Incepe al doilea tur al alegerilor prezidentiale: Primii asteptati la urne sunt romanii din Noua Zeelanda si Australia
Joi, 21 Noiembrie 2019, ora 21:19 Votul in strainatate pentru al doilea tur de scrutin al alegerilor prezidentiale va incepe in noaptea de joi spre vineri, la ora 1.00, in Noua Zeelanda si Australia si se va incheia luni, la ora 7.00.
Potrivit Autoritatii Electorale Permanente (AEP) 715.064 de persoane cu drept de vot locuiesc in strainatate si pot vota la una dintre cele 835 de sectii de votare.
In diaspora, votul se deruleaza pe durata a trei zile. La primul tur au votat in strainatate 675.348 persoane, dintre care 25.189 prin corespondenta.
Votul in tara se va derula duminica.
Procesul electoral in strainatate se va derula pe durata a trei zile: vineri, 22 noiembrie, intre orele 12.00 – 21.00, 23 si 24 noiembrie, intre orele 7.00 si 21.00 (ore locale). In fiecare dintre cele trei zile exista posibilitatea prelungirii votului, pama la ora 23.59, daca sunt cozi.
Astfel, votul in strainatate se va finaliza luni dimineata, la ora 7.00, odata cu inchiderea sectiilor de votare de pe coasta de vest a Statelor Unite ale Americii.
Votul se desfasoara tot in 835 de sectii, dar locatia unora dintre acestea a fost schimbata. Astfel, au fost relocate pentru al doilea tur de scrutin sectia 153 din Monaco, sectia 256 Patra (Grecia) si Sectia 396 Sesto San Giovanni (Italia).
In alte situatii, au fost modificate adresele altor patru sectii de votare „ca urmare a unor situatii obiective”.
Astfel, sectia de votare 178 din Leipzig (Germania) a fost mutata dupa ce autoritatile locale au notificat misiunea diplomatica cu privire la faptul ca spatiul asigurat pentru primul tur de scrutin nu mai este disponibil. Sectia de votare 734 Madridejos (Spania) a fost mutata din cauza locatia utilizata la primul tur „nu mai corespunde standardelor de siguranta necesare desfasurarii in conditii optime a activitatilor specifice votarii ca urmare a deteriorarii plafonului a unor defectiuni la sistemul de incalzire”. Sectia 578 (Plymouth 1 – Marea Britanie) va fi relocata la Londra pentru a asigura optimizarea fluxurilor anticipate de votanti la Londra, iar fluxul va fi preluat de sectia 579 din Plymouth, decizia fiind luata in conditiile n care in aceasta localitate nu s-au inregistrat fluxuri mari de alegatori. Si la sectia de votare nr. 294 din Ladispoli (Italia) primaria orasului a solicitat relocarea sectiei ca urmare a unor probleme de natura organizatorica interne.
Pentru al doilea tur de scrutin au fost trimise in diaspora, pe baza informarilor misiunilor diplomatice si consulare, 4.608.175 de buletine de vot si 2.866.260 de timbre autocolante, numarul buletinelor de vot fiind cu 107.068 mai mare decat cel solicitat pentru primul tur de scrutin.
MAE a solicitat, de asemenea, BEC posibilitatea tiparirii buletinelor de vot pe plan local in cazul a opt sectii de votare din strainatate aflate in zone departate si unde exista riscul ca buletinele trimise din tara sa nu ajunga pana la 21 noiembrie inclusiv, asa cum prevede legea. Este vorba despre sectii de votare din Canada, Angola, Cuba, Iran Irak, Siria si Venezuela, sectii unde la primul tur de scrutin fluxul de alegatori a fost unul redus.
Initial, in aceasta situatie au fost 17 sectii care ar fi putut imprima pe plan local buletine de vot, dar intre timp materialele electorale au ajuns la sectii precum Australia sau Noua Zeelanda.
Diaspora a dat startul alegerilor prezidentiale! Toate informatiile pentru romanii care voteaza in strainatate
de Redactia Ziare.com Vineri, 22 Noiembrie 2019, ora 01:00
Romanii de peste hotare sunt cei care au dat startul si in al doilea tur al alegerilor prezidentiale. Dupa ce in ultimii ani au stat la cozi uriase, multi fara a mai apuca sa voteze, la acest scrutin le-au fost oferite mai multe optiuni si le-au folosit din plin, inregistrand in primul tur un record istoric de prezenta.
Una dintre modalitati a fost votul prin corespondenta. 41.003 romani s-au inregistrat pentru aceasta modalitate. Dupa finalizarea procesului de validare, toti alegatorii al caror plic a fost inregistrat la birourile competente au primit pe e-mail urmatorul mesaj de confirmare: „Plicul dumneavoastra cu votul pentru primul tur al alegerilor prezidentiale 2019 a ajuns la Biroul Electoral pentru Votul prin Corespondenta si va confirmam exercitarea dreptului de vot prin corespondenta. Va multumim ca ati ales sa votati prin corespondenta!”
