Președintele României, Klaus Iohannis, a susținut miercuri o nouă declarație de presă la Palatul Cotroceni, de la ora 17, în ziua cu un nou record de infectări de COVID-19 înregistrat în țara noastră.
:format(jpeg):quality(80)/https://www.romaniatv.net/wp-content/uploads/2020/11/Klaus-Iohannis-2.jpg)
Klaus Iohannis a făcut declaraţii cu privire la starea spitalelor din România, după accidentul tragic de la Spitalul de Urgenţă din Piatra Neamţ.
„Am avut o discuție foarte tehnică privind echipamentele medicale și rețele de electricitate din spitalele publice. Am discutat despre întreținerea lor într-o perioadă de mare presiune pe sistemul medical.
La ședință au participat medici și ingineri medicali. Specialiștii au prezentat o analiză a secțiilor ATI din spitalele publice, suprasolicitate din cauza numărului mare de cazuri COVID, inclusiv o analiză a disfuncționalităților și problemelor ce pot apărea la aceste aparate. Pentru a avea o imagine mai corectă am cerut MS și experților o analiză a contractelor de service și mentenanță a echipamentelor.
E evident că fondurile pentru service și mentenanță sunt masiv subdimensionate. Au fost identificate deja câteva soluții concrete care vor fi puse în aplicare.
E necesară modernizarea sistemelor de gaze medicinale și a celor electrice. Se impune regândirea instrumentelor legislative și financiare care să permită o susținere a sistemului de service și mentenanță.
Un rol important îl are resursa umană, inginerii medicali. Aceste aspecte vor fi incluse în pachetul de legi privind reforma din sănătate, aflat în plin proces de elaborare.
Traversăm o perioadă extrem de dificilă pentru sistemul medical, care a scos în evidență toate deficiențele structurale, neglijate de ani de zile. Împreună cu guvernul sunt decis să facem ceea ce nu s-a realizat de fapt după 1989, să reconstruim tot sistemul sanitar din temelii.
Va fi un efort de lungă durată care trebuie să demareze imediat ce în Parlament vom avea o nouă majoritate responsabilă, deplin angajată în slujba românilor.”, a spus Klaus Iohannis.
În curs de actualizare…
Declarațiile președintelui Klaus Iohannis vor fi transmise live text pe RomaniaTv.net.
Klaus Iohannis a avut tot astăzi, de la ora 13, o ședință de evaluare și prezentare a măsurilor cu privire la gestionarea pandemiei de COVID-19. La ședință au fost prezenți premierul Ludovic Orban, ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, Raed Arafat și mai mulți specialiști în domeniul sănătății.
„Președintele României, domnul Klaus Iohannis, va avea miercuri, 18 noiembrie a.c., ora 13:00, la Palatul Cotroceni, o ședință de evaluare și prezentare a măsurilor cu privire la gestionarea epidemiei COVID-19 cu Prim-ministrul României, Ludovic Orban; Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru; Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Secretar de stat în Ministerul Afacerilor Interne, Raed Arafat; Vicepreședintele Societății Române de Anestezie și Terapie Intensivă, prof. dr. Dorel Săndesc; Șeful Secției Anestezie și Terapie Intensivă I, Spitalul Universitar de Urgență Militar Central „Carol Davila”, Col. Dr. Dan Corneci; Managerul Spitalului Clinic de Boli Infecțioase și Tropicale „Dr. Victor Babeș”, dr. Emilian Imbri; Lector la Facultatea de Inginerie Medicală din cadrul Universității Politehnice București, Elena Ovreiu”, a transmis Administrația Prezidențială.
Klaus Iohannis, declaraţii în ziua cu un nou record de infectări
Declarațiile președintelui Iohannis au loc în contextul unui nou record de infectări de coronavirus înregistrat astăzi în România.
Grupul pentru Comunicare Strategică a anunţat 10.269 cazuri noi COVID în ultimele 24 de ore după efectuarea a 37.906 de teste. Este cel mai mare număr de îmbolnăviri zilnice cu coronavirus de la începutul pandemiei COVID-19 în România. În ultimele 24 de ore, rata de pozitivare a fost de 27%. De asemenea, 1.174 de pacienţi sunt internaţi în prezent la ATI.
Până astăzi, 18 noiembrie, pe teritoriul României, au fost confirmate 383.743 de cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus (COVID – 19). 261.387 de pacienți au fost declarați vindecați.
