:quality(65):format(jpeg)/evz.ro/wp-content/uploads/2020/01/Senat_RzV.jpg)
Senatul a votat starea de alertă cu amendamente! Ce măsuri vor fi luate după 15 mai
Senatul a adoptat marţi, în plen, proiectul de lege al Guvernului care cuprinde măsurile pentru situaţia de alertă, însă nu în forma propusă ci cu o serie de amendamente.Starea de alertă va fi instituită la nivel național, după încetarea stării de urgenţă. Proiectul, care a primit raport de admitere cu amendamente în Comisia juridică, a fost însuşit de plen cu 111 voturi pentru, 8 împotrivă şi 15 abţineri. ”În vederea prevenirii şi combaterii efectelor unei pandemii, epidemii sau epizootii, prezenta lege reglementează regimul stării de alertă, domeniile vizate, măsurile şi procedurile aplicabile şi autorităţile publice responsabile”, a stabilit Senatul.
Potrivit formei care a fost votată în Senat, proiectul prevede că starea de alertă se instituie, pe întreg teritoriul ţării sau doar pe teritoriul unor unităţi administrativ-teritoriale, de Guvern pentru 30 de zile şi poate fi prelungită, pentru cel mult 30 de zile, prin hotărâre a Guvernului, la propunerea ministrului Afacerilor Interne.
”Când starea de alertă se instituie pe întreg teritoriul ţării, măsura se supune încuviinţării Parlamentului. Parlamentul se pronunţă în şedinţa comună a Senatului şi Camerei Deputaţilor, în termen de 5 zile de la data solicitării de încuviinţare. Dacă Parlamentul respinge solicitarea de încuviinţare, starea de alertă încetează de îndată”, se arată în actul normativ care a trecut, marți, de Senat.Sursa: Agerpres.ro
Preşedintele Iohannis: „Din 15 mai devine obligatoriu portul măştii”
Publicat: (acum 21 ore) // Actualizat: (acum 13 ore) // Sursa: romaniatv.net
Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat ce reguli vor trebui respectate de români după data de 15 mai, când se încheie starea de urgenţă. Portul măştii de protecţie şi păstrarea unei distanţe de 1,5 metri între persoane vor deveni obligatorii. De asemenea, şeful statului a recomandat autorităţilor locale să redeschidă parcurile.

- Din păcate, epidemia COVID-19 este încă între noi. Nu este momentul să ne relaxăm prea mult. Ne apropiem foarte rapid de numărul de 1.000 de victime ale acestei epidemii. În continuare avem în fiecare zi sute de cazuri noi.
- Totuşi, se apropie data administrativă de 15 mai, când se termină starea de urgenţă, şi vom intra într-o altă formă de organizare tipică pentru situaţii de epidemii şi anume în starea de alertă.
- Foarte mulţi români ne întreabă ce se schimbă după 15 mai, ce nu se schimbă, ce noutăţi avem pentru ei.
- În primul rând, aş menţiona ce devine obligatoriu din 15 mai. Sunt lucruri foarte simple, dar foarte importante.
- Din 15 mai devine obligatoriu portul măştii – o mască care acoperă gura şi nasul – atunci când ne găsim în spaţii interioare. De exemplu, când mergem la magazin sau când mergem să cumpărăm alimente sau când mergem cu transportul public. Când intrăm în staţia de metrou, evident. În interior, masca este obligatorie.
- Este obligatorie! Nu este o recomandare! Păstrarea unei distanţe. Distanţa obligatorie între persoane este de 1,5 metri. Asta însemnând distanţa a două braţe.
- Igiena mâinilor devine obligatorie şi este extrem de importantă. Trebuie să ne spălăm pe mâini cât se poate de des şi întotdeauna când venim acasă de la magazin sau de la o activitate din afară.
- Ce se redeschide. Se vorbeşte foarte mult de aşa numita relaxare. Nu este cazul să ne relaxăm, dar anumite anumite activităţi trebuie reluate.
- Se redeschide parţial comerţul. Se pot redeschide din 15 mai magazinele care au acces din exterior, care au acces direct din stradă.
- Se redeschid saloanele de îngrijire personală, se redeschid muzeele.
- O chestiune pe care nu putem să o dispunem, dar putem să o recomandăm.
- Recomandăm autorităţilor locale ca din 15 mai să redeschidă parcurile pentru accesul publicului.
