Orban, noi detalii despre începerea şcolii. „Suntem pregătiţi să asigurăm reluarea anului şcolar indiferent de situaţia epidemiologică”
Publicat: (acum 18 ore) // Actualizat: (acum 18 ore) // Sursa: romaniatv.net
Ludovic Orban a declarat, joi, la Sibiu, că un grup interministerial va analiza modul în care se va deschide şcoala în funcţie de evoluţia epidemiei de coronavirus. Premierul a explicat că autorităţile sunt pregătite să ia măsuri pentru ca anul şcolar să fie reluat „indiferent de situaţia epidemiologică”.
„Sunt mai multe scenarii în funcţie de evoluţia epidemiei, nivelului de răspândire al virusului. Suntem pregătiţi să asigurăm reluarea anului şcolar indiferent de situaţia epidemiologică”, a precizat Ludovic Orban.
Afirmaţiile premierului vin după ce preşedintele Klaus Iohannis a declarat, miercuri, că şcoala nu va începe în condiţii normale deoarece pandemia nu se va termina în septembrie. Preşedintele a precizat că măsurile vor fi gândite în primul rând pentru siguranţa copiilor şi a profesorilor.
Klaus Iohannis: Şcoala nu va începe în condiţii normale
Grupul pentru Comunicare Strategică a anunţat joi un nou record al cazurilor de COVID-19 în 24 de ore în România: 1.356 cazuri la peste 23.000 de teste. De asemenea, peste 400 de pacienţi sunt internaţi la Terapie Intensivă, iar 35 de pacienţi infectaţi cu COVID-19 au decedat.
Schimbări în învăţământ! Se modifică numărul de ore la clasa pregătitoare, clasa a V-a şi clasa a IX-a
Publicat: (acum 21 ore) // Actualizat: (acum 21 ore) // Sursa: romaniatv.net
Un proiect de Ordonanță de Urgență lansat de Minister prevede că din anul școlar 2020-2021 numărul de ore de școală din planurile-cadru se aprobă prin ordin al ministrului educației și se aplică pentru clasa pregătitoare, clasa a V-a și clasa a IX-a. Începând din această toamnă numărul de ore alocat fiecărei materii în parte se va modifica.

Ministerul Educației a lansat în dezbatere un proiect de Ordonanță de Urgență (OUG) „hibrid”, care introduce noi reguli pentru școala în timp de pandemie, dar care modifică și Legea Educației.
Citeşte şi: Klaus Iohannis: Şcoala nu va începe în condiţii normale
În ceea ce privește modificarea planurilor-cadru – adică a materiilor pe care le studiază un elev în fiecare clasă și a numărului de ore alocat fiecărei discipline în parte – proiectul de OUG prevede că schimbările încep acum, în anul școlar 2020-2021, și se vor „finaliza pentru toate clasele până la începerea anului școlar 2025 – 2026.”
„În situația limitării sau suspendării activităților didactice pentru realizarea cărora se impune prezența fizică a beneficiarilor direcți ai sistemului de educație în unitățile de învățământ, ca urmare a deciziei autorităților competente, Ministerul Educației și Cercetării poate modifica prin ordin de ministru numărul de ore alocat disciplinelor de studiu/modulelor de pregătire prin planurile-cadru de învăţământ, precum și ponderea numărului de ore de predare şi evaluare în programa școlară aprobată”, prevede proiectul de act normativ pus în dezbatere publică.
Dacă modificarea va respecta legea promulgată de Klaus Iohannis, elevii vor face pe zi:
- în medie 20 de ore pe săptămână la învăţământul primar (4 ore/zi),
- în medie 25 de ore pe săptămână la învăţământul gimnazial (5 ore/zi)
- în medie 30 de ore pe săptămână la învăţământul liceal (6 ore/zi).
REZULTATE DEFINITIVAT 2020. Rata de promovare a fost de 69,17%. Cum se pot depune contestaţiile
Publicat: Marţi, 28 Iulie 2020 10:15 // Actualizat: Marţi, 28 Iulie 2020 17:40 // Sursa: romaniatv.net
Rezultatele la proba scrisă a examenului de definitivat în învăţământ 2020 au fost afişate miercuri în centrele de examen şi pe site-ul definitivat.edu.ro.

