Intalnire cu scantei intre Macron si Trump, inainte de summitul NATO
Marti, 03 Decembrie 2019, ora 19:20 Trump si Macron s-au intalnit marti la resedinta ambasadorului american la Londra, inaintea inceperii summitului NATO, si au sustinut acolo o conferinta de presa comuna.
In timp ce presedintele american a insistat din nou ca aliatii sa contribuie financiar mai mult pentru aparare, mentionand ca va aborda acest subiect si cu cancelarul german Angela Merkel, presedintele francez a subliniat ca nu trebuie sa se vorbeasca „doar despre bani”, ci si despre o „strategie clara” asupra a ceea ce trebuie sa fie NATO.
Intrebat de un jurnalist american daca estimeaza ca Franta ar trebui sa faca mai mult pentru a-si repatria cetatenii combatanti ai gruparii Statul Islamic (SI), Trump a spus ca il lasa pe Macron sa raspunda, intrebandu-l la randul sau pe un ton soptit daca ar dori „niste combatanti SI draguti”.
Presedintele francez a dat un raspuns elaborat, in care a mentionat ca luptatorii straini veniti din tari europene reprezinta o minoritate in randul trupelor SI si ca nu ar fi de ajutor sa ne concentram asupra lor in locul problemei de ansamblu. Macron a precizat ca prioritatea sa este sa incheie razboiul impotriva gruparii jihadiste.
„De aceea el este un mare politician, pentru ca acesta este unul dintre cele mai mari non-raspunsuri pe care le-am auzit, si este OK”, a comentat Trump declaratia lui Macron.
Acesta din urma a mai spus la aceasta conferinta de presa ca isi mentine afirmatia conform careia NATO este in „moarte cerebrala”, afirmatie pe care anterior liderul de la Casa Alba a calificat-o drept „foarte jignitoare”, acum el avand insa un ton mai conciliant.
„Am facut multe lucruri impreuna ca parteneri. Tarile noastre au fost partenere in multe actiuni, inclusiv unele care privesc radicalismul islamic si mereu s-au incheiat bine”, a spus Trump, laudand mai ales rezultatele lui Macron in Africa, referindu-se la combaterea terorismului in Mali.
Pe de alta parte, Macron a cerut sa se stabileasca cu Rusia un dialog strategic „fara naivitate” pentru a reduce starile conflictuale cu aceasta tara, dar cu o „preconditie”, si anume solutionarea crizei dintre Rusia si Ucraina.
Cat despre taxarea gigantilor internetului, un alt subiect de disputa intre Paris si Washington, acesta din urma amenintand ca va suprataxa produsele cu specific francez ca represalii, cei doi presedinti au apreciat ca acest conflict comercial poate fi solutionat.
„Avem un diferend minor. Cred ca-l vom putea depasi”, a spus Trump. „Cred ca vom putea rezolva aceasta situatie cu presedintele Trump”, a afirmat la randul sau Macron
La Summit-ul NATO de la Londra se vor pune cartile pe masa. Atentie la SUA, Franta si Turcia! Care sunt mizele pentru Romania
de Camelia Badea Miercuri, 04 Decembrie 2019, ora 00:00 Summit-ul NATO de la Londra s-a transformat dintr-un ceremonial aniversar, atipic, intr-o reuniune la care SUA, Franta si Turcia vor cauta sa polarizeze si sa obtina sustinatori, iar Romania va trebui sa isi expuna intentiile prin vocea presedintelui Klaus Iohannis, afirma fostul consilier prezidential pe probleme de securitate nationala Iulian Fota.
In plus, este primul summit NATO la care se discuta, la cel mai inalt nivel, despre China, dupa ce anul trecut Uniunea Europeana a abordat, in premiera, acest subiect, mai subliniaza Iulian Fota.
Comentariile sunt facute in contextul in care marti si miercuri a fost convocata la Londra o reuniune a NATO la nivel inalt, iar presa internationala relateaza pe larg despre acest eveniment. „O scurta intalnire a liderilor aliantei in scopul evitarii conflictului, dar exista ingrijorari despre intentiile presedintilor Trump si Macron„, titreaza New York Times, in timp ce Time scrie ca „la a 70-a sa aniversare, viitorul aliantei militare pare mai nesigur ca niciodata„.