- LA CE SE RENUNŢĂ. Se renunţă la obligaţia de a sta acasă şi se renunţă la obligaţia unei declaraţii atunci când ne deplasăm în interiorul localităţii.
- Putem să ne deplasăm în interiorul localităţii în care locuim fără să avem nevoie de declaraţie, fără să avem nevoie de acordul cuiva.
- Totuşi, în interesul nostru, a celor care vrem să îi protejăm nu trebuie să exagerăm. Trebuie să renunţăm la deplasările la care se poate renunţa fără prea mari sacrificii.
- Ce rămâne totuşi obligatoriu. Este în continuare, în prima etapă, este interzisă deplasarea în afara localităţii, sigur, cu excepţii.
- Aceste excepţii vor fi enumerate în decizia Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă.
- Cine merge la serviciu. Se poate merge în afara localităţii pentru muncile agricole, se poate ieşi din localitate pentru sporturi individuale. De exemplu: mersul cu bicicleta.
- Când ieşim din localitate, este în continuare nevoie de o declaraţie, mai puţin în zonele metropolitane. De exemplu, din comunele din jurul Bucureştiului, foarte multă lume vine la serviciu în Bucureşti şi se întoarce. Pentru aceste deplasări în interiorul zonei metropolitane nu va fi nevoie de declaraţie.
- Dacă mergeţi din Bucureşti într-o localitate de provincie, pentru a rezolta o problemă care se încadrează între excepţii, aveţi nevoie de o declaraţie scrisă.
- O temă pe care eu o consider foarte importantă şi ştiu că sunt mulţi români care consideră această chestiune foarte importantă – Bisericile.
- Serviciile religioase cu credincioşi vor fi reluate în condiţii speciale. Serviciile religioase cu credincioşi pot fi reluate în prima fază în curtea bisericii sau în faţa bisericii, deci în exterior.
- Credincioşii vor putea obligatoriu mască şi vor păstra obligatoriu distanţa de un metru şi jumătate. În a doua şi a treia etapă, aceste condiţii vor fi rediscutate, dar considerăm că este important să facem un prim pas şi să facem iarăşi posibile serviciile religioase cu credincioşi. Repet, în această primă etapă, doar în aer liber.
- Vreau acum să mulţumesc şi să apreciez munca celor din prima linie în lupta cu această epidemie – medicii, personalul medical, personalul care ajută în spitale şi în alte unităţi medicale.
- Astăzi, în mod special, felicitări asistenţilor medicali pentru că este ziua lor internaţională.
- Pentru sportivi avem două situaţii. Profesioniştii îşi pot relua cantonamentele în condiţii speciale de igienă, de verificări foarte clare, însă competiţiile sportive în această primă etapă nu vor începe.
- Pentru sportivii amatori este posibil să-şi reia activitatea doar acolo unde se face sport individual, sport individual, inclusiv dacă se foloseşte o bază sportivă, dar numai în aer liber. Pentru amatori este posibil să-şi reia activitatea doar la sporturi individuale şi doar în aer liber.
- Dacă se foloseşte o bază sportivă, accesul în vestiar nu este permis.
- Mă adrestez parlamentarilor, Parlamentului care are în lucru o lege care reglementează activităţile, restricţiile şi felul în care se gestionează această stare de alertă.
- Este nevoie urgentă de această lege şi solicit Parlamentului, parlamentarilor să decidă pe această lege cu maximă celeritate.
Potrivit Administraţiei Prezidenţiale, la şedinţa care va avea loc la ora 13,00 vor participa prim-ministrul Ludovic Orban, ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela, ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, ministrul Apărării Naţionale, Nicolae Ciucă, ministrul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri, Virgil Popescu, ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, şi Seful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat.
Întâlnirea are loc în condiţiile în care starea de urgenţă se încheie în 14 mai, iar Guvernul a adoptat şi trimis în Parlament proiectul de lege referitor la măsurile care vor fi luate după această dată, în contextul instituirii stării de alertă. Proiectul urmează să fie dezbătut în procedură de urgenţă.
Avocatul Poporului a sesizat CCR cu privire la legislaţia care reglementează starea de alertă, considerând că se încalcă principiul separaţiei puterilor, precum şi prvederile legale constituţionale potrivit cărora Parlamentul este unica autoritate legiuitoare a ţării, şedinţa Curţii Constituţionale pe acest subiect fiind programată miercuri.
