Şeful Guvernului a făcut noi declaraţii, joi seară. Premierul susţine că niciun funcţionar public nu ar trebui să fie membru de partid, iar depolitizarea administraţiei publice este foarte importantă.
:format(jpeg):quality(80)/https://www.romaniatv.net/wp-content/uploads/2020/11/127719094_3749384745113535_3059509490834968479_o-1.jpg)
Ludovic Orban a subliniat, de asemenea, că după 6 decembrie este convins că va avea majoritate parlamentară.
„Se știe foarte bine că la nivelul Uniunii Europene s-a luat decizia ca toate statele europene, pe lângă bugetul Uniunii Europene 2021-2027, să beneficieze de sprijin în cadrul Facilității de Reziliență și Redresare, așa este intitulată. Este vorba de o finanțare de 750 de miliarde de euro pentru țările membre ale Uniunii Europene, o finanțare care este asigurată pentru prima oară printr-o creditare care este făcută de Comisia Europeană la nivelul întregii Uniuni Europene
Păi, pot să vă spun, de exemplu, că pe programul SURE săptămâna aceasta s-au aprobat 3 miliarde de euro pentru România, bani care vor veni săptămâna viitoare, deci 3 miliarde de euro, repet. În cadrul programului SURE, dobânda e 0, practic. Ei s-au împrumutat la dobândă negativă, -0,085.
PDin suma totală, o parte este grant, o parte este credit pe termen lung, pe termen foarte lung și care are niște condiții cum nu poți să întâlnești dacă te duci să te împrumuți de pe piață. Chiar dacă noi am obținut condiții bune de creditare pe piața internațională, nu ne putem compara cu credibilitatea Comisiei Europene și, mă rog, a Uniunii Europene în ansamblul său. Avem, chiar dacă banii vin dintr-un împrumut pe care îl va face Comisia Europeană, lansare de titluri de obligațiuni, chiar dacă banii vin dintr-un credit, o parte vin ca grant, adică nu trebuie rambursați – 13,7 miliarde. România, de exemplu, la nivelul țărilor europene este pe locul 7 în ceea ce privește mărimea granturilor, mărimea sumei care este alocată prin granturi.
Alocarea banilor se face printr-un regulament care se face la nivelul Uniunii Europene. Parlamentul European a avut o influenţă favorbailă. Cel mai probabil în două săptămâni se va stabili regulamentul. Cel mai important este să avem proiecte.
Mie mi se pare o condiţie foarte rezonabilă să implementeze o minimă garanţie că banii sunt cheltuiţi corect! Au rxistat alte guverne înaintea noastră. Aprobările pe infrastructură au venit toate pe mandatul nostru, pentru că în ceilalalţi ani nu s-au dat termenele.”, a spus premierul.
„Niciun funcţionar public nu ar trebui să fie membru de partid. Depolitizarea administraţiei publice este foarte importantă”
„Din punctul meu de vedere, niciun funcţionar public nu ar trebui să fie membru de partid. Depolitizarea administraţiei publice este foarte importantă. De când am venit la putere nu am putut face ce ne-am dorit, noi nu am avut majoritate parlamentară, timp de un an de zile am fost într-un meci continu cu PSD. Sunt convins că după 6 decembrie lucrurile se vor schimba. Eu spun că vor urma patru ani de pace şi o oortunitate extraordinară. Fiecare cetăţean îşi face propria evaluare, ce partid e mai serios, cu ce ofertă vine. Oamenii trebuie să aibă încredere că vom reforma România. PSD aproape a capturat România. În ceea ce ne priveşte pe noi, alegerile din 6 decembrie are o miză serioasă.
Aproape toate produsele generate de noi în această perioadă, noi am oferit aceste beneficii, online. A mers treaba foare bine, de la şomajul tehnic, la IMM, la granturi, totul a fost online şi a mers foarte bine. Iar programele de digitalizare sunt fundamentale. Acestea simplifică viaţa cetăţeanului. România are foarte mulţi oameni inteligenţi, România în 4 ani de zile ar putea face saltul pe care îl aşteptăm de atâta timp.”, a mai spus şeful Guvernului.
