Klaus Iohannis, mesaj de Ziua Marinei: „Criza generată de pandemie reprezintă un test dur”

Pentru prima oară în ultimii 30 de ani, ziua Marinei se desfăşoară fără spectatori. Astăzi se împlinesc 160 de ani de la înfiinţarea Forţelor Navale Române, iar momentul a fost ,marcat de cei mai importanți oameni in stat.Președintele Klaus Iohannis a spus cu ocazia Zilei Marinei Române, că evoluțiile din vecinătatea estică și poziționarea la frontiera externă a Uniunii Europene și a NATO reclamă asumarea de către România a unui profil mai activ din punct de vedere politic și diplomatic.
Discursul Președintelui Klaus Iohannis de Ziua Marinei
„Anul acesta, din păcate, amploarea festivităților și participarea celor care iubesc și prețuiesc Forțele Navale sunt restricționate din cauza măsurilor de prevenție necesare în contextul provocat de pandemia de COVID-19, care ne afectează de la începutul acestui an. Criza generată de pandemie reprezintă un test dur pentru capacitatea statelor, dar și a fiecăruia dintre noi de a ne adapta, cu voință de acțiune comună, la o realitate diferită. Rapiditatea cu care pandemia s-a propagat la nivel global și efectele pe care le-a produs aproape în toate domeniile de activitate ne arată cât de complexe și impredictibile sunt provocările și amenințările cu care ne confruntăm. Este, iată, esențial să ne consolidăm capacitatea de anticipare și de reacție instituțională, să identificăm și să implementăm rapid soluții eficiente pentru a răspunde dificultăților pe care crize de o asemenea anvergură le pot genera în plan economic, dar și în plan social. Apreciez sprijinul acordat de către Forțele Navale structurilor Ministerului Afacerilor Interne, Ministerului Sănătății și autorităților locale, prin preluarea unor obiective și zone de patrulare, asigurarea de personal specializat pe diverse domenii și operaționalizarea unui spital militar ROL-2 la Constanța”, a spus președintele Iohannis.
Președintele a adăugat că, în ultimii ani, România și-a consolidat statutul de aliat și actor regional care participă activ la asigurarea securității euro-atlantice și internaționale.
„Evoluțiile din vecinătatea noastră estică și poziționarea la frontiera externă a Uniunii Europene și a NATO reclamă asumarea de către țara noastră a unui profil mai activ din punct de vedere politic, diplomatic și economic, în procesul de consolidare a securității regionale. Statutul României de vector de stabilitate și furnizor de securitate regională, care este deja o realitate, va continua să fie valorificat prin aplicarea consecventă a liniilor de politică externă asumate în ultimii ani. Regiunea Mării Negre este o zonă de interes strategic nu numai pentru România, ci și pentru NATO și Uniunea Europeană. De aceea, trebuie să fie un spațiu sigur și predictibil, aspecte esențiale pentru securitatea națională și pentru cea europeană și transatlantică. Vom continua, așadar, demersurile pentru dezvoltarea posturii naționale de apărare și pentru sporirea prezenței aliaților în structurile NATO de pe teritoriul României, concomitent cu creșterea eficienței eforturilor întreprinse de statul român, astfel încât securitatea națională să fie întărită”, a afirmat Iohannis.
Iohannis, Orban și Ciolacu, împreună la ceremonii„Forțele Navale Române, de la a căror înființare se împlinesc anul acesta 160 de ani, sunt parte importantă a Armatei României, acționează alături de camarazii lor din NATO pentru ca mările și oceanele să fie mai sigure. Dar misiunile Forțelor Navale nu pot fi îndeplinite doar prin abnegația și implicarea marinarilor, fiind necesare echipamente performante cu care să-și realizeze sarcinile încredințate, la cele mai înalte standarde. Eforturile pe care marinarii le fac pentru a-și îndeplini misiunile, în condiții pe care și le-ar dori mai bune, spun totul despre dedicarea și capacitatea lor de sacrificiu. Alocarea, începând cu anul 2017, a 2% din Produsul Intern Brut pentru bugetul Apărării și garanția acordării acestor resurse pe termen lung au creat condițiile necesare pentru modernizarea înzestrării Armatei României, inclusiv a Forțelor Navale, ceea ce constituie și un impuls necesar revigorării industriei naționale de apărare. Prin programe multianuale coerente, vom oferi industriei românești șanse de relansare. De asemenea, mai multe resurse înseamnă și condiții mai bune pentru instruirea militarilor, cât mai aproape de noile realități ale conflictelor actuale și cele ale viitorului”, a mai declarat Iohannis.
Președintele i-a felicitat și pe participanții la Exercițiul multinațional „Sea Breeze 20”, unul dintre cele mai mari exerciții, precum și pe toți membrii echipajelor navelor militare sub pavilion românesc care au participat la misiuni.
„Nu în ultimul rând, vreau să-i felicit și pe cei care, prin activitatea lor desfășurată pe uscat, fac posibilă activitatea marinarilor pe fluvii, mări și oceane. Prin jurământul pe care l-ați depus, fiecare dintre voi a făcut o promisiune solemnă și s-a angajat la o viață caracterizată de onoare, dar și de sacrificiu și privațiuni. Vă mulțumesc pentru patriotismul și profesionalismul vostru, precum și pentru modul în care vă îndepliniți misiunile, promovând astfel, peste mări și țări, prin conduita voastră, valorile și spiritul românești”, a mai spus Președintele.
Sursă: Mediafax
PSD depune moţiunea de cenzură împotriva Guvernului PNL luni la Parlament. Ciolacu: „Este un act de patriotism”
Publicat: (acum 12 ore) // Actualizat: (acum 11 ore) // Sursa: romaniatv.net
Marcel Ciolacu, liderul interimar al PSD, a anunţat, duminică, că PSD va depune luni moţiunea de cenzură împotriva Guvernului PNL condus de Ludovic Orban.