Legea privind starea de alertă este, marţi, pe ordinea de zi a Senatului, însă parlamentarii din Comisia juridică, de numiri, disciplină, imunităţi şi validări trebuie să întocmească anterior raportul. Legea cuprinde unele măsuri temporare şi, după caz, graduale, pe care autorităţile le pot lua pentru a reduce răspândirea virusului, după ieşirea din starea de urgenţă.
Tariceanu, atac la adresa Violetei Alexandru: „Am asistat la un spectacol penibil a acestei cucoane care este un politruc perfect”
Publicat: (acum 8 ore) // Actualizat: (acum 8 ore) // Sursa: romaniatv.net
Călin Popescu Tăriceanu, liderul ALDE, a criticat-o marţi, la România TV, pe Violeta Alexandru, ministrul Muncii, pe care a catalogat-o drept un „politruc perfect” pe motiv că nu a răspuns întrebărilor adresate de parlamentari despre cum a fost posibil ca muncitorii sezonieri să plece la cules de sparanghel în Germania, în timpul stării de urgenţă.

Liderul ALDE a criticat-o în termeni duri pe Violeta Alexandru.
„Am asistat la un spectacol penibil a acestei cucoane care este un politruc perfect. Parcă a fost secretar cu propaganda la PCR. Nu a răspuns la întrebări. S-a lăudat că are relații, că vorbeşte engleză, că e sinceră, dar nu a răspuns cum se face că nu a fost acord cu Guvernul german, dar ordonanţa militară numărul 7 face o derogare la posibilele zborurilor aeriene pentru muncitorii sezonieri fără o înțelegere.
Când ajung muncitorii în Germania, ei sunt așteptați de autorități care să-i controleze. Cum? O țară întreagă e prostită în fața ca să credem că a fost o sincronizare perfectă și Guvernul nu a știut nimic și nu au fost implicați”, a precizat Tăriceanu la România TV.
Călin Popescu Tăriceanu a precizat că va fi înfiinţată o comisie de anchetă pentru ca miniştrii să dea explicaţii în cazul muncitorilor români plecaţi la cules de sparanghel în Germania, în timpul stării de urgenţă care a fost instituită pentru a limita răspândirea epidemiei de coronavirus.
Tăriceanu: Este haos la Guvern
De asemenea, fostul preşedinte al Senatului a afirmat că nu crede că Guvernul va putea gestiona situaţia după încheierea stării de urgenţă, când oamenii vor fi obligaţi să poarte măşti de protecţie şi să respecte o distanţă de 1,5 metri faţă de alte persoane.
„Iohannis a vorbit azi despre obligativitatea purtării măştilor după 15 mai. Să facem o socoteală simplă. O să iasă 10 milioane de oameni să facă cumparaturi, la muncă. Viața nu stă în loc.
Care e stocul de măști al Guvernului că să asigure purtarea obligatorie a măștilor? Stocul e de 30 de milioane de măști. Poate ajunge pentru cinci zile maxim. Ce haos este la Guvern!”, a spus liderul ALDE.
Proiect PSD, ALDE şi Pro România pentru desfiinţarea amenzilor abuzive. Tăriceanu: „Guvernul să susţină proiectul de lege printr-o OUG”
:quality(65):format(jpeg)/evz.ro/wp-content/uploads/2020/04/LUDOVIC-ORBAN_RzV.jpg)
Orban a pierdut controlul! Premierul nu mai îl poate numi în funcție pe…
Ludovic Orban a pierdut una dintre „puterile” atribuite „meseriei” de premier al României. De acum el nu îl va mai putea numi în funcție pe şeful Inspectoratului General al Poliţiei Române.Propunerea legislativă a social-democratului Tit-Liviu Brăiloiu de modificare a Legii 218/2002 privind organizarea şi funcţionarea Poliţiei Române, prin care se stabileşte că şeful Inspectoratului General al Poliţiei Române (IGPR) este numit de ministrul de Interne, şi nu de premier, a fost adoptară marți, scrie Agerpres.
Potrivit legii în vigoare „Inspectoratul General al Poliţiei Române este condus de un inspector general, cu rang de secretar de stat, numit prin decizie a prim-ministrului, la propunerea ministrului Afacerilor interne, după consultarea Corpului Naţional al Poliţiştilor”, iar prin modificarea art. 8 de către Senat, actul normativ prevede că „Inspectoratul General al Poliţiei Române este condus de un inspector general, numit de ministrul Afacerilor Interne”.
