Misterele Revolutiei din 1989: De ce a fost ucis colonelul Gheorghe Trosca, marturii si teorii inedite despre masacrul uslasilor
de Ionel Stoica Duminica, 22 Decembrie 2019, ora 08:21 De ce a fost ucis in noaptea de 23-24 decembrie 1989 colonelul Gheorghe Trosca, seful de stat major al Unitatii Speciale de Lupta Antiterorista (USLA), trupele de elita ale Securitatii? Avea ofiterul o misiune secreta atunci cand a ajuns in fata Ministerului Apararii?
Acestea sunt intrebari la care istoricii incearca sa gaseasca un raspuns la 30 de ani de la Revolutie. In baza marturiilor martorilor, transmisiunilor radio, jurnalelor de lupta, cei mai multi cercetatori sustin ca planul de anihilare ar fi fost trasat de generalul Nicolae Militaru, instalat de Ion Iliescu la conducerea Ministerului Apararii.
Vorbim de unul dintre cele mai sangeroase evenimente din timpul Revolutiei: 8 uslasi au fost ucisi de Armata, in frunte cu seful lor, desi fusesera oficial chemati sa apere MApN. Este vorba de Gheorghe Trosca (colonel), Eugen Trandafir Cotuna (locotenent colonel), Andrei Stefan (sublocotenent), Ion Muicaru (sublocotenent), Emil Oprea (sublocotenent), Florin-Constantin Suprateanu (sublocotenent), Teodor Neagoe (sublocotenent) si Ion Costache (sublocotenent).
Trupurile acestora au fost lasate pe strada si batjocorite timp de mai multe zile de bucuresteni. Pe fruntile lor a fost scris „Teroristi” sau „Tradatori”. Trosca a fost decapitat, iar corpul acestuia a fost lasat sa zaca in strada, iar capul i-a fost asezat pe un cauciuc, cu o tigara infipta in gura, imposibil de identificat in spatele straturilor de noroi si fum depuse.
Ipotezele
Una din ipoteze, vehiculata in articole de presa sau lucrari istorice, a fost aceea ca Trosca a fost ucis din razbunare de Militaru, deoarece colonelul ar fi deconspirat in 1978 legaturile acestuia cu GRU, serviciul secret militar al Rusiei/URSS sau KGB- serviciul de securitate al Rusiei/URSS.
Despre dosarele Corbii 1 si Corbii 2, legate de agentii rusi aflati pe teritoriul Romaniei in functii inalte sau pe teren, inclusiv generalul Militaru, mai multe detalii in articolul: Marturii din dosarul Revolutiei. Regretele lui Ceausescu la Targoviste: Nu m-ai lasat sa-l termin pe Iliescu! Acum o sa ne termine el pe noi
Alti istorici sustin ca intreaga drama ar fi fost un „accident nefericit”, uslasii ar fi fost victime ale „razboiului fraticid”, iar conflictul Militaru-Trosca ar fi fost unul inventat.
De exemplu, intr-un studiu asupra vinovatilor pentru victimele Revolutiei Romane din decembrie 1989, realizat de istoricul Madalin Hodor, Andrei Ursu, fiul disidentului Gheorghe Ursu, si Roland Thomasson, doctor in stiinte politice, sunt prezentate date noi despre acest caz.
Citeste si: Din subteranele Revolutiei din decembrie 1989: De ce nu sunt identificati teroristii si nu sunt anchetati fosti membri ai Securitatii?
Studiul dezvaluie ca cel mai probabil misiunea adevarata a lui Trosca era de a intra in MApN si de a incerca salvarea sefului USLA, colonelul Gheorghe Ardeleanu, si a sefului Securitatii, Iulian Vlad, care erau acuzati de noua putere instalata de Ion Iliescu de participare la diversiunea cu teroristii, iar asupra lor plana perspectiva arestarii, fapt ce s-a si petrecut peste cateva zile.
Baricadati in MApN
De precizat ca intreaga „conducere politica” a Revolutiei (Ion Iliescu, Nicolae Militaru, Silviu Brucan, Petre Roman, Gelu Voican-Voiculescu, Mihai Montanu) se afla in acele momente la MApN. Ministerul era o adevarata fortareata, aparata de 2.137 de militari, 63 de tancuri, 49 de TAB-uri si doua baterii de antiaeriana.
