Pentagonul a testat o rachetă intercontinentală
Publicat: Miercuri, 05 Februarie 2020 22:09 // Actualizat: Miercuri, 05 Februarie 2020 22:09 // Sursa: romaniatv.net
Autor: Filip Stan
Minuteman III, singura rachetă sol-aer din arsenalul nuclear al SUA începând din 2005, a fost instalată în silozuri de lansare repartizate la trei baze militare americane, în Wyoming, Dakota de Nord şi Montana.

US Air Force a precizat că acest test fusese planificat de luni de zile şi ‘nu a reprezentat un răspuns sau o reacţie la evenimente din lume sau la tensiunile din regiune’, dar, potrivit AFP, intervine la o zi după ce Washingtonul a anunţat prima desfăşurare la bordul unui submarin a unei arme nucleare cu putere redusă, tot ca factor de descurajare.
Rusia acuză Israelul că a folosit un Airbus 320 ca scut pentru a se apăra de o ripostă siriană
Publicat: Vineri, 07 Februarie 2020 15:52 // Actualizat: Vineri, 07 Februarie 2020 15:52 // Sursa: romaniatv.net
Ministerul Apărării al Rusiei a declarat vineri că un Airbus 320 cu 172 de persoane la bord a aterizat de urgenţă în baza aeriană Khmeimim, după ce antiaeriana siriană a fost aproape de a-l doborî.

Datele Flight Radar arată că un zbor din orașul irakian Najaf a fost deviat dinspre Damasc spre Hmeimim, avionul aparținând companiei siriene Cham Wings.
Statele Unite au impus sancțiuni contra Cham Wings încă din 2016, pentru că aducea în Siria luptători care să-l sprijine pe președintele Bashar al-Assad și pentru a ajuta serviciile secrete siriene să transporte armament și echipamente, notează agentia Reuters.
Cursele companiei, care are doar patru aeronave, aterizează aproape întotdeauna noaptea, nu apar pe tabelele niciunui aeroport și zboară de pe aeroporturile din Damasc sau Latakia, unde Rusia are o bază militară.
Un avion al Cham Wings l-a dus pe generalul iranian Quassem Soleimani de la Damasc la Bagdad, chiar înainte ca acesta să fie ucis de o lovitură aeriană a SUA, în ianuarie.
Coronavirus. Cinci britanici, diagnosticaţi cu virusul într-o staţiune de schi din Franţa
Publicat: (acum 18 ore) // Actualizat: (acum 18 ore) // Sursa: romaniatv.net
Autor: Alina Costache
Cinci britanici, între care şi un copil, au fost diagnosticaţi cu noul coronavirus în Franţa. Aceştia au luat virusul de la o altă persoană din Singapore, care a fost cazată la aceeaşi cabană.

„Cazul iniţial ne-a fost adus în atenţie noaptea trecută. Este vorba de un britanic care s-a aflat în Singapore în perioada 20-23 ianuarie şi a venit în Franţa la 24 ianuarie pentru patru zile”, a explicat Buzyn, potrivit news.ro.
Pe teritoriul Franţei s-au semnalat până acum 11 cazuri de persoane infectate cu coronavirus.
Situatie neobisnuita la alegerile din Irlanda: Diferenta de 0,1% intre principalele partide, conform primului exit-poll
Duminica, 09 Februarie 2020, ora 08:21 Primul exit-poll arata o diferenta de ordinul zecimilor de procent intre principalele trei partide din Irlanda.Astfel, partidul Fine Gael, condus de premierul in functie Leo Varadkar, a fost prima optiune pentru 22,4% dintre votanti, fiind urmat foarte aproape de nationalistii de la Sinn Fein (22,3%) si de formatiunea de centru-dreapta Fianna Fail (22,2%), transmite BBC.
Exit-poll-ul mai crediteaza Partidul Verde cu 7,9% din preferintele irlandezilor, laburistii cu 4,6%, social-democratii cu 3,4% si formatiunea Solidaritatea Oamenilor Inaintea Profitului cu 2,8%, in timp ce independentii ar fi alesi de 11,2%.