Până astăzi, 9.429 de persoane diagnosticate cu infecție cu SARS – CoV – 2 au decedat.
În intervalul 17.11.2020 (10:00) – 18.11.2020 (10:00) au fost raportate 168 de decese (102 bărbați și 66 femei), ale unor pacienți infectați cu noul coronavirus, internați în spitalele Alba, Arad, Argeș, Bacău, Bihor, Bistrița-Năsăud, Botoșani, Brăila, Brașov, Buzău, Călărași, Caraș-Severin, Constanța, Covasna, Dâmbovița, Dolj, Galați, Gorj, Harghita, Hunedoara, Ialomița, Iași, Maramureș, Mehedinți, Mureș, Olt, Prahova, Sibiu, Suceava, Teleorman, Timiș, Tulcea, Vâlcea, Vaslui, Vrancea, Ilfov și Municipiul București. Dintre acestea, 4 decese au fost înregistrate la categoria de vârstă 40-49 de ani, 16 decese la categoria de vârstă 50-59 de ani, 42 decese la categoria de vârstă 60-69 ani, 62 decese la categoria de vârstă 70-79 ani și 44 decese la categoria de peste 80 de ani.
Cele mai afectate județe din țară
Situaţia cea mai gravă în privinţa pandemiei de coronavirus în România este la Sibiu. Incidenţa a ajuns în judeţul Sibiu la 9.01 cazuri COVID-19 la 1.000 de locuitori. În ultimele 24 de ore s-au raportat 330 de cazuri noi de infectare cu SARS-COV 2.
În judeţul Cluj, DSP a calculat o rată de infectare de 7.52 cazuri la mia de locuitori.
Alte patru judeţe au o incidenţă calculată pentru ultimele 14 zile peste 6. Este vorba despre Ilfov (6.81), Braşov (6.63), Timiş (6.59), Alba (6.25).
Coeficientul infectărilor cumulate la 14 zile, raportate la 1.000 de locuitori, la nivelul Municipiului București a ajuns la 5.45, în scădere faţă de marţi, când a avut 5,54. În ultimele 24 de ore, în Capitală s-au înregistrat 1.141 de cazuri de îmbolnăvire cu COVID-19 dintr-un total de 10.269 de cazuri întregistrate la nivel național.
Judeţele cu incidenţă mică a cazurilor de infectare la mia de locuitori, în ultimele două săptămâni, sunt Olt ( 1,73), Vrancea – 1,82 şi Gorj – 1,85.

Orban face anunțul săptămânii după tragedia de la Piatra Neamț. „Am luat imediat decizii”
Tragedia de la Spitalul Județean de Urgență Piatra Neamț, în urma căreia și-au pierdut viața 12 pacienți, a aprins clasa politică. Mulți adversari au cerut demisia premierului Ludovic Orban și a întregului Guvern.În replică, premierul Ludovic Orban consideră că nu are niciun motiv pentru a-şi da demisia după incendiul produs în spitalul de la Piatra Neamţ, el arătând că ceea ce s-a întâmplat „ţine de managementul unui spital şi de deciziile care s-au luat legate de funcţionarea unei secţii de terapie intensivă”.
„Nu am niciun motiv să îmi dau demisia. Ceea ce s-a întâmplat la Piatra Neamţ este o chestiune care ţine de managementul unui spital şi de deciziile care s-au luat legate de funcţionarea unei secţii de terapie intensivă, care a fost mutată cu nici 24 de ore înainte de la etajul III la etajul II. În urma acestei drame, noi am luat imediat decizii, imediat ce am aflat am pus în mişcare întreg mecanismul.
Ministrul Tătaru a fost la Piatra Neamţ, a văzut ce se întâmplă, m-am dus la centrul de comandă împreună cu toată echipa de comandă, am asigurat transportul pacienţilor care erau la terapie intensivă, am identificat locaţia în care să poată fi mutaţi, am luat decizii legate de transportul medicului-erou. Am declanşat acţiuni de verificare în toate spitalele, la toate secţiile de terapie intensivă, în urma acestor acţiuni de verificare va exista un plan de conformare”, a a declarat Ludovic Orban la Romania TV.
