Redeschiderea şcolilor în Europa. În cele mai multe ţări elevii s-au reîntors deja la cursuri
Publicat: (acum 16 ore) // Actualizat: (acum 16 ore) // Sursa: romaniatv.net
Anul şcolar 2020-2021 a început deja în cele mai multe şcoli din Europa până luni, 7 septembrie. În România, însă, elevii erau încă în vacanţa de vară, în timp ce în în Marea Britanie doar o parte dintre unităţile de învăţământ erau parţial deschise.

Harta UNESCO indică o redeschidere completă a școlilor (cu măsuri igienice și de protecție specifice) în majoritatea covârșitoare a țărilor europene. Astfel, școlile figurau ca redeschise, luni, în toate țările nord- și central-europene și în cele mai multe țări din estul continentului, potrivit edupedu.ro.
Pe aceeași hartă, figurau ca fiind, încă, în vacanță țări unde deschiderea este iminentă, cu restricții mai mari sau mai mici, ca și în alte țări de pe continent: România, Bulgaria, Italia, Spania (sistem descentralizat, în care școlile din unele regiuni s-au redeschis, iar în altele urmează să se redeschidă pe parcursul lunii), Portugalia, Albania și Muntenegru.
Ţările care figurau cu școlile parțial deschise sunt: Ucraina, Serbia și Bosnia (plus Marea Britanie, unde școlile au început redeschiderea săptămâna trecută).
În Macedonia de Nord şi Turcia sunt şcoli închise din cauza coronavirusului.
Cazurile Covid-19 asociate începutului de an în Marea Britanie și Franța. Tensiuni în Spania
Redeschiderea școlilor în Europa a început în prima jumătate a lunii trecute, cu landuri din Germania. Multe țări au reînceput la sfârșitul lui august și săptămâna trecută, în primele zile din septembrie. Nu au lipsit și incidente, reflectate în presa continentului, dar autoritățile au descris drept nesemnificativ numărul de cazuri Covid-19 semnalate în școli.
Potrivit The Guardian, în primele zile de la redeschidere zeci de școli din Anglia și Țara Galilor au anunțat cazuri de coronavirus. Câteva instituții s-au închis, iar altele au trimis profesori și elevi (care au contact limitat la „bulele” școlare – elevi din aceeași clasă sau același an) în autoizolare.
În Franța, France 24 relata la sfârșitul săptămânii trecute că, la doar câteva zile de la redeschidere, au fost închise 12 de școli (plus încă zece în teritoriul Reunion din Oceanul Indian), din cauza apariției unor cazuri de Covid-19. Au fost închise, suplimentar, 130 de clase, iar autoritățile investighează aproximativ 250 de posibile incidente legate de coronavirus în fiecare zi. Dar, potrivit autorităților, numerele sunt nereprezentative: „12 școli dintr-un total de peste 60.000 este puțin.”
În sistemul școlar descentralizat din Spania, AFP relatează că, în această perioadă de redeschidere treptată a școlilor, mulți părinți refuză să-și trimită copiii la clasă, în pofida avertismentelor că vor primi sancțiuni dacă nu o fac. Potrivit sursei citate, în ultimele săptămâni a crescut numărul protestelor și petițiilor prin care sunt cerute măsuri mai bune, sanitare și de protecție, iar un sondaj din iulie arăta că majoritatea părinților spanioli și-ar dori diminuarea zilelor de prezență obligatorie la școală, iar 1 din 4 ar dori chiar o amânare de până la șase luni a revenirii la clasă. În fața criticilor, premierul Pedro Sanchez spune că „întoarcerea la școală e sigură. Nu există o situație fără riscuri în epidemie, dar este un risc pe care îl putem evita: acela al excluziunii sociale, dacă elevul nu merge la școală.”
Casa Albă a făcut anunţul. Vaccinul împotriva COVID-19 va fi gata până la finalul lunii octombrie
Publicat: (acum 9 ore) // Actualizat: (acum 9 ore) // Sursa: romaniatv.net
Şeful Cabinetului Casei Albe, Mark Meadows, dublează şansele ca un vaccin să existe până la finalul lui octombrie. El a anunţat că există trei studii clinice, realizate cu ajutorul mai multor producători.

