Klaus Iohannis l-a decorat pe Donald Tusk, fostul preşedinte al Consiliului European
Publicat: (acum 9 ore) // Actualizat: (acum 9 ore) // Sursa: romaniatv.net
Klaus Iohannis a semnat, joi, decretul pentru decorarea fostului președinte al Consiliului European Donald Tusk cu Ordinul Național „Steaua României” în grad de Mare Cruce, informează Administrația Prezidențială.

Șeful statului a mai semant decretul de decorării cu Ordinul Naţional „Steaua României” în grad de Mare Ofiţer Jeppe Tranholm-Mikkelsen, secretar general al Consiliului Uniunii Europene, potrivit Mediafax. Președintele Iohannis l-a decorat cu Ordinul Naţional „Steaua României” în grad de Comandor Klaus Welle, secretar general al Parlamentului European.
Citeşte şi: Preşedintele Klaus Iohannis participă la reuniunea extraordinară a Consiliului European
De asemenea, în semn de înaltă apreciere pentru contribuţia importantă avută la exercitarea cu succes, de către România, a Preşedinţiei rotative a Consiliului Uniunii Europene, președintele Klaus Iohannis a conferit:
„Ordinul Naţional „Pentru Merit” în grad de Comandor domnului Jean-Pierre (Jim) Cloos, Director General Adjunct al Secretariatului General al Consiliului Uniunii Europene; doamnei Christine Roger, Director General pentru Justiţie şi Afaceri Interne, Secretariatul General al Consiliului Uniunii Europene, și domnului Piotr Serafin, director de cabinet al Preşedintelui Consiliului European; Ordinul Naţional „Pentru Merit” în grad de Cavaler doamnei Oana Duţescu, Consilier Antici, Secretariatul General al Consiliului Uniunii Europene, și doamnei Katrin Eitel, Consilier Mertens, Secretariatul General al Consiliului Uniunii Europene”
Preşedintele Klaus Iohannis participă la reuniunea extraordinară a Consiliului European
Publicat: Joi, 20 Februarie 2020 05:52 // Actualizat: Joi, 20 Februarie 2020 05:52 // Sursa: romaniatv.net
Autor: Filip Stan
Klaus Iohannis participă, joi, la reuniunea extraordinară a Consiliului European, bugetul pentru perioada 2021 – 2027 fiind principalul subiect de discuţie.

Klaus Iohannis participă joi, la Bruxelles, la reuniunea extraordinară a Consiliului European, unde şefii de stat sau de guvern din UE vor discuta despre bugetul pe termen lung, pentru perioada 2021-2027.
Şeful statului va prezenta aspectele de interes prioritar pentru România în raport cu viitorul buget al Uniunii. „Preşedintele Klaus Iohannis va reafirma susţinerea României pentru un buget ambiţios, preferabil la nivelul propus de Comisia Europeană, având în vedere că au fost adăugate noi obiective, mai ambiţioase. Totodată, preşedintele României va pleda în continuare pentru asigurarea unei finanţări corespunzătoare pentru Politica de Coeziune şi Politica Agricolă Comună, subliniind că ţara noastră trebuie să beneficieze de alocări substanţiale pentru aceste două politici, ca instrumente menite să reducă decalajele de dezvoltare între statele membre”, precizează Preşedinţia.
El va susţine şi importanţa asigurării unor condiţii de implementare flexibile şi simplificate, care să permită beneficiarilor un acces cât mai facil la fondurile europene.
Preşedintele Consiliului European, Charles Michel, a afirmat în scrisoarea sa de invitaţie că a sosit momentul pentru a se ajunge la un acord privind cadrul financiar multianual.
„Sunt convins că, mizând pe bun simţ şi pe hotărâre, putem ajunge la un acord care să fie în beneficiul tuturor europenilor. Pentru a realiza acest lucru, toate părţile vor trebui să dea dovadă de deschidere către compromis”, a arătat Charles Michel în invitaţia pe care a transmis-o participanţilor la reuniune.
Potrivit unui anunţ al Consiliului European, înaintea summitului, preşedintele Charles Michel a avut discuţii individuale cu toţi cei 27 de lideri ai statelor membre cu privire la următorul buget pe termen lung al UE.