Premierul a mai spus că a prezentat în primă lectură o ordonanţă de urgenţă prin care se va aloca o sumă de minimum 50 de milioane de euro pentru finanţarea lucrărilor de modernizare a instalaţiilor din spitale.
Orban: „Vinovații trebuie să plătească”
Despre tragedia de la Piatra Neamț, Orban a mai spus că vinovații trebuie să plătească: „Acolo se face o anchetă penală. Eu am dat dispoziţie la toate structurile de subordonare guvernamentală să sprijine ancheta cu profesionalism şi cu celeritate, astfel încât să fie identificaţi responsabilii. Acolo există o răspundere uriaşă şi cei care sunt vinovaţi trebuie să fie pedepsiţi. Nu este suficientă o demisie.
Cum să fie suficientă o demisie? Acolo este o anchetă penală care trebuie să identifice responsabilii, odată cu identificarea responsabililor să facă toate demersurile pentru trimiterea în judecată a celor responsabili. Acolo este clar. Au fost efectuate lucrări de intervenţie, s-au făcut inclusiv lucrări de construire a unui perete de rigips, s-au mutat în dimineaţa zilei respective pacienţii de la etajul 3, unde era secţia de ATI, la etajul 2, ori acolo sunt nişte lucruri care trebuie cercetate, trebuie identificaţi responsabilii, iar ei trebuie pedepsiţi”, a afirmat premierul.

Breaking News. Incidență de 8 la mie. S-au semnat deja documentele pentru carantină
Municipiul Constanța a primit avizul de carantinare zonală. Documentul a fost trimis prefecturii Constanţa şi Direcţiei de Sănătate Publică din Constanţa.Carantinarea vine după ce a fost depășită incidența de 8 cazuri la mia de locuitori.
Odată cu instaurarea carantinei se vor introduce noi restricții speciale. În urma hotărârii care se va lua joi, se va decide şi data la care municipiul Constanţa va intra în carantină.
Decizia se poate aplica chiar a doua zi, vineri, sau se poate aştepta până după trecerea week-end-ului.
„Urmează ca mâine, domnul prefect să convoace CJSU, în baza acestui aviz. În CJSU se va vota propunerea de carantinare, iar hotărârea rezultată va fi trimisă la DSU, pentru emiterea ordinului de carantinare”, a explicat purtătorul de cuvânt al DSP Constanţa.
Ce restricții se vor aplica în carantină?
Carantinarea unei localități presupune aplicarea unei serii suplimentare de restricții. Astfel, se vor institui filtre la toate intrările şi ieşirile din localităţi, iar cei care tranzitează aceste zone carantinate nu vor staţiona, oamenii vor putea ieşi din casă doar pe bază de declaraţie, iar în centrele comerciale se limitează accesul persoanelor astfel încât să se asigure 8 metri pătraţi de persoană.
De asemenea, evenimentele private sunt interzise, iar terasele şi unităţile de cazare se închid. Preoţii vor ţine slujbe numai în aer liber, iar masca rămâne obligatorie. Este interzisă circulaţia şi formarea de grupuri mai mari de 6 persoane care nu aparţin aceleaşi familii.
Este permisă deplasarea în interes profesional, între locuinţă şi serviciu, dar și pentru pentru asigurarea de bunuri pentru necesităţile de bază. În funcție de împrejurări, oamenii trebuie să prezinte legitimaţia de serviciu, adeverinţa eliberată de angajator sau o declaraţie pe propria răspundere, arată Cancan.
Situația pandemiei în România
În ultimele 24 de ore au fost 10.269 de cazuri noi de COVID-19, din 37.906 teste efectuate. Alți 168 de români au murit din cauza infecției cu coronavirus, în timp ce la terapie intensivă sunt internați 1.174 de pacienți COVID.
Până astăzi, 18 noiembrie, pe teritoriul României, au fost confirmate 383.743 de cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus (COVID – 19).
261.387 de pacienți au fost declarați vindecați.
În urma testelor efectuate la nivel național, față de ultima raportare, au fost înregistrate 10.269 cazuri noi de persoane infectate cu SARS – CoV – 2 (COVID – 19), acestea fiind cazuri care nu au mai avut anterior un test pozitiv.
Distinct de cazurile nou confirmate, în urma retestării pacienților care erau deja pozitivi, 1.207 persoane au fost reconfirmate pozitiv.
Leave a comment
You must be logged in to post a comment.