Circa 6.000 de candidaţi au susţinut în 22 iulie proba scrisă din cadrul examenului naţional de definitivare în învăţământ, sesiunea 2020.
Nota la proba scrisă are o pondere de 70% în calculul mediei finale, care trebuie să fie de cel puţin 8 pentru promovarea examenului.
Cadrele didactice promovate dobândesc dreptul de practică în învăţământul preuniversitar.
Elevii din învăţământul privat vor primi gratuitate la serviciile publice de transport
Publicat: Marţi, 28 Iulie 2020 15:04 // Actualizat: Marţi, 28 Iulie 2020 15:04 // Sursa: romaniatv.net
Elevii din învăţământul privat vor avea dreptul la gratuitate la serviciile publice de transport, decizie luată marţi de Camera Deputaţilor.

Citeşte şi: Proiect de lege: încălcarea măsurilor dispuse prin ordinul de protecţie e pedepsită cu închisoare de la 6 luni la 5 ani
„Elevii din învăţământul preuniversitar acreditat/autorizat beneficiază de gratuitate la servicii publice de transport local şi judeţean, rutier, naval, cu metroul, precum şi feroviar la toate categoriile de trenuri, clasa a II-a, pe tot parcursul anului calendaristic. În vederea asigurării gratuităţii prevăzute la alin. (1) decontarea cheltuielilor se face de la bugetul de stat prin transfer către unităţile administrativ-teritoriale.
Gratuitatea este asigurată de către autorităţile administraţiei publice locale, prin subvenţionarea operatorului de transport conform Legii serviciilor publice de transport persoane în unităţile administrativ-teritoriale 92/2007. Elevii au dreptul la decontarea cheltuielilor cu transportul de interes public desfăşurat în alte condiţii decât sub forma unui serviciu public. Decontarea se va realiza de către unitatea de învăţământ”, prevede proiectul.
Bacaulaureatul şi Evaluarea naţională se pot ECHIVALA cu mediile, în stare de urgenţă sau de alertă. Proiectul, adoptat tacit
Publicat: Marţi, 28 Iulie 2020 09:08 // Actualizat: Marţi, 28 Iulie 2020 10:48 // Sursa: romaniatv.net
Ministerul Educaţiei poate înlocui probele de la Evaluarea naţională şi de la Bacalaureat cu echivalarea mediilor, în cazuri excepţionale, precum cele justificate reprezentate de declanşarea stării de urgenţă, stării de alertă şi de efectele generate de acestea. Asta prevede un proiect de lege care a fost adoptat tacit de Camera Deputaţilor.

Proiectul ce modifică şi completează Legea educaţiei naţionale prevede aceleaşi măsuri şi în cazul examenului de Bacalaureat.
„Prin excepţie, în cazuri justificate reprezentate de declanşarea stării de urgenţă, stării de alertă, precum şi de consecinţele/efectele generate de acestea supra sistemului de învăţământ pe termen scurt, mediu şi lung, Ministerul Educaţiei şi Cercetării poate înlocui probele expres stipulate prin echivalarea cu mediile obţinute şi rezultate din promovarea claselor IX – XII pentru fiecare candidat sau cu orice formă care să aibă la bază calculul mediilor rezultate din promovarea claselor IX – XII, pentru fiecare candidat, ori să aibă la bază calculul mediilor obţinute la disciplinele specifice pentru care sunt stabilite probe (…), prin aplicarea unei metodologii elaborate la nivelul Ministerului Educaţiei şi Cercetării”, se arată în iniţiativa legislativă.
Camera Deputaţilor este primul for sesizat, iar Senatul are decizia finală în cazul acestui proiect legislativ, notează Agerpres.
Termenul de adoptare tacită era stabilit iniţial pentru 3 septembrie, însă acesta a fost modificat pentru 3 iulie. Comisia de specialitate a Camerei întocmise un raport de respingere pentru acest proiect.