Daca nu ati primit insa acest e-mail, AEP a anuntat ca veti putea vota la sectia care va este cea mai apropiata.
Cum verifici online daca plicul cu votul prin corespondenta a ajuns la destinatie
Daca biroul electoral pentru votul prin corespondenta a inregistrat insa primirea plicului, nu va puteti exercita dreptul de vot in cadrul unei sectii de votare. Sistemul informatic de monitorizare a prezentei la vot si de prevenire a votului ilegal (SIMPV) va verifica daca alegatorul a votat prin corespondenta.
Primul vot prin corespondenta, marcat de reglementari neclare si insuficiente, care au generat confuzie
In ce-i priveste pe cetatenii romani de peste hotare care nu s-au inregistrat pe listele permanente din strainatate pot vota pe liste suplimentare la orice sectie.
Ne votam presedintele, dar stim ce poate face si ce nu?
Ce poate face presedintele in Romania, in comparatie cu alte state europene
Trei zile de vot in diaspora
Romanii din diaspora au la dispozitie trei zile de vot la alegerile prezidentiale 2019.
Programul este urmatorul:
Vineri 22 noiembrie 2019 – intre ora 12:00 si ora 21:00;
Sambata, 23 noiembrie 2019 – intre ora 07:00 si ora 21:00;
Duminica, 24 noiembrie – intre ora 07:00 si ora 21:00.
AEP a anuntat ca, daca sunt cetateni romani la coada in momentul programat inchiderii sectiilor, in oricare dintre cele trei zile, programul poate fi prelungit pana la ora 23:59.
Primul este exercitat la sectia de votare din Auckland, Noua Zeelanda, vineri, la 01:00 noaptea, ora Romaniei. Urmeaza alegatorii din Australia, unde sectiile se deschid incepand cu ora 03:00, ora Romaniei. Votul in strainatate se va incheia luni, la ora 07:00, odata cu inchiderea sectiilor de votare de pe coasta de vest a Statelor Unite ale Americii.
Sectiile de vot din strainatate
Pentru acest scrutin au fost infiintate 835 de sectii de vot, de aproape trei ori mai multe decat in 2014, cand au fost doar 294.
Vezi si aici lista celor 835 de sectii de votare in strainatate pentru alegerile prezidentiale din 2019
Vezi aici harta interactiva a sectiilor de vot din Marea Britanie si Franta
Platforma VotDiaspora, pusa la dispozitie de Code for Romania, are o harta interactiva a tuturor sectiilor din diaspora.
Introduceti in aplicatie orasul in care locuiti si va sunt indicate toate sectiile din apropiere, astfel incat sa o alegeti pe cea care va e cel mai la indemana, dar veti avea si alte optiuni, in cazul in care se intampla ca la alte scrutine si timpii de asteptare sunt mult prea mari.
Harta poate fi accesata AICI
Ce acte sunt necesare
Romanii aflati in strainatate sau domiciliati in strainatate pot vota cu pasaportul simplu, pasaportul simplu electronic, pasaportul simplu temporar, buletinul/cartea de identitate, cartea de identitate provizorie, cartea electronica de identitate, pasaportul diplomatic, pasaportul diplomatic electronic, pasaportul de serviciu, pasaportul de serviciu electronic.
Pot vota cetatenii romani care au varsta de 18 ani, impliniti inclusiv in ziua de referinta. Nu au drept de vot persoanele carora li s-au interzis drepturile electorale prin hotarare judecatoreasca.
Urna mobila nu poate fi solicitata in afara teritoriului Romaniei.
Sfaturi pentru un vot corect
– Inainte de a intra in cabina de vot, asigurati-va ca pe spatele buletinului de vot este aplicata stampila de control a sectiei de votare. Daca aceasta lipseste, votul va fi declarat nul.
– Daca este aglomeratie si credeti ca secretul votului dumneavoastra poate fi incalcat, mai bine mai asteptati sau instiintati presedintele sectiei de votare. Accesul alegatorilor in sala de votare trebuie sa aiba loc in serii corespunzatoare numarului cabinelor.
– Aplicati stampila cu mentiunea „VOTAT” pe patrulaterul care corespunde candidatului dorit.
– Indoiti buletinul, astfel incat pagina goala care poarta stampila de control a sectiei de votare sa ramana in afara, si introduceti-l apoi in urna. Indoirea gresita a buletinului de vot nu atrage nulitatea votului, daca secretul votului este asigurat.
– Daca gresiti aplicarea stampilei, puteti cere un nou buletin de vot, daca nu a fost introdus in urna. Primul va fi anulat.
– Restituiti stampila si primiti inapoi actul de identitate, pe care trebuie sa fie aplicata stampila cu mentiunea „VOTAT” (buletine) sau un timbru autocolant (cartile de identitate).