„PSD e partidul sărăciei. A ţinut România pe loc!”
„Nu s-ar putea întâmpla o alianţă PSD-PNL pentru guvernare. Ar fi împotriva voinţei cetăţenilor. PSD e într-o izolare politică, nu are cu cine poate face majoritate. Dacă USR face vreo înţelegere, printr-o zonă din România, îşi pierd din votanţi. PSD trebuie să stea departe de putere mult timp. Poate timp de 10 ani de zile şi mai mult. Ne-au stricat relaţiile, nu au fructificat oportunităţile. PSD a ţinut România pe loc şi a blocat orice fel de reformă, de modernizare, fiind practic un partid al sărăciei. România trebuie să ofere o şansă fiecărui om, proiectul nostru e despre oameni. PSD n-a făcut decât să promită marea cu sarea oamenilor.”, a spus Orban, la B1.Ştire în curs de…
Sorin Grindeanu, prim vicepreşedintele PSD, a acuzat Guvernul PNL că a scăpat pandemia de sub control, iar situaţia infectărilor cu noul coronavirus din următoarea perioadă va impune „acest lockdown”.
:format(jpeg):quality(80)/https://www.romaniatv.net/wp-content/uploads/2020/11/Sorin-Grindeanu.jpeg)
„Caut de o săptămână studiile în baza cărora Iohannis şi Guvernul au decis închiderea pieţelor, şcolilor, Horeca. Nu le-am găsit. Nu a văzut nimeni analize. Nu are un răspuns pentru că nu există”, a declarat Sorin Grindeanu, în direct la România TV.
Prim vicepreşedinte PSD este de părere că este „cel mai simplu să închizi pieţe, şcoli, horeca”.
„Nu s-a întâmplat acest lucru în Europa. Şcolile nu s-au închis în nicio ţară din UE. Din martie de când a intrat starea de urgenţă, copiii sunt în online. Se pierde tot ceea ce înseamnă actul de educaţie. Impactul este asupra viitorul” , a menţionat Sorin Grindeanu.
Sorin Grindeanu, despre răspunsul lui Iohannis că nu vom intra în lockdown: „E un răspuns electoral”
„L-am văzut aseară pe preşedintele Iohannis că nu. E un răspuns electoral pe care l-a dat preşedintele.
Un răspuns corect, dacă ar fi fost corect cu românii, ar fi spus că e în funcţie de situaţia pe care o vom avea în perioada aceea.
Dacă vor încerca să treacă de perioada asta electorală, pentru că toate deciziile pe care le ia PNL în acest moment, sunt sub această ameninţare a alegerilor. Toate deciziile, chiar dacă pun în pericol sănătatea românilor, se iau în funcţie de data de 6 decembrie, ceea ce nu e normal”, a menţionat fostul premier.
De asemenea, Sorin Grindeanu a afirmat că „după 6 decembrie, dintr-odată se va testa mai mult”.
„Dintr-odată situaţia va impune acest lockdown. Au încercat zilele aceastea să ne distragă vorbind de un vaccin.
Niciunul dintre cele trei vaccinuri nu au fost omologate. Acum o săptămână ni se spunea că în decembrie începe campania națională, după aceea în ianuarie.
Nu înţeleg de ce se ţin ascunse acele analize în baza cărora se iau decizii. Pandemia este scăpată de sub control prin măsuri heirupiste”, a mai precizat Grindeanu.
Grindeanu acuză Guvernul PNL că a crescut datoria României. „Este cea mai mare sumă de bani împrumutată de un Guvern”
„Avem deficit de aproape 100 de miliarde. Este ceva de domeniul incredibilului. La Revoluţie, ştim cu toţii, Ceuşescu a lăsat fără datorii externe România.