O forta capabila sa acopere in timp de razboi un front de 50 km pe doua linii, dar care era total neputincioasa in fata razboiului de gherila urbana declansat de tragatorii din blocurile din zona.
S-a incercat salvarea lui Iulian Vlad?
Misiunea lui Trosca ar fi putut fi si o incercare a de-a incapacita, printr-o „combinatie operativa” conducerea Revolutiei, respectiv a generalilor de armata care ii suspectau pe fostii capi ai Securitatii.
„Este logic ca aceasta incapacitare avea scopul ultim ca Vlad si Gusa (Stefan Gusa – sef al Marelui Stat Major al Armatei Romane – n.red.) sa preia din nou controlul principalului centru de putere in acel moment – Ministerul Apararii Nationale.
O astfel de „combinatie operativa” se inscria de altfel in planul luptei de rezistenta, conform caruia „grupe de actiune” fusesera pregatite pentru „rapirea unor comandanti” ai fortelor „dusmanoase” care l-ar fi inlaturat pe „Comandantul Suprem” si regimul sau, „ocupand vremelnic teritoriul”,” se arata in studiul citat.
Era logic ca Vlad, Gusa si Ardeleanu sa se gandeasca la un plan de lichidare a conducerii CFSN, sustin autorii.
„Intre plecarea lui Trosca din unitate si momentul sosirii sale la MApN, planul a suferit modificari, cei doi (Vlad si Ardeleanu) fiind in incapacitatea de a-l mai putea implementa. De unde abandonarea echipajelor lui Trosca in fata intrarii in MApN. Deznodamantul a fost inevitabil„, conchide studiul. Acesta poate fi accesat pe site-ul revistei Drepturile Omului.
De ce era imbracat in uniforma militara?
Oficial, gruparea condusa de Trosca avea ca misiune „surprinderea teroristilor din blocurile din jur” care trageau catre MApN, iar echipajele ar fi trebuit sa se apropie prin „spatele blocurilor”. O precizare importanta, uslasii erau in masini ARO blindate, denumite Autovehicule Blindate pentru Interventie (ABI).
In timpul deplasarii, Ardeleanu ii ordonase lui Trosca sa vina direct la MApN. Apoi, Trosca ar fi fost instruit sa il ia cu el si pe Constantin Isac, reprezentantul Consiliului Frontului Salvarii Natioale (CFSN) pe langa USLA, care s-a dovedit ca era antrenorul de judo al USLA. Acesta pretindea ca ar fi avut si „date importante” sa le comunice conducerii CFSN, fapt niciodata materializat, dar i-ar fi furnizat lui Trosca acoperirea perfecta.
In plus, Trosca a imbracat peste bluzonul sau o uniforma MApN de locotenent-colonel de geniu, fapt ce ar indica dincolo de orice dubii intentia initiala de a patrunde in sediu in mod conspirat, echiparea sa neavand nimic de a face cu misiunea de „anihilare a teroristilor”.
El urma sa patrunda in sediul MApN folosindu-se de un ofiter de legatura (maiorul Rosu) din Directia de Informatii Militare si a asteptat timp de 20-30 de minute un semnal de la acesta.
Sunt identificati de un tanc trimis din MApN sa faca „o cercetare vizuala” si se incepe un schimb de focuri. Declaratiile sunt contradictorii referitor la cine a deschis focul primul. Contactul cu militarii l-ar fi pus intr-o pozitie delicata pe Trosca, care trebuia sa explice ce cauta in uniforma de geniu in fata MApN, de ce nu executa misiunea de „a cadea” in spatele teroristilor si de ce sta in acea pozitie de 20-30 de minute fara sa fi semnalizat, deci cu intentii neclare.
Ce spune rechizitoriul procurorilor
Pe de alta parte, procurorul militar care a investigat dosarul Revolutiei nu ia in calcul deloc aceasta varianta. Magistratul spune ca in cazul Trosca este probata „intentia criminala privindu-l direct pe gl.col. Militaru Nicolae care, in noaptea de 23/24 decembrie 1989, era impus deja ca ministru al apararii de Iliescu Ion”.
