Schimbări în învăţământ! Se modifică numărul de ore la clasa pregătitoare, clasa a V-a şi clasa a IX-a
Publicat: Joi, 30 Iulie 2020 10:21 // Actualizat: (acum 23 ore) // Sursa: romaniatv.net
Un proiect de Ordonanță de Urgență lansat de Minister prevede că din anul școlar 2020-2021 numărul de ore de școală din planurile-cadru se aprobă prin ordin al ministrului educației și se aplică pentru clasa pregătitoare, clasa a V-a și clasa a IX-a. Începând din această toamnă numărul de ore alocat fiecărei materii în parte se va modifica.

Ministerul Educației a lansat în dezbatere un proiect de Ordonanță de Urgență (OUG) „hibrid”, care introduce noi reguli pentru școala în timp de pandemie, dar care modifică și Legea Educației.
Citeşte şi: Klaus Iohannis: Şcoala nu va începe în condiţii normale
În ceea ce privește modificarea planurilor-cadru – adică a materiilor pe care le studiază un elev în fiecare clasă și a numărului de ore alocat fiecărei discipline în parte – proiectul de OUG prevede că schimbările încep acum, în anul școlar 2020-2021, și se vor „finaliza pentru toate clasele până la începerea anului școlar 2025 – 2026.”
„În situația limitării sau suspendării activităților didactice pentru realizarea cărora se impune prezența fizică a beneficiarilor direcți ai sistemului de educație în unitățile de învățământ, ca urmare a deciziei autorităților competente, Ministerul Educației și Cercetării poate modifica prin ordin de ministru numărul de ore alocat disciplinelor de studiu/modulelor de pregătire prin planurile-cadru de învăţământ, precum și ponderea numărului de ore de predare şi evaluare în programa școlară aprobată”, prevede proiectul de act normativ pus în dezbatere publică.Dacă modificarea va respecta legea promulgată de Klaus Iohannis, elevii vor face pe zi:
- în medie 20 de ore pe săptămână la învăţământul primar (4 ore/zi),
- în medie 25 de ore pe săptămână la învăţământul gimnazial (5 ore/zi)
- în medie 30 de ore pe săptămână la învăţământul liceal (6 ore/zi).
Guvernul Orban vrea să reintroducă masterul la distanţă. Prevederile din noul proiect de OUG care modifică Legea Educaţiei
Publicat: Joi, 30 Iulie 2020 12:38 // Actualizat: Joi, 30 Iulie 2020 12:38 // Sursa: romaniatv.net
Guvernul Orban doreşte să reintroducă masterul la distanţă, în contextul în care în prezent legea permite doar masterate cu frecvenţă şi frecvenţă redusă. Propunerea vine în acelaşi în care Executivul doreşte să piloteze masterul didactic pentru a forma viitori profesori.

Citeşte şi: Schimbări în învăţământ! Se modifică numărul de ore la clasa pregătitoare, clasa a V-a şi clasa a IX-a
Ministerul Educaţiei doreşte să ofere universităţilor, prin propunerile de modificare, posibilitatea să organizeze online examenele de finalizare a studiilor de licenţă, de masterat sau a programelor de studii postuniversitare, susținerea tezelor de doctorat, susținerea tezelor de abilitare – pentru anul universitar 2020 – 2021 – „în situația limitării sau suspendării activităților didactice”.
Universitățile vor folosi „metode didactice alternative de învățământ” până la începutul anului universitar 2021 – 2022, dacă se suspendă cursurile față în față.
„Cadrele didactice raportează, la finalul fiecărei luni, în cadrul fișelor de pontaj, către responsabilii desemnați de conducerea facultăților/departamentelor, aspectele specifice pentru activitatea desfășurată prin intermediul platformelor on-line”, prevede proiectul de OUG.
În această toamnă, admiterea la facultate, masterat, doctorat sau la postuniversitar „se poate desfășura și prin intermediul platformelor mijloacelor on-line”.
Profesoară din Alba eliminată din examenul de titularizare. A fost prinsă copiind
Publicat: Miercuri, 29 Iulie 2020 22:59 // Actualizat: Miercuri, 29 Iulie 2020 22:59 // Sursa: romaniatv.net
Cadrul didactic a fost prins încercând să trişeze la examenul de Limba şi Literatura Română cu căştile în urechi. Tentativa de fraudă a avut loc la examenul de titularizare din Judeţul Alba.

