Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, elaborat de Ministerul Fondurilor Europene, va fi prezentat, joi seară, într-un eveniment la care participă preşedintele Klaus Iohannis, premierul Ludovic Orban şi membrii Guvernului. Planul prevede investiţii şi reforme în diferite sectoare de activitate, fiind structurat pe 12 domenii prioritare.
:format(jpeg):quality(80)/https://www.romaniatv.net/wp-content/uploads/2020/11/2-7.jpg)
Guvernul prezintă joi, în prezenţa preşedintelui Klaus Iohannis, Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, care este structurat pe 12 domenii şi are trei piloni: tranziţia verde şi combaterea schimbărilor climatice, serviciile publice, dezvoltarea urbană şi valorificarea patrimoniului şi competitivitate economică şi rezilienţă, conform News.ro.
”Ministerul Fondurilor Europene a finalizat propunerea de proiect a Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă pe care îl lansează în consultare publică, cu participarea Excelenţei Sale Domnul Klaus Iohannis, Preşedintele României, şi a Excelenţei Sale Domnul Ludovic Orban, Prim-ministrul României”, a anunţat PNL.
Evenimentul va avea loc, joi seară, de la ora 19.00.
Potrivit unui anunţ al Executivului, la eveniment vor participa şi membrii Guvernului.
Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă este un document strategic, care prevede investiţii şi refome, structurat pe 12 domenii prioritare, respectiv: sănătate, educaţie, digitalizare şi securitate cibernetică, transport durabil, combaterea schimbărilor climatice, protecţia mediului, energie, eficienţă energetică, mobilitate urbană, mediu de afaceri şi antreprenoriat, cercetare-inovare, precum şi creşterea capacităţii de rezilienţă în condiţii de criză în domeniul sanitar şi alimentar.
Pentru elaborarea acestui Plan, preşedintele Klaus Iohannis a avut întâlniri cu premierul, ministrul Finanţelor Publice şi Ministrul Fondurilor Europene.
Guvernul prezintă planul prin care va atrage 30 de miliarde de euro din fonduri europene
După întâlnirea din 28 octombrie, preşedintele Klaus Iohannis a afirmat că ”acest Plan va trebui aprobat de Comisia Europeană cel mai târziu până în luna aprilie a anului viitor şi vor exista, bineînţeles, anumite condiţionalităţi în utilizarea acestor fonduri”.
”Este vorba, în principal, de asigurarea reformelor structurale, de digitalizare, de garantarea tranziţiei climatice. Toate acestea sunt necesare pentru a permite economiilor noastre să se dezvolte durabil, pe termen mediu şi lung. Fondurile la care mă refer, pe lângă cele pe care le vom accesa prin bugetul multianual al Uniunii pentru perioada 2021-2027, reprezintă o oportunitate istorică pentru noi de a dezvolta România, de a construi autostrăzi, căi ferate, de a moderniza infrastructura energetică şi de mediu, de a implementa programe de digitalizare în economie, în administraţie. Sunt fonduri care vor permite investiţii majore în educaţie şi sănătate. Toate aceste proiecte vor avea consecinţe benefice palpabile pentru români şi vor contribui semnificativ la creşterea calităţii vieţii fiecăruia dintre noi”, a afirmat atunci şeful statului.
„Vom avea peste 30 – atenţie – 30 de miliarde de euro din fonduri europene, pentru a finanţa măsurile din acest Plan. Suntem cu proiectul foarte aproape de finalizare, este o măsură foarte largă, care se referă şi la reforme, şi la măsuri de infrastructură, şi la multe sectoare care trebuie să fie şi modernizare, dar şi redresate. Vom prezenta acest Plan Naţional de Redresare şi Rezilienţă public săptămâna viitoare, urmând să avem o dezbatere publică, pentru a putea îngloba toate opiniile care sunt pertinente, şi atunci vom înainta planul la Bruxelles şi în cursul anului viitor deja începem să finanţăm măsurile de redresare şi de rezilienţă”, a mai afirmat, vineri, preşedintele.
Citeşte şi: Klaus Iohannis a promulgat legea! Lista vehiculelor care trebuie înmatriculate
PSD a depus o plangere la CNA in care solicită ca intervențiile președintelui Klaus Iohannis la radio şi TV din timpul campaniei electorale să fie calculate din timpul de emisie acordat PNL.
:format(jpeg):quality(80)/https://www.romaniatv.net/wp-content/uploads/2020/11/iohannis-ciolacu.jpg)
PSD i-a făcut plângere la CNA lui Klaus Iohannis pentru discursul pe care l-a susţinut marţi. PSD cere ca intervențiile președintelui Klaus Iohannis la radio şi TV din timpul campaniei electorale să fie calculate din timpul de emisie acordat PNL.