Sondajul a fost realizat in randul a 5.000 de votanti din 250 de sectii. Numaratoarea oficiala incepe duminica dimineata.Daca cifrele finale raman apropiate de cel din exit-poll, atunci cel mai probabil vor urma negocieri pentru formarea unui guvern de coalitie.C.P.
Oscar 2020 – Suspans, castigatori certi si posibile surprize la gala de duminica seara
Duminica, 09 Februarie 2020, ora 08:09 Sezonul premiilor cinematografice de la Hollywood isi atinge apogeul duminica seara odata cu gala Oscar, caracterizata in acest an de un suspans mai mare ca niciodata in privinta castigatorului la categoria principala – „cel mai bun film” -, dupa un sezon marcat de candidati mai putin cunoscuti, o noua angoasa legata de lipsa diversitatii si un competitor sud-coreean ce nu detine statutul de favorit, dar care ar putea sa obtina o victorie rasunatoare in fata unora dintre cele mai mari nume din industria de divertisment americana, informeaza Reuters.
Desi „Joker”, inspirat din benzile desenate, se indreapta spre aceasta gala conducand plutonul lungmetrajelor cu cele mai multe nominalizari – 11 -, un lungmetraj captivant despre Primul Razboi Mondial, „1917”, pare sa fi devenit marele favorit la categoria „cel mai bun film”, dupa ce a castigat o serie de premii de mare prestigiu in ultimele cinci saptamani.
Cu toate acestea, o victorie a filmului „1917” la categoria „regina” a Oscarurilor este departe de a fi o certitudine, in contextul in care satira sociala sud-coreeana „Parasite” si drama sentimentala apreciata de public „Once Upon a Time… in Hollywood”, de Quentin Tarantino, sunt la randul lor candidate cu sanse reale sa obtina simpatia celor 8.000 de membri cu drept de vot ai Academiei de film americane (AMPAS), organizatoarea galelor Oscar.
„In acest moment, se pare ca ‘1917’ va pierde”, a declarat Alison Willmore, critic de film care scrie pentru site-ul Vulture. „Vad o lume in care ‘Parasite’ ar putea fi candidatul surpriza. E un film atat de iubit. Dar, daca trecem peste asta, exista probabil o sansa pentru ‘Once Upon a Time… in Hollywood'”, a adaugat ea.
Filmul „Parasite”, turnat in limba coreeana, pare sa fie un invingator cert la categoria „cel mai bun lungmetraj international” si ar face istorie daca aceasta comedie noir despre clivajul dintre bogatii si saracii din Seul ar castiga duminica seara si premiul Oscar pentru cel mai bun film.
Saga despre mafioti „The Irishman”, de Martin Scorsese, pare sa isi fi pierdut suflul, in pofida laudelor primite la inceputul sezonului si a unei distributii de exceptie, din care fac parte Robert De Niro, Al Pacino si Joe Pesci. Totusi, acest film nu a castigat niciun trofeu major pentru interpretare si regie in acest sezon, fapt care tempereaza considerabil sperantele platformei Netflix de a castiga primul sau Oscar la categoria „cel mai bun film”.
Invingatorul la categoria „cel mai bun regizor”, o controversata afacere exclusiv masculina, este de asemenea greu de ghicit, potrivit specialistilor, intrucat toti nominalizatii din acest an sunt cineasti de prim rang: Sam Mendes („1917”), Martin Scorsese („The Irishman”), Todd Phillips („Joker”), Quentin Tarantino („Once Upon a Time… in Hollywood”) si Bong Joon Ho („Parasite”).
Owen Gleiberman, directorul departamentului de critici de film din redactia revistei Variety, este de parere ca AMPAS ar putea sa il premieze pe oricare dintre cei cinci regizori. „Simt totusi ca ar putea fi anul lui Tarantino, pentru ca el a spus deja ca va face doar 10 filme, iar acesta este cel de-al noualea”, a adaugat el.
Pariu sigur pentru Brad Pitt?
