Comisia Europeană a aprobat o investiţie de 875,5 milioane euro pentru autostrada Sibiu-Piteşti
Publicat: (acum 17 ore) // Actualizat: (acum 8 ore) // Sursa: romaniatv.net
Comisia Europeană a anunţat joi că a aprobat o investiţie în valoare de 875,5 milioane euro de la Fondul de Coeziune pentru construirea primei faze a autostrăzii Sibiu-Piteşti, informează un comunicat de presă al Executivului comunitar.

Stadiul autostrăzii Sibiu – Pitești
Autostrada Sibiu-Piteşti va avea o lungime de circa 123 kilometri şi este împărţită în cinci loturi:
• Sibiu-Boița
• Boița-Cornetu
• Cornetu-Tigveni
• Tigveni-Curtea de Argeș
• Curtea de Argeș-Pitești
Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) lansează luna aceasta licitația pentru proiectarea și execuția secțiunii 3 Cornetu – Tigveni din Autostrada Sibiu – Pitești. Cu o valoare estimată de 4,78 de miliarde de lei (1 miliard de euro), acesta va fi cel mai mare contract de infrastructură licitat vreodată în România, informează Economica.net.
Având în vedere valoarea record a contractului, este de așteptat ca lupta pentru această secțiune să fie una dură și de lungă durată. Spre comparație, pentru lotul câștigat de Astaldi, cu o valoarea de aproape trei ori mai mică, licitația s-a finalizat abia anul acesta, după aproape trei ani de evaluări și de război al contestațiilor.
Autostrada Sibiu – Piteşti va avea o lungime de 122,11 kilometri şi va fi împărţită în cinci loturi, Sibiu – Boiţa, Boiţa – Cornetu, Cornetu – Tigveni, Tigveni – Curtea de Argeş şi Curtea de Argeş – Piteşti, va avea opt noduri rutiere şi nouă tuneluri.
Autostrada Sibiu – Piteşti este o parte importantă a Coridorului 4 Pan-European, care traversează ţara de la vest la est.
Tot joi, Comisia Europeană a anunţat că a aprobat două scheme de ajutor introduse de România, cu un buget total de aproximativ 229,4 milioane lei (47,7 milioane euro) destinate sprijinirii companiilor active în sectoarele creşterii porcilor şi păsărilor, care au fost afectate de pandemia de coronavirus.
EXCLUSIV Când va circula primul tren de test la Aeroportul Otopeni. Cum se lucrează acum. FOTO-VIDEO
Un prim tren de test la Aeroportul Otopeni va circula la finele lunii septembrie, după ce ministrul Transporturilor, Lucian Bode, și-a asumat responsabilitatea continuării lucrărilor la conexiunea feroviară și peste curtea femeii care a contestat în instanță proiectul. În momentul de față, lucrarea este gata în proporție de 94%, fără a pune însă la socoteală semnalizarea și automatizarea.
Adrian Bărbulescu
În urmă cu o lună de zile, era aproape sigur că punerea în funcțiune a conexiunii feroviare Gara de Nord-Aeroport Henri Coandă Otopeni nu va avea loc în acest an, deși compania gălățeană Arcada lucra la foc automat. Nu era vina constructorilor, ci a judecătorilor, care au fixat termen abia pe 19 octombrie în procesul în care proprietara unei case contestă Hotărârea de Guvern privind exproprierile în zonă. Astfel, lucrările nu puteau continua peste proprietatea în litigiu decât dacă se producea o minune, după cum a scris Club Feroviar.
Lucian Bode și-a asumat responsabilitatea continuării lucrărilor. Se pregătește primul tren de test la Aeroportul Otopeni
Ei bine, minunea s-a produs. Ministrul Transporturilor, Lucian Bode, și-a asumat responsabilitatea continuării proiectului și peste proprietatea (curtea) în litigiu, iar Compania Națională de Căi Ferate CFR SA a emis un act administrativ în acest sens.
”În aceste condiții, am hotărât să atacăm și acea porțiune din lucrare și acum suntem chiar pe final. Am turnat și protecția la hidroizolație”, a declarat pentru Club Feroviar inginerul Liviu Trenchea, șeful de șantier de la Otopeni. Și, într-adevăr, la vizita noastră pe șantier muncitorii lucrau de zor deasupra curții, situată pe tronsonul din stânga DN1, sensul de mers spre Ploiești.
