Prima reacție din PSD legată de creșterea alocațiilor. Marius Budăi, către guvernanți: „Să plece acasă”

PSD va abroga OUG de dublare etapizată a alocaţiilor, anunţată de Violeta Alexandru în şedinţa de Guvern, a transmis Marius Budăi, fostul ministru al Muncii.
Dacă nu sunt în stare, să plece acasă. Dacă va fi aprobată de Guvern această OUG, va veni în Parlament şi PSD va face ce trebuie, o va abroga. Am văzut raportul Curţii de Conturi, Guvernul nu s-a opus la acele achiziţii dubioase, dar la creşterea veniturilor românilor se opune”, a declarat Marius Budăi, în exclusivitate pentru DCNews.
Ce spune Violeta Alexandru despre creșterea alocațiilor
Ministrul Muncii, Violeta Alexandru, a prezentat, miercuri, în şedinţa de Guvern, proiectul de Ordonanţă de Urgenţă care prevede majorarea alocaţiilor. Potrivit noii legi adoptate de Parlament, acestea trebuie majorate cu 300 de lei copiii între 2 şi 18 ani şi cu 600 de lei pentru cei între 0 şi 2 şi pentru copiii cu dizabilităţi de la 0 la 18 ani.
„Calendarul pe care îl propun pentru a avea suportul necesar în bugetul pe anul acesta şi cel pentru anii viitori ar fi următorul: o creştere de 20% de la 1 septembrie anul acesta, iar următoarele creşteri să fie făcute etapizat, de două ori pe an, anul viitor la 1 ianuarie şi 1 iulie, cu câte 20%, şi la fel în 2022”, a declarat ministrul Muncii.
Iohannis: Alocațiile vor crește pas cu pas
La rândul rău, președintele Klaus Iohannis a declarat că alocațiile vor crește pas cu pas.
„Ne dorim și eu și Guvernul să devină realitate, va fi posibilă în etape, sau cum spune cineva, pas cu pas”, a precizat Klaus Iohannis.
”Ne dorim să creștem și alocațiile și pensiile, însă de la dorința sinceră la putința sinceră este o cale lungă. Dacă economia românească se contractă, poate va fi mai mică de 8%, veniturile la bugetul statului s-au diminuat semnificat iar în loc de un deficit de 3% vom avea unul considerabil mai mare.
În aceste condiții, nu cred că se așteaptă cineva ca toate cheltuielile inițiale să poată fi făcute, nu sunt bani pentru toate. Am rugat Guvernul pentru majorări atât cât se poate”, a mai spus președintele României.
Iohannis, despre alegerile din 27 septembrie: „Ce obţinem dacă le amânăm? La jumătatea lui august putem discuta dacă se ţin sau nu”
Publicat: (acum 19 ore) // Actualizat: (acum 12 ore) // Sursa: romaniatv.net
Preşedintele Klaus Iohannis a declarat miercuri, că dacă pandemia de coronavirus nu se agravează şi se iau măsuri, în se pot organiza alegeri locale în septembrie. În opinia şefului statului, la jumătatea lunii august situaţia ar trebui evaluată şi atunci s-ar putea discuta despre oportunitatea organizării alegerilor locale la 27 august.

„Am avut o întâlnire cu premierul și mai mulți miniștri, am discutat despre modalitățile de accesare a celor 80 miliarde de euro, bani pe care i-am obținut la negocierile de la Bruxelles.
Am stabilit domeniile prioritare în care vom investi masiv. Prioritate zero e infrastructura.
Avem bani să construim autostrăzi, căi ferate, să modernizăm infrastructura energetică și de mediu, să implementăm programe de digitalizare, să investim în infrastructura de educație și sănătate.
Avem o șansă extraordinară prin aceste 80 de miliarde de euro și, împreună cu guvernul Orban, suntem hotărâți să o valorificăm la maximum.
Mâine voi avea o întâlnire cu ministrul de Interne și șeful DSU pentru o analiză la zi a situației. E un moment critic, iar măsurile de protejare a populației sunt extrem de importante acum.
Situația e extrem de gravă și trebuie să fim conștienți de necesitatea imperativă a ținerii sub control a epidemiei.”, a spus Klaus Iohannis.
Întrebările din partea reprezentanţilor presei:
Care e părerea dvs. legată de amânarea alegerilor locale?