Social-democraţii motivează că declaraţia şefului statului a fost difuzată într-o emisiune informativă şi nu una electorală, iar materialul acestuia nu a prezentat activităţi ale preşedintelui, ci mesaje electorale directe pentru şi în favoarea PNL.
PSD i-a făcut plângere la CNA lui Klaus Iohannis pentru că „Live-ul preşedintelui Klaus Iohannis, având ca pretext celebrarea unui an de la alegerile prezidenţiale din 2019, a fost difuzat în cadrul unei emisiuni informative, nu într-o emisiune electorală, iar materialul difuzat nu prezintă activităţi ale preşedintelui, ci mesaje electorale făţişe, directe, pentru şi în favoarea Partidului Naţional Liberal, însă vădit denigratoare la adresa altui competitor electoral, în speţă subscrisa entitate politică PSD”.
„Complementar, în acest context, subliniem faptul că elementele supuse analizei sunt cu atât mai grave cu cât legea fundamentală (art. 80 din Constituţie) interzice în mod expres Preşedintelui implicarea în campania electorală, prin excluderea sa din sfera afilierii politice, rolul său fiind eminamente de mediator.
Totodată, prin această intervenţie care a avut loc live dl. Klaus Iohannis a pus în dificultate radio-difuzorii întrucât o emisiune aparent informativă despre activitatea preşedintelui s-a convertit brusc într-o emisiune electorală, împiedicându-i să îşi respecte astfel obligaţiile asumate prin documentele depuse la CNA privind modul în care reflectă în grila de programe campania electorală.
Discursul lui Klaus Iohannis este în mod clar material de propagandă electorală, având în vedere că, în accepţiunea Legii 334/2006 privind finanţarea activităţii partidelor politice si a campaniilor electorale, materialul de propaganda”, se arată în plângerea PSD la CNA.
Marcel Ciolacu precizează că preşedintele Iohannis a încălcat Constituţia, legea şi bunul-simţ şi e timpul să mai şi plătească, inclusiv la vot, pe 6 decembrie.
„Când eşti POLITRUC, şi nu preşedinte, trebuie să fii tratat ca atare. Prin urmare, astăzi (miercuri – n.r.) am depus plângere la CNA prin care am solicitat ca Iohannis să vorbească pe spaţiul electoral al PNL. Mesajele preşedintelui nu prezintă activităţi ale instituţiei prezidenţiale, ci propagandă electorală de la cea mai înaltă tribună a statului român în favoarea PNL. Iohannis a încălcat Constituţia! Şi legea! Şi bunul-simţ! E timpul să mai şi plătească. Inclusiv pe 6 decembrie, la vot!”, a scris Marcel Ciolacu miercuri pe Facebook.
Şeful statului vine cu un anunţ trist pentru români. Având în vedere contextul pandemiei de coronavirus, iar numărul infectărilor creşte de la o oră la alta, autorităţile au hotărât ca în acest an să nu se ţină parada militară.
:format(jpeg):quality(80)/https://www.romaniatv.net/wp-content/uploads/2020/11/BeFunky-collage-3-1.jpg)
Klaus Iohannis a declarat că în acest an va fi doar o ceremonie scurtă, fără paradă militară şi fără participarea publicului larg. Acesta subliniază faptul că recomandarea experţilor este de a renunţa la orice fel de reuniune publică.
Klaus Iohannis: Fără paradă militară în acest an!
„Vreau să vorbesc şi despre un alt subiect, celebrarea Zilei Naționale. În acest an vom onora curajul și sacrificiile înaintașilor noștri prin sacrificile noastre de a nu participa la serbările tradiționale. Va fi o ceremonie scurtă, fără paradă militară și, din păcate, fără participarea publicului larg. Recomandarea experților e de a renunța la orice fel de reuniuni publice fiindcă acestea contribuie la răspândirea virusului.”, a declarat preşedintele României.
Ceremoniile oficiale din piața Arcului de Triumf din București dedicate Zilei Naționale a României se vor desfășura în acest an fără participarea publicului și vor dura maxim o oră, potrivit unei decizii aprobate joi de Comitetul Național pentru Situații de Urgență.
„Se propune aprobarea organizării ceremoniilor oficiale dedicate Zilei Naționale a României în piața Arcului de Triumf din municipiul București, cu participarea a cel mult 400 de persoane, precum și în municipiile reședință de județ, cu participarea a cel mult 100 de persoane, fără participarea publicului”, se arată în decizie.