Unele curse din competitia pentru Oscaruri par sa fie deja castigate. Brad Pitt nu a castigat niciodata un Oscar pentru interpretare, insa in acest an a incantat spectatorii cu rolul sau secundar – un cascador cu o atitudine foarte relaxata – din filmul „Once Upon a Time… in Hollywood”.
„La fel ca Clark Gable, el (Brad Pitt, n.r.) are un fel de aura, o atitudine zen ce pare lipsita de efort, plus un aer macho”, afirma Owen Gleiberman.
Joaquin Phoenix a dominat sezonul premiilor din acest an la categoria „cel mai bun actor in rol principal” gratie interpretarii sale infricosatoare a unui barbat singuratic cu probleme psihice in filmul „Joker”, in timp ce Renee Zellweger pare sa isi fi asigurat la randul ei Oscarul pentru cea mai buna actrita in rol principal datorita evolutiei sale din „Judy”, un film biografic in care o interpreteaza pe legendara Judy Garland.
„Ea joaca o legenda indragita a Hollywoodului”, afirma Scott Feinberg, specialist in premii cinematografice in redactia publicatiei The Hollywood Reporter.
Daca Renee Zellweger va castiga, ea o va invinge pe protagonista filmului „Harriet”, Cynthia Erivo, singura persoana de culoare nominalizata in categoriile de interpretare, fapt care a readus in atentia publicului celebrul hashtag #OscarsSoWhite (#OscaruriAtatDeAlbe), in pofida celor patru ani de eforturi depuse de AMPAS pentru a creste diversitatea membrilor sai cu drept de vot.
In contextul unei gale care se va desfasura pentru al doilea an consecutiv fara un prezentator principal, organizatorii Oscarurilor 2020 au oferit presei foarte putine informatii despre ceremonie, cu exceptia anunturilor despre momentele muzicale ale show-ului, asigurate in direct de artistii nominalizati la categoria „cel mai bun cantec original”: Elton John, Idina Menzel, Randy Newman, Chrissie Metz si Erivo.
Adolescenta Billie Eilish, recompensata in acest an cu cinci premii Grammy, va urca si ea pe scena pentru o prestatie speciala, unde ar putea sa interpreteze in premiera mondiala tema muzicala a viitorului film din franciza „James Bond”, intitulat „No Time to Die”.
Cea de-a 92-a gala de decernare a premiilor Oscar va avea loc duminica noapte la Dolby Theatre din Los Angeles si va fi difuzata in direct de postul de televiziune american ABC.
Irlanda unita, Regatul Unit dezbinat? Nationalistii sunt pe primul loc in sondaje
Sambata, 08 Februarie 2020, ora 20:00 Ascensiunea formatiunii nationaliste Sinn Fein i-a surprins chiar si pe liderii sai. Partidul candva damnat a ajuns cel mai popular din Irlanda, in ciuda faptului ca este inca bantuit de trecutul sau intunecat.
Scrutinul de sambata din Irlanda este al treilea dupa grava criza financiara din 2008, iar consecintele intelegerii dintre UE si FMI din 2010 continua sa se resimta. La alegerile din 2011, cel mai puternic partid parlamentar din 1930 pana atunci, formatiunea de centru Fianna Fail pierdea.
Locul acesteia era preluat de partidul de centru dreapta Fine Gael, a carui politica de austeritate a dus la pierderea alegerilor din 2016, in urma carora perdantii din scrutinul anterior, Fianna Fail, reveneau, cu rezultate modeste insa.
Votul de atunci s-a soldat cu o premiera in politica iralndeza: un acord de incredere si sustinere, in schimbul unor concesii politice, Fianna Fail renunta la voturile majoritatii parlamentare si permitea partidului Fine Gael sa guverneze cu un mic grup de tehnocrati.
Acordul era gandit sa dureze doar doi ani si jumatate, dar a ramas in vigoare aproape patru, in contextul Brexitului. Cauza se poate regasi si in situatia dura de la granita cu Irlanda de Nord.
Brexit, oamenii strazii si criza din sanatate
Dincolo de Brexit, Irlanda se confrunta cu serioase probleme interne. In sectorul imobiliar, grav afectat de criza financiara, preturile proprietatilor si chiriilor au atins noi recorduri, care se regasesc si in numarul mare de persoane fara locuinta (aproape 10.000 de persoane fara adapost fiind inregistrate in decembrie 2019).