Iohannis: E o discuție legitimă despre alegerile din 27 septembrie. Dar vreau să despărțim discuția politicianistă de cea pe fapte. OMS a făcut multe afirmații și anunțuri, iar unul dintre anunțuri, care mă îngrijorează foarte mult, spune că această pandemie nu are mai multe valuri, ci un singur val mare, pentru că virusul nu are ciclicitate.
Avem două chestiuni: e nevoie de alegeri, pe de altă parte suntem în mijlocul unei pandemii. Ce obținem dacă amânăm acum alegerile? Poate intrăm în octombrie, decembrie, ianuarie, când se pot suprapune peste pandemie și o iarnă grea, și gripa.
Cred că trebuie să evaluăm situația. Personal sunt convins că, dacă pandemia nu se agravează și se iau măsuri foarte stricte, se pot organiza alegerile. Actul de votare se poate organiza în condiții bune. Nu e mai complicat să votezi decât decât să mergi la magazin, se pot institui măsuri. Va fi însă greu de organizat campania electorală.
Până la mijlocul lunii august se va lua o decizie.
Mike Pompeo a invitat statele lumii la o coaliție împotriva regimului de la Beijing. Cum vedeți alăturarea României la o asemenea coaliție?
Iohannis: Este evident că balanța geopolitică de putere se schimbă, ca și cea economică. Aceste lucruri ne afectează și pe noi, poate nu direct ca pe alții. Am luat act de această declarație, vom face propria evaluare, și diplomația română are capacitatea să dea un răspuns pe măsură la aceste schimbări geopolitice.
Majorarea alocațiilor – sunteți de acord cu creșterea de 20%?
Iohannis: Suntem într-o situație foarte complicată din punct de vedere economic, bugetar și electoral. Noi ne dorim sincer să creștem și alocațiile și pensiile. Dar de la dorință la putință e o cale mai lungă. În condițiile în care economia românească se contractă, ca și celelalte, veniturile la buget s-au diminuat semnificativ.
În loc de 3% deficit, vom avea probabil un deficit considerabil mai mare, deja am depășit deficitul calculat pentru întregul an. În aceste condiții, când ne luptăm să revigorăm economia, nu cred că se așteaptă cineva ca toate cheltuielile planificate inițial să poată fi făcute. Nu sunt bani pentru toate. Totuși, am rugat guvernul să vină cu propuneri de majorări cât ne permitem anul acesta. PNL a propus anul trecut dublarea alocațiilor, PSD a vrut să copieze măsura și a venit cu o altă dublare, care nu va fi posibilă de azi pe mâine. Dar toți ne dorim să devină posibilă, poate în etape, sau – cum spun cineva – pas cu pas. Primul pas va putea fi făcut destul de repede și așteptăm guvernul să vină cu un calcul.
La fel și despre pensii: e evident că o creștere de 40% nu este posibilă, pur și simplu nu sunt bani. Dar este rezonabil să ne gândim la o creștere a pensiilor. Nu putem lăsa pensionarii să plătească integral costul contracției economice. Dar și aici justa măsură e importantată. Vă spun clar: pensiile vor crește. Guvernul va calcula cu cât.
Sunteți de acord cu măsurile guvernului, și mă refer la prevederile legate de plajă, unde nu pot sta împreună decât soții?
Iohannis: Sunt convins că guvernul va veni cu explicațiile aferente. Noi am ajuns de la câteva sute la 1.200 de cazuri noi zilnic. Și e clar că trebuie făcut ceva. Le voi spune din nou. Primul e masca. Cealaltă măsură e distanțarea fizică. Până la urmă, trebuie să fim realiști: vrem să dăm frâu liber bolii ca să ajungem o națiune bolnavă sau vrem să îngrădim pandemia?
Parlamentul a adoptat în timp record legea alegerilor parlamentare, credeți că trebuie să aibă loc în acest an?
Iohannis: Legea abia a ajuns la mine. În ultimii 30 de ani, guvernele au stabilit datele alegerilor, acum e prima oară când Parlamentul vrea să își ia acest atribut prin lege. Cum va fi asta, că Parlamentul stabilește singur când se alege Parlamentul? Să ne imaginăm că un număr mare de parlamentari nu vor să plece, nu e cumva un conflict acolo? Toate acestea trebuie foarte bine judecate și să ținem cont de Constituție, care spune că mandatul de parlamentar are 4 ani, punct, nu poate fi prelungit. Toate ne duc clar spre o dată a alegerilor la începutul lui decembrie. Dar dacă Parlamentul pur și simplu nu face nimic, ce facem? Vom da un răspuns public foarte clar.
