Nicușor Dan: Infrastructura feroviară, salvarea transportului public din Capitală

Studiu: Inelul feroviar ar scuti Bucureștiul de 10% din traficul auto actual
Un studiu recent, comandat de Autoritatea pentru Reformă Feroviară, a arătat utilitatea transportului feroviar de pasageri în București. Aceasta în condițiile în care la nivel local există presiuni în direcția inchiderii unor linii de cale ferată, Cotroceni – Gara Progresul fiind unul dintre exemple.
Studiul ia în considerare două scenarii: unul în care nu se face nimic pentru dezvoltarea căii ferate și altul în care aceasta este supusă unui program de modernizare. Trebuie menționat că centura București este parte a rețelei europene TEN-T, de aceea modernizarea ei este obligatorie.
Studiul și-a mai propus să observe dacă terenurile libere din jurul liniei de inel și liniile industriale nefolosite sunt utile pentru dezvoltări rezidențiale și industriale, dacă dezvoltarea liniei ferate ajută la ținerea camioanelor în afara orașului. Autorii propun să se înceapă modernizarea inelului la standard TEN-T, dar și să se dezvolte un dry – port (punct intermodal) în sudul capitalei de unde să fie deservite industriile conectate cu inelul feroviar.
Una dintre concluzii este că, pentru început, ar fi potrivită începerea traficului cu trenuri de marfă pe partea de Nord – Nord – Est și apoi Sud – Est și Sud. „În paralel poate fi evaluată posibilitatea transportului călători cu șase perechi de trenuri suprapuse de-a lungul inelului și liniei centrale”. Prin faptul că există conexiuni cu rețeaua de tramvai și cea de metrou, discuția nu este despre inelul feroviar, ci despre transportul public, spunea unul dintre autorii cercetării.
Edilii țintesc bulevarde largi si proiecte imobiliare
La nivelul primarilor de sector varianta dezafectării căii ferate și construirea unor bulevarde mai largi care să acapareze și spațiul liniilor feroviare pare o variantă mai atractivă. Una dintre liniile care ar putea cădea victimă planurilor grandioase ale unui primar de sector este Răzoare Luică, pe direcția vest – sud a Capitalei. Cot la cot Putere și Opoziție, la finele lunii iunie, 200 de parlamentari ai Camerei Deputaților (din totalul de 300) au votat pentru trecerea căii ferate Controceni – Progresul (Răzoare-Luică), de la CFR la Consiliul Local al Sectorului 5.
Dacă actul normativ va intra în vigoare, el va legaliza sfârșitul acestei linii feroviare, dar și a oricărei posibilități de dezvoltare a unei linii urbane feroviare pe direcția nord-vest-centru. Primarul Sectorului 5, Daniel Florea, vrea să transforme 7,4 km de cale ferată dezafectată din mijlocul Bucureştiului într-un bulevard care să preia mare parte a traficului rutier pe traseul Răzoare – Giurgiului. Proiectul de lege a fost atacat de către președintele Klaus Iohannis la Curtea Constituțională, fapt care i-a atras furia primarului Sectorului 5, daniel Florea. Legea, adoptată ca urmare a lobby-ului lui Daniel Florea, a fost criticată recent de candidatul PNL-USR la Primăria Capitalei, Nicușor Dan.
”Această cale ferată poate fi folosită pentru un metrou de suprafață, care să fie conectat și cu rețeaua CFR. De aici s-ar putea ajunge în 20 de minute în Pipera sau la Gara Obor”, spunea recent Nicușor Dan.
România a pierdut procesul cu OMV, la Tribunalul Arbitral de la Paris. Statul trebuie să le plătească austriecilor 300 milioane lei
Publicat: (acum 18 ore) // Actualizat: (acum 18 ore) // Sursa: romaniatv.net
Autor: Iulian Tudor
Tribunalul Arbitral a emis pe data de 9 iulie 2020 decizia finală în arbitrajul iniţiat de OMV Aktiengesellschaft (OMV AG) la Camera Internaţională de Comerţ de la Paris împotriva Ministerului Mediului din România cu privire la anumite notificări de pretenţii ale Ministerului Mediului pentru costurile suportate de OMV Petrom cu privire la lucrări de dezafectare de sonde şi refacere a mediului.