Ce reguli trebuie să respecte participanţii la evenimentele din 1 Decembrie
a) purtarea măștii de protecție, astfel încât să acopere nasul şi gura, de către toți participanții;
b) dezinfectarea obligatorie a mâinilor, pentru toate persoanele care sosesc în spațiul delimitat în care se desfășoară ceremonia;
c) menținerea distanței fizice de minimum 1 metru între participanți şi asigurarea unei suprafețe de minimum 4 mp/persoană, acolo unde este posibil, precum și delimitarea prin semne vizibile a perimetrului;
d) aplicarea regulilor de igienă colectivă şi individuală pentru prevenirea contaminării şi limitarea răspândirii virusului SARS-CoV-2;
e) efectuarea triajului observațional şi dezinfectarea obligatorie a mâinilor, pentru toate persoanele care intră/sosesc în spațiul în care se desfășoară ceremonia;
f) durata ceremoniei este de maximum o oră.
Până astăzi, 10.541 de persoane diagnosticate cu infecție cu SARS – CoV – 2 au decedat.
În intervalul 24.11.2020 (10:00) – 25.11.2020 (10:00) au fost raportate 168 de decese (99 bărbați și 69 femei), ale unor pacienți infectați cu noul coronavirus, internați în spitalele Alba, Argeș, Arad, Bacău, Bihor, Bistrița-Năsăud, Botoșani, Brăila, Brașov, Buzău, Caraș-Severin, Constanța, Dâmbovița, Dolj, Galați, Giurgiu, Gorj, Harghita, Hunedoara, Ialomița, Iași, Maramureș, Mehedinți, Neamț, Olt, Prahova, Sălaj, Satu Mare, Sibiu, Suceava, Timiș, Tulcea, Vâlcea, Vaslui, Vrancea, Ilfov și Municipiul București.
Citeşte şi: Paradă militară de 1 decembrie? CNSU propune ca Ziua Naţională a României să fie celebrată la Arcul de Trium
Virgil Popescu le-a cerut retailerilor şi reţelelor de farmacii să nu mai permită la comercializare produse neconforme.
:format(jpeg):quality(80)/https://www.romaniatv.net/wp-content/uploads/2020/11/masti.jpg)
Ministrul Economiei are informatii alarmante. Jumătate dintre măştile aflate pe piaţă nu protejează împotriva Covid, iar Ministerul Economiei va emite un ordin pentru a obliga comercianţii să precizeze acest lucru, a declarat, miercuri, ministrul de resort, Virgil Popescu.
El a precizat că, în urma controalelor făcute de ANPC, s-au găsit nenumărate nereguli.
“Sunt dezamăgit de calitatea măştilor de protecţie aflate pe piaţă în acest moment.
Măști neconforme în România. ANPC a indentificat alte 4 tipuri. Printre ele și unele pentru copii
Potrivit acestuia, ANPC a dat amenzi de 18 milioane de lei unor comercianţi care aveau la raft astfel de măşti neconforme. De asemenea, ministrul a sfătuit oamenii să cumpere măşti româneşti.
“Toate măştile neconforme sunt măşti din import. Vreau să le spun românilor că avem peste 16 companii care produc măşti în România, care pot asigura întregul necesar de consum al României şi îi sfătuiesc să caute produse româneşti, pentru că sunt acreditate, sunt verificate şi sunt cele mai bune de pe piaţă”, a completat Popescu.
Ministrul Economiei le-a cerut retailerilor şi reţelelor de farmacii să nu mai permită la comercializare produse neconforme.
“Vom emite un ordin care să spună clar că aceste măşti nu asigură protecţie împotriva Covid, ca oamenii să ştie când cumpără că, dacă acel produs este pe raft şi i se spune mască, el nu este o mască care protejează”, a adăugat reprezentantul Guvernului.
Dacă vă spun că jumătate din măştile care se găsesc la comercializare, în momentul de faţă, în reţelele de distribuţie – hypermarketuri, farmacii, depozite, la importatori – nu respectă, adică nu ne protejează, aţi zice că exagerez, dar asta este realitatea. Vreau să dau un mesaj foarte clar că acest lucru trebuie să înceteze. Nu putem să acceptăm să fie puse la comercializare măşti care nu protejează populaţia”, a spus Popescu.
Fostul premier şi preşedinte al PSD a reacţionat, pe blogul său, la discursul de marţi seara al lui Klaus Iohannis, în care preşedintele a atacat PSD şi a cerut voturi pentru PNL, gest care, consideră Năstase, ar fi trebuit să-i atragă suspendarea pentru încălcarea prevederilor Constituţiei.
