Noi proteste în Piata Victoriei. Confruntări între jandarmi şi protestatari LIVE VIDEO
Publicat: (acum 13 ore) // Actualizat: (acum 9 ore) // Sursa: romaniatv.net
Zeci de bucureşteni s-au strâns din nou marţi seară în Piaţa Victoriei. Este a treia zi la rând în care oamenii protestează împotriva legii carantinării.

UPDATE O mare parte dintre protestatari au ajuns la sediul PNL, după ce au trecut pe la sediul PSD.
UPDATE Au reînceput scandările în Piața Victoriei. Protestatarii au revenit în fața Guvernului. În fruntea protestatarilor se află Iulian Capsali.
UPDATE: Protestatarii au început să plece din Piața Victoriei, după intervenţia jandarmilor.
UPDATE. Două persoane care protestau marţi în Piaţa Victoriei au fost duse la Poliţie pentru a fi identificate şi sancţionate, după ce au refuzat să se legitimeze la cererea forţelor de ordine.
„Doi participanţi au refuzat să se legitimeze la solicitarea jandarmilor şi, conform prevederilor legale, au fost conduşi la secţia de poliţie pentru identificare şi sancţionare. Facem precizarea că, în această perioadă, din raţiuni de sănătate publică şi conform legii, organizarea şi desfăşurarea de mitinguri, demonstraţii sau orice alte întruniri sunt interzise”, informează Biroul de presă al Direcţiei Generale de Jandarmi a Municipiului Bucureşti.
„În momentul în care am ajuns în Piaţa Victoriei, Ovidiu Grosu era ridicat pentru că a refuzat să se legitimeze. Susţinem că forţele de ordine trebuie să coopereze cu noi”, a spus Iosefina Pascal la România TV.
Oamenii din Piaţa Victorie nu vor legea carantinării și izolării, aflată la vot în Senat, după ce a trecut de Camera Deputaților.
„Ieși afară, javră ordinară!”, „Jos dictatura!”, „Nu ne este frică!”, „Opriți legea!”, „Toate partidele, aceeași mizerie”, „Arafat, nu uita, asta nu e țara ta!”, scandează cei aproximativ 100 de manifestanți. Ei poartă pancarte, bannere și drapele ale României.
Jandarmii solicită protestatarilor să plece acasă pentru că protestul este neautorizat.
„Nu ne convinne ca pandemia e prelungita artificial si că e facuta din pix. Oamenii ar trebui sa iasa din spitale la primul test negativ, este un abuz”, a spus unul dintre protestatari la România TV
„Nu ne e frică de virusul asta nemilos care ne ataca de atatea luni de zile”, a spus alt protestatar.
Mai multe echipaje de jandarmi se află în Piața Victoriei, iar protestatarii au fost încercuiți cu garduri.
Duminică, în prima zi, au fost aproximativ 1.500 de persoane, iar luni seara prezența a fost mult mai redusă, de aproximativ 200.