Întrebat dacă momentul depunerii moţiunii are legătură cu candidatura sa la conducerea PSD, Ciolacu a explicat:
„Când se depune o moţiune de cenzură este o decizie internă a PSD pe care am luat-o conform statutului împreună cu colegii mei din ţară. Nu are nicio legătură moţiunea de cenzură cu congresul PSD”, a menţionat liderul interimar al PSD.
Ciolacu, despre depunerea moţiunii de cenzură. „Acelaşi lucru l-a făcut şi PNL când era în Opoziţie”
Marcel Ciolacu a afirmat că se bazează pe 250 de voturi pentru a moţiunea de cenzură să fie votată de Parlament, însă continuă discuţiile cu partidele parlamentare.
„Atributul Opoziţiei este de a depune moţiune de centură. Acelaşi lucru l-a făcut şi PNL când era în Opoziţie. Cred că este un act de patriotism să votezi această moţiune de cenzură”, a spus Ciolacu.
Victor Ponta, despre şansele moţiunii PSD. „Se va întâmpla că nem tudom. Dacă UDMR votează cu PNL, nu trece moţiunea”
Publicat: (acum 10 ore) // Actualizat: (acum 10 ore) // Sursa: romaniatv.net
Preşedintele Pro România, Victor Ponta, a declarat duminică, la România TV că nu crede în şansele de reuşită în cazul moţiunii de cenzură pe care PSD o va depune luni în Parlament.

STAREA DE ALERTĂ a intrat în vigoare. Când e masca obligatorie, când se ia ultima comandă la terasă şi cum se organizează nunţile
Publicat: (acum o oră) // Actualizat: (acum o oră) // Sursa: romaniatv.net
Autor: Filip Stan
Guvernul a adoptat, vineri, Hotărârea de Guvern pentru prelungirea stării de alertă cu 30 de zile, iar noile resttricţii au intrat în vigoare duminică, la ora 00.00.