Aveți în intenție achiziția unui vaccin când va apărea pe piață, un acord cu o companie care lucrează la dezvoltarea unui vaccin? Dar pentru medicamentul Remdesivir?
Iohannis: Vrem să achiziționăm și vaccinul și medicamentele. De aceste chestiuni se ocupă Ministerul Sănătății, care a întreprins pașii pentru a fi – alături de alte state membre UE – țară care vrea să cumpere. Deci suntem prinși în procedură.
Care sunt câteva din greșelile care au dus la aproape 1.200 de cazuri pe zi? Are guvernul partea lui de vină, reproşaţi ceva executivului?
Iohannis: Datele arată ceva destul de clar. În timpul stării de urgență, situația a fost bine gestionată. Intrând în starea de alertă, au intervenit o serie de decizii ale CCR și modificări legislative care au făcut gestiunea fenomenului epidemiologic mai dificilă. O etapă notabil de negativă a fost disputa din Parlament pe legea carantinei și izolării.
Legea a fost elaborată în regim de urgență de guvern, trimisă în Parlament, unde PSD a tras de timp într-un mod cinic inimaginabil pe care nu l-a bănuit nimeni. Au ținut proiectul săptămâni întregi în Parlament, au apărut politicieni care deschis au incitat la nesupunere – să nu mai purtăm mască etc, inducând în public impresia că situația nu e gravă. În acele săptămâni, foarte multe persoane au ieșit din spitale. Deci PSD, cu un cinism inimaginabil, a tergiversat adoptarea legislației.
Mulți politicieni au creat impresia că situația nu e gravă, așa am ajuns la cele 1.200 de cazuri zilnice și, din păcate, această evoluție va mai dura, chiar dacă măsurile luate acum de guvern sunt cele corecte.
Credeți că se poate deschide noul an școlar în siguranță?
Iohannis: Mă preocupă foarte mult. Am avut numeroase discuții cu ministerul Educației, specialiști, alți miniștri. S-au făcut progrese importante în conturarea unor strategii și scenarii. Am invitat pe premier, ministrul Educației la o discuție săptămâna viitoare, când sper că vom putea contura niște scenarii ce vor putea fi comunicate public.
Școala nu va începe în condiții normale, pentru că pandemia nu dispare până în septembrie. Ar fi foarte complicat să avem doar școală online. Și atunci ne îndreptăm spre un scenariu mixt, unde în funcție de specificul local vom avea mai multă școală online sau cu prezență fizică.
Măsurile pe care le vom lua sunt gândite în primul rând pentru siguranța copiilor, a profesorilor. Mai multe răspunsuri vom avea săptămâna viitoare.
România TV: Aveți în vedere revenirea la starea de urgență dacă crește numărul de cazuri? Raed Arafat şi ministru Tătaru au avansat scenariul cu 10.000 de cazuri în decurs de câteva zile.
Iohannis: Decizia reintrării în starea de urgență se poate lua doar dacă specialiștii îmi spun că nu există altă soluție. Vreau să cred că există altă soluție. Vreau să cred că românii vor respecta normele și nu vom ajunge să nu putem controla răspândirea bolii. Sunt încrezător că împreună vom reuși să stăpânim rezonabil evoluția. Reintrarea în starea de urgență e o ultimă soluție, când nu mai avem nici o altă posibilitate să reintrăm în zona de control a pandemiei.
Cum comentați soluția DIICOT în dosarul 10 august?
Iohannis: Am spus atunci că măsurile jandarmeriei au fost exagerate. S-a constituit apoi un dosar penal. Eu am foarte mare încredere în sistemul de justiție și, împreună cu dvs și multe milioane de români, ne-am luptat pentru independența justiției. Nu pot să vă spun decât unele opinii personale și să îmi exprim convingerea că justiția va face dreptate și cei vinovați vor fi trași la răspundere. Eu personal, ca mulți alți români, suntem de părere că e de dorit să se găsească o clarificare mai profundă în această speță.
Am scăpat situația de sub control? Există în ţară mai multe focare.
Iohannis: Nu consider că există o situație scăpată de sub control, dar sunt focare unde numărul de pacienți e foarte mare. Sistemul național face față, pacienții sunt transferați în alte unități. Pentru a verifica și eu care e situația pe zone am convocat pentru mâine o ședință.
