Gripa închide şcolile. Peste 32 de unităţi de învăţământ îşi suspendă parţial cursurile
Publicat: (acum 18 ore) // Actualizat: (acum 12 ore) // Sursa: romaniatv.net
Inspectoratul Şcolar al Municipiului Bucureşti (ISMB) a informat luni,3 februarie, faptul că în 23 de unităţi de învăţământ cursurile sunt suspendate parţial din cauza gripei.

“În urma notei pe care Ministerul Educației și Cercetării pe care a transmis-o Inspectoratelor Școlare Județene/Inspectoratului Școlar al Municipiului București, astăzi, 03.02.2020, situația centralizată la nivel național arată în felul următor”, informează Ministerul Educației:
- În județul Argeș este o unitate de învățământ închisă integral
- În Municipiul București sunt 23 de unități de învățământ închise parțial
- În județul Cluj este o unitate de învățământ închisă parțial
- În județul Giurgiu este o unitate de învățământ închisă integral
- În județul Iași sunt 2 unități de învățământ închise parțial
- În județul Ilfov este o unitate de învățământ închisă parțial
- În județul Neamț este o unitate de învățământ închisă integral
- În județul Olt este o unitate de învățământ închisă parțial
- În județul Sibiu este o unitate de învățământ închisă parțial
Ministerul Sănătății a anunțat pe 21 ianuarie că “o importanță majoră o reprezintă triajul efectuat de către cadrele didactice în clasă, la prima oră de curs, pentru evitarea riscului apariției de focare în colectivități.
“Măsurile de igienă personală (spălarea cu apă şi săpun a mâinilor, folosirea batistelor pentru strănut sau tuse, respectarea unui regim de viaţă sănătos – alimentaţie bazată pe legume şi fructe, odihnă şi mişcare) sunt esenţiale pentru prevenirea îmbolnăvirilor prin afecţiuni respiratorii, şi in special prin gripa”, informează Ministerul Sănătății.
23 de şcoli şi grădiniţe din Bucureşti au fost închise, 21 dintre acestea solicitând suspendarea pentru o perioadă de trei zile. Celelalte două unităţi de învăţământ au cursurile suspendate încă de vineri, acestea urmând să fie reluate marţi, 4 februarie.
Cursurile se suspendă în situaţia în care sunt cel puţin trei copii cu gripă într-o clasă/grupă cazuri confirmate medical
Ministerul Educaţiei, precizări legate de gripă
Într-un comunicat emis de Ministerul Educaţiei, se arată faptul că în judeţele Argeş, Giurgiu, Neamţ câte o unitate de învăţământ este închisă integral, în timp ce în în Cluj, Ilfov şi Olt sunt închise parţial câte o unitate de învăţământ, în timp ce în Iaşi sunt închise parţial două unităţi. În Capitala României 23 de unităţi au suspendat cursurile parţial.
Suspendarea parţială sau integrală a cursurilor în mai multe unităţi de învăţământ din ţară din cauza gripei afectează, în prezent, 3.466 de elevi, informează luni Ministerul Educaţiei şi Cercetării.
Până în acest moment au fost confirmate 13 decese din cauza gripei, dintre care în patru cazuri este vorba de minori. Au fost înregistrate la nivel naţional 3.645 cazuri de gripă clinică. În Bucureşti, numărul total de raportări de gripă a fost de 1.366, din care 74 au fost confirmate în laborator.
Parlamentul a adoptat proiectul care prevede sanctiuni mai dure pentru agresarea profesorilor
Luni, 03 Februarie 2020, ora 22:14 Propunerea legislativa care prevede pedepse mai dure pentru agresarea personalului didactic a fost adoptata, luni, decizional, de catre Senat. Astfel, profesorii si directorii din invatamantul preuniversitar beneficiaza de protectia acordata similar functiilor de autoritate publica.
Pentru proiectul de lege au votat 76 de senatori, 25 au fost impotriva, iar doi s-au abtinut.
Initiativa apartine senatorului PSD Serban Nicolae.