In paralel, sectorul medical din Irlanda este in cadere libera: tot in decembrie 2019 se inregistra un record de supraaglomerare a unitatilor medicale, cu enorm de multi pacienti asteptand pe culoarele unitatilor de primire urgente sa li se aloce un pat in sectiile de tratament. Zeci de pacienti asteapta si 24 de ore la urgente pentru a fi internati.
In acest context, in replica la problemele actuale, natonalistii de la Sinn Fein castiga tot mai multi simpatizanti. Sondajul national de opinie, ale carui rezultate au fost date publicitatii la inceputul acestei saptamani, crediteaza Sinn Fein cu 25%, fata de 23% cat ar primi Fianna Fail si numai 20% care ar reveni formatiunii de guvernamant Fine Gael.
„Celelalte doua partide au ruinat totul”, spune un votant intalnit pe o strada din Tallaght, una din marile suburbii ale Dublinului. „De ce sa nu dam altcuiva o sansa?”
Intr-un fel, nu este tocmai surprinzatoare schimbarea atitudinii electoratului. Sondajele indica in mod constant dorinta evidenta pentru schimbare si nemultumirea fata de politica guvernului condus de premierul Leo Varadkar. Alegatorii din clasa de mijloc isi doresc acum alternative.
Sinn Fein a imbratisat cu entuziasm o platforma social liberala, pierzand cativa suporteri conservatori, dar convingand mult mai multi prin pozitia adoptata fata de casatoria intre persoane de acelasi sex si liberalizarea avortului. Ceea ce a transformat partidul intr-o varianta mult mai viabila pentru electoratul de stanga.
O Irlanda unificata?
Brexit a devenit astfel furtuna perfecta pentru Sinn Fein. Nu doar ca a impins cele doua partide mari intr-un conflict extins pe tema casatoriei intre persoane de acelasi sex, dar a si adus mai aproape perspectiva unei Irlande unificate.
Electoratul din Irlanda de Nord a ales sa ramana in structurile comunitare, la referendumul din 2016, dar acum este in afara UE. Confruntati cu alegerea dintre cele doua uniunii, Regatul Unit sau Uniunea Europeana, multi din locuitorii de la nordul granitei ar alege unificarea cu Irlanda. Iar unificarea este scopul suprem al Sinn Fein.
Fiind deja la putere in alianta de la Belfast, partidul a promis sa organizeze un referendum pe tema unificarii in termen de cinci ani, daca preia controlul politic la Dublin.
Dar interesul manifestat fata de o extindere a republiciii nu este atat de evident. „Cum vom plati pentru asta?” se intreaba un votant in dialogul cu DW. „Sinn Fein promite toate reducerile de taxe acum, dar ce se intampla daca vom reintegra Irlanda de Nord? Anglia plateste miliarde de lire pentru a mentine tara in stare de functionare. Noi nu avem acesti bani”.
Mostenire dificila
Istoria dificila a Irlandei de Nord ramane totusi problematica pentru Sinn Fein. Preluarea conducerii de catre Mary Lou McDonald, orginara din Dublin, care l-a inlocuit pe liderul veteran din Belfast, Gerry Adams, in 2018, a imbunatatit imaginea partidului si i-a inlaturat eticheta de „brat politic al Armatei Republicane Irlandeze (IRA).”
Dar violentele paramilitare n-au cazut prada uitarii, iar votantii mai in varsta isi amintesc foarte bine de sangele varsat, incat sa nu accepte justificarile Sinn Fein pentru actiunile IRA. Celelalte doua mari partide istorice au promis, din aceste motive, sa ii excluda pe nationalisti din orice fel de coalitie.
