
Fericirea de a trăi în UE: Se pregătește Taxa pe Carne!
Mai multe asociații olandeze au depus la Parlamentul European un raport care prezintă avantajele economice și de mediu ale unei taxe pe carneAsociațiile sunt grupate sub titulatura True Animal Protein Price Coalition (TAPPC), iar principalul lor argument în favoarea taxării cărnii la nivelul UE este protecția mediului, scrie Les Echos.
TAPPC citează un studiu american din 2014 care afirmă că creșterea animalelor se face vinovată de 20% din emisiile de gaze cu efect de seră.
În octombrie 2018, un alt studiu estima că producția de proteine animale este vinovată de 72-78% din emisiile de gaze de seră din domeniul agricol.
Studiul mai arată că producția de carne afectează și rezervele de apă: pentru a produce 500 de grame de carne de vită ar fi nevoie de 7000 de litri de apă.
Cu toate acestea, tendința de consum de carne este în creștere. Or, pentru a opri creșterea, este nevoie de o taxă. Aceasta ar avea scopul să reducă cu 67% consumul de carne de vită la nivelul UE, cu 57% consumul de carne de porc și cu 30% consumul de carne de pasăre.
TAPPC propune ca, începând cu 2021, să fie instituită o taxă de 10 eurocenți pe 100 de grame, indiferent de carne.
Apoi, taxa ar urma să se diferențiez , după impactul tipului de carne asupra mediului: 47 de eurocenți pe 100 grame de carne de vită, 36 de eurocenți pe 100 de grame de carne de porc și 17 eurocenți pe 100 de grame de carne de pui.
Scopul este ca, până în 2030, costurile de mediu ale cărnii să se regăsească în prețul acesteia, cu ajutorul taxelor.
TAPPC apreciază că taxa ar putea aduce un câștig de 32 de miliarde de euro pe an. O jumătate din această sumă ar urma să meargă la crescătorii de animale, pentru a finanța transformările de exploatare, investițiile pentru confortul animalelor etc.
O treime din câștig ar trebui să compenseze reducerea TVA-ului la legume și fructe, iar 20% ar urma să ajute familiile sărace, care nu își vor permite să cumpere carne scumpă.
Proiecte de acest fel se află în dezbatere la nivel național, în Olanda și Germania.
Surpriză de la Casa Naţională de Pensii: numărul pensiilor speciale e în creştere
Publicat: Luni, 03 Februarie 2020 18:56 // Actualizat: Luni, 03 Februarie 2020 18:56 // Sursa: romaniatv.net
Numărul de beneficiari de pensii de serviciu (speciale) era, la finele lunii ianuarie 2020, de 9.396 de persoane, în creştere cu 37 de persoane faţă de perioada similară din 2019, conform datelor centralizate de Casa Naţională de Pensii Publice (CNPP).

În ceea ce priveşte beneficiarii Legii 215/2015 pentru modificarea şi completarea Legii 7/2006 privind statutul funcţionarului public parlamentar, numărul acestora era de 792 de persoane, pensia medie ridicându-se la 4.729 de lei (2.741 lei de la bugetul de stat).
Potrivit sursei citate, de Legea 83/2015 pentru completarea Legii 223/2007 privind statutul personalului aeronautic civil navigant profesionist din aviaţia civilă din România beneficiau 1.436 de pensionari, iar pensia medie se ridica la 11.351 lei, din care 7.773 lei suportaţi din bugetul de stat.
Pensii de serviciu pentru beneficiari de la Curtea de Conturi s-au acordat unui număr de 607 persoane, media fiind de 8.127 lei, din care 4.170 de lei cota suportată din bugetul de stat.
De asemenea, de Legea 130/2015 pentru completarea Legii 567/2004 privind statutul personalului auxiliar de specialitate al instanţelor judecătoreşti şi al Parchetelor beneficiau 1.793 pensionari, pensia medie fiind de 4.622 lei, din care 2.701 lei suportaţi din bugetul de stat.
Camera Deputaţilor a adoptat, pe 28 ianuarie, proiectul privind eliminarea pensiilor speciale. Proiectul prevede eliminarea pensiile speciale, cu excepţia pensiilor militarilor şi poliţiştilor.
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a decis sesizarea Curţii Constituţionale cu privire la legea care elimină pensiile de serviciu ale magistraţilor, adoptată de Camera Deputaţilor. De asemenea, Avocatul Poporului (AP) a sesizat Curtea Constituţională a României (CCR) cu excepţie de neconstituţionalitate cu privire la această lege.
Curtea Constituţională a României urmează să discute, pe 18 martie, sesizările Instanţei supreme şi Avocatului Poporului în legătură cu Legea privind abrogarea unor prevederi referitoare la pensiile de serviciu, informează Agerpres.
Programul „RABLA”. Ministrul Mediului a anunţat când va fi lansat
Publicat: Vineri, 07 Februarie 2020 14:30 // Actualizat: Vineri, 07 Februarie 2020 14:32 // Sursa: romaniatv.net
Ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Costel Alexe, a spus că programul Rabla clasic va fi lansat în luna martie, la Craiova. Pentru anul 2020 Guvernul României şi-a asumat să aloce cea mai mare sumă de până acum atât pentru programul Rabla clasic, cât şi pentru programul Rabla plus.