– Alegatorul care din motive temeinice, constatate de presedintele biroului electoral al sectiei de votare, nu poate sa voteze singur are dreptul sa cheme in cabina de votare un insotitor ales de el, pentru a-l ajuta. Acesta nu poate fi din randul observatorilor sau al membrilor biroului electoral al sectiei de votare.
Macron vede NATO in „moarte cerebrala”, dar Romania nu crede ca Alianta e in criza
Joi, 21 Noiembrie 2019, ora 08:21 Bogdan Aurescu a afirmat, miercuri, la lucrarile reuniunii ministrilor de Externe din statele membre NATO de la Bruxelles, ca Romania nu impartaseste opiniile conform carora Alianta este in criza.
Potrivit unui comunicat transmis de Ministerul Afacerilor Externe (MAE), seful diplomatiei romane a precizat ca „Romania nu impartaseste opiniile conform carora Alianta este in criza si a subliniat ca procesul de adaptare a NATO trebuie sa continue”.
„Orice proces de reflectie pe tema viitorului Aliantei trebuie, in viziunea Romaniei, sa poata identifica eventualele probleme interne si provocarile externe ale NATO, sa faciliteze procesul de adaptare a Aliantei si sa inlature orice perceptii – care sunt oricum eronate – cum ca Alianta ar fi in criza.
Un astfel de proces ar putea conduce, in opinia ministrului roman de Externe, la modernizarea conceptului strategic al NATO”, se arata in comunicatul MAE.
Amintim ca cel mai vehement critic al situatiei in care se afla acum NATO este presedintele Frantei, Emmanuel Macron, care recent a spus intr-un interviu: „Ceea ce suntem pe cale sa traim este moartea cerebrala a NATO”.
In schimb, cancelarul german Angela Merkel nu este de acord cu afirmatiile presedintelui francez privind NATO, considerand ca acesta a folosit „termeni radicali”.
„Eu nu cred ca o astfel de apreciere intempestiva este necesara, chiar daca avem probleme, chiar daca trebuie sa ne dezmeticim”, a spus Merkel.
Contributiile concrete ale Romaniei la NATO
La reuniunea de la Bruxelles, Bogdan Aurescu a subliniat importanta deosebita a unitatii si solidaritatii statelor aliate, in perspectiva reuniunii la cel mai inalt nivel de la Londra, subliniind importanta unui mesaj puternic de sustinere a Articolului 5 al Tratatului de la Washington.
A prezentat contributiile concrete ale Romaniei in acest sens, materializate atat in asigurarea resurselor necesare pentru modernizarea fortelor armate nationale (2% din PIB), cat si in contributiile semnificative la operatiile si misiunile aliate.
El a evidentiat necesitatea continuarii progreselor concrete in implementarea deciziilor adoptate, inclusiv cele vizand flancul estic al Aliantei in ansamblul sau. In acest context, a subliniat importanta implementarii depline a deciziilor referitoare la regiunea Marii Negre si a asigurarii unor contributii sporite din partea aliatilor, in vederea consolidarii posturii aliate de descurajare si aparare in aceasta regiune, in plan terestru, maritim si aerian.
Ministrul Bogdan Aurescu a punctat importanta dezvoltarii, in continuare, a dialogului si cooperarii practice cu Georgia, Ucraina si Republica Moldova, pentru cresterea rezilientei acestora in fata provocarilor interne si externe.
De asemenea, a subliniat importanta sinergiei si complementaritatii depline intre NATO si UE in domeniul securitatii si apararii, element foarte important in mentinerea unitatii transatlantice, mentioneaza MAE.
In cadrul dineului de lucru a avut loc un schimb de opinii cu privire la contextul global de securitate si implicatiile acestuia pentru Alianta, pentru un raspuns eficient la provocarile actuale si viitoare. Ministrii au discutat despre modalitatile de abordare coordonata a unor teme de interes strategic: Rusia, China si controlul armamentelor.
In interventia sa, ministrul roman de Externe a exprimat convingerea ca multiplicarea provocarilor si amenintarilor la nivel global fac cu atat mai necesara mentinerea unei abordari unitare din partea statelor aliate, atat in cadrul NATO, cat si in alte formate la care participa acestea.
Aurescu s-a referit la importanta pastrarii abordarii actuale cu privire la Rusia, subliniind ca o schimbare a acestei abordari nu poate avea loc decat in conditiile revenirii la respectarea de catre partea rusa a dreptului international si a angajamentelor asumate. El a precizat ca principiile si valorile euroatlantice trebuie sa ramana reperele in interactiunea NATO cu alti actori internationali.
In acest context, Aurescu a evidentiat necesitatea pastrarii si consolidarii actualelor aranjamente in domeniul controlului armamentelor.
In egala masura, ministrul Aurescu a prezentat evolutiile recente din Republica Moldova si a subliniat ca orice evolutie spre solutionarea conflictului transnistrean trebuie sa aiba loc cu respectarea frontierelor international recunoscute ale Republicii Moldova si fara afectarea vectorului sau european de politica externa.