Halta lui Ion Țiriac mai are de așteptat
Mai departe, în dreptul patinoarului Telekom Arena, deținut de miliardarul Ion Țiriac, lucrările la viaduct sunt aproape finalizate și se mai lucrează doar la mici finisaje. Deocamdată nu au început lucrările pentru construcția haltei de aici, pentru că nu a fost emisă autorizația de construcție. Și această stație va fi dotată cu lifturi și scări rulante. Trenurile vor putea însă circula și în absența acestei halte, ea urmând a fi construită ulterior.
Înspre fosta Haltă Odăile, unde conexiunea feroviară se va ”înțepa” în Magistrala 700 București-Urziceni, se lucrează de zor la terasamente și la montarea traverselor și a liniilor.
Primul tren de test la Aeroportul Otopeni, la finele lunii septembrie
Podul peste DN1 este gata în acest moment, iar de cealaltă parte a drumului național lucrările sunt extrem de avansate. Aici se lucrează de zor în interiorul stației de la Aeroportul Henri Coandă, care, potrivit inginerului Liviu Trenchea, va fi gata la finele lunii septembrie. Tot atunci va fi pus în circulație și primul tren de test la Aeroportul Otopeni.
Până la finele lunii în curs, va fi așternută toată piatra spartă. ”Balastăm, burăm, dar va trebui să treacă un anumit tonaj peste calea ferată pentru a putea realiza sudura liniei”, explică Liviu Trenchea. De aceea este importantă și introducerea unor trenuri de test, chiar dacă ele vor circula fără semnalizare și automatizare.
În stația de la Terminalul Sosiri se lucrează de zor
În stația din dreptul nivelului superior al parcării pe termen scurt de la Terminalul Sosiri se așterne piatra spartă și se montează traverse și linii. Scările rulante și lifturile au fost deja montate, iar casele de bilete sunt gata.
Începând de săptămâna viitoare, se vor monta difuzoarele și ecranele pentru anunțuri din stație. Tot aici, se lucrează la camerele tehnice și la serverul pentru automatizare și semnalizare, iar tubulaturile pentru cabluri sunt deja instalate.
Cât despre condiții normale de trafic, ele vor putea fi asigurate spre sfârșitul anului. ”Sunt toate condițiile ca începând cu noul Mers al Trenurilor (la jumătatea lunii decembrie – n.red.), poate chiar mai devreme, să fie introduse în circulație garniturile pe ruta Gara de Nord-Aeroport Henri Coandă”, a mai declarat Liviu Trenchea.
Proiect: Persoanele care nu au complet stagiul de cotizare pentru pensionare pot să cumpere vechime
Publicat: (acum 22 ore) // Actualizat: (acum 8 ore) // Sursa: romaniatv.net
Persoanele care nu au stagiul de cotizare pentru pensionare pot să contribuie la sistem prin plata contribuțiilor de asigurări sociale, potrivit unui proiect de ordonanţă de urgenţă care va fi discutat de Guvern în şedinţa de joi.

Actul normativ mai prevede completarea art. 159 prin care se urmărește ca, în situații excepționale, determinate de distrugerea, degradarea sau pierderea carnetului de muncă, declarate în condițiile legii, angajatorii au încetat activitatea și/sau dacă arhiva acestora nu mai poate fi identificată, perioadele prevăzute la art. 16 lit. a) pot fi valorificate pe baza informațiilor, respectiv datelor preluate din carnetele de muncă, existente în arhiva electronică creată în temeiul Hotărârii Guvernului nr. 1.768/2005 privind preluarea din carnetele de muncă a datelor referitoare la perioadele de stagiu de cotizare realizat în sistemul public de pensii anterior datei de 1 aprilie 2001, cu modificările și completările ulterioare.
Arhiva electronică cuprinde atât datele preluate din carnetele de muncă cât și carnetele de muncă scanate. Aceste situații sunt ivite ulterior creării arhivei electronice.
Potrivit notei de fundamentare, este absolut necesar crearea cadrului legal pentru folosirea, la stabilirea drepturilor de pensie, a bazei de date ce conține carnetele de muncă scanate cu atât mai mult cu cât persoanele cărora se adresează actul normativ nu mai pot realiza alte venituri din cauza intervenirii riscului bătrâneții. Arhiva electronică prevăzută are două componente care cuprind datele preluate din carnetele de muncă și datele rezultate din activitatea de scanare a carnetelor de muncă.
Neadoptarea măsurii legislative propuse are consecințe negative pentru categorii de persoane care se află în imposibilitatea de a dovedi activitatea profesională/veniturile de natură salarială considerent pentru care nu îndeplinesc condițiile de pensionare, respectiv stagiul de cotizare, chiar dacă vârsta standard de pensionare este împlinită.
Proiectul de Ordonanță de Urgență a fost elaborat împreună cu Casa Națională de Pensii Publice.
