijorare ceea ce se intampla in Republica Moldova.
„Am luat act cu profunda ingrijorare de decizia parlamentului din Republica Moldova de a demite Guvernul. Guvernul condus de Maia Sandu a reprezentat o garantie a respectarii democratiei, a drepturilor si libertatilor cetatenilor si o garantie pentru procesul de integrare europeana.
Decizia de a da jos Guvernul ridica extrem de multe semne de intrebare privind evolutia ulterioara a Republicii Moldova, iar in ceea ce ne priveste sigur ca o sa continuam orice program de sustinere a cetatenilor din Republica Moldova, dar daca nu vom avea garantia investirii unui guvern proeuropean, care sa reprezinte interesele cetatenilor, disponibilitatea noastra de cooperare cu un guvern care sa nu ofere aceste garantii va fi foarte mica.
Atrag atentia initiatorilor motiunii ca au pornit pe un drum care nu duce spre o destinatie benefica pentru cetatenii Republicii Moldova si ca vom privi cu extrem de mare atentie orice pas care va fi facut in Republica Moldova”, a declarat Orban, la finalul Biroului Executiv al PNL de marti.
Reactia Comisiei Europene
Si Comisia Europeana a reactionat la aceasta veste. Un purtator de cuvant al CE a precizat ca votul de neincredere primit de Executiv transmite semnale ingrijoratoare pentru procesul de reforma, iar necesitatea reformelor, in special in domeniul judiciar, nu a disparut odata cu acest vot.
„Votul de neincredere primit de Guvernul Republicii Moldova ca urmare a problemelor legate de procesul de selectie a procurorului general transmite semnale ingrijoratoare pentru procesul de reforma din tara. Coalitia a demarat o serie de initiative pentru indeplinirea angajamentelor-cheie asumate in luna iunie, in special in domeniile luptei impotriva coruptiei, independentei sistemului judiciar si a investigarii fraudelor bancare.
Necesitatea unor astfel de reforme nu a disparut odata cu votul pentru caderea Guvernului”, a declarat marti Maja Kocijancic, purtator de cuvant al CE pentru probleme de politica externa si de securitate, citata de News.ro.
Guvernul de la Chisinau a picat
Guvernul Maia Sandu a picat, marti, in urma unei motiuni de cenzura depusa de socialisti si adoptata cu 63 de voturi.
Sandu a reactionat imediat si a acuzat ca atat Guvernul, cat si cetatenii Republicii Moldova au fost tradati.
„Astazi a fost tradat nu doar un Guvern care apara interesele oamenilor, dar fiecare cetatean care isi punea sperantele ca in curand se va face dreptate si se va trai mai bine”, a scris Sandu pe contul ei de Facebook.
Iata aici detalii – Chisinau: Guvernul Maia Sandu a picat, in urma motiunii de cenzura
Bolivia arde: Politia din Capitala a cerut interventia Armatei pentru a pune capat violentelor dupa demisia presedintelui fugit in Mexic (Video)
Marti, 12 Noiembrie 2019, ora 17:40 Seful Politiei din La Paz a cerut fortelor armate boliviene sa intervina pentru a pune capat violentelor provocate in capitala de sustinatorii fostului presedinte demisionar Evo Morales.
„I-am cerut comandantului sef al fortelor armate, generalul Williams Kaliman, sa intervina, pentru ca politia boliviana este depasita”, a declarat seful politiei din La Paz, colonelul Jose Barrenechea, relateaza AFP si Reuters.
In cursul noptii de duminica spre luni au avut loc violente in capitala La Paz, iar mici unitati ale politiei au fost jefuite si incendiate luni in mai multe orase.
In plus, capitala La Paz se pregateste pentru ciocniri violente cu mii de sustinatori ai lui Evo Morales care au plecat spre oras din localitatea vecina El Alto, un bastion al fostului lider socialist. Intre timp, protestatarii Opozitiei au ridicat baricade si s-au inarmat, pregatindu-se de confruntare.
Comandantul fortelor armate, Williams Kaliman, a declarat ca a ordonat trupelor Armatei sa ia parte la operatiuni comune cu Politia impotriva „grupurilor de vandali”, potrivit Reuters.
„Comandamentul militar a decis ca operatiuni comune vor fi desfasurate impreuna cu politia pentru a evita varsarea de sange si doliul in familia boliviana”, a anuntat William Kaliman intr-o declaratie televizata.

Tragedie în lumea gimnasticii. Un nume cunoscut a murit în timpul unui exercițiu de rutină
Melanie Coleman, o gimnastă de 20 de ani, din SUA, a murit după o accidentare din timpul unui antrenament.Melanie Coleman, o gimnastă în vârstă de 20 de ani de la Universitatea Southern Connecticut, a murit duminică, după ce a suferit o accidentare în timpul antrenamentului de vineri.
Ken Sweeten, un purtător de cuvânt al statului, a confirmat luni pentru CNN că Melanie Coleman a căzut în timpul unui „exercițiu de antrenament de rutină” pe paralele inegale.
„În acest moment, gândurile și rugăciunile noastre se îndreaptă către familia Melaniei” a declarat directorul sportiv al universității, Jay Moran. „
Acest incident a fost devastator pentru antrenorii și coechipierii ei și suntem alături de ei în acest moment foarte dificil.”
Antrenorul personal al Melaniei Coleman, Thomas Alberti, a numit luni incidentul ca fiind „un accident”.
Leave a comment
You must be logged in to post a comment.