Reglementarea prevede ca „savarsirea unei infractiuni impotriva unei persoane care ocupa functie didactica, de conducere sau de indrumare si control ori asupra bunurilor acesteia, in scop de intimidare sau de razbunare, in legatura cu exercitarea atributiilor de serviciu, se sanctioneaza cu pedeapsa prevazuta de lege pentru acea infractiune ale carei limite speciale se majoreaza cu o treime„.
Cu aceeasi pedeapsa se sanctioneaza faptele precizate mai sus, daca privesc un membru de familie al persoanei care ocupa o functie didactica de conducere sau de indrumare si control.
Initiativa mai prevede ca „personalul didactic, de conducere, de indrumare si control din invatamantul preuniversitar beneficiaza, in exercitarea atributiilor specifice functiei, de protectia acordata similar functiilor de autoritate publica”.
Totodata, conform proiectului, personalul didactic de predare, de conducere, de indrumare si control se bucura de:
– respect si consideratie fata de persoana sa si fata de profesie din partea beneficiarilor primari, secundari si tertiari ai educatiei, precum si din partea celorlalti salariati ai unitatii;
– de un climat de ordine, disciplina si respect, in timpul desfasurarii actului educational in contexte formale, neformale si informale;
– autoritatea de a lua decizii oportune, care sa ii permita sa mentina un mediu adecvat in timpul procesului de predare-invatare-educare, dar si pe parcursul desfasurarii de activitati extrascolare;
– de sustinerea parintilor sau reprezentantilor legali ai beneficiarilor primari ai educatiei, in realizarea actului educational;
– de dreptul de a aplica sanctiuni disciplinare beneficiarilor primari, conform regulamentului de organizare si functionare al unitatii de invatamant;
– protectie juridica adecvata;
– sprijin si implicare din partea autoritatilor, inclusiv a celor care au atributii in domeniul invatamantului, pentru asigurarrea tratemntului;
– beneficiul campaniilor desfasurate la nivel national si local, de catre autoritatile administratiei publice, pentru cresterea consideratiei si prestigiului social.
In cursul procedurii legale, faptele sesizate, in scris, de personalul didactic se bucura de prezumtie relativa de veridicitate, pana la proba contrara.
Actul normativ va fi trimis presedintelui Romaniei, pentru promulgare.
CLASA PREGĂTITOARE 2020. Elevii, repartizaţi în ordine alfabetică, învăţătoarele – prin tragere la sorţi
Publicat: (acum 12 ore) // Actualizat: (acum 12 ore) // Sursa: romaniatv.net
Autor: Filip Stan
Elevii vor fi repartizați pe clase în ordinea alfabetică a numelor sau prin tragere la sorți “în ședință publică organizată de școală”. De asemenea, repartizarea învățătoarelor la clasă se va face prin tragere la sorți.

Noua procedură “va stopa suprapopularea la anumite clase, riscurile de segregare și discriminare a elevilor, dar și a cadrelor didactice”, spune, pentru Edupedu.ro, inspectoarea școlară generală adjunctă, care este și președintele comisiei de înscriere a elevilor în învățământul primar, în cadrul ISMB.
“ISMB propune exemple de algoritm, de tipul aleatoriu/ alfabetic (ordonarea alfabetică pe școală și distribuirea pe clase, în ordine alfabetică, câte un elev la fiecare clasă existentă: elevul 1 – repartizat la clasa pregătitoare A, elevul 2 la clasa pregătitoare B, ș.a.m.d) tragere la sorți în ședință publică organizată de școală. De asemenea, propunem ca repartizarea la clasă a profesorilor pentru învățământ primar să fie realizată tot prin tragere la sorți”, a declarat Toderiuc-Fedorca, pentru Edupedu.ro.

Modificări la înscrierea în clasa pregătitoare 2020
Formarea claselor pregătitoare vine anul acesta, în București, cu o modificare esențială: elevii vor fi repartizați pe clase în ordinea alfabetică a numelor sau prin tragere la sorți “în ședință publică organizată de școală”. Unitățile de învățământ vor elabora și pune în aplicare procedura de repartizare la clasă, înaintea începerii primei etape de înscriere în învățământul primar.
