Klaus Iohannis: Retrogradarea perspectivei ratingului României s-a făcut din cauza bugetului prost făcut de guvernul anterior

Retrogradarea perspectivei ratingului României de către Standard & Poor’s s-a făcut din cauza derapajului bugetar care a apărut, motivat de cheltuiala excesivă şi bugetul prost făcut de guvernul anterior, a declarat joi preşedintele Klaus Iohannis.
„Nu mă aştept la un impact foarte mare. Da, trebuie să vedem puţin de unde vine această retrogradare şi este suficient să citim comunicarea Standard & Poor’s care spune clar că această retrogradare s-a făcut din cauza derapajului bugetar ce a apărut, motivat de cheltuiala excesivă şi bugetul prost făcut de guvernul anterior, nu de acesta. Acesta abia a venit şi a găsit situaţia gata deteriorată. Sunt convins că, pe măsură ce vom continua, vom avea un buget mult mai solid pentru anul 2020, un comportament bugetar adecvat, se va reveni la acest rating. Pentru omul de rând impactul nu va fi măsurabil, dar, sigur, unii investitori se vor gândi încă o dată în plus dacă este cazul să investească în România sau nu şi este posibil pe undeva să apară o mică influenţă şi la dobânzile pe piaţa internaţională”, a precizat şeful statului, care se află la Bruxelles, unde participă la reuniunea Consiliului European.
Standard & Poor’s (S&P) a înrăutăţit perspectiva ratingului României de la stabilă la negativă, din cauza creşterii deficitului, şi a confirmat calificativul „BBB-/ A-3” pentru datoria pe termen lung şi scurt în valută şi în monedă locală. Sursă: Agerpres
Raed Arafat s-a săturat de România. „Încerc să înţeleg nişte lucruri, că există nişte interese în spate”
Publicat: (acum 8 ore) // Actualizat: (acum 8 ore) // Sursa: romaniatv.net
Autor: Filip Stan
Raed Arafat a comentat la România TV posibilitatea schimbării sale de la conducerea Departamentul pentru Situații de Urgență şi a precizat că, dacă va fi demis, aproape sigur va pleca din România.

Raed Arafat a precizat că lui nu îi este frică de auditul pe care ministrul Marcel Vela l-a ordonat pentru că el însuși a cerut, de-a lungul anilor, mai multe astfel de controale.
„Încerc să înțeleg niște lucruri, că există niște interese în spate. Eu am fost mereu ținta unor atacuri. Nu e victimizare, e realitatea. Să nu creadă vreunul, vreodată, că nouă ne este frică să fim auditați. Eu am cerut, în trecut, audituri din alte părți. Am cerut audit din SUA, am fost auditați tehnic, nu financiar, eu nu sunt ordonator de credite. Am avut audituri din Finlanda, Franța. Noi suntem structură fără personalitate juridică. Eu nu pot să spun cuiva ca să câștige cineva o licitație, pentru că poate să mi se facă dosar și să ajung la DNA. Noi nu ne-am ascuns, am cerut să fim auditați. Noi am fost controlați de Curtea Conturi. Eu nu am o comunicare politică. Eu nu sunt membru de partid, am apărut pe afișele tuturor partidelor, cu excepția UDMR. Eu nu sunt etern, nu sunt bătut în cuie, pot fi schimbat, dar cineva să își asume. Eu nu am nimic nici cu ministrul, nici cu premierul”, a declarat Raed Arafat.
Raed Arafat, apostrofat de un protestatar Rezist pe aeroport. „Demisia! Colectiv, nu uitaţi!”
Întrebat dacă sistemul se poate perfecţiona şi fără el, Raed Arafat a răspuns: „Poate să mă dea afară cine doreşte şi să mă înlocuiască. Am zis clar, dacă se doreşte să plec, trebuie asumat de cineva să mă dea afară. Eu plec. Fac doar o conferinţă de presă şi arăt unde era sistemul, unde a ajuns sistemul şi ce urma să se facă. După care, cine preia nu are decât să demonstreze că face şi mai bine. Să nu creadă cineva că sunt bătut în cuie. În niciun caz”.
După ce acum câteva zile a afirmat că va pleca din țară dacă va fi demis, Raed Arafat a fost întrebat dacă își menține decizia.
„Asta nu a fost o amenințare cu plecatul din țară. Atunci când cineva își termină drumul undeva, este normal să analizeze ce poate să facă mai departe. Decizia mea, că probabil voi putea face mai multe la alt nivel, în altă țară, este normal. Aici pot să fac în continuare pentru că o fac cu toată plăcerea,” a spus Raed Arafat.
Raed Arafat a declarat zilele trecute că nu va demisiona din funcție, în ciuda atacurilor din ultima perioadă, mai ales după apariția filmului privind prima intervenție la Colectiv.
INTERVIU. Generalul Dan Voinea, care a fost martor la procesul soților Ceaușescu, mărturii șocante din perioada Revoluției