Reuniunea a reprezentat un moment important in pregatirea reuniunii sefilor de stat si de guvern aliati de la Londra, din 3-4 decembrie. Programul a inclus doua sesiuni de lucru in format aliat: o reuniune a Consiliului Nord-Atlantic si un dineu de lucru.
Ministrii au adoptat o serie de decizii referitoare la recunoasterea spatiului cosmic ca domeniu operational al Aliantei, la consolidarea rolului NATO in domeniul securitatii energetice si la continuarea participarii aliate la eforturile internationale privind combaterea terorismului.
In acelasi timp, au fost evaluate progresele inregistrate in implementarea masurilor referitoare la Marea Neagra decise la reuniunea ministeriala de externe de la Washington, din 3-4 aprilie. De asemenea, a avut loc o discutie cuprinzatoare despre situatia de securitate in regiunile Marii Baltice, Marii Negre, Marii Mediterane si Atlanticului de Nord si deciziile adoptate de NATO pentru a raspunde riscurilor si provocarilor care afecteaza aceste regiuni, mai informeaza MAE.
In marja reuniunii ministrilor de externe NATO de la Bruxelles, Bogdan Aurescu a avut, miercuri, o intrevedere si cu secretarul de Stat american, Michael R. Pompeo. Iata ce s-a discutat.
Iohannis s-a dus cu Orban la congresul PPE: Ce spune despre influenta Romaniei in structurile UE si intrarea in Schengen
Joi, 21 Noiembrie 2019, ora 08:45 Presedintele Klaus Iohannis sustine ca, daca va reusi sa castige alegerile, la final de an, Romania va fi reprezentata in PPE si de premier si de presedinte, iar „influenta Romaniei va fi considerabil mai buna”.
Iohannis a fost intrebat, miercuri seara, la Zagreb, ce inseamna pentru Romania sa fie reprezentata la Congresul PPE atat de presedinte, cat si de premier.
„Este evident o situatie foate, foarte buna pentru noi in cadrul PPE si si pentru a sublinia acest lucru am venit la summit-ul sefilor de stat si de guvern din PPE.
Cu siguranta in aceasta noua configuratie care, daca voi reusi si in turul doi al alegerilor, ne duce in situatia sa avem la sfarsit de an si presedinte si premier din PNL, din PPE.
Evident, influenta Romaniei in cadrul PPE si implicit in toate structurile UE va fi una considerabil mai buna si avem evident intentia sa folosim acest lucru in beneficiul Romaniei si al romanilor”, a spus Klaus Iohannis.
Intrebat, de asemenea, daca aceasta situatie ar fi un impuls pentru aderarea la Schengen si la zona euro, Iohannis a spus: „Cu siguranta, in noua configuratie, discutiile se vor relua si vom avea atunci o mult mai mare greutate politica„.
Congresul PPE are loc, miercuri si joi, la Zagreb, fiind aleasa noua conducere.
PSD anunta motiune simpla impotriva ministrului Florin Citu
Joi, 21 Noiembrie 2019, ora 10:32 PSD va depune o motiune simpla impotriva ministrului Finantelor Florin Citu, anuntul fiind facut de liderul PSD Viorica Dancila.
„La inceputul saptamanii viitoare, vom depune o motiune simpla pentru domnul Citu in Senatul Romaniei, avand in vedere cresterea euro, crestere care ii afecteaza pe romani”, a declarat Dancila la Antena3.
Aceasta este prima motiune care vizeaza un ministru al Guvernului Orban.
Ministrul Finantelor, Florin Citu, a declarat saptamana trecuta, in prima sa conferinta de presa ca ministru, ca, in ultimii trei ani, economia Romaniei a fost condusa dupa doua bugete, dupa modelul Al Capone, ca totul a fost premeditat si a anuntat ca va sesiza institutiile abilitate.
El a estimat ca deficitul pe 2019 va fi peste 4%.
Fostul ministru de Finante Eugen Teodorovici a raspuns acuzatiilor lui Citu, spunand ca este Al Capone „asa cum domnul Citu este seful FBI” si acuzandu-l ca „nu stie sa citeasca un buget”.
Teodorovici l-a acuzat pe Citu ca prin declaratiile sale a adus leul la un minim istoric.
„Citu a reusit ca leul sa fie la un minim istoric, iar efectele se vor regasi in economie. Fac apel la domnul Orban, domnul Citu sa se abtina de la iesirile publice, pentru ca nu fac decat sa se reflecte in economie”, a afirmat Teodorovici.
