Vela: „Noile cărţi de identitate vor fi şi carduri de sănătate”. Când vor fi eliberate. Avertisment pentru cei ce călătoresc în UE
Publicat: (acum 20 ore) // Actualizat: (acum 18 ore) // Sursa: romaniatv.net
Ministrul de Interne, Marcel Vela, a anunţat, în conferinţă de presă, că noile cărţi de identitate vor fi eliberate începând cu luna august a anului viitor, vor avea CIP și vor ține loc și de card de sănătate.

„Cartea electronică de identitate va simplifica modul în care cetăţenii români vor putea circula în afara României, în spaţiul Uniunii Europene”, a declarat Marcel Vela, vineri, într-o conferinţă de presă la sediul MAI.
Ministrul a adăugat că prin noile documente de identitate se creează posibilitatea cetăţenilor români cu domiciliul în străinătate de a obţine o carte electronică de identitate fără a mai fi necesară stabilirea domiciliului în România.
„Documentele electronice de identificare vin cu elemente suplimentare de securitate şi cu garanţii că persoana care prezintă documentul este, în fapt, titularul acestuia. Producerea noilor acte de identitate se va realiza centralizat de către Compania Naţională Imprimeria Naţională. Cărţile electronice de identitate vor simplifica mult relaţia cetăţenilor români, atât cu autorităţile naţionale, cât şi cu cele din alte state. Prin intermediul cărţii electronice de identitate cetăţenii vor putea să interacţioneze cu autorităţile administraţiei publice, putând solicita prestarea de servicii indiferent de locul unde se află, adică vor fi eliminate celebrele cozi de la ghişeele din zona Ministerului Afacerilor Interne, cât şi din alte zone ale administraţiei publice”, a declarat Vela.
Dacă nu vor un astfel de document, românii pot opta pentru o carte de identitate fără CIP, însă cu aceasta nu vor putea călători în UE, având nevoie de pașaport.
Ministrul a precizat că noul document de identitate va asigura „funcţionalitatea de card de sănătate prin înscrierea în cip a unui certificat digital care va fi emis de către MAI şi care permite titularului să se autentifice în platforma informatică de asigurări de sănătate”.
„Se creează posibilitatea de a opta pentru eliberarea unei cărţi de identitate simple, aşa cum este şi în prezent, pentru cei care nu doresc, din orice motiv, o carte electronică. Această carte de identitate simplă nu va conţine un cip ori date electronice, va prezenta un grad ridicat de securitate, dar aş dori să atenţionez că acest tip de carte fără cip nu va putea fi folosit începând de anul viitor pentru a ieşi din ţară. Săptămâna viitoare, marţi, Ministerul Afacerilor Interne va organiza şi o dezbatere publică privind acest proiect la care pot participa cei interesaţi şi care pot trimite până marţi propuneri de îmbunătăţire a proiectului, exprimând aici, în calitatea mea de ministru al Afacerilor Interne, toată deschiderea pentru orice propunere”, a mai declarat Vela.
Maşinile sub Euro 4 ar putea fi interzise în România! Un primar a făcut propunerea
Publicat: (acum 23 ore) // Actualizat: (acum 21 ore) // Sursa: romaniatv.net
Primarul Iaşiului, Mihai Chirică, a redactat un proiect prin care se doreşte interzicerea autoturismelor cu norma de poluare sub Euro 4.

„Cerem interzicerea înmatriculării în România a oricărui tip de vehicul sub norma de poluare Euro 4. La articolul 2 menţionăm că interdicţia nu este aplicabilă utilajelor cu autopropulsie şi vehiculelor utilizate de către instituţiile de intervenţie şi apărare, aşa cum sunt prevăzute de lege. Spre exemplu, nu o să măsurăm norma de poluare la tancuri sau la mai ştiu eu ce. Acelea sunt autovehicule speciale şi se supun altor legi”, a declarat primarul Mihai Chirică.
Edilul Iaşiului a explicat şi motivele care au dus la această iniţiativă legislativă.
„Motivaţia principală este legată de faptul că toate statele europene, aşa cum e şi pe site-ul Comisiei Europene, şi-au făcut un plan de măsuri privind creşterea calităţii aerului. A doua motivaţie este faptul că din cele cinci principii generale pe care Comisia Europeană şi le-a propus pentru perioada de finanţare 2021-2027, pe locul doi se află o Europa mai verde, fără emisii de carbon, aplicarea acordului de la Paris şi investiţii în tranziţia energetică, energia de resurse regenerabile şi combaterea schimbărilor climatice. Nu ştiu dacă priorităţile sunt în ordinea enumerată de CE dar cred că stau pe acelaşi punct”, mai spune Chirică.
Primarul a continuat dând exemplul Belgiei, unde taxele pentru astfel de maşini ar fi foarte mari.
„Pentru combaterea poluării aerului, în Belgia, regiunea Valonia, a fost introdusă o taxă anuală de până la 2.500 de euro pentru orice vehicul care emite mai mult de 255 de grame de CO2 pe kilometru. Gândiţi-vă care a fost motivul pentru care au ajuns atâtea hârburi în România. Păi de ce să plătească unul pentru o maşină Euro 3 taxă statului belgian 2.500 de euro pe an numai ca să o aibă, când o poate vinde unui român, bulgar, cu 2.500 de euro. Practic el economiseşte 3.000 de euro, scapă statul de un deşeu şi rezolvă o problemă de mediu”, a completat edilul din Iaşi.
Veste bună pentru fermieri! Ar putea primi 411 milioane de lei prin schema de ajutor de stat
Publicat: Marţi, 14 Ianuarie 2020 18:59 // Actualizat: Marţi, 14 Ianuarie 2020 19:48 // Sursa: romaniatv.net
Fermierii din România ar putea primi în anul 2020 un total de 411 milioane de lei, în urma instituirii unei scheme de ajutor de stat pentru reducerea accizei la motorina utilizată în agricultură, conform unui proiect de Hotărâre publicat pe site-ul Ministerului Agriculturii, aflat în dezbatere.

Banii vor asigura plăţile aferente ajutorului de stat pentru anul 2019, respectiv plăţile restante din perioada aprilie-iunie 2019, plăţile restente din perioada iulie-septembrie 2019, dar şi plăţile aferente perioadei octombrie-decembrie 2019.
Prin Hotărârea Guvernului nr. 1174/2014, începând cu anul 2015 se aplică schema de ajutor de stat pentru reducerea accizei la motorina utilizată în agricultură, respectiv prin aplicarea unei rate reduse de impozitare a motorinei, utilizată la efectuarea lucrărilor mecanizate în agricultură în sectoarele vegetal, zootehnic şi îmbunătăţiri funciare, care se acordă sub formă de rambursare.
Anual, pentru perioada anilor 2015-2019, au fost aprobate sumele necesare aplicării schemei de ajutor de stat.