Cum comentaţi anunţul PSD că va depune moțiune de cenzură?
Iohannis: Moțiunea e un instrument al opoziției. Acest guvern Orban nu poate fi acuzat de management defectuos. S-a descurcat foarte bine, e un guvern puternic minoritar, care gestionează multele treburi publice în timp de pandemie. Argumente obiective pentru a acuza guvernul nu există. Dar PSD a dat dovadă vie că acționează în Parlament cu un cinism inimaginabil pentru câteva voturi.
Ce a făcut statul român în 4 luni pentru pregătirea spitalelor?
Iohannis: S-au luat multe măsuri și am făcut față pandemiei până în acest punct. Orice sistem public are limite, am văzut acest lucru în alte țări din Europa, unde pandemia răsturnase calculele. Îmi exprim toată admirația pentru cei din prima linie, medicii, personal medical. De luni de zile ei au ținut practic epidemia sub control și sunt convins că în cotninuare ei au disponibilitate și știința să facă la fel. Dar, dacă vrem ca lucrurile să fie bine gestionate, haideți să îi ajutăm: să purtăm mască, să păstrăm distanța, să prevenim astfel supraaglomerarea.
Aţi avut discuţii cu preşedintele Trump în ideea în care o parte din militarii americani retrași din Germania ar putea fi relocaţi în România?
Iohannis: Am urmărit declarațiile secretarului Mark Esper și am constatat că e vorba de o mișcare globală, care întărește postura NATO – foarte important pentru noi, să sprijine alianții de pe flancul estic. Am aflat de intenția de a muta prin rotație o parte din aceste efective și în zona Mării Negre. În continuare, aceste chestiuni vor fi discutate în formate NATO și în măsura în care vor fi luate decizii concrete, le vom comunica. Dar România a atras atenția de ani de zile că e nevoie de mai mulți militari în Zona Mării Negre. Dacă acum se întâmplă acest lucru, e foarte bine. Soldații americani sunt întotdeauna bine-veniți în România.
Ați făcut apel insistent să respectăm regulile de prevenție. Acest guvern mai are autoritatea morală să dea astfel de sfaturi, când a apărut raportul Curții de Conturi care arată achiziții de la Unifarm? Sau când a apărut fotografia cu premierul care nu prea respecta regulile? Ați vorbit cu ei măcar în particular?
Iohannis: Aveți perfectă dreptate. E nevoie de respectarea regulilor de către toată lumea. Guvernul în ansamblu și-a făcut treaba, își face treaba. Pe de altă parte, în starea de urgență, a existat un regim special de achiziții publice, dar am spus și o spun și acum: cine a încercat fraudulos să se îmbogășească din necazul oamenilor va plăti.
Acum o zi PSD a prezentat scrisori către dumneavoastră de la copii, spunând că sunt copii primite la grupurile parlamentare. Ați primit originalul acestor scrisori?
Iohannis: Sincer cred că acele afirmații trebuie citite în cheie electorală. Am rugat administraţia să verifice dacă astfel de scrisori au ajuns la noi. Nu au ajuns. PSD încearcă iar să facă o acțiune electorală, care logistic a fost defectuoasă.
Tot mai mulți reprezentanți DSP se plâng că sunt extenuați, nu mai fac față. Cum veți rezolva situația?
Iohannis: În gestionarea unei crize sunt determinante procedurile birocratice și resursa umană. Peste noapte nu apare nici un medic sau specialist la DSP și trebuie să facem față cu oamenii pe care îi avem. Dar la Ministerul Sănătății se caută soluții. Procedurile birocratice trebuie simplificate.
Revenim la dosarul 10 August. Ordonanța de clasare conține soluții contradictorii: dublu standard. Putea fi invalidată de procurorul-șef DIICOT. S-ar impune demisia sau revocarea Georgianei Hosu?
Iohannis: Câtă vreme suntem într-o procedură în derulare, chestiunile pot fi lămurite de la cei care le derulează. Nu cred că vă așteptați de la președinte să lămurească detalii de procedură. Dacă cineva a greșit în detalii de procedură, atunci CSM sau Ministerul Justiției va face verificări. Aceste chestiuni sunt în altă fază procedurală: e la procurorul general, care studiază speța și probabil în câteva zile vom primi un răspuns. Am toată încrederea că deciziile în final vor fi cele corecte și vom avea o justiție dreaptă.