Iohannis despre numirile șefilor de parchete: „Mi-a făcut plăcere”. Critici pentru CSM
Aflat la Bruxelles, acolo unde participă la o reunine a Consiliului Europei, președintele Klaus Iohannis a vorbit despre numirile noilor șefi ai Parchetelor.Șeful statului a explicat de ce nu a ținut cont de avizul negativ pe care l-a dat CSM în cazul propunerilor pentru șefia DIICOT (Giorgiana Hosu) și a Parchetului General (Gabriela Scutea).
„Mi s-a părut parțial destul de superficial, am considerat corecte propunerile ministrului Predoiu”, a explicat Klaus Iohannis.
În conferința de presă de la Bruxelles, președintele României a precizat și că „selecția organizată de ministrul Cătălin Predoiu a scos la iveală trei candidați pe care îi consider foarte buni, mi-a făcut mare plăcere să-i numesc”.
Știre în curs de actualizare
Proiect PSD, ALDE si PMP prin care nu pot candida la functii locale cei declarati incompatibili
Joi, 20 Februarie 2020, ora 20:15 Senatori de la PSD, ALDE si PMP au initiat o propunere legislativa in completarea OUG nr. 57/2019 privind Codul administrativ care prevede „impiedicarea accesului la calitatea de ales local” a persoanelor declarate incompatibile sau aflate in conflict de interese.
Conform expunerii de motive a propunerii legislative, depusa la Senat, vor fi luate masuri legale concrete pentru a „impiedica accesul la calitatea de ales local a persoanelor in privinta carora s-a constatat, prin rapoarte de evaluare intocmite de Agentia Nationala de Integritate, cu mai putin de trei ani inainte de data alegerilor, ca au savarsit fapte care au determinat existenta conflictului de interese sau a starii de incompatibilitate”.
Initiatorii considera ca, in mod simetric, se asigura efectivitatea dreptului de a candida si de a ocupa functia de ales local pentru persoanele in privinta carora a intervenit un termen de trei ani intre data alegerilor si data la care a fost intocmit raportul prin care s-a constatat conflictul de interese sau starea de incompatibilitate.
Senatorii sunt de parere ca propunerea lor legislativa este menita sa asigure „corelarea prevederilor legale privind exercitarea dreptului de a fi ales, precum si validarea alegerii consilierului local, primarului, consilierului judetean si presedintelui consiliului judetean cu prevederile art. 25 alin. (2) si (5) si 26 alin. (3) din Legea nr. 176/2010 privind integritatea in exercitarea functiilor si demnitatilor publice, pentru modificarea si completarea Legii nr. 144/2007 privind infiintarea, organizarea si functionarea Agentiei Nationale de Integritate, precum si pentru modificarea si completarea altor acte normative”.
Sinteza zilei. Nucleara pentru Ludovic Orban: Guvernul nu e constituțional

În baza unei decizii a Curții Constituționale a României, Guvernul Orban II, ar putea să fie neconstituțional.
Cabinetul cu care premierul Ludovic Orban a venit în Parlament după noua învestire se plasează deja în afara Constituției, conform unei decizii a CCR pe care – culmea ironiei! – chiar PNL a invocat-o în 2009.
Asta, pentru că premierul nu a schimbat niciunul dintre miniștrii care au primit aviz negativ la audieri.
În octombrie 2009, PNL, prin viceliderul de grup, deputatul Eugen Nicolăescu a anunțat public că a solicitat ca în rapoartele de aviz negativ ale miniştrilor propuşi de premierul desemnat Lucian Croitoru să fie trecută decizia CCR privind obligativitatea acestuia de a veni cu alte propuneri, PNL urmând să solicite oficial acest lucru în Birouri, scrie jurnalistul Bogdan Tiberiu Iacob, în impolitics.ro.
Informația a fost comentată, joi, de Mihai Gâdea, la Sinteza zilei.
„Gândește-te că nu doar acest Guvern Orban II devine nelegitim, neconstituțional pe baza acestei demostrații limpezi precum cristalul, ci și Guvernul Orban I, pentru că a fost compus din miniștri care au obținut aviz negativ în comisii și cu toate astea au fost validați, au depus jurământul la Palatul Cotroceni și și-au îndeplinit mandatul mai bine de 3 luni, domnul Câțu fiind un exemplu viu”, a spus Adrian Ursu, la Sinteza zilei.