Propunerea legislativă mai stabileşte că „în cazul instituirii stării de urgenţă ori al unor situaţii excepţionale în care este afectată grav ordinea publică, coordonarea aplicării măsurilor dispuse prin decret revine IGPR”, iar în stare de urgenţă „Poliţia locală, în totalitate sau numai în anumite unităţi administrativ-teritoriale, îşi va desfăşura activitatea în subordinea IGPR”.
:quality(65):format(jpeg)/evz.ro/wp-content/uploads/2020/01/Victor-Ponta.jpg)
Ce notă a dat Ponta Guvernului Orban pentru modul în care s-a raportat la cetățeni
Victor Ponta, președintele Pro România, a tunat din nou la adresa actualului Guvern, pe care l-a inclus la limita eșecului pentru modul în care a gestionat criza generată de boala Covid-19.Va fi o criză mai mare ca cea din urmă cu 10 ani. Nu au fost două luni de blocaj. Traian Băsescu a avut măsuri dure. A tăiat salarii, taxe. România este acum în fața unei crize economie, la fel ca cea din anii `30. Cred că ne îndreptam spre austeritate. Eu reproșez acestui guvern că a venit la putere nu gândul de a rezolva problemele țării, ci cu cel de a câștiga puterea. Nu cred că guvernul actual are puterea necesară. Singura soluție era aceea de a face un guvern de uniune, de criză, format din oameni în care să credem în profesionalismul lor. Gurvernul actual nu are sprijinul Parlamentului.
Trebuie să avem un guvern de criză. Asta ar însemna o moțiune de cenzură. Aș vota din nou această moțiune. Eu sunt social-democrat, dar toți spun că am luat cele mai liberale decizii. Aș vota o moțiune de cenzură, pentru că mi se pare că PNL nu a îmbrăcat haina României. Nu am văzut nicio speranță la domnul Orban. Din punct de vedere medical, nu mă pricep, nu pot să dau note, dar pot să spun doar că mi-aș fi dorit ca specialiștii să fie ascultați mai din timp. (…)
Din punct de vedere însă al modului în care s-a raportat statul român la proprii cetățeni în aceste 60 de zile nota mea este 4, de netrecere. Oamenii au avut următoarea problemă – ce facem cu ratele la bănci cât stăm în casă și respectăm regulile? Ce facem cu utilitățile, pentru că foarte mulți oameni s-au întrebat dacă își vor da toată pensia pentru utilități. Nu s-a făcut nimic din punctul acesta de vedere”, a afirmat Victor Ponta, la Antena 3.
OANA PELLEA, SCRISOARE DESCHISĂ PENTRU KLAUS IOHANNIS: ”NU NE DORIM SĂ NE ÎNTREȚINEȚI, DAR VĂ RUGĂM SĂ…”
:format(jpg)/wp-content/uploads/2020/05/4-30.jpg)
Oana Pellea face un apel la președintele României. Actrița îi cere lui Klaus Iohannis, într-o scrisoare deschisă, să se gândească la niște soluții pentru ca toţi artiştii să poată performa pe scenă. Atât în folosul oamenilor cât și pentru a se putea întreține.Din cauza pandemiei de coronavirus, au fost afectate multe domenii. Printre acestea, se numără și cel cultural. Actorii nu au mai putut performa pe scenă, iar acum… se gândesc cu groază la viitor.
Oana Pellea face un apel către președintele României și speră că acesta va găsi soluții rapide pentru actori. (CITEȘTE ȘI: KLAUS IOHANNIS A FĂCUT ANUNŢUL AŞTEPTAT DE TOATĂ LUMEA! CE SE ÎNTÂMPLĂ DUPĂ 15 MAI: “NU NE RELAXĂM! AVEŢI NEVOIE DE DECLARAŢIE SCRISĂ”)
Vă scriu, pentru că înțeleg gravitatea situației pe care o traversăm noi ca popor, dar sper, cu ajutorul dumneavoasră, ca domeniul cultural să nu rămână ultimul la care se gândește statul. Asta ar fi în detrimentul tuturor. Vă mulțumesc că ne ascultați și, indiferent de răspunsul dumneavoastră, vă doresc să vă văd cât mai repede prezent la orice spectacol la care să ne bucurăm împreună, pentru că mai ales noi, românii, putem să vedem comedia în orice dramă, pentru că hazul de necaz e genetic la noi.