Moartea lui Maradona a monopolizat spaţiile din presa internaţională, site-urile tuturor publicaţiilor imprtante întrecându-se în elogii la adresa unuia dintre cei mai mari fotbalişti ai tuturor timpurilor.
:format(jpeg):quality(80)/https://www.romaniatv.net/wp-content/uploads/2020/11/marad.jpg)
„Maradona, moartea unui zeu”, titrează francezii de la L’Equipe, care îi trec în revistă uluitoarea carieră de fotbalist, dar şi controversata viaţă pe care a dus-o cel supranumit El Pibe de Oro. „Urmărit de Fiscul italian şi teste de paternitate, Maradona a petrecut o mare parte a ultimilor ani la dezintoxicare sau încercând să slăbească, dar şi la televizor mai degrabă decât la marginea terenului, cariera sa de antrenor neridicându-se nici pe departe la înăşţi,ea celei de jucător: mai puţin de 200 de meciuri ca antrenor, între care la naţionala Argentinei, Al Wasl sau Gimnasia la Plata)”, mai scre L’Equipe.
Time scrie că în Argentina se vor decreta trei zile de doliu naţional în memoria lui Maradona, iar The Economist face referire la documentarul lansat anul trecut şi care îi urmăreşte cariera între 1984 şi 1991.
Prima pagină din The Guardian este dedicată în exclusivitate lui Maradona, iar pe lângă momentele măreţe şi controversate din viaţa argentinianului este găzduit şi un comentariu semnat de Johnatan Wilson şi intitulat: „Copilul geniu Diego Maradona a devenit împlinirea unei profeții”. „Binecuvântat cu talentul sublim dezvoltat în mahalalele din Buenos Aires, cabecito negro a devenit tot ceea ce a definit principiile fotbalului Argentinei„, scrie gazetarul.
Maradona, moartea lui „cabecito negro”
„Maradona, care a murit la vârsta de 60 de ani , era un copil al potrerosului . El s-a descris ca un „cabecito negro” – un mic punct negru, termenul folosit de Eva Perón pentru cei cu moștenire italiană și indigenă mixtă. Părinții lui Maradona erau peronişti devotați și aveau poze cu Evita și Juan Perón pe perete. Tatăl său fusese barcagiu în Delta Paraná, din provincia Corrientes, în nord-estul țării, și se mutase la Buenos Aires pentru a se alătura soției sale, care locuia cu rudele și găsise de lucru ca menajeră.
Ulterior, tatăl său a trebuit să-și construiască propria casă, din cărămizi și tablă, în Villa Fiorito, o mahala atât de violentă, încât poliția nu trecea pe acolo cu zilele, deoarece era considerat prea periculos să mențină o prezență permanentă. Într-o noapte, când era copil, Maradona a căzut într-o groapă deschisă. „Diegito”, îi striga unchiul său Cirilo în timp ce îl ajuta, „ține-ți capul deasupra rahatului”. Era o frază pe care Maradona o va repeta ca o mantră în momentele mai dificile din viața sa.
Crescând fără electricitate și nici cu apă curentă, Maradona a câștigat bani cum a putut – deschizând ușile taxiului sau vânzând mărunţişuri. În drumul spre școală, făcea jonglerii cu o portocală, un ziar mototolit sau un pachet de cârpe, fără a lăsa mingea să atingă pământul chiar și în timp ce trecea peste un pod de cale ferată. O fotografie timpurie îl arată, în vârstă de poate patru sau cinci ani, stând în fața unui gard de sârmă care este bătut și răsucit de cât de des îl lovise cu mingea”.
La 11 ani numele lui Diago Maradona apărea în presa naţională, iar Johnatan Wilson mai scrie: „Curând a devenit evident că regulile nu i se aplică. Cu abuzul de cocaină a început la Barcelona, unde nu s-a încadrat niciodată. A fost mai fericit la Napoli, unde a fost vedeta echipei și a adus două titluri de campioană a Italiei și Cupa UEFA, dar chiar și acea vrajă a fost turbulentă, performanțele sale venind pe un fundal de zvonuri despre consumul de droguri, petreceri dubioase și relațiile prea strânse cu Camorra, mafia napoletană„.