In acelasi timp, generalul ar fi avut in mod sistematic un comportament care a adus psihoza terorista la cote paroxistice.
Nicolae Militaru fusese marginalizat de Nicolae Ceausescu, ca urmare a faptului ca a fost demascat ca fiind colaborator al serviciilor de informatii militare ale URSS, iar ulterior s-a dovedt ca in decembre 1989 a fost seful aripii militare a „grupului complotist Iliescu”.
„Contextul in care s-a luat hotararea de numire a fost aceea in care, pana la acel moment, functia de ministru al apararii a fost exercitata de gl. lt. Stanculescu Atanasie Victor, iar rolul acestuia a fost realmente determinant pentru rasturnarea regimului Ceausescu si pentru preluarea puterii de catre CFSN„, explica magistratul militar.
Pe de alta parte, dintr-o grava lipsa de comunicare s-a ajuns ca fortele MApN aflate in perimetrul ministerului sa deschida foc asupra ABI-urilor, cu consecintele cunoscute. S-a ajuns la aceasta tragedie printr-un cumul de factori.
Ana Blandiana, decorata de Iohannis: Ultimii nostri 30 de ani nu au fost niste ani liberi
Sambata, 21 Decembrie 2019, ora 19:57 Ana Blandiana a declarat, sambata, la primirea decoratiei „Ordinul Meritul Cultural” ca presedinte fondator al Memorialului Victimelor Comunismului, ca cei 30 de ani post-comunism nu au fost liberi. Scriitoarea considera acest moment „inceput al intoarcerii din infern”.
„Cea mai mare realizare a comunismului a fost distrugerea memoriei, a fost crearea omului fara memorie, a omului nou, a omului cu creierul spalat, care nu isi mai aducea aminte nici ce a fost, nici ce a avut, nici ce a facut, in felul acesta, distrugandu-se memoria.
‘Libertatea este dreptul de a nu minti’, spunea Albert Camus, si in pofida faptului ca astazi se implinesc 30 de ani de cand am capatat libertatea, prin aceasta definitie, ultimii nostri 30 de ani, post-comunism, nu au fost niste ani liberi, pentru ca au avut prioritate minciunile, nu adevarurile istoriei noastre”, a declarat AnaBlandiana, sambata, la primirea decoratiei.
Ana Blandiana a afirmat ca acest moment ar trebui considerat „inceput al intoarcerii din infern”, care are legatura si cu ultimele alegeri, castigate de Klaus Iohannis.
„Sunt mandra ca primim, astazi, aceasta decoratie. As vrea sa mentionez ca nu sunt mandra doar pentru memorialul Sighet, ci mai ales ca prin dumneavoastra, statul roman a ajuns, in sfarsit, sa inteleaga ca trebuie sa fie mandru ca in Romania a fost creat primul memorial al victimelor comunismului. (…) Va propun sa consideram acest moment ca un inceput al intoarcerii din infern, un inceput care are legatura cu ultimele alegeri, cu faptul ca nu numai dumneavoastra ati trecut public un examen, ci si poporul la fel”, a mai declarat aceasta.
Ana Blandiana, a primit decoratie, ca presedinte fondator al Memorialului Victimelor Comunismului si al Rezistentei Sighet – Ordinul Cultural in grad de Cavaler, categoria E „Patrimoniul cultural national”, Memorialul Victimelor Comunismului si al Rezistentei Sighet.
Presedintele Klaus Iohannis a decorat, sambata, mai multe personalitati care au avut un rol determinant in lupta impotriva comunismului, printre care Ana Blandiana si Octav Bjoza. „Va chem sa fiti alaturi de mine in aceasta revolutie pasnica a sperantei”, a spus Iohannis.
Craciunul Copiilor, in 20 si 22 decembrie, pe scena Operei Nationale Bucuresti
de Comunicat de presa Duminica, 22 Decembrie 2019, ora 07:30
Calatoria prin lumea colindelor si a jucariilor incepe vineri, 20 decembrie 2019, de la ora 18:30, in Foaierul Operei Nationale Bucuresti, cu un concert de muzica si poezie intitulat „Craciunul copiilor”.
