Meteo: 23 de grade la mijloc de noiembrie
Miercuri, 13 Noiembrie 2019, ora 07:07 Temperaturile scad usor in zilele urmatoare si vantul se va intensifica in unele zone si vor fi averse. Administratia Nationala de Meteorologie a emis, marti, o avertizare de tip cod galben de vant si o informare meteo de ploi pentru mai multe zone din tara.
Miercuri vor fi averse si 20 grade in Moldova, 21 in Maramures, 22 in Crisana, 21 in Transilvania, 22 in Banat, 21 in Oltenia, 22 in Muntenia si 22 grade in Dobrogea.
In Bucuresti, va fi vreme frumoasa si 22 grade Celsius, cu mult peste tempertura normala a acestei perioade din an. Vantul va sufla in general moderat, temporar cu viteze de 35…40 km/h.
Iata maximele de miercuri in alte orase din tara:
Brasov: 17 grade
Oradea: 19 grade
Constanta: 18 grade
Suceava: 14 grade
Baia Mare: 19 grade
Cluj-Napoca: 19 grade
Pitesti: 17 grade
Sibiu: 18 grade
Iasi: 19 grade
Galati: 20 grade
Arad: 20 grade
Ploiesti: 19 grade
Timisoara: 20 grade
Craiova: 18 grade
Drobeta-Turnu Severin: 17 grade
Giurgiu: 23 grade
Targu Mures: 20 grade
Pentru joi meteorologii informeaza ca vor fi averse in toata tara. Maximele vor ajunge la 17 grade in Moldova, 17 in Maramures, 18 in Crisana, 17 in Transilvania, 19 in Banat, 19 in Oltenia, 19 in Muntenia si 19 grade in Dobrogea.In Capitala, vantul va sufla moderat, cu cel mult 25…30 km/h. Desi in scadere fata de zilele anterioare, valorile termice se vor situa in continuare peste cele normale ale datei, cu o maxima in jurul a 17 grade.
Iata maximele de joi in alte orase din tara:
Brasov: 16 grade
Oradea: 18 grade
Constanta: 17 grade
Suceava: 12 grade
Baia Mare: 18 grade
Cluj-Napoca: 17 grade
Pitesti: 14 grade
Sibiu: 16 grade
Iasi: 14 grade
Galati: 17 grade
Arad: 17 grade
Ploiesti: 16 grade
Timisoara: 19 grade
Craiova: 16 grade
Drobeta-Turnu Severin: 17 grade
Giurgiu: 19 grade
Targu Mures: 18 grade Vezi cum va fi vremea pana pe 24 noiembrie
Alertă de la ANM! Vânt puternic cu viteze de 120-140 de kilometri pe oră în mai multe județe din țară

Administraţia Naţională de Meteorologie a emis, miercuri dimineaţa, noi avertizări cod portocaliu de vânt puternic, valabile în zona de munte a judeţelor Caraş-Severin, Hunedoara şi Sibiu, în următoarele patru ore.
Potrivit meteorologilor, până la ora 12.00, în zona de munte a judeţelor Caraş-Severin şi Hunedoara, îndeosebi la peste 2.000 de metri altitudine, vântul va atinge la rafală 120 – 140 de kilometri pe oră.
Fenomene similare se vor semnala, tot până la ora 12.00, în judeţul Sibiu, la peste 1.800 de metri altitudine.
Avertizările de fenomene periculoase imediate se emit pentru o perioadă de maximum şase ore, menţionează ANM.
Venetia, lovita de o maree istorica. Imagini fabuloase cu inundatiile (Foto&Video)
Miercuri, 13 Noiembrie 2019, ora 07:02 Venetia s-a confruntat in cursul noptii de marti spre miercuri cu o „acqua alta” (maree inalta) istorica, cu un varf ce ar putea depasi 1,90 metri, potrivit Centrului pentru maree al orasului italian.
„Suntem pe punctul de a infrunta o maree mai mult decat exceptionala. Toata lumea este mobilizata pentru a gestiona urgenta”, a scris pe Twitter primarul Venetiei, Luigi Brugnaro.
Marti, la orele 5:30 ale diminetii atat Venetia, cat si localitatea invecinata Chioggia au tras semnalul de alarma, avertizand populatia privind mareea inalta care atinsese 127 de centimetri in cursul zilei si care ar putea dura intreaga saptamana daca vor continua ploile ce afecteaza Italia.