DOCUMENT: Schimbare majoră pentru buletinele de identitate! S-a votat legea în Parlament. Ce modificări s-au adoptat
Proiectul de lege prevede modificarea mai multor acte normative referitoare la evidenţa persoanelor şi actele de identitate ale cetăţenilor români, în sensul asigurării condiţiilor necesare pentru ca titularul unui document electronic să se autentifice on-line, pentru a beneficia de diverse servicii electronice – bancare, fiscale, sociale, financiare, educaţie etc.
Proiectul mai prevede instituirea unei excepţii de la regula eliberării actului de identitate începând cu vârsta de 14 ani. Astfel, opţional, numai la solicitarea părinţilor/reprezentanţilor legali se poate elibera o carte de identitate simplă sau o carte electronică de identitate, indiferent de vârsta copilului.
O altă prevedere a proiectului este punerea în circulaţie a unui nou document de identificare, astfel încât să asigure cetăţenilor garanţii suplimentare de securitate, iar instituţiilor de drept public sau privat certitudinea că persoana care prezintă actul de identitate este titularul datelor de identificare înscrise pe respectivul document.
Proiectul mai prevede modificarea conceptului anterior privind conţinutul de date al cărţii electronice de identitate, prin eliminarea din cip a informaţiilor referitoare la calitatea de asigurat în sistemul public al asigurărilor sociale de sănătate, astfel încât în viitorul document electronic de identitate să fie înscrise numai datele de identificare ale titularului, certificatul emis de MAI, înscris într-un singur cip, va asigura „funcţionalitatea” de card de sănătate.
Actul normativ prevede şi posibilitatea de a opta pentru eliberarea unei cărţi electronice de identitate sau a unei cărţi de identitate simple, care nu va conţine niciun CIP, precum şi stabilirea unor termene de valabilitate a actelor de identitate, în funcţie de vârsta titularului, în scopul surprinderii modificărilor fizionomiei titularului.
Perioada de valabilitate a cărţii de de identitate provizorie este de 45 de zile, mai prevede proiectul.
Potrivit celor adoptate, „prin act de identitate se înţelege cartea de identitate, cartea de identitate simplă, cartea electronică de identitate, cartea de identitate provizorie şi buletinul de identitate, aflate în termen de valabilitate”.
Opţional, se poate elibera carte de identitate simplă sau carte electronică de identitate înainte de împlinirea vârstei de 14 ani, la solicitarea unuia dintre părinţi, a reprezentantului legal, a persoanei desemnate din cadrul serviciului social, public sau al unui organism privat acreditat, destinat protecţiei speciale a copilului, separat temporar sau definitiv de părinţi, unde se află minorul, sau a persoanei căreia i-a fost dat în plasament copilul, mai prevede textul adoptat.
Cartea electronică de identitate permite titularului autentificarea în sisteme informatice ale Ministerului Afacerilor Interne şi în sisteme informatice ale altor instituţii publice sau private, precum şi utilizarea semnăturii electronice, în condiţiile legii.
Prin autentificare se înţelege procedura prin care i se permite unei persoane ce posedă legal un anumit set de date create în acest scop să se identifice într-un sistem informatic, în interes propriu sau în relaţia sa cu persoane juridice de drept public ori de drept privat.
De la data realizării condiţiilor tehnice pentru eliberarea cărţii electronice de identitate, cartea de identitate simplă şi cartea electronică de identitate se eliberează: a) cu valabilitate de 2 ani, pentru persoanele cu vârsta cuprinsă între 0 şi 14 ani; b) cu valabilitate de 4 ani, pentru persoanele cu vârsta cuprinsă între 14 şi 18 ani; c) cu valabilitate de 10 ani, după împlinirea vârstei de 18 ani; d) cu valabilitate nelimitată, după împlinirea vârstei de 60 de ani, pentru cartea de identitate simplă.
De la data realizării condiţiilor tehnice pentru eliberarea cărţii electronice de identitate, cetăţenii români pot opta pentru eliberarea: a) unei cărţi electronice de identitate, b) unei cărţi de identitate simple, se mai precizează în proiect.
De asemenea, cartea de identitate simplă conţine date în format tipărit şi în format inscripţionat prin tehnici speciale, precum şi elemente de particularizare şi de siguranţă.
După personalizarea şi transmiterea cărţii electronice de identitate şi a cărţii de identitate simple la autoritatea competentă să le elibereze, toate datele stocate în bazele de date de producţie se şterg imediat prin procedură automată şi ireversibilă.
De asemenea, conform celor adoptate, cetăţenii români cu domiciliul în România aflaţi temporar în străinătate pot depune cerere pentru eliberarea actului de identitate: la misiunea diplomatică sau oficiul consular al României din străinătate, în cazul în care, din motive obiective, nu se pot deplasa la serviciul public comunitar de de evidenţă a persoanelor de la locul de domiciliu sau reşedinţă, cu excepţia cererii pentru eliberarea unei cărţi de identitate provizorii, precum şi la serviciul public comunitar de evidenţă a persoanelor, prin împuternicit, pe bază de procură specială autentificată la misiunea diplomatică sau oficiul consular al României din ţara respectivă.
Bărbatul care îi putea salva viața Alexandrei Măceșanu și nu a scos o vorbă. ”De ce să mă bag? Nu e treaba mea”

La aproape un an de la dispariția Alexandrei Măceaşanu încă apar detalii șocante din anchetă. Un tânăr taximetrist a văzut-o pe fată în mașina lui Gheorghe Dincă, dar a decis să nu se implice în anchetă, scrie Libertatea.
Bărbatul, cu mașină Logan, conducea miercuri, 24 iulie 2019, la ieșirea din Dobrosloveni. A văzut-o pe Alexandra când a fost luată de Gheorghe Dincă cu mașina. Îi știa pe amândoi! A doua zi, când familia Măceșanu pleacă spre poliția din Caracal, a intervenit destinul, scrie libertatea.ro.
”Am zis că de ce să mă bag? Nu e treaba mea”!
În drumul spre Caracal, Tudorița și Ion Măceșanu se urcă, întâmplător, exact în mașina tânărului care văzuse, cu o zi înainte, cum Gheorghe Dincă o luase pe Alexandra cu mașina lui.
Tânărul a auzit discuția dintre părinții disperați, dar n-a scos o vorbă
Oamenii care l-au audiat l-au întrebat pe taximetrist: ”De ce nu le-ați spus părinților că le-ați văzut fata?”. ”Am zis că de ce să mă bag? Nu e treaba mea”!
Descrierea întâmplării și declarațiile martorului sunt probe la dosarul încheiat și care va ajunge în curând în instanță.
Noi dezvăluiri în cazul Caracal! Gheorghe Dincă a povestit ce s-a întâmplat cu Alexandra și Luiza. A schimbat din nou declarația
Gheorghe Dincă a fost trimis în judecată, în cazul Caracal, pentru trafic de persoane, trafic de minori, omor calificat, viol şi profanare de cadavre pentru răpirea şi uciderea Luizei Melencu şi Alexandrei Măceşanu.
Știrea care a făcut înconjurul României în urmă cu câteva luni, în care se anunța că Luiza Melencu și Alexandra Măceșanu sunt căutate în Spania și Italia, ar fi fost falsă, acuză Alexandru Cumpănașu, menționând că cele două fete nu figurau ca fiind dispărute în aceste țări.
Alexandru Cumpănașu acuză că statul nu a făcut nimic pentru Luiza Melencu și Alexandra Măceșanu și că fetele au fost date uitării de autorități.