În 30 de ani, până în noiembrie 2019, când a fost moţiune de cenzură, gradul de îndatorare a ajuns undeva la 34 la sută. Într-un an de zile, o să închidem cu un grad de îndatorare de 47 la sută. Într-un singur an înseamnă 12 la sută. Asta este ceva ce o să plătească nu Cîţu, ci o să plătim toţi.
Ceea ce s-a întâmplat în acest an înseamnă aproximativ 1.300 de euro de fiecare român, fără să ne întrebe.
Ştiţi unde s-au dus aceşti bani? Nu s-au dus în stimularea economică. Nu s-au dus în mari investiţii publice. AU făcut rectificarea şi au tăiat de la investiţii. E o întrebare la care ar trebui să răspundă Orban, Cîţu şi tot Guvernul
Este cea mai mare sumă de bani împrumutată de un Guvern”, a afirmat prim- vicepreşedintele PSD.
Alexandru Rafila a avut o primă reacţie cu privire la pelerinajul interzis de Sfântul Andrei. Reprezentantul României la OMS susţine că ar fi trebuit un parteneriat între instituţiile statului. Biserica ar putea fi un bun sfătuitor pentru enoriaşi!
:format(jpeg):quality(80)/https://www.romaniatv.net/wp-content/uploads/2020/11/Clipboard01-12.jpg)
Alexandru Rafila spune că nu este de acord cu intervenţia poliţiei şi a jandarmilor, care au întrerupt slujba ÎPS Teodosie de astăzi. Acesta susţine că cel mai bun lucru ar fi să existe o discuţie între cele două instituţii.
Alexandru Rafila: Am putea lua organizarea de la alegeri şi să o implementăm şi în alte situaţii
„Eu nu cunosc cum se poate organiza pelerinajul, dar din punctul meu de vedere trebuie să negociezi cu fiecare dintre culte. Nu sunt de acord cu intervenţa poliţiei şi a jandarmilor, cred că trebuia să fie o discuţie înainte de toate. Să se spună clar care sunt toate condiţiile.
Slujbele ştiu că se desfăşoară în aer liber, iar cele din interior se fac cu respectarea normelor.
Noi asta nu am înţeles din această pandemie. Cheia stă în consiliere, explicare, pentru că asta educă populaţia. Cred că asta trebuie să fie filozofie. Trebuie să dăm toţi exemplu prin comportament, iar oamenii vor începe să urmeze comportamentul. Eu sunt convins că în cadrul unui parteneriat, fiecare dintre culte ar putea fi un bun sfătuitor pentru enoriaş. Am putea lua organizarea de la alegeri şi să o implementăm şi în alte situaţii.
Dacă suntem capabili să organizăm nişte activităţi perfect, haideţi să facem aceleaşi măsuri şi pentru alte situaţii. Spre exemplu, doar 1,64 % din copii s-au îmbolnăvit de coronavirus în Europa, de când s-au deschis şcolile.”, a spus Alexandru Rafila, la Antena 3.
ÎPS Teodosie, scrisoare deschisă către premierul Orban, după ce pelerinajul de la Sfântul Andrei a fost interzis
Arhiepiscopul Tomisului vine cu o scrisoare deschisă adresată premierului Ludovic Orban, în care reclamă abuzurile la care este supus clerul. Decizia vine după ce pelerinajul de Sfântul Andrei a fost interzis, având în vedere contextul pandemiei de coronavirus.
ÎPS Teodosie reclamă faptul că autorităţile au abuzat clerul cu prilejul sărbătoririi hramului Bisericii Sfânta Mare Muceniţă Ecaterina şi că nu li se permite credincioşilor să meargă să se roage la Mănăstirea Peştera Sfântului Apostol Andrei.
„Am îndurat suficient, de la începutul acestei pandemii, împreună cu toţi oamenii de bună-credinţă din această ţară şi am respectat măsurile sanitare luate iniţial, în mod responsabil. De această dată, însă, trebuie să denunţăm public abuzurile pe care le orchestraţi, şi pe care forţele poliţieneşti şi de jandarmerie le exercită asupra noastră, într-o ţară europeană care se vrea a fi democrată şi nu aflată sub dictatură şi teroare.
