„Eu nu am o bucată de pâine, dați-mi de lucru, ajutați-mă, dați-mi ceva”.

„Să ne audă măcar Dumnezeu, cum noi trăim, de pe ce trăim? Nu se face așa din lume”.

„La toți le este foame, la toți le trebuie”.

Aproape o sută de vânzători din Piața Centrală din Bălți s-au adunat în fața Teatrului Național „Vasile Alecsandri” la o acțiune de protest. Oamenii sunt nemulțumiți de decizia Comisiei Naționale pentru Situații Excepționale, care nu permite piețelor din municipiile Bălți și Chișinău să-și reia activitatea. Protestul, ce urma să aibă loc inițial în fața primăriei, s-a transformat într-o mică adunare. Oamenii au promis că vor reveni și mâine, într-un număr mai mare, dacă nu vor fi auziți de către Guvern.

„Dacă e carantină, să fie carantină pentru toți. Dacă lucrăm, să lucrăm toți”.

„Nu avem nici un venit la moment. Noi ne-am strâns aici nu pentru a ne certa, dar pentru a ne face auziți. Avem nevoie ca Guvernul să ne ajute”.

„De ce jumătate de piață lucrează, iar alta nu? Cu ce eu sunt vinovată? Să mă pun în genunchi pentru a cere de la lume? Îmi va da cineva vreun leu?”

Oamenii au fost supravegheați de poliția locală și cea de patrulare. În piața Vasile Alecsandri a venit și o mașină a poliției, dotată cu un difuzor, prin care oamenii erau informați despre riscurile adunării în spațiile publice pe timp de pandemie.

„Au pus „gramafonul” intenționat, ca să nu ne auzim unul pe altul”.

„Deja de trei luni, e o problemă foarte mare deoarece oamenii au rămas fără bani și fără surse suplimentare de existență. Oamenii nu vor mai sta și vor îndura astfel, ei bine, au stat o lună, două, trei, dar acest lucru nu poate continua pînă la nesfârșit”.

„Autoritățile au pus mâna și trăiesc liniștit. Ei pot trăi așa timp de doi, trei sau chiar cinci ani, pentru că trăiesc bine”.

„Unde e dreptatea? Toate piețele sunt deschise, iar piețele centrale din Bălți și Chișinău sunt închise? Mai mult, anume așa epidemia se agravează doar, oamenii merg la supermarketuri unde e spațiu închis, în timp ce la piața oamenii pot păstra distanța socială”.

S-a apropiat de ei și primarul municipiului. Renato Usatîi le-a spus că dacă Guvernul va decide să țină piețele închise, va găsi el o soluție.

„Dacă vom primi refuz din partea autorităților, atunci, ne vom întâlni pentru a decide cum vom trăi. Până la sfârșitul zilei voi veni cu o decizie. Ne vom întâlni aici sau în fața primăriei. Vă voi spune când”.

Din 11 mai, piețele din raioanele Republicii Moldova și-au reluat activitatea, nu și cele din Bălți și Chișinău. Acum trei zile, și comercianții din Chișinău au ieșit la un protest similar.

autor
TV8 Redacția
ia legătura cu autorul →