Zilnic vedem oameni care sfidează regulile, se îndoiesc de existența virusului. Aveți informații că sunt alimentate din anumite zone, cercuri din afara țării?
Iohannis: Am văzut toți politicieni care încearcă să spună populației că pandemia e exagerată și cred că au greșit profund. Cred că și ei s-au speriat când au văzut ce au făcut. Putem la fel de bine să observăm că există o categorie de persoane care neagă existența bolii. Psihiatrii ne spun că e fie din necunoaștere, fie de frică. Fapt e că din păcate virusul există, se răspândește cu viteză în populație și din fericire avem soluții: masca, distanța, și depinde de fiecare dintre noi să respectăm măsurile.
Conferinţa de presă a preşedintelui Klaus Iohannis are loc după ce va avea, la Palatul Cotroceni, o şedinţă pe tema fondurilor europene cu mai mulţi membri ai Guvernului, a anunţat Administraţia Prezidenţială.
Klaus Iohannis iese la declaraţii în contextul în care Comitetul Național pentru Situații de Urgență a adoptat în şedinţa de marţi obligativitatea purtării măștii de protecție în spațiile deschise. De asemenea, se închid terasele după miezul nopții, iar sălile de jocuri de noroc vor fi închise după ora 23:00.
Instituirea obligativității purtării măștii de protecție, în anumite intervale orare, pentru toate persoanele prezente în spațiile publice deschise stabilite prin hotărâre a comitetului județean sau al Municipiului București pentru situații de urgență, cu avizul direcției de sănătate publică.
Spațiile și intervalele orare se stabilesc luând în considerare probabilitatea creșterii numărului persoanelor prezente concomitent în spațiile și în intervalele orare respective, ca efect al desfășurării unor activități individuale sau de grup.
Se exceptează de la această măsura următoarele categorii de persoane persoanele care desfășoară activități fizice intense sau în condiții de muncă solicitante, cum sunt temperaturile ridicate sau umiditatea crescută și copiii cu vârsta mai mică de 5 ani.
Interzicerea comercializării și consumului produselor alimentare și băuturilor alcoolice și nealcoolice în spațiile special destinate, dispuse în exteriorul clădirilor unde se desfășoară activități de preparare, comercializare şi consum al produselor alimentare şi băuturilor alcoolice şi nealcoolice, în intervalul orar 00-06.00.
În afara intervalului menționat, operatorii economici care desfășoară aceste activități, au obligația să ia măsuri pentru limitarea numărului de clienți la numărul locurilor pe scaune, precum și a oricăror activități care presupun interacțiunea fizică între clienți, inclusiv dansul.
Interzicerea desfășurării activității cu publicul pentru operatorii economici din domeniul jocurilor de noroc, în intervalul orar 23.00-06.00.
Pentru plaje, distanța mai mică de 2 metri între persoane/șezlonguri este permisă numai pentru soți și copii însoțiți de adulți (părinți, bunici).
Propunerile transmise prin Hotărârea CNSU urmează să fie supuse aprobării Guvernului României.
Lovitură de teatru! Ludovic Orban și Dan Barna schimbă tot din cauza lui Traian Băsescu! Cine vor fi candidații Dreptei la București. Decizia lui Nicușor Dan (SURSE)

Alegerile locale de la București par a fi cea mai mare miză politică din ultimii zece ani. Sau cel puțin așa se comportă liderii politici și partidele lor. În fiecare zi aflăm despre noi candidaturi sau despre dezertări de la un partidul la altul, însoțite de circul aferent.
Există doar o singură certitudine până acum, legat de alegerile locale de la București. Gabriela Firea va candida pentru un nou mandat de primar din partea PSD. Nicușor Dan va fi rivalul principal, aparent susținut de PNL și de USR-PLUS. În realitate, lucrurile nu sunt încă foarte clare întrucât surse politice au declarat pentru Antena3.ro că in interiorul alianței USR-PLUS încă sunt membri care doresc un alt candidat. Greu de crezut, însă că se va mai schimba ceva în acest sens.
Mihai Neamțu, candidatul Dreptei la Sectorul 3?