Viorica Dăncilă, o nouă dezbatere incendiară: Voi fi președintele mediator. Vilele de protocol, pentru copiii orfani
21 NOI 2019 • 19:28

Update: Viorica Dăncilă a vorbit joi seară despre programul pe care îl va avea dacă va ajunge în fruntea statului. Candidatul PSD la prezidențiale promite românilor ca va fi un președinte mediator, care îi va asculta pe români
”Românii s-au săturat de dispreț și aroganță. S-au săturat de un om care privește de sus și care nu cunoaște problemele pe care le avem în țara noastră. Aceste discuții, ne-au arătat câteva lucruri simple pe care le doresc românii. Vreau ca fiecare român să știe trei lucruri: sunt un om care vrea ca bunăstarea poporului să fie pe primul loc, voi lupta contra celor care vor să arunce România în sărăcie. Nu voi promulga legi să alunge România în austeritate. Sunt un om care își iubește țara și poporul.
Țin cu românii și cu România. Nu mi-am vorbit țara de rău în afara granițelor. Sunt un om cu frica de Dumnezeu și am teama de a nu greși cu ceva în fața românilor. Pot sta cu fruntea sus azi, pentru că nu am luat nicio decizie împotriva românilor. Vă promit că voi munci mai mult decât ceilalți președinți pe care i-a avut România în ultimii 30 de ani. Mandatul meu va fi acela al președintelui mediator(…)
Vreau să îmi iau un angajament în fața românilor. Nu voi încălca Constituția cum a făcut-o Klaus Iohannis. Un președinte cinstit nu are nevoie de imunitate, voi lua măsuri în acest sens. Voi prezenta un raport de activitate, ori de câte ori voi fi invitată în fața Parlamentului. Voi promova clasa de mijloc, comercianții, fermierii. Voi organiza trimestrial ședințe CSAT, iar în caz de criză voi convoca CSAT în maxim 2 de ore. Voi face cel puțin două vizite pe lună pentru a vorbi cu cetățenii. Pe tot parcursul mandatului, vilele de protocol ale președintelui vor fi integrate unui circuit pentru copii orfani din România.
În domeniul politicii externe, obiectivele mele sunt aderarea la spațiul Schengen, aderarea la zone euro și bineînțeles vizele pentru SUA. Cele trei obiective majore: întărirea parteneriatului strategic cu SUA, consolidarea profilului României în cadrul NATO, creșterea profilului României în cadrul regiunii Mării Negre.”, a spus Dăncilă.
Î: Ați citit raportul Jandarmeriei, cel dezecretizat, cu privire la 10 august?
R: ”Am mai răspun odată. Nu cred că trebuie să venim cu interpretări. Vinovații trebuie să plătească. Cred că entitățile care dețin acest raport trebuie să răspundă la aceste întrebări. Am crezut la acel moment că a fost o lovitură de stat. Acum nu mai cred asta.”
Î: Cum comentați afirmația că vineri ar fi trebuit să fiți chemată la DNA?
R: ”Am spus că toți cei care au fost contracandidații lui Iohannis au avut dosar la DNA. Ceea ce a spus DNA a spus că nu mă cheamă mâine, dar mă poate chema luni, joi, vineri. A fost făcută o plângere la DNA. Nu știu cine a spus că mâine trebuie să vin la DNA. Oamenii lui Iohannis am văzut că vor o campania de fluturare a cătușelor în fața contracandidaților lui Iohannis.”
Î: Care este teorema lui Pitagora?
R: ”Chiar nu mai vreau să mai răspund la astfel de întrebări, dar, pentru că, pe urmă vor spune iar că nu am știu și vreau să fie ultima întrebare legată de acest aspect, am să vă răspund: suma pătratelor catetelor este egală cu pătratul ipotenuzei” a spus Viorica Dăncilă, întrebată despre teorema lui Pitagora”
Î: După o postare pe Facebook în care ați spus că pădurile sunt prima dv. prioritate în calitate de președinte, întreb de ce nu a fost o prioritate în mandatul de premier
R: ”Păi poate că s-a uitat de radarul pădurilor, de codul forestier pe care le-a emis Doina Pană. Guvenrul a susținut, președintele a acționat. Toți ne amintim de prietenul lui Iohannis care este principalul factor care duce la distrugerea pădurilor. Dacă a plantat un stejar, cred că ar trebui să planteze foarte mulți pomi pe care i-a tăiat firma prietenului din Austria”
Î: Spuneați că dacă veți ajunge președinte, vilele de protocol vor fi deschise pentru copiii orfani. Cum veți faceți asta?
R: ”E un lucru de suflet. Am făcut și când am fost premier. Nu am făcut public acest lucru. Sunt lucruri pe care le faci pe care așa consideri că trebuie să faci. Puteți întreba. Sunt copii care au făcut vacanța în vilele de protocol ale premierului, chiar în această vară. Sunt copii cu sindromul Down, iar eu le-am asigurat din fonduri personale necesarul de lactate. Nu mi s-a părut corect să vin să spun ce am făcut. Sunt lucruri de suflet și nu vin să se laude cu ceea ce a făcut.