Ca urmare a fenomenului, gradinitele si scolile primare au fost inchise, relateaza AFP.
Iata si cateva imagini cu inundatiile din Venetia:
Dovada ca rechinii albi se tem si ei. Specia care-i vaneaza cu sange rece si le mananca ficatul, la propriu
Miercuri, 13 Noiembrie 2019, ora 07:42 Rechinii albi sunt vazuti ca pradatorii supremi ai oceanelor. Se afla in varful lantului trofic. Sunt ucigasii tacuti ai adancurilor. Dar exista din ce in ce mai multe dovezi ca pana si ei se tem si pot deveni prada.
Frica lor poarta un nume: orcile. Balenele ucigase, pe numele lor stiintific Orcinus orca, au fost vazute vanand rechini albi langa coasta sud-africana, arata Science Alert.
O inregistrare, filmata de conservationistul Elton Polly si postata pe Facebook de organizatia Oceans Research, arata cum un grup de orci urmareste rechini albi, aproape de insula Seal, din Mossel Bay (in provincia Western Cape).
Zona este frecventata de rechinii albi, care gasesc aici din abundenta pinguini si alte vietuitoare. Din cand in cand insa sosesc si balenele ucigase, iar atunci rechinii albi se fac nevazuti.
Cercetarile de pana acum au aratat ca, intr-adevar, atunci cand orcile isi fac aparitia intr-un loc in care vaneaza rechinii, acestia dispar in doar cateva minute si nu se mai intorc intreg sezonul, chiar daca acestea sunt doar in trecere.
Carcase de rechini albi ucisi de orci au fost gasite in trecut in apele din Western Cape. In mod ciudat, acestora le lipsea ficatul.
In trecut, balenele ucigase au fost vazute mancand ficatul rechinilor. Acest organ, in cazul rechinilor albi, este imens, cantarind sute de kilograme. In plus, este foarte bogat in ulei, ceea ce il face un aliment extrem de nutritiv pentru orci.
O specie ciudata de cerb a fost filmata la 25 de ani de cand e considerata disparuta (Foto&Video)
Marti, 12 Noiembrie 2019, ora 12:11 O specie de cerb pitic din Asia pe care oamenii de stiinta o considerau disparuta de peste 25 de ani a fost filmata in Vietnam, potrivit unui studiu publicat luni in revista Nature Ecology & Evolution.
Cerbul pitic cu spate argintiu (Tragulus Versicolor) este un mamifer prezent doar in Vietnam si a fost foarte putin studiat, relateaza AFP.
„Imaginati-va un cerb care a fost micsorat la dimensiunea unui pudel. Inlaturati coarnele si adaugati doi mici canini. Apoi, scufundati doua treimi din animal intr-o galeata cu vopsea cenusiu-argintie: veti obtine un cerb pitic cu spate argintiu”, a declarat pentru AFP Andrew Tilker, de la Global Wildlife Conservation (GWC), coautor al studiului.
De peste un sfert de secol oamenii de stiinta nu au mai auzit vorbindu-se despre acest animal. Ei s-au temut ca vanatoarea, desi interzisa, a condus la extinctia acestei mici rumegatoare.
Biologul vietnamez An Nguyen de la Global Wildlife Conservation si colegii sai au decis sa conduca o ancheta.
Pe baza observatiilor anterioare (primele datand de la inceputul secolului al XIX-lea), oamenii de stiinta au ales trei provincii vietnameze pentru a intreba populatia.
In urma informatiilor obtinute, ei au plasat circa 30 de camere echipate cu detectoare de miscare in padurile din jur.
In doua dintre zone, camerele au reperat aproape 300 de vizite ale Tragulus Versicolor.
„Sa afli ca este inca aici reprezinta primul pas in determinarea celui mai bun mod de a proteja aceasta specie si de a ne asigura ca nu o vom pierde”, a declarat An Nguyen.
Cercetatorii considera insa ca sunt necesare studii suplimentare pentru a intelege mai bine distributia acestor mamifere.
„Cerbul pitic ramane un element important al patrimoniului natural al tarii. In general, speciile de ungulate, cum ar fi cerbul pitic, indeplinesc functii ecologice importante, inclusiv dispersia semintelor”, a afirmat Andrew Tilker, care lucreaza de asemenea la Institutul Leibniz pentru cercetarea faunei salbatice.
Leave a comment
You must be logged in to post a comment.