Spectacolul va fi sustinut de Corul de Copii al Operei Nationale Bucuresti si invitatii sai, condus de dirijoarea Smaranda Morgovan. Tema principala a serii va fi sarbatoarea Craciunului in lirica universala.
Duminica, 22 decembrie 2019, sarbatoarea continua la Opera Nationala Bucuresti, unde Corul de Copii al Operei Nationale Bucuresti si invitatii sai va va aduce in suflete sarbatoarea cea mai asteptata a iernii.
De la colinde romanesti la cantece internationale dedicate Sarbatorilor de Iarna, repertoriul va cuprinde toate registrele bucuriei si ale emotiei, transpuse in vocile curate ale celor mici.
Biletele se gasesc pe https://tickets.operanb.ro/ si la casa de bilete a Operei Nationale Bucuresti (program luni – duminica intre orele 10:00 – 13:00 si 14:00 – 19:00).
Sponsor oficial: Enel Green Power
Partener de mobilitate: Kia
Sponsori: Aqua Carpatica, Zarea, Leonidas
Parteneri: Casa de Flori, Artmark, Sansha
Partener de traditie: RFI Romania
Parteneri media: Radio Romania Cultural, Radio Romania Muzical, Romantic FM, Gold FM, Radio Seven, Marea Dragoste, Ziarul Metropolis, Zile si Nopti, Agerpres, Ziare.com, Business24, Raftul cu Idei, Leviathan, Magazinul Verde
Patru asociatii de elevi ii cer demisia ministrului Educatiei
Sambata, 21 Decembrie 2019, ora 19:03 Patru asociatii de elevi din Romania ii cer demisia ministrului Educatiei, Monica Anisie, dupa ce proiectul de OUG publicat pe site-ul ministerului „arunca in haos si plafoneaza din nou naveta in mediul rural”, potrivit Asociatiei Elevilor din Constanta (AEC).
AEC a transmis, sambata, un comunicat de presa, potrivit caruia asociatiile elevilor din Constanta, Bucuresti, Valcea si Maramures sunt nemultumite de OUG propusa de Ministerul Educatiei care, in perspectiva lor, nu rezolva problema decontarii transportului elevilor.
„Proiectul propus de Ministerul Educatiei si Cercetarii urmareste sa modifice art. 84, alin. (3) din Legea educatiei nationale in sensul introducerii unor ‘cuantumuri maxime’ pentru sumele ce pot fi decontate elevilor, urmand ca Guvernul sa stabileasca aceste sume printr-o hotarare de Guvern in termen de 30 de zile.
Concret, elevilor nu li se vor putea deconta cheltuielile de transport integral, ci in baza unui plafon stabilit de Guvern, la fel ca intre 2013 si 2016, cand a fost adoptata OG nr. 29/2013, iar din 400 de lei, suma aproximativa pentru un abonament pe o distanta de 50 km, elevilor li se decontau doar 120 de lei”, se arata in comunicatul transmis de AEC.
Reprezentantii elevilor mai sustin ca ministrul Educatiei ia decizii contradictorii cu obiectivele ministerului pe care il conduce si „impotriva elevilor”.
„Dorim sa atragem atentia ca, in acest moment, ministrul Educatiei, Monica Anisie, doreste sa ia masuri chiar aflate in contradictie cu obiectivele pe scurt ale MEC, din anexa 3 la bugetul ministerului, care prevedea ca unul dintre obiective este ‘initierea unor eforturi guvernamentale pentru deblocarea decontului navetei elevilor si cadrelor didactice si pentru finantarea transportului scolar intrajudetean’.
Astfel, desi reprezentantii Guvernului se lauda saptamanal ca sustin educatia si vor sa ajute elevii, de fapt, din nevoia de a cheltui cat mai putini bani, iau masuri contra elevilor. Cea propusa prin acest proiect este una dintre ele. In loc ca MEC sa puna in aplicare in mod corect Decizia CCR, autoritatea o interpreteaza in mod eronat pentru a nu aloca bani in vederea decontarii integrale a navetei”, au mai transmis reprezentantii AEC.Fata de cele spuse, reprezentantii celor patru asociatii de elevi cer demiterea ministrului Educatiei, Monica Anisie, si retragerea de urgenta a proiectului Ordonantei de Urgenta a Guvernului privind decontarea transportului elevilor.