Generalul magistrat Dan Voinea vorbește la Sinteza Zilei despre secretele proceselor soților Ceaușescu. Voinea a dezvăluit tot ce știe, la 30 de ani de la evenimentele care au dus la căderea comunismului.
„Eram mult mai tânăr. Cred că atunci am descoperit curajul să-l înfrunt pe unul dintre cei mai despotici conducători ai României. Aveam 39 de ani atunci. Am aflat că erau împușcați oameni în București. I-am văzut împușcați. Parchetul General era atunci în spatele Teatrului Național. Și când am venit atunci mai devreme, am văzut cum se spălau resturi umane în sânge și chiar urme biologice de pe treptele metroului. M-a șocat lucrul acesta. Eram până atunci, ca toți tinerii, încrezători în forțele armate, așa era ideologia, așa ne trăiam noi prezentul. Nu am crezut că regimul poate să-și împuște copiii. Le-am spus colegilor ce am văzut și nu m-au crezut. Ei nu puteau să plece în acel moment să vadă. Ulterior au venit câțiva colegi cu mine. A fost șocant. S-a întâmplat în dimineața zilei de 22 decembrie”.
Cum a fost asasinat ministrul Apărării Vasile Milea în 22 decembrie 1989
„Centrul Capitalei fusese ocupat de manifestanți. Au ocupat Piața Palatului. La orele 10 s-a anunțat moartea ministrului Apărării. La momentul acela Ceaușescu a anunțat că trădătorul Milea s-a sinucis”.

Ministrul de Interne, Marcel Vela, îi va propune lui Orban schimbarea șefilor din Jandarmeria Română
„La asasinarea lui Milea a participat Pârcălăbescu și un subordondat de-al lui. Arma cu care a fost împușcat aparținea unui subordonat de-al lui Pârcălăbescu. Dacă s-ar fi sinucis, s-ar fi împușcat cu pistolul lui. Milea s-a dus în biroul lui Pârcălăbescu ca să-și sune soția. În timp ce vorbea cu el la telefon, a auzit o împușcătură și apoi nu l-a mai auzit pe soțul său”.
„Ceaușescu s-a supărat și pe Milea și pe ministrul de Interne că nu sunt în stare să elimine grupurile de huligani de la Timișoara. Pârcălăbescu era în viață atunci când m-am ocupat eu de caz, a fost audiat și el și celălalt ofițer care a păstrat pistolul lui Milea. Ne-am dus la Spitalul Elias, unde a fost ministrul, și acolo scria ora internării și ora decesului. A trăit până la orele 15. Nu a murit pe loc. Nu a fost împușcat în inimă. Dacă-l împușca în inimă, murea pe loc. Noi am audiat și medicii de la Elias. Și o doctoriță a spus că ea nu a putut să intervină chirurgical pentru că a primit telefon de la un general din armată și i-a spus să nu intervină chirurgical decât atunci când va ordona el. Ceaușescu anunțase în țară că Milea s-a sinucis și el trebuia să moară”.
În opinia dumneavoastră, ce s-a întâmplat în 1989 a fost Revoluție sau lovitură de stat?
„Nu a fost lovitură de stat. Din informațiile pe care le avem, nu mi-a ieșit nicăieri că a fost o lovitură de stat. Nu au vrut să piardă puterea, de aceea au tras în tineri.
Când eu m-am dus la Comiterul Central, mulțimea striga Corneliu Mănescu. Lumea îl voia pe el. S-au dus să-l aducă pe Mănescu la Comitetul Central și eu am înțeles că nu l-au adus pentru că era beat. Așa au spus. Apoi nu știu cine a venit cu ideea să-l aducă pe Ion Ililescu. Un tip care lucra la un resturant din Cotroceni a zis că el știe unde locuiește Iliescu și l-au luat și l-au adus la Comitetul Central”.
Momentul în care puterea a fost preluată de Consiliul Superior al Armatei
„Știu că primul ziar care a apărut atunci, Libertatea, a anunțat că Consiliul Superior al Armatei a preluat puterea. A fost condus de Ilie Ceaușescu acel Consiliu. Ilie Ceaușescu mi-a dat o informație.. ne-a explicat că în 1956 trupele sovietice au intrat în Budapesta și studenții de la Timișoara, într-o seară, în cantina din cartierul studențesc, plănuiau să-i susțină pe studenții de la Budapesta. Au venit cu camioane militare și pe toți studenții și profesorii reținuți i-au dus în Unitatea Militară…”.
INTERVIU. Generalul Dan Voinea, care a fost martor la procesul soților Ceaușescu, mărturii șocante din perioada Revoluției