Examenul studentului Costache și vacarmul de la audierea Violetei Alexandru. Exclusiv EvZ
În ziua a treia de audieri, ultimii cinci miniștri, dintre cei 16 propuși de Ludovic Orban, au apărut în fața comisiilor reunite ale Parlamentului. Ceea ce s-a întâmplat a văzut toată lumea, la unele comisii a fost spectacol, în vreme ce la altele dezbaterile s-au desfășurat decent, chiar dacă verdictul era cunoscut dinainte. Dacă în comisiile de sănătate s-a fumat pipa păcii, iar audierea lui Victor Costache a fost precum un examen din studenție, în comisiile muncă, puțin le-a lipsit celor din PSD și PNL să se păruiască la propriu.Ministrul Victor Costache a ajuns la Parlament cu vreo 20 de minute înainte de ora 10.00. Ne-am intersectat în liftul pe care l-am luat împreună până la etajul al doilea. Eu eram însoțit de fotoreporterul Evenimentului Zilei, el era flancat de vreo trei aghiotanți. Înalt, bine făcut, m-a tratat cu spatele… nu ne cunoaștem personal. A ratat prilejul, dacă v-a citi articolul, să-l cunoască pe autor.
Eu, în schimb am avut ocazia să trag cu ochiul la foile pe care le ținea, pe care am descifrat, cu caractere îngroșate, „ÎNTREBARE”, iar câteva rânduri mai jos, „RĂSPUNS”. Văzând hârtia m-am întrebat dacă știa dinainte întrebările ce urmează să îi fie puse în comisie… N-am apucat să-mi finalizez gândul, căci liftul a oprit.
La coborâre s-ar fi cuvenit să ne fi salutat dacă tot am împărțit, vreo 30 de secunde, cabina liftului, dar n-am făcut-o. Așa că drumurile noastre s-au despărțit (pentru moment), fără să ne adresăm nici un cuvânt.
Ministrul și aghiotanții au pornit spre grupul parlamentar PNL, iar noi am intrat în sala comisiei. În sală lume multă ( ziariști, senatori, deputați, funcționari și consilier)i, cabluri, camere de luat vederi, genți și rucsace așezate pe lângă pereți, scaune insuficiente.
O audiere ca un examen din studenție

Victor Costache a venit chiar înainte de ora 10.00, s-a așezat, flancat de doi secretari de stat, și-a pus în față câteva foi tipărite, altele decât cele din lift. În dreapta și-a așezat stiloul scump de firmă și în stânga o mapă de plastic.
Audierea a fost ca un examen obligatoriu, a cărui notă nu se pune la media anuală, dar care trebuie bifat, cu Costache în postura studentului timorat de profesorii despre care știe că vor să-l pice.
Alb precum hârtia, cu figura împietrită de emoție, a început să citească bilanțul celor trei luni de guvernare. Vorbea tărăgănat, liniar, fără semne de punctuație, precum un robot care dă ora exactă sau transmite instrucțiuni:
„…ăăam rezolvat…descentralizareaăăă…sistemului medical…ăăă…rezidențiat…ăăă…”
Și a ținut-o așa cam 10-12 minute, vreme în care s-a jucat nervos cu stiloul. De partea cealaltă nici auditoriul nu părea prea interesat, făcând ceea ce știa mai bine.
Jurnaliștii consemnau, cameramanii filmau, fotografii surprindeau instantanee, o parte dintre parlamentari își luau notițe, alții vorbeau cu vecinii sau își consultau telefoanele, Leon Dănăilă, venerabilul chirurg-senator, privea fix undeva în față, peste toți, către linia ce unește tavanul cu peretele. Atmosfera era de plictiseală, iar ministrul Costache continua: „reformaăăă…sanitarăăăă…ăăă…sistemul…ăăă…medicinaăăă….”
Susținătorul în bleumarin
Între timp și-a făcut apariția și Ionel Dancă, șeful cancelariei premierului, pentru suport moral sau pentru că n-avea altceva mai bun de făcut. Îmbrăcat în tradiționalu-i costum bleumarin, s-a așeaat într-un colț, pe un scaun și a început să miște nervos din picior. Spre deosebire de ministru, care era alb ca varul, Dancă avea o figură pământie. Dar poate mi s-a părut din cauza luminii slabe care i-a nemulțumit și pe fotoreporteri.