În cursul serii de miercuri, liderii PNL și USR-PLUS s-au întâlnit la Palatul Victoria pentru noi negocieri, conform surselor Antena3.ro. Nicușor Dan a insistat pentru ca alianța Dreptei să includă și PMP pentru ca Traian Băsescu să nu-i ia din voturi. A fost propus Mihai Neamțu ca și candidat la Sectorul 3, însă cei din USR-PLUS l-au respins în cele din urmă.
„Minune! Liderii dreptei negociază la această oră la Palatul Victoria și sunt aproape de o decizie majoră. PNL, USR, PLUS și PMP vor avea candidați comuni la sectoare. Ludovic Orban renunță la DC Popescu în favoarea lui Radu Mihaiu. S5 și S6 merg la PNL. S1 și S2- USR. S4 merge la PLUS. La S3 ar trebui să fie Mihai Neamțu, dar nu-l acceptă USR. Deocamdată.
UPDATE USR-PLUS nu l-au acceptat pe Neamțu la S3. Discuțiile vor continua mâine”, a postat pe facebook și jurnalisul Sebastian Zachmann de la Adevărul.
Jocul lui Ludovic Orban. Riscă totul sau nimic?
Din sursele Antena3.ro, PMP nu a fost invitat încă la negocieri, iar cei din PNL și USR-PLUS nu vor să accepte alianța cu partidul lui Traian Băsescu, în ciuda insistențelor lui Nicușor Dan, care ar fi spus că Mihai Neamțu la Sectorul 3 este o variantă care l-ar ajuta. O decizie finală se va lua abia sâmbătă și conform surselor Antena3.ro, Ludovic Orban a dorit doar să vadă astăzi cam până unde poate merge USR. Practic Dan Barna a cerut 3 din cele 6 sectoare.
Deci partidul care a obținut cele mai mari scoruri la ultimele două alegeri, europarlamentare și prezidențiale, ar urma să renunțe complet la București în favoarea celor de la USR-PLUS. De ce ar face asta Ludovic Orban? Ei bine, este posibil ca acest lucru chiar să se întâmple, cu gândul la alegerile parlamentare. Dacă USR-PLUS pierde sectoarele din cauza infatuării si încăpățânării, doar Clotilde Armand având practic o șansă în această luptă, atunci electoratul nu-i va ierta că au permis ca Bucureștiul să fie roșu din nou și va opta pentru PNL în alegerile parlamentare.
Surse politice au dezvăluit pentru Antena3.ro că abia sâmbătă vom afla cu adevărat planul lui Ludovic Orban. Va risca să renunțe la locale pe București pentru a-și maximiza șansele la parlamentare sau se va lupta să-și impună oamenii și alianța se va rupe?
:quality(65):format(jpeg)/evz.ro/wp-content/uploads/2020/06/Marcel-Ciolacu_RzV-3.jpg)
PSD replică-fulger pentru Iohannis: „Minte pentru Guvernul său…”
Președintele interimar al PSD, Marcel Ciolacu, i-a dat replica președintelui Klaus Iohannis legat de acuzațiile acestuia, aduse opoziției parlamentare, cu privire la tergiversarea adoptării legii privind carantinarea și izolarea.Liderul interimar al PSD, Marcel Ciolacu a reacționat pe Facebook la declarațiile președintelui Klaus Iohannis. El a afirmat că șeful statului minte, atunci când dă vina pe Opoziție, pentru a proteja Guvernul condus de Ludovic Orban.
„Președintele Iohannis minte pentru Guvernul său. Degeaba! Guvernul PNL tot prost și corupt rămâne. De asta trebuie să plece! Jenant moment! Să vezi cum Puterea dă vina pe Opozitie pentru că ea, Puterea, a stat două săptămâni pentru a scrie o lege”, a scris Marcel Ciolacu în mesajul pe care l-a postat pe rețelele de socializare.
El a precizat că legea propusă de Guvern avea prevederi aberante și dădea puteri dictatoriale unor funcționari pe care PNL i-a numit în funcții de conducere.
„O lege proastă, aberantă, care tranforma România în dictatura pilelor numite în funcții publice. O lege care nu respecta drepturile cetățenilor simpli, dar dădea putere de Dumnezei unor funcționari parașutați de PNL în funcții pentru care nu au nicio calitate”, a precizat Marcel Ciolacu.În aceeași postare el a arătat că executivului i-au luat două săptămâni pentru a elabora actul normativ (25 iunie – 6 iulie) în vreme ce Parlamentul a modificat legea și a transformat-o în doar opt zile, împreună cu societatea civilă, CSM, cu medici și pacienți.
