:quality(65):format(jpeg)/evz.ro/wp-content/uploads/2020/08/propunerile-ministerului-educatiei-pentru-noul-an-scolarelevii-obligati-sa-mearga-la-scoala-cu-masti-manusi-si-dezinfectanti-cumparati-din-banii-parintilor-152782-1593442388.jpg)
Adevărul despre începerea școlilor. Ministrul a spus-o cât se poate de clar: Sunt orientative
Răsturnare de situație cu privire la regulile de igienă în școli, începând cu 14 septembrie: ghidurile ministerului nu sunt obligatorii!Ministrul Educației, Monica Anisie, a declarat la TVR că ghidurile „nu sunt aprobate printr-un ordin de ministru”. Declarația legată de ghidurile lansate și promovate în conferință publică, pe 1 septembrie, de instituția pe care o conduce, este stupefiantă.
Anisie spune că regulile din ghiduri sunt „sugestii”, „niște propuneri în așa fel încât să ajutăm unitățile de învățământ în luarea unor decizii” și afirmă că nu sunt obligatorii pentru școli sau pentru profesori.
„Ghidurile sunt orientative, deci nu sunt aprobate printr-un ordin de ministru acestea. Sunt ghiduri elaborate tot de cadre didactice și acolo sunt niște propuneri în așa fel încât să ajutăm unitățile de învățământ în luarea unor decizii. În același timp am elaborat și repere metodologice pentru fiecare disciplină pentru profesori și pe fiecare nivel”, a spus Monica Anisie.
Monica Anisie, apel către părinți și elevi: „Nu-i stigmatizați pe cei bolnavi”
Alertă pentru părinți și elevi: Tot ce trebuie să știi despre începutul școlii și pandemie
Documentele necesare pentru școala exclusiv online. Precizările ministrului Educației
Aceste documente, elaborate pentru fiecare nivel de învățământ, propun o serie de măsuri controversate, precum o pauză de doar 5 minute pentru toți profesorii, ca să schimbe clasele și să meargă la toaletă, pauze în interiorul orelor, și decalate pentru clasele de pe fiecare palier, astfel încât elevii să nu se întâlnească.
„Avem sugestii de aceea v-am spus că aceste ghiduri sunt orientative și realizate de către profesori, aceștia au venit în sprijinul colegilor lor”, a mai spus ministrul.
Noul an școlar, presărat cu dubii și frici. Orban: „Profesorii trebuie să se adapteze”
Monica Anisie, precizări extrem de importante: „Elevii de acasă urmăresc online lecția din clasă”
„Aceste ghiduri sunt orientative dau anumite soluții sunt realizate de către profesori acestea au venit mai multe idei în sprijinul colegilor lor, de aceea unitatea de învățământ este cea care știe cel mai bine cum anume poate să-și organizeze programul”.
Cum vor da TESTE elevii din clasele I-IV în cazul orelor online.Nu se mai pune accent pe corectitudinea modului de susţinere a testului
Publicat: (acum 21 ore) // Actualizat: (acum 21 ore) // Sursa: romaniatv.net
Elevii din clasele I-IV care vor fi nevoiţi să urmeze cursuri online vor putea da lucrări de control cu cărţile deschise.

Tot în ideea adaptării modului de predare-învățare, în ghid li se recomandă profesorilor să dea teme pentru acasă doar ca „modalitate eficientă de învățare, fără ca acestea să constuie o presiune asupra elevilor și asupra familiilor acestora”.
Profesor: Elevii de clasa a opta vor da Evaluarea Naţională după modele noi. Manuale nu există nici în acst an
Publicat: (acum 17 ore) // Actualizat: (acum 17 ore) // Sursa: romaniatv.net
Deşi noile programe de examen pentru Evaluarea Naţională 2021 au fost publicate în Monitorul Oficial încă din luna aprilie, profesorii spun că deocamdată nu au apărut manuale sau culegeri noi după care să-i pregătească pe elevi.