Foto: cars.ro”Pentru Rabla clasic ne-am luat angajamentul că vom avea 60.000 de vouchere pe care le vom oferi cetăţenilor pentru achiziţionarea de autoturisme păstrând aceleaşi valori ca în anul trecut, iar pentru Rabla plus, bugetul pentru acest an creşte de la 95 milioane la 140 milioane (lei n.red.), urmând ca în acest an, pe lângă dezvoltarea reţelei naţionale de încărcare, să finanţăm minim 3.000 de maşini electrice. Se păstrează ca anul trecut valoarea de minim 10.000, iar dacă mai adăugăm şi faptul că românii pot casa un autoturism vechi, voucherul poate ajunge până la 11.350 euro. Aş vrea să spun că este cea mai mare valoare a a unui voucher pentru o maşină electrică din Europa şi mă bucur foarte mult că Guvernul Ludovic Orban susţine modernizarea parcului auto din România şi ne dorim să creştem de la an la an”, a spus ministrul Costel Alexe.Acesta a precizat că în acest an, în martie, se va lansa programul Rabla clasic, la Craiova, la Ford.
Cum să dezgheţi şi să dezabureşti mai repede geamurile de la maşină
Publicat: Miercuri, 05 Februarie 2020 23:16 // Actualizat: Miercuri, 05 Februarie 2020 23:17 // Sursa: romaniatv.net
Autor: Filip Stan
O problema des intalnita pe vreme de iarna este inghetarea si aburirea geamurilor de la masina. Daca atunci cand nu esti pe fuga, acest lucru n-ar fi un stres major, ce te faci atunci cand esti deja in intarziere, copilul nu mai are stare pe bancheta din spate, iar tu iti imaginezi cat de greu se va circula si cat timp vei mai pierde si in trafic, si cu dezghetarea si dezaburirea geamurilor? Intrebarea care se pune este cum se dezgeata si dezaburesc mai repede geamurile? Iata si cateva sfaturi care va pot ajuta in gasirea solutiei optime pentru dezghetarea geamurilor de la masina, in timp util.

Este mult mai eficient. Deschide putin si geamul la sofer, pentru ca aerul sa fie proaspat cand te urci in masina.
Poti incerca un lichid special pentru parbriz inghetat. Insa NU utiliza niciodata apa fiarta! Risti sa iti cumperi alt parbriz.
Daca ai cum, poti lasa deschis usor un geam pe timpul noptii. Astfel, nu vor mai ingheta. Riscul este, insa, ca la pornirea masinii sa ai necazuri cu geamurile aburite.
In ceea ce priveste dezaburirea geamurilor, poti incerca doua variante: fie incalzesti geamul, fie reduci umiditatea din interiorul masinii. Pentru a incalzi geamul, foloseste-te de dispozitivul de incalzire a masinii la treapta maxima si ai grija sa ai grija ca ventilatia sa fie setata pe modul dezaburire, mai eficienta deoarece directioneaza fluxul de aer catre parbriz si geamurile laterale. De asemenea, nu uita sa pornesti incalzirea lunetei (si a eventual a oglinzilor) imediat ce ai pornit motorul. Pentru a reduce umiditatea aerului, fie deschizi geamul, fie pornesti optiunea de dezumidificare a sistemului de aer conditionat.
Cum previi inghetarea si aburirea geamurilor
Stim cu totii ca cel mai bine este sa previi decat sa tratezi, asa ca poti incerca aceste metode pentru a preveni inghetarea si aburirea geamurilor:
– sterge geamurile cu o solutie de otet si apa (trei parti de otet la o parte de apa).
– acopera geamurile cu o patura (sau cu o folie speciala care previne inghetul).
– foloseste solutie speciala antiinghet pentru geamuri
– sterge geamurile o data pe saptamana. Geamurile murdare se aburesc mult mai repede decat cele curate intrucat murdaria atrage umezeala.
– evita lucrurile ude (umbrele, haine ude de la sport), iar daca ninge, scutura-ti bine bocancii inainte de a te sui in masina.
Urmareste aici cum sa prepari o solutie pentru dezghetarea geamurilor de la masina
Cand folosesti racleta? Si cand solutia?
Dupa ce ai pornit masina si climatizarea, urmeaza degivrarea exteriorului. Daca vrei sa pleci rapid, trebuie sa cureti singur parbrizul. Pana se dezgheata singur poti astepta mult si bine. Daca luneta se dezgheata electric, ai scapat repede. Dar la parbriz ai de lucru. Ai doua variante: racleta sau solutia speciala de degrivrare. Pe care o folosesti? Simplu: daca e gheata groasa, folosesti racleta. Daca e subtire si se ia cu degetul sau cu unghia, utilizeaza solutia.
Inainte sa pleci la drum, nu uita sa cureti contraaripile. Cel mai bine ar fi sa o faci cand ai ajuns acasa, nu cand pleci la drum. Insa mai mult ca sigur vei uita. Tine minte, insa, sa faci acest lucru macar la plecare. Cand ai terminat de curatat geamurile, da cateva picioare usor langa roti, unde sunt aparatorile de noroi, pentru a scapa de excesul de zapada si gheata. Nu doar ca vei avea masina mai usoara cu cateva kilograme, insa nici nu vei incurca soferii din spatele tau, cand gheata si zapada se vor desprinde in timpul mersului si vor ramane in sosea ca niste bolovani.
Compania CFR Călători a avut pierderi de 345 milioane lei în 2019
Publicat: Miercuri, 05 Februarie 2020 14:19 // Actualizat: Miercuri, 05 Februarie 2020 14:19 // Sursa: romaniatv.net
Directorul general al CFR Călători, Dan M. Costescu, a descoperit atunci când a venit la conducere, în urmă cu o săptămână, o gaură uriaşă lăsată de un proiect de buget care prevede pierderi de 603 milioane lei şi deja a implementat măsuri care i-au permis reducerea rezultatului negativ cu 50 milioane lei