Ce se întâmplă cu programul „Prima Casă”. Senatorii au anulat modificările făcute de Guvern
Publicat: (acum 22 ore) // Actualizat: (acum 7 ore) // Sursa: romaniatv.net
Autor: Filip Stan
Modificările Guvernului la programul Prima Casă au fost anulate de senatori. Astfel, cei care vor să-şi cumpere o locuinţă prin acest program ar putea să o facă după vechile reguli, dacă şi deputaţii vor vota acest proiect legislativ.

Ordonanţa de Urgenţă adoptată de Guvern transformă radical programul Prima Casă, în primul rând, redenumindu-l Noua Casă.
Prin programul „Noua Casă” se vor putea cumpăra locuințe de până la 140.000 de euro, atunci când vorbim despre imobile construite sau consolidate cu cel mult cinci ani înainte de cumpărare și cel mult 70.000 de euro, în cazul altor categorii de locuințe, adică majoritatea apartamentelor de bloc.
O altă schimbare adusă programului de finanțare a locuințelor e legată de avansul minim. Concret, după noile reguli, avansul va fi între 5% și 15%, în funcție de tipul de locuință achiziționat: minimum 15% din preţul de achiziţie al locuinţelor – locuințe noi și consolidate și minimum 5% – alte tipuri de locuințe, în condițiile în care anterior era de 5%.
Pentru ca ordonanţa adoptată de Guvern să fie respinsă definitiv, trebuie să primească același vot și de la deputați.
Când se va circula pe toată centura Capitalei? Şefa CNAIR: „Sper că în 2022”
Publicat: Miercuri, 02 Septembrie 2020 23:05 // Actualizat: Miercuri, 02 Septembrie 2020 23:05 // Sursa: romaniatv.net
Vara anului 2022 ar trebui să fie momentul în care se va putea circula pe toată centura Capitalei, iar toate pasajele şi tronsoanele la care se lucrează acum să fie puse în trafic. Anunţul a fost făcut, miercuri, de directorul general al Companiei Naţionale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR), Mariana Ioniţă.

Cât despre Pasajul de la Mogoşoaia, directoarea CNAIR s-a declarat mulţumită de modul în care se desfăşoară lucrarea şi a dat asigurări că se fac eforturi pentru a se scurta la o lună perioada de restricţii în zonă, care vor obtura traficul.
„Sperăm să scurtăm la maxim o lună această perioadă. Constructorul ne-a promis că se va mobiliza şi, dacă reuşeşte să îşi mai facă şi o angajare de forţă de muncă, care din nefericire în zona Bucureşti este din ce în ce mai puţină, va lucra şi în perioada de seară şi chiar pe timpul nopţii, cât vremea o va permite”, a menţionat Mariana Ioniţă, conform sursei citate.
Probleme la un drum de legătură cu autostrada Soarelui
Lucrările la secţiunea de centură care leagă DN2 cu autostrada Soarelui (A2) nu merg aşa cum ar trebui.
„Sunt şi probleme care ni se datorează nouă, companiei, şi anume cele privind maturitatea documentaţiei care se scoate la licitaţie, adică nu au fost identificate toate utilităţile în mod corespunzător, şi acum este o perioadă în care antreprenorul trebuie să le identifice în aşa fel încât să le mutăm, dar în acelaşi timp are şi anumite zone unde ar putea avea un front de lucru mai mare şi, din păcate, frontul de lucru nu este cel corespunzător. Se lucrează doar în zona Pasajului Cernica, în aşa fel încât stadiul fizic este de doar 2%. Ei ne-au promis că undeva la început de octombrie vor începe bine. Noi sperăm că vom avea o toamnă bună, ca să ne permită – vara ne-a ajutat foarte mult, păcat că nu am fost noi gata cu documentele mai devreme, ca să fi început din primăvară şantierele cu adevărat”, a explicat Ioniţă, conform Agerpres.
Cine construieşte autostrada A0
La Pasajul Olteniţa lucrează firma Itinera din Italia.
„Ei au primit autorizaţia acum trei săptămâni, iar ordinul de începere acum două săptămâni. Sunt la început, se lucrează la organizarea de şantier. Acum fac doar nişte prospecţiuni pe zona de lucrare pentru devierea de utilităţi. Deci, şantierul cam în două săptămâni sperăm să înceapă şi acolo”, a arătat ea.
Directorul CNAIR s-a declarat mulţumită de modul în care se execută lucrările la Pasajul Berceni şi la tronsonul 2 din autostrada A0.