Față de programa actuală, după care au fost concepute subiectele pentru cei care au dat Evaluarea Naţională vara aceasta, modificările sunt esenţiale. La Limba Română dispar compunerile. Genurile și speciile literare sunt înlocuite de „tipuri de texte”. De asemenea, elevii nu vor mai avea de motivat apartenenţa unui text studiat la o specie sau gen literar.La Matematică, în schimb, noua programă propusă nu conţine schimbări esenţiale faţă de programa actuală. Profesorii spun că este mai multă materie, iar noile conţinuturi au fost organizate pe domenii şi subdomenii. De exemplu, la clasa a 5-a a fost introdusă scrierea numerelor naturale în baza 2 sau probleme rezolvate prin metode aritmetice, iar la clasa a 8-a au apărut operaţiile cu intervale.
„Elevii de clasa a opta vin la școală fără să aibă manuale pe bănci. Este vorba de generația care nu a avut niciodată manuale la început de an școlar.
Acești copii au trecut prin toate modificările și vor da Evaluarea Națională după modele noi pentru care nu au fost pregătiți. Au doar un an ca să se pregătească, iar acest an începe haotic.
Va fi un an experimental care va afecta foarte mulți copii, mai ales pe cei care nu au avut acces online”, a declarat la Digi24 Cristina Tunegaru, profesor de limba română.
Ea a criticat noile ghiduri pentru anul școlar 2020 – 2021 susținând că „nu sunt conectate la realitate”.
„Pentru ore online ai nevoie de suport tehnic. Dar pentru a crea o oră live, astfel încât elevii să urmărească și să înțeleagă, trebuie foarte multă muncă. În școli nu există suport tehnic pentru profesori, abia dacă e un laptop.
Copiii de acasă vor juca rol de spectatori, acest sistem va fi realizabil dacă ei vor putea vedea și auzi. Dacă în clasă este un microfon, iar profesorul face doi pași în clasă, s-ar putea ca elevul de acasă să nu audă nimic.
Plus că, după două săptămâni, când se face schimbul, se va merge mai departe cu materia, nu se reia materia, pentru că altfel ar trebui ca materia dintr-un an să se facă în doi. Plus că este vorba de materia care trebuie recuperată de anul trecut. Așa că, se adaugă materie în acest an școlar”, a adăugat profesoara.
Ministerul Educaţiei: Faptul că internetul a ajuns în şcoli înainte de rezolvarea problemei toaletelor din curte este un lucru pozitiv
Publicat: (acum 19 ore) // Actualizat: (acum 18 ore) // Sursa: romaniatv.net
„Faptul că internetul a ajuns în şcoli înainte de rezolvarea problemei toaletelor din curte este un lucru pozitiv, întrucât măcar unul dintre cele două aspecte a fost soluţionat, dar asta nu înseamnă că celălalt este de neglijat”, a declarat, joi, Jean Badea, consilier în Ministerul Educaţiei.

„Îmi place să cred că această zonă de şcoli cu toalete în curte se află în zonele defavorizate de fapt şi că nu există o legătură directă sau nu ar trebui să creăm o legătură directă între resursa tehnologică şi toaleta din curte. Sunt chestiuni distincte şi e obligatoriu să fie rezolvate ambele, dar, din punctul meu de vedere, fără o legătură între ele. Prefer să cred că este o exprimare metaforică şi ne referim de fapt la zonele defavorizate”, a spus reprezentantul ministerului.
Moderatorul conferinţei a arătat că se dorea o discuţie cu privire la ordinea în care aceste probleme ar trebui să fie rezolvate.
„Sunt absolut de acord cu acest lucru, că asigurarea condiţiilor trebuia făcută cu prioritate, în sensul în care să rezolvăm condiţiile materiale, şi tehnologia ar fi trebuit să ajungă ulterior sau simultan. Faptul că nu s-a întâmplat aşa sau că au fost create premisele ca resursa de internet să ajungă înaintea rezolvării problemei toaletelor este un lucru pozitiv, faptul că dintre cele două aspecte unul s-a rezolvat, dar aceasta nu înseamnă că celălalt este de neglijat”, a mai spus Badea.
La rândul său, Radu Nicolescu, consilier de stat în domeniul IT în cadrul cancelariei prim-ministrului, a arătat că rezolvarea problemei legate de toalete este în sarcina autorităţilor locale şi nu are legătură directă cu Guvernul şi cu ministerul.
„Poate că părinţii copiilor care merg în aceste şcoli ar trebui să ţină cont în viitorul apropiat, având în vedere că vom avea alegeri locale, de felul cum primarii din localităţile lor au administrat acest segment”, a susţinut consilierul de stat.