„Parlamentul a corectat, cât a putut în acest timp foarte scurt, mizeria trimisă de Guvern! Să invoci la nesfârșit laitmotivul PSD e cel puțin penibil, domnule președinte! Dar să și minți pentru un guvern prost și corupt, e de-a dreptul scandalos”, a mai spus liderul interimar al PSD.Marcel Ciolacu a încheiat postarea arătând că Guvernul nu ia nici o măsură pentru organizarea alegerilor locale, deși a rămas doar o lună și jumătate până pe 27 septembrie, data stabilită pentru acestea.
„Tot PSD e de vină că Orban nu suflă o vorbă despre organizarea alegerilor în condiții de siguranță? Sau despre deschiderea școlilor?! Știu, da, mai e o lună și jumătate, e prea devreme pentru Orban…”, a încheiat Marcel Ciolacu.
Pierde PSD al doilea primar de sector? Edilul Sectorului 4, Daniel Băluță, rupe tăcerea

În momentul de față, în Buxcurești, există trei primari care au șanse foarte mari să câștige un nou mandat la primăriile de sector. Printre ei se află și primarul Sectorului 4, Daniel Băluță. Dacă PSD ar pierde și al doilea primar, pe Daniel Băluță, exact înainte de alegeri, ar fi o lovitură uriașă cu implicații electorale foarte importante.
Edilul Sectorului 4 a respins categoric zvonul privind plecarea sa din PSD și a adus și două argumente pe care le consideră extrem de importante.
„Răspunsul meu este ferm: NU! În niciun caz. Și am să vă dau și un argument extrem de important. E un lucru pe care puțină lume îl știe – eu sunt membru PSD încă din anul 1999, apoi profesia pe care o am, aceea de medic, mă obligă să fiu un om consecvent, ce face parte dintr-o echipă, care chiar dacă are și realizări și nerealizări, ne interesează să dezvoltăm în interiorul acestei formațiuni o masă critică de oameni care să aducă cât mai multe realizări pentru oameni”, a spus Daniel Băluță.
A primit Daniel Băluță propuneri ca să părăsească PSD?
„Așa cum Dreapta e firesc să funcționeze și să se coaguleze, tot așa și eu la nivel local și nu numai la nivelul Municipiului București, am avut și în continuare am această dorință de a creea un pol de stânga puternic. Așa cum azi avem parteneri în PPUSL, avem parteneri în ALDE cu care cu certitudine vom semna o alianță electorală, tot așa mi-am dorit și îmi doresc în continuare ca și Pro România să facă parte din această alianță electorală. Dânșii provin din același partid, sunt oameni de o calitate deosebită în Pro România și eu unul mi-aș dori ca cel puțin la nivel local și la nivelul Municipiului București sp avem o alianță, chiar dacă azi pare că suntem destul de departe de dezideratul acesta”, a adăugat Băluță.
Marcel Ciolacu, acuzații grave la adresa lui Victor Ponta
Marcel Ciolacu acuză că Alianța PRO București 2020, fondată de Victor Ponta și Robert Negoiță reprezintă un ajutor direct pentru Nicușor Dan la Primăria Capitalei. Președintele interimar al PSD afirmă însă că Gabriela Firea îi va spulbera.
”Așa-zisa alianță anunțată de Victor Ponta reprezintă un ajutor direct pentru Nicușor Dan la primăria Capitalei.
Un om de stânga a ales să trădeze din nou valorile social-democrate și să facă jocurile PNL și ale președintelui Iohannis. Păcat!”, a declarat liderul PSD.
România la vot. Cine luptă pentru Lugoj

Bătălia pentru fotoliul de primar din 27 septembrie se anunţă a fi una încinsă. Ioan Teca este candidatul PPU-SL la Primăria Lugoj. Fost comandant al batalionului 183 artilerie ”General Ion Dragalina”. Militar de profesie, acesta şi-a propus să aducă schimbările pe care le aşteaptă locuitorii de mai bine de 30 de ani de zile. Ioan Teca promite mai multe zone verzi în oraş, fluidizarea traficului şi mai multe râuri peste râul Timiş. Candidatul PPU-SL spune că va atrage fonduri europene pentru realizarea acestor proiecte, Lugojul fiind repetent la acest capitol. În cursă se va lupta cu Francisc Boldea, actualul primar al Lugojului, Claudiu Buciu, preşedinte PNL al filialei locale, Liviu Brînduşoni din partea PMP, iar lista rămâne deschisă. Se pare că mai sunt încă cel puţin trei nume care îşi vor anunţa candidatura în viitorul apropiat.