Diego Armando Maradona Sinagra era internat în spitalul Cotugno din Napoli, unde se recupera după infectarea cu SARS-CoV-2 şi a fost externat la câteva minute după ce a aflat vestea despre decesul tatălui său.
:format(jpeg):quality(80)/https://www.romaniatv.net/wp-content/uploads/2020/11/8-3-1.jpg)
Fiul lui Maradona dintr,o relaţie extraconjugală, din vremea când juca pentru Napoli, în vârstă de 34 de ani, era infectat cu Sars Cov 2 şi era tratat în spital. Conform Fanpage.it, imediat după ce a aflat vestea din presa argentiniană, Diego jr. a trecut rapid prin toate procedurile birocratice obligatorii pentru a ieşi din spital.
Diego Jr. şi-ar fi exprimat dorinţa de a merge la înmormântarea tatălui său în Argentina, dar nu este clar dacă acest lucru va fi posibil, deoarece ar avea nevoie de câteva zile de convalescenţă. Soţia tânărului i-a invitat pe jurnalişti să stea departe, spunând că Diego Jr. încearcă să „metabolizeze informaţia”.
Fiul lui Maradona, recunoscut abia în 2016
Diego Armando Maradona Sinagra este rodul unei aventuri de aproximativ 6 luni pe care fostul mare mijlocaş a avut-o în timpul pe care l-a petrecut la Napoli, acolo unde a câştigat de două ori titlul în Serie A
În documentarul Diego Maradona, din 2019, El Pibe admite că ştia că are un fiu, dar în tumultul pe care îl trăia zi de zi, a ales să ignore acest aspect. În 2016 Maradona s-a hotărât să îşi recunoască public fiul şi să se implice în viaţa acestuia.
Guvernul bulgar, reticent până în prezent în impunerea de măsuri de restricții, a decis miercuri închiderea școlilor, a restaurantelor și a centrelor comerciale, în condițiile în care spitalele sunt depășite de explozia numărului de infectări, scrie Reuters.
:format(jpeg):quality(80)/https://www.romaniatv.net/wp-content/uploads/2020/11/14-2.jpg)
Autorităţile bulgare au adoptat măsurile destinate stopării celui de-al doilea val al pandemiei de Covid-19, care vor intra în vigoare vineri și vor dura până în 21 decembrie, a anunțat ministrul Sănătății, Kostadin Anghelov, conform Hotnews.
Pe lângă închiderea creșelor, a școlilor, universităților, restaurantelor, cafenelelor și centrelor comerciale, călătoriile turistice organizate vor fi de asemenea interzise iar competițiile sportive se vor derula fără public. Sălile de sport se închid de asemenea, dar teatrele pot funcționa cu maxim 30% din capacitatea sălilor. Magazinele neesențiale rămân însă deschise.
Anunţul Guvernului a fost criticat de către patronate – care cer o creştere a ajutoarelor de stat -, în timp ce ecomişti denunţă cheltuieli importante la buget consacrate înarmării.
Aproximativ 300 de persoane au manifestat miercuri în faţa sediului Guvernului, unde austrigat ”Asasinii!” şi ”Demisia!”, iar ciocniri cu poliţia au avur loc.
Autorităţile bulgare încearcă să ia presiunea de pe sistemul public de sănătate
Bulgaria a fost una dintre primele țări care au impus carantină în primul val al epidemiei, în martie, dar în urma unei puternice mișcări de contestare din vară premierul Boiko Borisov a redus măsurile la simplul port al măștii.
Într-un context de penurie de personal și un corp medical deja îmbătrânit, spitalele se regăsesc adeseori în situația de incapacitate de a găzdui noi pacienți. Presa relatează exemple de pacienți plimbați de la un spital la altul, decedați acasă sau chiar pe scările spitalelor.
Îu total, de la începutul pandemiei Bulgaria a înregistrat 3.226 decese, dintre care peste 150 în cursul ultimelor 24 de ore, în această țară cu 7 milioane de locuitori.