„Evenimentul a devenit important mai degraba prin natura polemicilor care s-au nascut in ultimele saptamani in legatura cu NATO decat prin substanta in sine a acestui summit, care este mai mult ceremonial”, a declarat pentru Ziare.com Iulian Fota, fost consilier prezidential pe probleme de securitate nationala.
„NATO a implinit 70 de ani in 2019, primul summit a fost la Londra, si atunci liderii aliantei au convenit ca nu pot sa lase un astfel de moment ‘rotund’ sa treaca neobservat. Ca atare, s-a convenit ca, la sfarsitul lui 2019, tot la Londra, sa se marcheze aniversarea a 70 de ani, printr-o discutie, ca sa ii spun asa, fiindca acest summit, prin aspectul sau ceremonial, este atipic.
Un summit NATO obisnuit are sesiuni substantiale de lucru si se intinde pe durata a doua zile aproape intregi. Acesta este un summit scurt si care contine, dincolo de cateva momente festive, standard si cu incarcatura simbolica mare, doar o discutie intre sefii de stat si de guvern. Dar, pentru ca in ultimele saptamani am avut tot felul de polemici in legatura cu statutul si viitorul NATO, lumea a inceput sa se uite mult mai atent la acest moment”, a explicat Iulian Fota.
Ex-premierul Vlad Filat a fost eliberat din inchisoare inainte de termen. Revine in politica?
Marti, 03 Decembrie 2019, ora 20:40 Fostul premier moldovean Vlad Filat a fost eliberat conditionat din detentie inainte de termen. In iulie 2019, el declara ca nu va reveni in politica dupa eliberare.
Acum patru ani (in octombrie 2015), Filat a fost lipsit de imunitate si retinut sub acuzatia de trafic de influenta si luare de mita in baza unui denunt al controversatului om de afaceri Ilan Sor, principalul protagonist in dosarul celebrei fraude bancare de 1 miliard de dolari, din 2014, din sistemul bancar al Republicii Moldova.
In iunie 2016, fostul premier a fost condamnat, urmare a unui proces desfasurat in conditii de maxima opacitate, la 9 ani de inchisoare. Filat nu si-a recunoscut vina, el sustinand ca ar fi victima rafuielii oligarhului Vlad Plahotniuc, care controla politic, prin PDM, justitia si organele Procuraturii.
Cine l-a „eliberat” pe Filat?
In iunie 2019, regimul Plahotniuc a cazut. Atat Vlad Plahotniuc, cat si Ilan Sor, care intre timp a devenit lider de partid si deputat (desi condamnat de prima instanta la 7 ani si 6 luni de inchisoare cu executare), au fugit din Moldova prin regiunea separatista transnistreana, ajutati de ofiteri rusi de securitate.
La 12 noiembrie 2019, guvernul Maia Sandu, votat de blocul pro-european ACUM si PSRM, a fost demis cu voturile PSRM+PDM, iar doua zile mai tarziu, la 14 noiembrie 2019, PSRM+PDM au investit rapid un nou Guvern pe care il numesc „tehnocrat”, dar care este controlat in totalitate de presedintele pro-rus Igor Dodon, liderul de facto al PSRM.
La 19 zile de la investirea actualului Guvern, Vlad Filat a fost eliberat inainte de termen, in baza unei incheieri a judecatorului Victor Ratoi de la Judecatoria Chisinau – cel care la 18 octombrie 2015 a emis mandat de arest preventiv pentru 30 de zile pe numele lui Filat.
Presedintele Igor Dodon sustine insa ca in spatele eliberarii lui Filat ar sta fostul guvern condus de Maia Sandu: „Pentru mine a fost o surpriza aceasta decizie, care, probabil, poate fi explicata prin unele actiuni ale fostului Guvern”.
Leave a comment
You must be logged in to post a comment.