Cei care sunt prinşi încercând să copieze având asupra lor telefoane mobile, cărţi caiete, căşti sau alte metode de comunicare la distanţă sunt eliminaţi din concurs, nemaiputând fi astfel repartizați pe posturi didactice/catedre în anul școlar 2020-2021. Aceeaşi măsură se aplică şi în cazurile tentativelor de fraudă.
Pentru angajarea pe perioadă nedeterminată (titularizare), candidații trebuie să obțină la proba scrisă minimum nota 7 (șapte), iar pentru angajarea pe perioadă determinată (suplinire), minimum nota 5 (cinci).
Guvernul britanic nu mai acordă împrumuturi de studii pentru tinerii români. Ce opţiuni vor avea de anul viitor
Publicat: Miercuri, 29 Iulie 2020 14:49 // Actualizat: Joi, 30 Iulie 2020 09:49 // Sursa: romaniatv.net
Începând cu anul academic 2021-2022, studenții din Uniunea Europeană nu vor mai avea acces la împrumutul guvernamental de studii oferit de Marea Britanie, potrivit anunțului oficial din 23 iunie. Tinerii români care vor pleca la studii în Regatul Unit vor trebui să-și plătească singuri taxa anuală sau să facă rost de un împrumut din alte surse pentru a acoperi costurile.

Simon Parker, profesor britanic stabilit în România, a explicat într-un interviu pentru edupedu.ro în ce condiții se va putea studia în Marea Britanie începând cu anul universitar 2021-2022.
Citeşte şi: Noul sistem de imigrare în Marea Britanie a fost făcut public. Care este procedura pentru cei care vor să trăiască în UK
„Împrumutul pentru taxele de studii nu va mai fi valabil pentru niciun student care este cetățean al Uniunii Europene, începând cu anul universitar 2021-2022, în Anglia și Țara Galilor. De asemenea, Scoția a anunțat recent că nu va mai oferi scutire de taxe pentru studenții UE”, a declarat Simon Parker.
Potrivit profesorul, universitățile și-ar putea extinde programul de burse bazat pe merite academice, pentru studenții din Uniunea Europeană.
„Anunțul întârziat al guvernului britanic în ceea ce privește împrumuturile pentru studenții europeni, combinat cu pandemia de COVID-19, ar putea însemna că multe universități nu vor putea confirma bursele înainte de începerea aplicațiilor prin sistemul UCAS”, a spus Parker.
În urma acestei decizii, numărul de tineri care vor aplica va fi mai mic decât în anii precedenți, deci nu va mai fi aceeași competiție la admitere.
Citeşte şi: Marea Britanie securizează frontierele post-Brexit. La cât ajunge investiţia
„Cred că admiterea de anul viitor va fi mai puțin competitivă ca cea din 2020, care a fost destul de mare. Însă, sunt mulți factori care vor intra în calcul în 2021. Spre exemplu, mai mulți tineri britanici iau în calcul să amâne intrarea la facultate de anul acesta (pe fondul pandemiei) și să aplice pentru anul viitor”, a adăugat Parker.
O veste bună, este că cei care sunt deja studenți în Marea Britanie vor avea în continuare acces la împrumutul guvernamental obținut până își termină studiile și vor avea aceleași taxe de studii, spune Parker.
„De asemenea, o schimbare legislativă din octombrie 2019 le oferă studenților internaționali posibilitatea de a lucra fără viză de muncă până la doi ani după absolvire”, a adăugat el.