Temperaturi resimţite de peste 40 de grade în România. Val de aer canicular în următoarele zile
Publicat: (acum 16 ore) // Actualizat: (acum 16 ore) // Sursa: romaniatv.net
Canicula pune stăpânire pe România. Miercuri după-amiază, temperatura resimţită era de 40 de grade în mai multe zone din Moldova, Dobrogea, Muntenia şi Oltenia. Caldură mare este şi în Banat şi Crişana. Meteorologii anunţă că şi în următoarele zile căldura va persista.
Temperaturi de 40 de grade se înregistrau miercuri la Brăila, Galaţi, Hârşova, la Adjud, Videle, Roşiori de Vede, Bechet, Băileşti şi Calafat.
Joi valorile termice vor continua să crească, astfel încât vremea va deveni călduroasă în cea mai mare parte a țării, caniculară în regiunile extracarpatice. Se vor înregistra frecvent temperaturi maxime de peste 33…35 de grade, disconfortul termic va fi ridicat, iar pragul critic de 80 de unități al indicelui temperatură-umezeală (ITU) va fi atins în zonele de câmpie și podiș din sudul și estul țării și local din vest.
În cea mai mare parte a Olteniei, Munteniei, Dobrogei și local în Moldova va fi caniculă, temperaturile maxime se vor situa peste 37…38 de grade. Disconfortul termic va fi accentuat, indicele temperatură-umezeală (ITU) depășind pragul critic de 80 de unități, iar în cursul nopților temperatura aerului nu va coborî sub 20 de grade (nopți tropicale).
Directorul Fundatiei Parcului National Vacaresti: „Parcul este in pericol. Nu-i de gluma. Fara interventii ferme, se degradeaza”

Dan Barbulescu acuza Agentia Nationala pentru Arii Naturale Protejate, subordonata Ministerului Mediului, ca nu exista regulament, plan de management, corp de rangeri, sau paza permanenta, cu toate ca ar fi impuse de lege.
„La doi ani de la preluarea de catre Agentia Nationala pentru Arii Naturale Protejate (Ministerul Mediului), parcul nu are Regulament, Plan de Management, corp de rangeri, paza permanenta. Atentie, vorbim despre documente si servicii obligatorii, cerute de lege, nu despre niste mofturi de-ale noastre. Cineva este platit sa faca aceste lucruri si nu le face!
Infrastructura de vizitare, la care am muncit enorm pana anul trecut, se degradeaza. Din cauza secetei si a lipsei masurilor de management, baltile lacului raman fara apa. Urmeaza incendiile de toamna si iarna. Domn’ Ministru al Mediului, Costel Alexe, este in campanie electorala, va fi seful CJ Iasi. ANANP este depasita de situatie”, scrie Dan Barbulescu pe Facebook.
Ursi pe traseele turistice din Bucegi. Turistii, sfatuiti sa aiba asupra lor spray-uri speciale

Potrivit unei informari postate, miercuri seara, pe pagina Salvamont Busteni, un grup de turisti a fost surprins de prezenta unui urs in zona Cascadei Urlatoarea, acestia catarandu-se pe o stanca si facand galagie cu bidoane de apa in care au bagat pietricele pentru a indeparta animalul.
„Al doilea caz in decurs de numai o saptamana in care turistii sunt atacati de ursi pe traseele turistice din Bucegi. Din fericire, nu au existat victime in niciunul dintre cazuri, dar se poate intampla oricand o tragedie. Asadar, sfatul nostru este ca fiecare turist sa poarte la indemana un spray impotriva ursilor, sa nu hraneasca animalele salbatice in general, sa nu fuga din fata ursului, ci sa se retraga incet din calea lui, facand pe cat posibil galagie”, precizeaza sursa citata