Liga 1: Rezultatele meciurilor de sambata
Sambata, 21 Decembrie 2019, ora 21:50 Sambata s-au disputat doua meciuri din cadrul etapei a 22-a a Ligii 1.Hermannstadt a invins-o pe Poli Iasi, in timp ce CFR Cluj s-a impus lejer pe terenul ultimei clasate, FC Voluntari.
Rezultatele inregistrate sambata in Liga 1:
Hermannstadt – Poli Iasi 1-0 (Romario ’12)
min.21 – Platini (Poli Iasi) a primit cartonasul rosu direct pentru o intrare violenta asupra lui Cordea.
min.12 – Romario (Hermannstadt) deschide scorul cu un sut deviat.
Hermannstadt invinge Poli Iasi si incinge lupta pentru evitarea retrogradarii: Cum arata clasamentul in subsolul Ligii 1
FC Voluntari – CFR Cluj 0-4 (Susic ‘5, Culio ’14 – penalti, Deac ’37)
Joi, FC Botosani a invins-o pe Dinamo, iar in meciurile programate vineri, Astra Giurgiu n-a avut emotii cu Academica Clinceni, iar Gaz Metan Medias a castigat la limita disputa cu Viitorul.
In ultimele meciuri ale etapei, programate duminica, se vor intalni Sepsi Sf. Gheorghe – Chindia Targoviste (ora 16:45) si FCSB – Universitatea Craiova (ora 20:00).I.G.
Figo, dupa ce Gica Popescu a dezvaluit ca a amenintat ca paraseste brusc Bucurestiul: Cum comenteaza absenta lui Hagi
Sambata, 21 Decembrie 2019, ora 20:13 Gica Popescu a dezvaluit ca Luis Figo a amenintat ca paraseste brusc Bucurestiul, dupa ce Gica Hagi n-a fost invitat la tragerea la sorti pentru EURO 2020, iar fostul mare fotbalist portughez a confirmat ca a fost surprins de absenta „Regelui”.
Luis Figo spune ca e trist ca Hagi nu s-a numarat printre invitatii la ceremonia ce a avut loc pe 30 noiembrie la Bucuresti.
„Cred ca prin tot ceea ce reprezinta Hagi si pentru tot ceea ce a dat fotbalului romanesc, intr-un fel este trist ca nu a putut fi acolo. Dar cred ca ceea ce inseamna Hagi va ramane pentru totdeauna”, a spus Figo pentru Telekom Sport.
Gica Hagi a rabufnit dupa ce a fost „sarit” de pe lista invitatilor la tragerea la sorti a grupelor Euro 2020, anuntand ca nu va mai pregati niciodata prima reprezentativa.
El a acuzat Federatia ca l-a omis in mod intentionat, desi este poate cel mai mare nume din fotbalul romanesc.
Razvan Burleanu si-a cerut scuze dupa eveniment, insa l-a si atacat pe „Rege”, sustinand ca acesta a refuzat rolul de ambasador al EURO 2020 ce i-a fost propus.
Vezi si: Reactia FRF dupa ce Gica Hagi nu a fost invitat la tragerea la sorti pentru EURO 2020
Conform UEFA, Hagi nu a fost invitat pe motiv ca pe scena au fost adusi doar reprezentanti ai unor tari care au castigat turneul continental.
Razvan Lucescu, invins in finala mica de la Campionatul Mondial al Cluburilor
Sambata, 21 Decembrie 2019, ora 18:39 Echipa antrenata de Razvan Lucescu, Al Hilal, a fost invinsa, sambata, in finala mica a Campionatului Mondial al Cluburilor.
Castigatoarea Ligii Campionilor Asiei a pierdut la penaltiuri confruntarea cu mexicanii de la Monterrey.
A fost 2-2 in timpul regulamentar, dupa golurile marcate de Gonzalez (min.55) si Meza (min.60) pentru nord-americani, respectiv Eduardo (min.35) si Gomis (min.66) pentru sauditi.
La loviturile de departajare, Monterrey s-a impus cu 4-3.
In finala mare a competitiei se vor intalni, in aceasta seara, Liverpool si Flamengo.I.G.