Nu vom îngădui acum, ca dreptul de a-l cinsti aşa cum se cuvine, pe Sfântul Apostol Andrei, cel Întâi chemat, Ocrotitorul României, să ne fie călcat în picioare de cei care nu au frică de Dumnezeu şi se închină unei ştiinţe absurde, care nesocoteşte pe om în integralitatea sa: trup, dar şi suflet. Ce veţi face? Ne veţi bate, amenda, aresta şi executa pe toţi cei care vom merge să ne rugăm la Mănăstirea Peştera Sfântului Apostol Andrei, în ziua prăznuirii sale ?!?”
Generalul-locotenent Daniel Petrescu, șeful Statului Major al Apărării a fost testat pozitiv cu coronavirus, a transmis MApN. Daniel Petrescu este asimptomatic.
:format(jpeg):quality(80)/https://www.romaniatv.net/wp-content/uploads/2020/11/daniel-petrescu.jpg)
Șeful Statului Major al Apărării, testat pozitiv
Au fost luate măsurile stabilite de protocolul aplicabil în această situație, generalul-locotenent Petrescu intrând în izolare într-un spațiu special destinat la sediul MApN, de unde își exercită în continuare atribuțiile funcționale.
La rândul său, ministrul Apărării Naționale, Nicolae-Ionel Ciucă, a fost testat pentru coronavirus, iar rezultatul a ieșit negativ. Însă, din motive de precauție, a intrat, de asemenea, în izolare la sediul MApN, urmând a fi retestat în 72 de ore.
Alți politicieni infectați: Dan Barna și Adrian Oros, ministrul Agriculturii, testați pozitiv
Tot astăzi s-a aflat că Dan Barna a fost infectat cu COVID-19 și s-a autoizolat.
„Am aflat în această după amiază că am contactat Covid-19. Rezultatul a venit în urma unui test pe care l-am făcut preventiv înaintea unui eveniment la care urma să particip zilele următoare”, a scris Dan Barna, pe Facebook.
„Starea mea generală e bună și voi petrece următoarele zile în autoizolare. Voi continua să fiu prezent oriunde va fi nevoie de mine în măsura în care pot face acest lucru online. Aveți grijă de voi și ai voștri și respectați cu strictețe regulile de protecție. Trecem și peste asta”, a mai precizat liderul USR.
Și ministrul Agriculturii, Adrian Oros, a anunțat că a fost testat pozitiv cu coronavirus. Guvernantul PNL a anunţat că îşi va continua munca de acasă, dacă starea de sănătate îi va permite.
„Dragi prieteni, am primit rezultatul testului pe care l-am făcut în aceasta dimineața și din păcate e unul “ pozitiv”. M-am autoizolat la domiciliu și voi urma îndrumările medicilor. Daca starea de sănătate îmi va permite, voi continua munca de acasă si voi încerca sa fiu prezent online, acolo unde voi fi solicitat. Multă sănătate tuturor !”, a spus Adrian Oros, pe contul personal de Facebook.
Peste 9.000 de infectări în ultimele 24 de ore
Până astăzi, 26 noiembrie, pe teritoriul României, au fost confirmate 449.349 de cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus (COVID – 19). 323.514 pacienți au fost declarați vindecați. În urma testelor efectuate la nivel național, față de ultima raportare, au fost înregistrate 9.005 cazuri noi de persoane infectate cu SARS – CoV – 2 (COVID – 19), acestea fiind cazuri care nu au mai avut anterior un test pozitiv.
Până astăzi, 10.712 persoane diagnosticate cu infecție cu SARS – CoV – 2 au decedat.