Un fost comandant al Batalionului de Artilerie a intrat în cursa pentru fotoliul de primar al Lugojului. Ioan Teca a ales să facă anunţul chiar de Ziua Naţională a Imnului.”Nu este normal să stau pe margine. Vreau să mă implic şi, cum spuneam, e o datorie de onoare. O datorie morală faţă de Dumnezeu care m-a ajutat să ajung în vârful unei piramide, în vârful unei structuri respectabile”, spune Ioan Teca.
Primul obiectiv pe lista fostului comandant este şi sectorul la care Lugojul suferă cel mai mult: fluidizarea traficului.
”Lugojului îi trebuiesc cel puţin 4 poduri: 2 poduri în zona centrală sunt sustenabile din bugetul propriu. Celelalte trebuie să ne unim forţele să găsim fonduri”, spune acesta.
Ioan Teca vrea ca urbea în care locuieşte să aibă mai multe zone verzi, dar şi să pună accentul pe cultură.
”Cultura şi tradiţiile bineînţeles că vor fi de mare importanţă pentru mine, pentru că zic eu că prin cultură ne păstrăm identitatea şi este pilonul care dăinuie”, spune Ioan Teca, candidat PPU-SL Primaria Lugoj.
Până acum şi-au mai anunţat candidatura la primăria Lugojului actualul edil, social democratul Francisc Boldea, preşedintele PNL Lugoj Claudiu Buciu, Liviu Brînduşoni din partea PMP, dar şi un independent: Tavi Voinea, patronul unei cafenele din oraş.
:quality(65):format(jpeg)/evz.ro/wp-content/uploads/2020/07/Arafat_RzV-2.jpg)
Vârsta de la care devin obligatorii măștile de protecție. Raed Arafat a anunțat măsura
Purtarea măștilor de protecție în anumite spații publice va fi va fi obligatorie inclusiv pentru copiii care au împlinit vârsta de cinci ani.Guvernul a stabilit în ședință măsurile de protecție și restricțiile care vor fi impuse cetățenilor, în contextul pandemiei de coronavirus. Acestea au fost anunțate de secretarul de stat Raed Arafat, șeful DSU.„Purtarea măștii de protecție astfel încât să acopere nasul și gura este obligatorie pentru toate persoanele care au împlinit vârsta de cinci ani prezente în spațiile publice deschise cum ar fi: piețele, târgurile, zonele de așteptare, cum ar fi: stații de autobuz, peroane și altele asemenea, falezele, zonele în care se desfășoară serbări publice sau pelerinaje, exteriorul obiectivelor turistice, în anumite intervale orare stabilite prin Hotărârea Comitetului Județean sau al Municipiului București pentru Situații de Urgență”, a anunțat Raed Arafat. .Potrivit spuselor sale, spațiile în care purtarea măștii devine obligatorie și intervalele orare în care se aplică măsura vor fi stabilite de comitetele județene pentru situații de urgență la propunerea direcțiilor de sănătate publică. Acestea vor lua în considerare probabilitatea prezenței, în același timp, a unui număr foarte mare de persoane, fapt ce împiedică păstrarea distanței sociale.
„Spațiile și intervalele orare se stabilesc la propunerea Direcției de Sănătate Publică, luând în considerare probabilitatea prezenței concomitente a unui număr de mare de persoane în spațiile și în intervalele orare respective, unde se constată dificultăți în asigurarea distanței fizice de protecție sanitară stabilite în condițiile legii”, a mai ptrezentat Raed Arafat.Șeful DSU a precizat că administratorii sau proprietarii spațiilor publice deschise stabilite sunt obligați să afișeze la loc vizibil informații privind obligativitatea purtării măștii.
„Dacă ia decizia Comitetului Județean pentru Situații de Urgență, la propunerea Direcției de Sănătate Publică, să impună măsura portului măștii în spații deschise, în anumite intervale orare, în spațiile respective, la intrarea în ele sau în zona respectivă trebuie să fie afișat acest lucru, ca să fie cunoscut de populație”, a subliniat secretarul de stat Raed Arafat.