:format(jpeg):quality(80)/https://www.romaniatv.net/wp-content/uploads/2020/11/16-4.jpg)
Adrian Năstase consideră că atitudinea preşedintelui Iohannis discreditează instituţia prezidenţială şi Constituţia şi îi îndeamnă pe români să meargă la vot, pentru a-i da un vot de blam. Fostul premier îi reaminteşte preşedintelui că alegerile din 6 decembrie sunt parlamentare, nu prezidenţiale, aşa încât el nu ar trebui să fie implicat în campania electorală.
„Ceea ce face Iohannis, in această campanie electorală, este inadmisibil. Prin atitudinea lui si prin declaratiile pe care le face, el discreditează institutia de Presedinte al Romaniei. De aceea, vă indemn, incă o dată, mergeti la vot, intelegand că prin votul vostru veti da si un vot de neincredere pentru Iohannis. Intr-o situatie normală, pentru o astfel de atitudine de sfidare a Constitutiei, el ar fi trebuit suspendat. Din păcate, acum, nu are cine să facă acest lucru”, scrie Adrian Năstase pe blog, după care oferă ample citate din declaraţia de presă a lui Iohannis.
„Pare că Iohannis nu a fost informat 1. că in 6 decembrie vor fi alegeri, 2. si că aceste alegeri sunt pentru parlament si nu pentru presedinte. Oricum, este clar că Iohannis are nevoie de un medicament electoral pe care vă rog să i-l administrati!”, concluzionează fostul premier din perioada 2000-2004, informează Stiripesurse.
Preşedintele Klaus Iohannis a afirmat că, pe 6 decembrie, îndepărtarea PSD de la butoanele puterii poate să fie „definitivă” şi a pledat pentru „un Guvern de dreapta, în jurul PNL”, cu o solidă majoritate în Parlament, în vederea îndeplinirii reformelor. El a menţionat că o parte dintre aceste proiecte au fost elaborate deja de Guvernul PNL, dar „niciunul nu a putut avansa în Parlament” din cauza PSD, pe care l-a numit „un obstacol permanent în calea dezvoltării”.
Eugen Teodorovici a declarat, miercuri, în direct la România TV, că PNL „face un atac la Dumnezeu”. De asemenea, fostul ministru al Finanţelor a afirmat că „fiecare viață pierdută este un eșec al actualei guvernări”.
:format(jpeg):quality(80)/https://www.romaniatv.net/wp-content/uploads/2020/04/eugen_teodorovici_23975400.jpg)
Afirmaţiile sale vin în contextul în care istoricul Cristian Troncotă l-a întrebat pe europarlamentarul Rareş Bogdan de ce Guvernul PNL a luat măsuri ce au dus la închiderea bisericilor, în contextul pandemiei de coronavirus.
Teodorovici care candidează pe primul loc pe lista PSD Tulcea a afirmat că PNL face un „atac la Dumnezeu”.
„Vizavi de Dumnezeu. Eu afirm foarte clar și îmi asum ce spun. PNL-ul face un atac nu neapărat la Biserică, că Biserica ca Biserica… eu mă refer la Dumnezeu, că Biserica este eventual cea care vine să ne convingă că într-adevăr Dumnezeu este și face pentru noi.
E… dacă nu sunt în PNL și atei, cu toate că așa par la prima vedere, mai rău! Înseamnă că ei chiar spunând că au pe Dumnezeu deasupra lor, fac ceea ce fac. Deci este un atac direct la… zic eu, la Dumnezeu.
Fiecare viață pierdută este un eșec al actualei guvernări, să spunem, ceea ce înseamnă? Tot un atac la Dumnezeu. Deci practic ăsta este atacul direct sau indirect, din păcate nejustificat”, a spus Teodorovici, la România TV.
În replică, europarlamentarul liberal Rareş Bogdan a afirmat că PNL nu se află în conflict cu Biserica Ortodoxă Română.
„PNL în toată istoria sa de 144 de ani nu a avut nimic împotriva Bisericii Ortodoxe, a cultelor. Din contră, a protejat întotdeauna, mizând pe laicitatea statului, fără a-i atinge în niciun fel tradiţiile, obiceiurile şi conservatorismul românesc.
PNL, Guvernul nu are absolut nimic cu BOR. O respectă şi în niciun caz nu doreşte niciun conflict cu vreun cult religios
În ultimele opt uni, la nivelul Europei, au fost măsuri luate de guvernanţi care au deranjat. Şi în Italia au fost închise şi slujbele s-a mutat în online. Au fost măsuri pe care niciun Guvern nu şi-ar fi dorit să le ia.
E mai important să protejăm viaţa românilor, indiferent de opţiunile religioase sau politice. Nu ne-am dorit să luăm aceste măsuri restrictive, să încercăm să-i respectăm din punct de vedere al sănătăţii de acest virus ticălos”, a explicat Rareş Bogdan.