Î: S-a spus că PSD nu a promovat fake-news pentru turul doi, vă întreb dacă vă asumați această scrisoare: ”Nu vom înceta niciodată să luptăm pentru o zi de mâine mai bună în care niciun român să nu stea cu teama că Iohannis și ai lui îi vor lua și ultimii bani de mâncare sau medicamente
R: ”Vreau să spun un lucru. Suntem doi candidați. Eu nu am venit niciodată cu o dezinformare. Iohannis a fost cel care a dezinformat. A spus că va respecta Constituția, nu a respectat-o. Se lăuda că a dat jos guvernul. Eu nu am venit niciodată să spun un lucru care să arate dezinformare pentru cetățeni”
Î: Dumneavoastră în anul 2018 ați refuzat invitația președintelui Klaus Iohannis de a veni și de a discuta despre situația ROBOR. Era o invitație unde trebuia să participe la Cotroceni și reprezentanți BNR. În 2019, președintele Klaus Iohannis v-a chemat să discutați despre situația comisarului european, după respingerea doamnei Rovana Plumb. Nu ați venit nici atunci.
R: Ați venit iar cu o dezinformare! Este dezinformare. Cel puțin cea legată de comisarul european și știu foarte bine ceea ce spun. Numirea comisarului european este atributul premierului. Eu am înțeles că la Palatul Cotroceni trebuie să fie un dialog. Nu să te cheme un dictator și să dea ordine. Eu am înțeles că trebuie să fie un fialog deschis în care fiecare să ne spunem punctul de vedere. Așa este în democrație. Președintele m-a chemat la ordin. Nu a făcut o invitație pentru a vedea ce are premierul de gând, pe cine vrea să nominalizeze. Iar legat de nominalizarea comisarului am discutat cu președintele pentru primele două propuneri pe care le-am trimis spre Bruxelles. Deci președintele a știut. (…) Președintele a spus la Bruxelles să nu se accepte propunerea pentru că va veni un nou Guvern. (…) Domnul președinte Iohannis vrea toată propunerea în statul român.
Î: Despre colaborarea cu SPP?
R: „Am avut o colaborare instituțională bună, tot ce am solicitat am primit de la SRI și SIE. Nu m-am gândit eu să fac o schimbare. Pentru mien prioritatea sunt românii.
În momentul în care voi avea motive, voi face o schimbare. Dar schimbarea o face parlamentul, nu președintele.
Nu- mi este teamă. Am văzut că au încercat tot felul de lucruri. Nu-mi este teamă să merg la DNA. Spre deosebire de Klaus Iohannis, eu voi face ce am spus, voi renunța la imunitate.
Au fost abuzuri. S-a discutat foarte mult și eu ca președinte voi lua atitudine când vor exista abuzuri asupra românilor”, a mai precizat președintele PSD, referindu-se la o eventuală implicare a serviciilor secrete în viața politică.
Știrea inițială: Viorica Dăncilă şi Klaus Iohannis se confruntă din nou, tot de la distanţă.
Premierul a invitat din nou jurnaliştii la o dezbatere, în cadrul căreia îşi va prezenta programul de Guvernare, astăzi, la ora 18.00. În acelaşi timp, Klaus Iohannis va fi la Galaţi, unde va susţine un discurs în faţa susţinătorilor.
Vorbim de o lansare a proiectului de țară pe care vrea să îl pună în aplicare Viorica Dăncilă în următorii cinci ani, dacă va fi aleasă de poporul român să îl reprezinte.
Vorbim de câteva obiective strategice pe care Viorica Dăncilă le va puncta în această seară: referendumul pentru modificarea Constituției, prin care Viorica Dăncilă vrea să elimine imunitățile pentru politicieni, dar și alte priorități cum ar fi să se concentreze pe problematica mediului din România.
Viorica Dăncilă: DNA a spus doar că nu voi fi chemată MÂINE! Asta nu înseamnă că nu voi fi chemată deloc!
DE D.G. • 21 NOI 2019 • 18:32

Viorica Dăncilă a lămurit, joi, în conferința de presă, chestiunea chemării sale la DNA, după ce Direcția Națională Anticorupție a dat un comunicat în care e precizat că șefa PSD nu este invitată ‘vineri’ la audieri.
„După turul 1, pe 15 noiembrie a fost depusă o plângere împotriva mea. Deci, ceea ce a spus DNA e că nu mă cheamă mâine, dar nu că nu mă va invita la DNA luni, marți sau după o perioadă de timp”., a spus Viorica Dăncilă.