In acelasi timp, partidul este acuzat ca isi adapteaza mesajul in functie de starea de spirit a publicului. Sinn Fein a declarat initial ca accepta sprijinul comunitar pentru a proteja interesele Irlandei de Nord dupa Brexit, dar a respins toate acordurile anterioare cu UE. Acum saluta orice firma straina venita in Irlanda, in trecut acestea fiind impozitate substantial. A sustinut vocal referendumul din 2018 pe tema avortului, dar numai dupa ce membrii au votat in favoarea schimbarii politice de trei ori in ultimii patru ani.
In mod ironic insa, cresterea rapida a partidului in preferintele electoratului i-a surprins chiar si pe liderii formatiunii, care nu poate trimite in cursa decat 42 de candidati pentru a ocupa cele 160 de fotolii parlamentare. Extinderea sprijinului electoratuluui catre celelalte partide de stanga ar putea face imposibila o coabitare guvernamentala.
Si sistemul de vot special din Irlanda ar putea trimite totusi in legislativul de la Dublin 60 de candidati din partea formatiunii Fianna Fail, in ciuda unei slabe sustineri in randul electoratului.
Indiferent de rezultatele finale, Sinn Fein este pregatit sa reformeze dinamica politica din Irlanda si sa se se pozitioneze ca al treilea mare partid intr-un sistem traditional cu doar doua partide.
Reprezentarea parlamentara ar putea fi mai mica deca sustinerea lor in randul populatiei, dar indeajuns pentru a-i propulsa intr-o coalitie, in ciuda protestelor partidelor traditionale.
Indiferent daca vor ajunge la guvernare sau in opozitie, in 2020, Sinn Fein va schimba fundamental scena politica irlandeza.
Germania si Franta construiesc impreuna inca o fabrica uriasa de baterii pentru masinile electrice Vineri, 07 Februarie 2020, ora 16:13

Facilitatea, care va fi construita in apropiere de orasul german Kaiserslautern, va fi denumita Automotive Cell Co si va costa aproximativ doua miliarde de euro.
Aceasta fabrica va completa o alta uzina care va fi amplasata in regiunea franceza Hauts de France. Impreuna cele doua uzine vor costa aproximativ cinci miliarde euro si vor o capacitate combinata de productie de aproximativ 48 de Gigavati ora.
Germania si Franta „vor sa construiasca cele mai bune si mai sustenabile. Sunt convins ca celulele de baterii produse la Kaiserslautern vor stabili noi standarde”, a declarat ministrul german al Economiei, Peter Altmaier.
Anuntul facut de ministrul german al Economiei scoate in evidenta dorinta statelor din UE de a recupera decalajul care le separa de competitorii asiatici, care in prezent domina piata productiei de baterii. Celule pentru baterii precum si dispozitivele electronice si programele software complementare sunt echivalente cu jumatate din valoare unui autovehicul electric.
Desi constructori auto germani precum Volkswagen AG si BMW AG domina productia de automobile in Europa, ele au permis companiilor asiatice si producatorului american Tesla sa dobandeasca o pozitie de lider pe piata productiei de baterii pentru automobilele electrice.
Firmele chineze Contemporary Amperex Technology Co. (CATL) si BYD Co. Ltd. se numara printre liderii pe piata productiei de celule pentru baterii litiu-ion in timp ce Tesla a investit in mai multe ‘gigafactories’ care sa ii furnizeze bateriile pentru automobilele sale electrice.
Uzina de la Kaiserslautern va demara activitatile in 2024 si va avea 2.000 de angajati. Impreuna uzinele din Germania si Franta ar urma sa acopere intre 10 si 15% din cererea de baterii din Europa, a spus Altmaier.
Cu toate acestea, competitia asiatica va fi una acerba. Firma chineza CATL a dobandit deja un cap de pod in Germania cu o uzina in landul Turingia care va avea o capacitate de 16 Gigavati ora si va fi aproape de uzinele producatorilor auto BMW AG, Volkswagen AG si Daimler AG.
De asemenea, grupul sud-coreean LG Chem Ltd a inceput si el sa construiasca o uzina pentru productia de baterii in Polonia, in apropiere de granita cu Germania, iar grupul american Tesla a anuntat ca va construi o uzina de asamblare a autovehiculelor electrice si o uzina de baterii in apropiere de Berlin.Sursa: Business24