Noua stare de alertă a intrat în vigoare duminică. Iată regulile:Începând de duminică, 16 august, românii sea află într-o nouă stare de alertă pentru încă o lună. Singura noutate este aceea că terasele sunt deschise până la miezul nopţii, şi nu până la 23:00, aşa cum era până acum. Însă trebuie să ştii că ultima comandă poate fi luată la 23:00.
Iată celelalte măsuri care rămân în vigoare (detalii în documentele ataşate):
– Masca rămâne în continuare obligatorie în spaţiile publice deschise (pieţe, faleze, la serbări publice, în staţii de autobuz sau pe peroane) în anumite intervale orare stabilite de fiecare judeţ
– concursurile sportive în aer liber sau în bazine acoperite pot fi organizate, dar fără spectator
– Muzeele, bibliotecile şi librăriile rămân deschise
– Evenimentele culturale în aer liber (de exemplu, concerte) sunt permise cu regulile de protecţie deja stabilite
– Sunt permise spectacolele de tip drive-in numai dacă cei din maşină fac parte din aceeaşi familie
– Organizarea şi desfăşurarea în aer liber a spectacolelor, concertelor, festivalurilor publice şi private sau a altor evenimente culturale sunt permise numai cu participarea a cel mult 500 de spectatori cu locuri pe scaune, aflate la distanţă de minimum 2 metri unul faţă de celălalt; masca este obligatorie
– slujbele sunt permise, cu regulile deja ştiute
– Ciclismul, drumeţiile, alergarea, canotajul, alpinismul, vânătoarea, pescuitul şi alte activităţi recreative şi sportive desfăşurate în aer liber sunt permise doar dacă participă cel mult 10 persoane
– Evenimentele private în spaţii închise sunt permise, doar dacă participă cel mult 20 de persoane şi cu respectarea regulilor de distanţare fizică
– Evenimentele private în spaţii deschise sunt permise doar dacă participă cel mult 50 de persoane care sunt obligate să respecte regulile de distanţare fizică.
Citește și: Se schimbă programul teraselor. Ludovic Orban: „Mi-am dat acordul”
Poliţişti atacaţi cu bâte şi pietre de zeci de persoane în Sălaj. S-au tras FOCURI de armă!
Publicat: (acum 8 ore) // Actualizat: (acum 8 ore) // Sursa: romaniatv.net
Scandal de proporţii, duminică seara, în localitate Nușfalău din judeţul Sălaj. Doi poliţişti chemaţi să oprească o încăierare au fost atacaţi cu bâte. Agenţii au tras mai multe focuri de avertisment. Scandalagiii nu s-au oprit, ci au aruncat cu pietre înspre autospeciale. Reprezentanţii Sindicatului Europol îi cer ministrului de Interne, Marcel Vela, să schimbe legile prin care sunt protejaţi poliţiştii „pentru a nu mai fi nevoiți să ne plângem eroii”.

În sprijinul polițiștilor au venit luptători de la Serviciul pentru Acțiuni Speciale și jandarmi. Şapte persoane au fost conduse la audieri. În urma intervenției nicio persoană nu a fost rănită.
În cauză, polițiștii au întocmit dosar penal pentru infracțiunile de tulburarea ordinii și liniștii publice și distrugere, fiind informat Parchetul de pe lângă Judecătoria Șimleu Silvaniei.
Față de bărbatul de 47de ani, procurorul a dispus reținerea pentru 24de ore sub aspectul comiterii infracțiunii de ultraj.
Reprezentanţii sindicatului Europol îi cer ministrului de Interne să ia măsuri urgente.
„Așadar, domnule ministru, nu este de ajuns să fim cu legea și cu ochii pe acești rău-făcători, întrucât pe zi ce trece, e tot mai limpede că pachetul legislativ privind autoritatea polițiștilor trebuie reformat în mod radical pentru a nu mai fi nevoiți să ne plângem eroii!”, au menţionat sindicaliştii Europol.
Victor Ponta: „România are cea mai mare scădere economică de după 1989. Orban şi Iohannis sunt interesaţi de alegeri”