Citeşte şi Ministerul Economiei mediază conflictul dintre chiriaşi şi proprietarii mall-urilor
„În data de 9 iulie 2020, Tribunalul Arbitral a emis Decizia Finala in arbitrajul initiat de OMV Aktiengesellschaft („OMV AG”) la Camera Internationala de Comert de la Paris („ICC”) impotriva Ministerului Mediului din Romania, cu privire la anumite notificari de pretentii neplatite de catre Ministerul Mediului pentru costurile suportate de OMV Petrom S.A. cu privire la lucrari de dezafectare de sonde si de refacere a mediului. Tribunalul arbitral a solicitat Ministerului Mediului sa ramburseze OMV Petrom S.A. suma de 287,62 mil lei (aproape intreaga suma solicitata initial) si dobanda aferenta. Impactul deciziei este reflectat in rezultatele pentru T2/20 si se refera in principal la recunoasterea unui venit din dobanzi in rezultatul financiar net„, se arată în raportul financiar al OMV Petrom.
Petrom a fost privatizată cu austriecii de la OMV în 2004. Preţul încasat de statul român pe pachetul majoritar de acţiuni al companiei a fost de 670 de milioane de euro. Austriecii au mai făcut şi o majorare de capital social de 830 de milioane de euro, din care statul şi-a luat partea sa, ceea ce a făcut ca preţul total pentru care OMV a devenit proprietar al Petrom să fie de circa 1,5 miliarde de euro. De la privatizare până acum, investiţiile totale făcute de OMV Petrom în România s-au ridicat la 12,8 miliarde de euro.
Proprietarii trebuie să scoată din buzunar aproape 2 MILIARDE de euro pentru renovarea locuinţelor după eşecul reabilitării termice
Publicat: Luni, 27 Iulie 2020 15:28 // Actualizat: Luni, 27 Iulie 2020 15:28 // Sursa: romaniatv.net
Proprietarii a aproape 340.000 de clădiri ce necesită renovare pentru a atinge standardele de eficienţă energetică impuse de Uniunea Europeană trebuie să achite din veniturile proprii 1,8 miliarde de euro în următorii 10 ani. Suma e achitată în regim de cofinanţare a unei scheme uriaşe ce are a scop renovarea a 77 la sută din suprafaţa întregului fond de clădiri al României până în 2050, relatează Profit.ro.

Interesant este că Guvernul se așteaptă să recupereze investiția în aproximativ 8,6 ani, doar din beneficiile pentru sănătate. Mai exact, statul estimează că vor fi economii de 1,4 miliard de euro din beneficiile sociale de sănătate. Ca urmare a implementării măsurilor de eficiență energetică, se reduce riscul de a avea „un mediu prea rece sau prea cald, a poluării aerului și a riscurilor asociate pentru sănătate. Cele mai mari avantaje economice și sociale ale renovării clădirilor se vor realiza în urma îmbunătățirii încălzirii, a ventilării și a izolației termice. Se știe că astfel de îmbunătățiri previn sau diminuează afecțiunile respiratorii și circulatorii pe termen lung și reduc decesele pe timp de iarnă cauzate de temperaturi scăzute, și totodată reduc riscurile legate de igrasie și mucegai, aducând beneficii semnificative în ceea ce privește reducerea bolilor respiratorii, a simptomelor alergice (cum ar fi ca astm, rinită) și infecțiilor (în principal fungice). Renovările clădirilor contribuie, de asemenea, la reducerea expunerii la temperaturi interioare scăzute care cauzează afecțiuni cardiovasculare, boli respiratorii, artrită reumatoidă și termoreglare deteriorată (hipotermie)“, se arată în documentul analizat de Profit.ro.