De asemenea, repartizarea învățătoarelor la clasă se va face prin tragere la sorți, astfel încât școlile nu vor mai putea face “liste de copii” pentru o anumită învățătoare. Anunțul a fost făcut, în exclusivitate pentru Edupedu.ro, de către inspectoarea școlară generală adjunctă a Inspectoratului Școlar București, Liliana Toderiuc-Fedorca.
Astfel, şcoala va elabora, aproba și asuma prin Consiliul de Administrație algoritmul/metoda de repartizare a elevilor la clasă. Procedura va fi postată pe site-ul fiecărei unități de învățământ, la avizierul acesteia și va fi diseminată în cadrul zilelor intitulate generic “Porți deschise”.
Deja acest model se aplică de 4 ani în județul Timiș, după ce învățătoarele ajunseseră să meargă către directori cu propuneri de 50 de copii pe 25 de locuri. Se speră astfel ca noua procedură să stopeze suprapopularea la anumite clase, riscurile de segregare și discriminare a elevilor, dar și a cadrelor didactice, după cum a explicat pentru Edupedu.ro, inspectoarea școlară generală adjunctă, care este și președintele comisiei de înscriere a elevilor în învățământul primar, în cadrul ISMB.
“ISMB propune exemple de algoritm, de tipul aleatoriu/ alfabetic (ordonarea alfabetică pe școală și distribuirea pe clase, în ordine alfabetică, câte un elev la fiecare clasă existentă: elevul 1 – repartizat la clasa pregătitoare A, elevul 2 la clasa pregătitoare B, ș.a.m.d) tragere la sorți în ședință publică organizată de școală. De asemenea, propunem ca repartizarea la clasă a profesorilor pentru învățământ primar să fie realizată tot prin tragere la sorți”, a mai spus Toderiuc-Fedorca.
Ea a precizat că există riscul apariţiei de nemulțumiri din partea unor părinți sau a unor cadre didactice, care își vor dori ca repartizarea la clasă a elevilor să fie făcută, pe mai departe, în mod subiectiv, însă “rolul ISMB este acela de a se asigura că formațiunile de studiu sunt constituite corect, transparent, iar procedurile sunt elaborate clar și aduse la cunoștința părinților”.
Deocamdată se așteaptă publicarea noii metodologii de înscriere a copiilor în învățământul primar pentru anul școlar 2020-2021.
Doliu în lumea academică. Profesorul de filosofie Valentin Mureșan a murit
:quality(50):format(jpeg)/wp-content/uploads/2020/02/valentin3.jpg)
Doliu în lumea academică. Valentin Mureşan, profesor la Facultatea de Filosofie din Bucureşti, a încetat din viaţă, duminică, în urma unui stop cardio respirator. Anunţul morţii renumitului profesor a fost făcut de către unul dintre colegii săi.
Profesorul de filosofie Valentin Mureșan a murit
Profesorul de filosofie Valentin Mureșan, în vîrstă de 68 de ani, a predat filosofie morală şi etică aplicată în cadrul Facultăţii de Filosofie din Bucureşti, scrie hotnews.ro. Aici , a înfiinţat Centrul de Cercetare în Etică Aplicată.
Profesorul Valentin Mureşan a publicat de-a lungul vieţii lucrări de filosofie morală (Platon, Aristotel, Kant, Mill, Hare), dar şi lucrări de etică aplicată. Lucrările de etică aplicată sunt: Managementul eticii în organizaţii, 2009 şi Fericirea, datoria şi decizia etică, 2010.
Valentin Mureşan a participat la reforma din învăţământ
În plus, celebrul profesor a publicat comentarii pe marginea lucrărilor unor filosofi celebri, cum ar fi Platon, Aristotel, Kant şi Mill. Pe de altă parte, profesorul a publicat studii de management şi filosofie morală analitică. În tradiţia analitică, profesorul Valentin Mureşan a coordonat traducerea multor lucrări şi a edita numeroase volume, atât în România, cât şi în străinătate (SUS şi Japonia).