„Sunt foarte mulţumită de modul în care se lucrează pe Pasajul Berceni şi pe lotul 2 a autostrăzii A0. Acolo proiectele au început în cazul A0 acum 11 zile, în cazul Berceni acum două săptămâni. La Pasajul Berceni, stadiul fizic apare că este 3%, dar eu nu cred că este 3%, pare mai mare. Noi suntem foarte mulţumiţi de modul în care lucrează firma Selina. S-a mobilizat exemplar din primele zile. A primit autorizaţia tot acum trei săptămâni şi ordinul de începere a lucrărilor tot de două săptămâni. Pe tronsonul 2 al autostrăzii A0, unde lucrează o firmă din Turcia, avem o surpriză plăcută.
Am avut un contract potrivit căruia antreprenorul trebuia în luna octombrie să termine proiectarea. Am discutat cu dânşii, pentru că este o firmă pentru prima dată în România – la fel ca şi la Itinera şi la Tirrena Scavi, care-s pentru prima dată în Bucureşti – ne-am gândit că ar fi bine să le dăm un răgaz să se organizeze. Şi am zis dacă ei încep în octombrie şi se organizează în două luni deja am pierdut. Şi atunci i-am rugat – şi au fost foarte constructivi – să identifice secţiunea pe care noi o aveam expropriată pe care s-o înceapă cu două luni mai devreme, ca ei să aibă timp să se organizeze cu utilaje, să-şi caute subantreprenori (…)
Ieri le-am dat şi lor vestea bună – au fost primiţi banii de exproprieri de la MFP şi le-am trimis în conturi potrivit Legii exproprierii la persoanele care urmează a fi expropriate, urmând ca în maximum 30 de zile să se facă deciziile de expropriere. Aşa încât, în prima parte a lunii octombrie, vor primi autorizaţie pentru tot tronsonul 2, lotul 2. Pentru lotul 1, ieri ne-au predat proiectul tehnic, este în analiză la Unităţile de Implementare de Proiect şi în CTE (Consiliului Tehnico-Economic al Companiei – n. r.) şi eu sper să termine mai repede de octombrie proiectarea”, a explicat ea.
În 2022 se va circula pe toată centura Capitalei
În privinţa stadiului fizic al Pasajului de la Domneşti sunt, însă, nemulţumiri.
„Aici este o nemulţumire generală asupra stadiului acestei lucrări, care trebuia să fie de mult terminată. Eu am găsit-o cu nimic pe ea. Am discutat cu firma Straco, cred că ne-am văzut de vreo 20-30 de ori, atât pe Cheţani, cât şi aici. M-am văzut şi cu potenţialii subcontractanţi ai lor, i-am convins să intre ca şi subcontractori şi aşa a început şi acest şantier”, a precizat şeful CNAIR.
În opinia Marianei Ioniţă, în 2022 se va circula pe toată centura Capitalei, poate chiar în vară.
„Excepţia va fi legătura cu DN7. La lotul 3 din A0 din nefericire suntem un pic întârziaţi. Au fost nişte sincope în proiectare. Lucrează acum proiectanţii antreprenorilor la declaraţia de proiectare, care a avut foarte multe observaţii din partea Consiliului Tehnico-Economic al Companiei şi sperăm, conform declaraţiilor dânşilor, să fim gata cu proiectul tehnic tot în cursul lunii octombrie. Aici avem o întârziere. Li s-au aplicat şi nişte penalităţi. Aveau termen luna mai şi, conform ultimelor discuţii, undeva în luna octombrie – noiembrie am putea avea proiectul tehnic, dar i-am putea vedea în teren. Am putea să îi vedem în teren anul ăsta dacă reuşim să dăm autorizaţii. Eu zic că am putea, dar depinde de proiectul tehnic şi dacă vremea ne permite ca în noiembrie să începem şi aici măcar o decopertare şi un pic din lucrare. Dacă nu, anul viitor, în prima parte”, consideră Ioniţă.
În ceea ce priveşte legătura DN7 – A1, şeful Companiei de Drumuri a menţionat că se face o expertiză tehnică în cursul acestei săptămâni, iar în cealaltă se adjudecă pentru ofertantul desemnat câştigător.
„Termenul pentru efectuarea expertizei este de trei luni, deci undeva la sfârşitul anului o să avem rezultatele. Am discutat cu directorul regional din Bucureşti, care şi-a asumat să facem în regie proprie o parte a lucrărilor şi pasajul peste calea ferată îl scoatem la licitaţie. Cu asta, sperăm ca undeva la final de 2022 să zicem că se circulă omeneşte şi pe zona Bucureştiului”, a adăugat aceasta.
Referitor la centura A0, aceasta are alt termen de finalizare, respectiv 2023.