După ce, ministrul și-a încheiat expozeul a urmat seria întrebărilor și răspunsurilor. Atâtea schimburi de politețuri și complimente rar mi-a mai fost dat să văd, mai ales la o asemenea audiere. Chiar și adversarii din PSD se întreceau în a-l gratula cu formulări de genul, „vă întreb cu respect”, „cu înaltă considerație”, „ați dovedit profesionalism” etc.
Seria politețurilor a fost întreruptă doar de senatorul Șerban Nicolae (PSD) care, abordând o atitudine agresivă a dorit să știe cum a permis Victor Costache să fie demis medicul Mircea Beuran din fruntea secției pe care o conducea.
Apoi, lucrurile au revenit în nota obișnuită, astfel că ministrului i-a mai revenit culoarea în obraji și s-a mai relaxat. La fel și Ionel Dancă.
Legătura dintre foile din lift și PSD
Ședința se îndrepta într-o direcție, iar eu eram contrariat că nu vedeam pe nicăieri, pe masă, în fața lui Costache, fila din lift, cu întrebări și răspunsuri. Când, ce să vezi, chiar când mă așteptam mai puțin, la întrebarea deputatului Carmen Holban (PSD), îl văd cum scoate foaia, din mapa de plastic și citește răspunsul. Gândesc că nu se poate așa ceva și că nu prea pare a fi o coincidență.

USR
Intră în scenă deputatul justițiar Emanuel Ungureanu (USR) care a ține să clarifice istoria controversatului e-mail în care Victor Costache vorbea despre „prietenii noștri”. În calitate de fost reporter de investigații, după cum ne-a asigurat, deputatul Ungureanu ne-a povestit, cu o notă de reproș în glas, cum și-a rupt din prețiosu-i timp ca să-l scoată basma curată pe ministru într-o poveste cu niște oameni răi care au vrut să-l compromită după ce i-au folosit mașina personală.
Nu am mai stat să văd cum justițiarul Ungureanu face pe avocatul lui Costache pentru că se apropia ora audierii unui alt ministru. Drept care mi-am luat rucsacul și m-am îndreptat spre sala în care urma să fie audiată Violeta Alexandru.
Ulterior, am aflat că în ciuda politețurilor și aprecierilor, „profesorii” comisilor de sănătate l-au picat pe timoratul student Victor Costache.
Un „vacarm mare” sub semnul „stropelii”
Sintagmele au fost folosite, pe parcursul audierii ministrului muncii, Violeta Alexandru, de președintele comisiei reunite, PSD-istul Adrian Solomon.
El este românul UCIS în atacul terorist din Germania. Familia tânărului: „Ni s-a zis că suntem prea mici ca să ne dea informaţii”
Publicat: (acum 9 ore) // Actualizat: (acum 9 ore) // Sursa: romaniatv.net
Vili Viorel Păun este numele tânărului de 23 de ani ucis în atacul terorist din Germania. Informaţia a fost confirmată joi seară, de unchiul românului, în cadrul emisiunii „Punctul Culminant”, moderată de Victor Ciutacu, la România TV.

„Da, e adevarat. Deocamanta nu avem prea multe informaţii, am fost la poliţie unde s-a întâmplat masacrul, prea multe informatii nu ni s-au dat. Ni s-au spus că sunt prea mici să ne poată oferi nişte informaţii aşa mari. Copilul se află la procuratură sau la morga poliţiei. Copilul venind de la muncă s-a oprit în faţa unui chioşc, nu a apucat să se dea jos din maşină că a fost împuşcat. A fost omorât, este cetăţean român”, a declarat Marius Serafim, unchiul tânărului ucis în atacul terorist din Germania.
„Ne-a sunat de la Consulat, am întrebat ce şi cum, ce urmează. I-a spus tatălui copilului că nici ei nu au prea multe informaţii, nici lor nu li se oferă. Vrem să venim în România să îl înmormântăm. Nu ştim absolut nimic”, a mai spus omul.
Vili Viorel Păun era originar din localitatea Singureni, județul Giurgiu. Se afla însă de câțiva ani în Germania, alături de familie. Băiatul locuia în Hanau alături de mama și de tatăl său.
Foto Facebook: Familia tânărului ucis