Valentin Mureșan a fost Distinguished Research Fellow al Centrului Uehiro pentru Etică Practică (Universitatea Oxford). De asemenea, profesorul a fost membru al consiliului editorial la Journal of Applied Ethics and Philosophy, universitatea din Hokkaido, Japonia.Valentin Mureşan, între anii 1995-2001, a fost decan al Facultăţii de Filosofie, în timp ce între anii 1996 2001 a fost director expert în programele PHARE în Ministerul Educaţiei, ocupîndu-se în acelaşi timp şi de reforma din învăţământ. În ultimul timp, profesorul decedat de infarct, a fost director onorific al Centrului în Etică Aplicată, precum şi al Revistei Române de Filosofie Analitică.Distribuie:
Liga 1: Rezultatele inregistrate in etapa a 23-a si clasamentul actualizat
Luni, 03 Februarie 2020, ora 21:55 rezultatele inregistrate in etapa a 23-a din Liga 1 si clasamentul actualizat.
VINERI
Universitatea Craiova – Gaz Metan Medias 3-1
SAMBATA
Academica Clinceni – FC Voluntari 1-2
Hermannstadt – Sepsi 2-2
Dinamo – Astra 2-0
DUMINICA
Chindia Targoviste – FC Botosani 0-1
CFR Cluj – FCSB 1-0
LUNI
Poli Iasi – Viitorul 1-2
Clasamentul este urmatorul:
1. CFR 1907 Cluj 47p
2. Universitatea Craiova 40p
3. FC Astra Giurgiu 40p
4. FCSB 39p
5. FC Viitorul 38p
6. FC Botosani 36p
7. CS Gaz Metan Medias 36p
8. FC Dinamo Bucuresti 31p
9. Sepsi Sfantu Gheorghe 29p
10. Hermannstadt 24p
11. CSM Politehnica Iasi 22p
12. Chindia Targoviste 21p
13. FC Academica Clinceni 20p
14. FC Voluntari 11p
Tibi Useriu, pe locul 2 la Yukon Arctic dupa patru zile de concurs la -34 de grade
Luni, 03 Februarie 2020, ora 21:39 Sportivul roman Tibi Useriu, care participa la cursa de alergare Yukon Arctic, desfasurata in conditii extreme, de la Cercul Polar, este pe locul al doilea dupa patru zile de concurs. In continuare, atletul acuza probleme de sanatate.
Tibi Useriu si-a sunat prietenii din tara si le-a spus in ce conditii concureaza la Yukon Arctic, spunand ca „Un foc ii fericirea aicea … atata tot!”, in conditiile in care ziua se inregistreaza -34 de grade.
Dupa patru zile de concurs, Tibi Useriu este pe locul al doilea, primul in cursa fiind un elvetian, care are un avans de patru ore.
Din cauza temperaturilor extreme, doar opt concurenti au mai ramas in cursa.
„Tibi zice doar atat: Mai … ii cam frig, semn ca inca nu s-a ajuns la Tulai doamne cat e de frig, deci un semn tare bun pentru noi. E tot pe locul 2, a ajuns la Carmacks, la kilometrul 277, cu 4 ore in urma elvetianului, deci a recuperat o ora de la punctul anterior”, spun sustinatorii sportivului.
Tibi Useriu are in continuare probleme cu stomacul si nu poate manca nimic, insa le-a spus celor din tara ca a putut merge la magazin si a cumparat multa mancare si sucuri de fructe.
„Fizic si mental e ca o stanca. Vorbeste cu un calm de neinteles pentru noi. Parca acum ar fi pornit in cursa. Incredibil. E decis sa isi joace sansa pana la capat, dar in acelasi timp, de fiecare data cand ne suna, il lauda pe elvetian… Da, este o lupta acolo, dar nu este o lupta intre ei, este o lupta cu ei insisi”, au mai spus cei cu care Tibi Useriu tine legatura zilnic
Inca din a doua zi de concurs, sportivul a spus ca nu are forta, pentru ca are probleme cu stomacul si nu poate manca.
Anul trecut, Tibi Useriu a mers aproximativ 100 de kilometri in 24 de ore la temperaturi de -38 de grade Celsius, iar la a doua oprire, medicii care i-au facut controlul de rutina l-au anuntat ca trebuie sa se retraga. A fost transportat cu elicopterul la spitalul din Whitehorse, Canada, pentru ingrijiri de specialitate, pentru ca avea degeraturi.
Yukon Arctic Ultra 2020 se desfasoara in perioada 30 ianuarie – 7 februarie.