Kamala Harris, aliata lui Joe Biden, pentru funcţia de vicepreşedinte, spune că nu îl crede pe Donald Trump că poate face rost de vaccin. Biden susţine că ar lua vaccinul, dar vrea să vadă ce au de spus specialiştii. „E sezon politic şi ar critica orice îl implică pe preşedinte”, le-a dat Meadows replica.
Donald Trump îl mitraliază pe Joe Biden: „E calul troian al socialismului”
Donald Trump a acceptat, în mod formal, nominalizarea Convenției Republicanilor pentru președinția SUA, în perspectiva alegerilor din 3 noiembrie, într-un discurs susținut la Casa Albă, motiv să atragă noi critici privind utilizarea infrastructurii guvernamentale pentru evenimente de partid.
El l-a atacat dur pe contracandidatul democrat Joe Biden, despre care a spus că ar fi ”calul troian al Socialismului”. „Dragii mei americani, în seara aceasta, cu inima plină de recunoștință și nesfârșit optimism, accept cu mândrie nominalizarea pentru președinția SUA„, a spus Trump.
El a reluat ideea potrivit căreia acestea ar fi cele mai importante alegeri din istoria țării, o alegere între două partide, cu două viziuni complet diferite, între „visul american” pe care el ar urma să-l salveze și un „program socialist de distrugere a destinului” măreț al Americii.
„Biden este calul troian al socialismului„, a spus Trump, potrivit BBC News. „Dacă Joe Biden nu are puterea să înfrunte marxiști ca Bernie Sanders și radicalii săi, atunci cum va putea să vă apere pe voi?„, a mai spus Trump. În același timp, el a susținut că, dacă Biden ar fi fost președintele SUA, numărul victimelor pandemiei de coronavirus ar fi fost mult mai mare. Trump a insistat că democratul ar fi „marioneta Chinei”.
„China ar fi stăpână pe țara noastră, dacă Biden ar fi ales. Spre deosebire de el, voi cere socoteală Chinei pentru tragedia pe care a declanșat-o„, a mai spus liderul de la Casa Albă.
Exploziv! Cum i-au spionat Rusia și China pe americanii ca să le fure vaccinul
Rusia și China au intrat într-un adevărat război de spionaj cu americanii. Cele două state, primele care au anunțat că vor distribui un vaccin împotriva coronavirusului, și-au aruncat în luptă cei mai buni spioni pentru a fura secretele americanilor.Ținta serviciilor de informații ruse și chineze au fost atât institutele de cercetare, cât și companiile farmaceutice, transmite The New York Times.
Pentru a fura datele despre vaccin, hackerii din au ales să atace o țintă ușoară. În loc să lovească direct sistemele marile companii farmaceutice, au ales să se infiltreze în rețeaua Universității Carolina de Nord și ale altor terți care sunt implicați în cercetările cu privire la vaccin.
Nici rușii nu au stat degeaba
SVR, serviciul principal de informații al Rusiei și-au folosit toate resursele pentru a ataca centrele de cercetare din Statele Unite, Canada și Marea Britanie implicate în obținerea unui vaccin. Aceștia au fost descoperiți de britanici.
Și Teheranul a făcut eforturi considerabile pentru a fura informații referitoare la cercetările în domeniul vaccinului.
Fiind conștiente de miza uriașă, SUA și-au mobilizat contraspionajul și s-au concentrate pe apărarea secretelor.
Cu alte cuvinte, toate marile puteri ale lumii au pornit într-o cursă nebună pentru a îți fura unii altora secretele, scrie The New York Times, care citează foști și actuali oficiali din domeniul serviciilor de informații.
„Este un nou mare joc spion contra spion, care implică principalele agenții de informații și care se desfășoară cu o rapiditate nemaivăzută în zilele noastre”, scrie publicația.
Cum a spionat China
Dacă rușii au ales o abordare mai simplă, chinezii au pus la cale un plan extrem de complex. Agenții chinezi au furat informații direct de la OMS pentru a putea ataca rețele informatice relevante din Statele Unite și Europa.
Având în vedere că OMS deține date despre toate vaccinurile care sunt în curs de dezvoltare, spionii chinezi au mers la sigur, fără să mai piardă vremea.
Serviciile de informații din SUA au aflat despre planul Chinei încă din luna februarie, după ce CIA și alți agenți monitorizau modul în care chinezii încercau să se infiltreze în agențiile internaționale, inclusiv în OMS. Datele obținute de agenții din SUA au stat la baza atitudinii reticente a Casei Albe față de OMS.
Chinezii au promovat și de parteneriatele în domeniul cercetării pe care le-au încheiat facultățile din SUA cu instituții omologate din China
În ceea ce privește companiile americane vizate, acestea sunt Gilead Sciences, Novavax și Moderna.
Situaţie tot mai gravă în Israel, un nou record de infectări zilnice cu coronavirus. Este al doilea maxim din ultimele şase zile
Publicat: (acum 20 ore) // Actualizat: (acum 20 ore) // Sursa: romaniatv.net
Autor: Filip Stan
Numărul cazurilor zilnice de infectare cu noul coronavirus în Israel a atins un nou nivel record, 3.392 de cazuri, a anunţat marţi Ministerul Sănătăţii din această ţară.

În locul măsurilor de carantină plănuite iniţial pentru 40 de localităţi care au raportat cele multe cazuri de coronavirus, vor fi impuse interdicţii de ieşire din casă pe timpul nopţii între orele locale 19:00 şi 05:00 începând de marţi seară.
Potrivit presei israeliene, restricţiile propuse iniţial au fost diminuate după ce primarii din patru comunităţi cu opinii religioase stricte au transmis prim-ministrului Benjamin Netanyahu o scrisoare vehementă, în care ar fi ameninţat cu retragerea sprijinului lor politic.
Partidele religioase din Parlamentul Israelului, Knesset, sunt considerate aliaţi apropiaţi ai premierului Netanyahu şi adeseori reuşesc să încline balanţa în favoarea candidaţilor câştigători în timpul alegerilor.
În total, 135.043 de cazuri de infectare cu virusul SARS-CoV-2 au fost confirmate în Israel după ce pandemia a ajuns în această ţară, unde 1.026 de persoane au murit din cauza maladiei COVID-19.