„Din acest punct plecăm. Ştim ce avem de făcut şi sunt pregătite mai multe pachete de măsuri. Prin toate mecanismele legale posibile în acest moment şi deciziile pe care le-am luat, am reuşit în câteva zile să reducem 50 de milioane de lei din această pierdere. Primul pachet a fost implementat repede, iar celelalte intervenţii vor fi lansate de acum înainte. Trebuie însă să fim conştienţi că aceste intervenţii au termene de aplicare şi produc efecte pe perioade diferite, de la câteva săptămâni la luni sau chiar ani. Şi este la fel de important ca acestea să fie susţinute şi continuate pe termen lung de forţele politice, indiferent care sunt acestea sau conducerile companiei”, a mai spus CEO CFR Călători.
Costescu vrea astfel să crească numărul de vagoane active la peste 1.000
„Obiectivul nostru rămâne 1.000+, adică majorarea numărului de vagoane active la peste 1.000 şi continuarea procesului de modernizare şi reparare a locomotivelor şi automotoarelor. Pentru acest lucru vizăm şi obţinerea unei tranşe de recapitalizare de circa 240 de milioane de lei, pentru care avem deja întocmit un program de investiţii de ieşire din criza şi care este foarte important pentru programul de modernizare a parcului de vehicule”, a mai spus el.
Majorare salariu minim. Preţurile alimentelor au explodat
Publicat: Joi, 06 Februarie 2020 17:29 // Actualizat: Joi, 06 Februarie 2020 17:29 // Sursa: romaniatv.net
Preţurile alimentelor au crescut după ce salariul mediu net al românilor s-a majorat. Cele mai mari creșteri au fost înregistrate în cazul produselor din carne, în cazul fructelor, iar campionul creșterilor este cartoful.

Dacă salariul mediu a crescut cu 14% numai în ultimul an, alimentele s-au scumpit, în medie, cu 5%. Pe lângă cartofi, cele mai mari creșteri de prețuri au fost la fructe (plus 16%) și la produsele din carne (plus 7%).
„Dacă te duci cu 200 RON la Carrefour acuma, versus acum un an, versus acum doi ani, parcă nu e doar 4% pierderea de cumpărare, e mai mult. Adică ce cumpărai acum 2 ani cu 200 RON, deci cam 40 de euro, acuma îți trebuie cel puțin 250 RON”, a declarat, pentru MEDIAFAX, Iancu Guda, președintele Asociației Analiștilor Financiar-Bancari.
Alimentele sunt mai scumpe mai ales pentru cei care vor să mănânce sănătos. Nutriționiștii recomandă să nu ne zgârcim când ne facem lista de cumpărături lunare. Pâinea integrală, iaurturile fără adaosuri, carnea bio sau pastele integrale sunt doar o parte dintre produsele care ne ajută să fim mai sănătoși. Cu ce preț?
„Nu cred că putem să ne încadrăm sub 400 de lei de persoană, deci undeva între 450-500 de lei pentru un astfel de coș cu produse de bună calitate, deși piața românească este o piață orientată spre preț”, a declarat Lygia Alexandrescu, nutriționist.
În ultimul an, salariile au crescut cel mai mult în industria extractivă, în construcții și în învățământ. Creșterile salariale din aceste sectoare au variat între 20 și 40%.