În ceea ce priveşte dotarea cu tablete a şcolilor, el a admis că doar o parte dintre tablete vor fi disponibile până începe şcoala.
„Tabletele vor ajunge, unele mai repede, altele mai târziu, dar vor ajunge. Din ce ştiu, s-au achiziţionat deja în jur de 80.000 de tablete (din totalul de 250.000 – n. r.) şi există şi această posibilitate, ca în sarcina autorităţilor locale sau a unităţilor de învăţământ să cadă achiziţionarea tabletelor, urmând ca acestea să fie decontate de Guvern în limita a 100 de milioane de euro”, a spus Nicolescu.
:quality(65):format(jpeg)/evz.ro/wp-content/uploads/2020/09/doliu.jpg)
A murit un geniu al medicinei din România. „Nu mai este printre noi.” Răpus de Covid-19
Veste neagră pentru comunitatea medicală din România: a murit Prof. dr. Ovidiu Băjenaru, șeful clinicii de Neurologie de la SUUB.Ovidiu Alexandru Băjenaru era internat de o săptămână în urma contractării Covid-19 şi a murit joi din cauza complicaţiilor apărute.
Managerul SUUB, Cătălin Cîrstoiu, a transmis un mesaj după moartea reputatului medic neurolog:
„Tuturor celor cunoscuţi, dar mai ales nouă, personalului medical al SUUB şi, în mod particular, colegilor din Clinica de Neurologie, ne este foarte dificil să vorbim la trecut despre omul, medicul şi profesorul Ovidiu Alexandru Bajenaru.
Cu imensă părere de rău, inevitabilul s-a întâmplat şi domnul profesor Ovidiu Băjenaru nu mai este printre noi, dar spiritul Domniei sale va fi prezent în continuare prin urmaşii lui profesionali. Dumnezeu să-l odihnească în pace!”
Ovidiu Băjenaru avea 63 de ani şi fusese internat la Institutul Matei Balș din Capitală.
Născut în 1957, Băjenaru era absolvent al Facultății de Medicină – UMF Carol Davila București.
În anul 2000, el a fost ales prodecan al Facultății Carol Davila, post pe care l-a ocupat până în 2004.
Potrivit cv-ului ce poate fi accesat pe site-ul umfcd.ro, Ovidiu Băjenaru a fost, în perioada 2008-2011, șeful Catedrei de Neurologie M028 – UMF Carol Davila Bucuresti – Facultatea de Medicina.
Foto: Ovidiu Alexandru Bajenaru
Din aceeaşi sursă reiese că din 2011, acesta a fost Director al Departamentului 6 – Neuroștiinte Clinice din UMF Carol Davila Facultatea de Medicină şi apoi a fost reales în 2015.
Din 2016, Ovidiu Băjenaru, doctor în știinte medicale şi era membru corespondent al Academiei Române.
De asemenea, acesta a fost președinte de Onoare ad vitam al Societății de Neurologie din România și în noiembrie 2019 a fost decorat cu Ordinul Național „Serviciul Credincios” în grad de cavaler de președintele Klaus Iohannis.
Domeniile sale de interes științific cuprindeau demențele și bolile neurodegenerative, distoniile musculare și alte anomalii de comportament motor.
Totodată, acesta era interesat şi de bolile cerebro-vasculare, scleroza multiplă, patologia somnului în bolile neurologice și în bolile medicale.
De-a lungul prodigioasei cariere, el a realizat sau a colaborat la studii clinice ce au vizat boli cerebro-vasculare, Parkinson și alte tulburări de comportament motor, demențe, scleroză multiplă, migrenă, durere neuropatică, epilepsie.
Mai trebuie subliniat că Ovidiu Băjenaru a fost Investigator Principal Național și Investigator Principal în peste 50 studii clinice internaționale multicentrice.
Prof. dr. Ovidiu Băjenaru a publicat peste 400 lucrări științifice (n.r. – în ISI Web of Science: 144 lucrări, 1551 citări, indice Hirsch=16) și comunicate în reviste de la congrese și alte manifestări științifice din țară și internaționale.
Numai în România, el este autor sau coautor a 14 cărți medicale.
Ştire în curs de actualizare. Vom reveni în cel mai scurt timp cu informaţii suplimentare despre acest eveniment.