ALEGERI PREZIDENŢIALE 2019. Viorica Dăncilă: „Iohannis nu ar fi bun nici de ministru, e întors cu cheiţa” VIDEO
Publicat: (acum 10 ore) // Actualizat: (acum 7 ore) // Sursa: romaniatv.net
Viorica Dăncilă, președintele PSD, a spus, joi seară, la România TV că președintele Klaus Iohannis nu ar fi bun de nici o funcție publică şi l-a acuzat că se află în spatele plângerii de la DNA. UPDATE: „Ceea ce am spus despre ceas este adevărat, nu trebuia trecut în declaraţia de avere. Nu am ceasuri multe, nu sunt pasionată de ceasuri, dar dacă veneam cu el, nu mai era lumea interesată de ce spun. N-au avut ce să lipească de mine, n-au avut case, n-au avut dosare și atunci domnul Roman a zis că trebuie să lipim ceva de Viorica Dăncilă”
„Arafat va fi luat consilier la Cotroceni”
UPDATE: Preşedintele Klaus Iohannis a afirmat joi, la Galaţi, că Guvernul face o evaluare în cazul secretarului de stat Raed Arafat şi că aşteaptă ca săptămâna viitoare să primească un răspuns lămuritor. În direct la România TV, Viorica dăncilă a anunţat că îl va lua la Cotroceni: „Este un om pe care eu îl apreciez. Încă un motiv pentru care oamenii nu trebuie să îl voteze pe Klaus Iohannis. Cum poate președintele României să încalce, din nou, Constituția, să îl dea afară din Guvern, să stabilească el. E președintele dictator, care își permite orice și nu îl sancționează nimeni. E un om care urăște foarte mult.”
„Oamenii s-au săturat de acest președinte scandalalgiu”
UPDATE: Viorica Dăncilă, președintele PSD, a spus, joi seară, la România TV, că președintele Klaus Iohannis nu ar fi bun de nici o funcție: „Nu, categoric nu ar fi bun de președinte. Nici de ministru nu ar fi bun. Trebuie să fii un om implicat. Cred că din 365 de zile, dacă jumătate le-a muncit, ar fi bine. Cred că oamenii s-au săturat de acest președinte scandalalgiu. Românii nu vor să vadă un președinte care e întors cu cheița. Eu cred că mâine ar putea să dispară useriștii, udemeriștii, răspoimâine să dispară pensionarii că nu mai sunt bani de pensii. Deci tot ce nu-i convine trebuie să dispară”.
„Mă mândresc cu numele de Vasilica”
UPDATE: Prezidențiabilul PSD, Viorica Dăncilă, a spus că se mândrește cu numele de Vasilica și a explicat că nu înțelege ironiile lui Klaus Iohannis pe această temă. Dăncilă susține că Iohannis i-a jignit pe toți românii cu numele de Vasile. „A ieșit mereu și a ironizat numele de Vasilica. Eu mă mândesc cu faptul că port numele Vasilica și foarte mulți români poartă numele de Vasile/Vasilica. Cred că i-a jignit pe toți românii care poartă numele de Vasile. Această atitudine pe care o are președintele nu este normală, a avut un discurs de tip extremist spunând mereu că PSD-ul trebuie să dispară. În Klaus Iohannis eu nu mai am niciun fel de încredere, în 5 ani de zile n-a făcut nimic pentru români și România”
UPDATE: „Aş convoca un referendum pentru ca preşedintele să nu mai aibă imunitate, aşa este normal într-un stat cu justiţie independentă”
„S-ar putea să mă cheme, pot să mă duc la DNA oricând”
UPDATE: „Nu am nevoie de imunitate, nu mă tem de DNA, dar îmi doresc o justiţie independentă. Am văzut multe abuzuri, dar niciodată pe dl Iohannis să vorbească despre ele. Domnul Iohannis nu s-a dezis de el când Rareș Bogdan m-a amenințat cu dosar la DNA. Nu a avut nicio reacție. Rareș Bogdan a știut ce vor face procurorii, a știut că va fi un dosar penal. Când a depus acea plângere penală Ludovic Orban pentru înaltă trădare, oare ce implicare o fi avut Klaus Iohannis? Sunt lucruri care se leagă, lucruri care nu-i fac cinste. Dacă toți candidații care au fost împotriva lui s-au ales cu dosare penale, care este rolul lui Klaus Iohannis? Asta arată cine a dorit ca Viorica Dăncilă să aibă dosar penal la DNA. S-ar putea să mă cheme, pot să mă duc la DNA oricând. Eu nu am nimic de ascuns, nu îmi e teamă de nimic”.
Viorica Dăncilă a declarat, joi seara, la România TV, în emisiunea lui Victor Ciutacu, că adversarul său stă în spatele dosarelor penale întocmite împotriva sa. Primul a fost depus de Ludovic Orban, pentru înaltă trădare, clasat de DIICOT, al doilea a fost depus la DNA. Direcția Națională Anticorupție are un dosar pe numele Vioricăi Dăncilă, în urma unei plângeri depuse de către Tudor Iacov, reprezentantul legal al Asociației de tenis CS Triumf 2000 Craiova. Plângerea îl vizează, de asemenea, pe marele tenismen și omul de afaceri, Ion Țiriac.
ALEGERI PREZIDENŢIALE 2019. Au mai rămas câteva ore până la deschiderea urnelor în diaspora pentru turul doi al scrutinului prezidenţial. Viorica Dăncilă prezintă, în direct la România TV, ultimele date, ultimul bilanţ, cele mai noi proiecte etc. pentru a convinge cât mai mulţi români să pună ştampila în dreptul căsuţei cu numele fostului premier al României.
Prezidenţiabilul PSD Viorica Dăncilă spune că nu se teme că va fi schimbată din funcţia de preşedinte al PSD pentru că este convinsă că va câştiga alegerile prezidenţiale.
Întrebată, joi seară, dacă crede că va fi schimbată luni din funcţia de preşedinte al PSD, Dăncilă a răspuns: ”Nu va fi nevoie să fiu îndepărtată, pentru că cred că voi fi preşedintele României şi colegii vor alege un alt preşedinte. Nu m-am gândit la celălalt scenariu”.
Anterior, Dăncilă a refuzat să dea numele vreunei persoane din PSD pe care o susţine pentru preluarea conducerii partidului, în cazul în care devine preşedintele României, şi a spus că va fi preşedinte cel care va obţine cele mai multe voturi la Congres.
După primul tur al alegerilor prezidenţiale 2019, care a avut loc în perioada 8-10 noiembrie în diaspora și pe 10 noiembrie la secțiile din țară, Klaus Iohannis a obţinut 37,82% din voturi, iar Viorica Dăncilă – 22,26%, potrivit rezultatelor oficiale ale BEC.
Potrivit legii, turul 2 de scrutin de alegeri prezidențiale 2019 din 24 noiembrie are loc în aceleași secții de votare și circumscripții electorale și pe baza acelorași liste de alegători de la primul tur.
TEOREMA LUI PITAGORA, întrebare-capcană pentru Viorica Dăncilă: „Să fie ultima întrebare de acest gen”
Publicat: (acum 11 ore) // Actualizat: (acum 11 ore) // Sursa: romaniatv.net
Autor: Filip Stan Viorica Dăncilă a fost întrebată în conferința de presă din această seară despre teorema lui Pitagora, asta după ce, la conferința anterioară, a fost întrebată despre aria cercului.
În cadrul conferinței de presă organizate joi seara, Viorica Dăncilă a fost pusă din nou în fața unei probleme de matematică: care este Teorema lui Pitagora. Iată ce a răspuns fostul premier al României.
Viorica Dăncilă: „Iohannis şi cei care flutură cătuşele ar fi vrut ca mâine să mă cheme la DNA”
„Chiar nu mai vreau să mai răspund la astfel de întrebări, dar, pentru că, pe urmă vor spune iar că nu am știu și vreau să fie ultima întrebare legată de acest aspect, am să vă răspund: suma pătratelor catetelor este egală cu pătratul ipotenuzei” a spus Viorica Dăncilă, întrebată despre teorema lui Pitagora.
Care este Teorema lui Pitagora
Teorema lui Pitagora este integrată în geometria euclidiană, fiind una dintre cele mai cunoscute argumentări de acest gen. Ea se referă la triunghiul dreptunghic și arată că suma pătratului catetelor este egală cu pătratul ipotenuzei.
Aria cercului a fost cea mai căutată sintagmă pe Google, marți seară, după dezbaterea în care Viorica Dăncilă nu a știut să spună corect formula de calcul, în urma întrebării primite de la un jurnalist prezent în sală.Potrivit Google Trends, care măsoară căutările pe Google, „aria cercului” a avut peste 200.000 de căutări, marți, 19 noiembrie, situându-se pe primul loc, detașat, în topul căutărilor din ziua respectivă.Următoarele sintagme aflate în top, în aceeași zi, sunt „calendar ortodox noiembrie 2019”, cu peste 10.000 de căutări, și „fosfura de aluminiu” – substanța legată de cele trei decese înregistrate într-un bloc din Timișoara – cu peste 5.000 de căutări.
„Aria cercului” a avut cele mai multe căutări în județul Sibiu – locul natal al președintelui Klaus Iohannis – București și Dolj.
Viorica Dăncilă a fost pusă în dificultate, marţi, în cadrul dezbaterii cu jurnaliştii organizată de PSD, de o întrebare de matematică. Candidata PSD la prezidenţiale a fost întrebată care este aria cercului, având în vedere că a menţionat anterior că a dat meditaţii la matematică. Răspunsul dat de Viorica Dăncilă la această întrebare a fost greşit. Fostul prim-ministru a repetat, însă, după jurnalist, răspunsul corect.
Răspunsul dat de Viorica Dăncilă la întrebare a fost „raza la pătrat”, răspunsul corect fiind „pi înmulțit cu raza la pătrat”. Klaus Iohannis a refuzat să răspundă la aceeaşi întrebare.
Leave a comment
You must be logged in to post a comment.