În intervalul 25.11.2020 (10:00) – 26.11.2020 (10:00) au fost raportate 171 de decese (105 bărbați și 66 femei), ale unor pacienți infectați cu noul coronavirus, internați în spitalele Alba, Argeș, Arad, Bacău, Bistrița-Năsăud, Botoșani, Brăila, Brașov, Buzău, Călărași, Caraș-Severin, Constanța, Covasna, Dâmbovița, Dolj, Galați, Giurgiu, Gorj, Harghita, Ialomița, Iași, Maramureș, Mureș, Neamț, Olt, Prahova, Sălaj, Sibiu, Suceava, Timiș, Vâlcea, Vaslui, Vrancea și Municipiul București.
Social-democraţii atrag atenţia, după ce reprezentanţii liberali au anunţat programul de guvernare. Liberalii și-au prezentat programul de guvernare, în care au promis că nu vin cu taxe noi și nici nu le cresc pe cele actuale.
:format(jpeg):quality(80)/https://www.romaniatv.net/wp-content/uploads/2020/11/124936040_2186432531501849_988779563525573501_o-1.jpg)
PSD aruncă bomba. Aceştia spun că PNL confirmă în propriul program de guvernare că taxele vor creşte Un paragraf din programul de guvernare a atras atenţia social-democraţilor, care au ieşit să critice măsurile luate de liberali.
PSD aruncă bomba: PNL va creşte taxele. Ce se regăseşte în programul de guvernare
se corectitudinea și echitatea în sistem”, se arată într-un pasaj al programului de guvernare al PNL
„PNL confirmă în propriul program de guvernare că va #crește taxele! Au ascuns decizia în spatele unei formulări stufoase, dar țintele lor sunt clare: veniturile IT-iștilor și ale lucrătorilor din construcții cărora #PSD le-a oferit #facilități importante la salarii”, spune PSD în postarea de pe Facebook.
Ludovic Orban a susţinut la Sibiu că „orice venit trebuie impozitat şi ca nu i se pare normal ca IT-iştii să fie scutiţi de plata impozitului pe venit”.
„Orban și Cîțu vor să-i taxeze pe cei peste 400.000 angajați din construcții și pe cei 200.000 salariați din IT și comunicații! O decizie ucigașă care va adânci țara în prăpastia economică”, a mai precizat PSD în postarea de pe Facebook.
PSD atrage atenţia : „Peste 800.000 lucrători vor fi loviți de noile taxe ale PNL”
„Vor afecta grav și alte industrii, cum ar fi producția de ciment, var sau vopsea, mobilă și bricolaj, plus serviciile de suport pentru IT! Astfel, peste 800.000 lucrători vor fi loviți de noile taxe ale PNL! Pe 6 decembrie, votați împotriva creșterii taxelor propuse de Orban și Cîțu”, se mai arată în postarea PSD de pe contul oficial de Facebook.
Citeşte şi: Marcel Ciolacu susţine că PSD este singurul partid fără „penali” pe liste la alegerile parlamentare
Cel puţin 25 de politicieni au participat joi seară la lansarea în dezbaterea publică a Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă. La eveniment au rostit discursuri preşedintele Klaus Iohannis, premierul Ludovic Orban, primarul general Nicuşor Dan, precum şi mai mulţi miniştri din Guvern.
:format(jpeg):quality(80)/https://www.romaniatv.net/wp-content/uploads/2020/11/Klaus-Iohannis-Ludovic-Orban-si-ministrii-acuzati-ca-au-incalcat-legea.jpg)
Evenimentul prin care a fost lansat în dezbatere publică Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă a avut loc la un hotel din Bucureşti, însă întâlnirea nu a respectat legea adoptată chiar de Guvern privind restricţiile din starea de alertă, notează Ştiripesurse.
Klaus Iohannis, Ludovic Orban şi miniştrii, acuzaţi că au încălcat legea. Reacţia lui Sorin Grindeanu
Din imaginile transmise de PNL reiese că cel puțin 25 de politicieni au participat la eveniment, în condițiile în care limita legală este de 20 de persoane.

La cei 25 de politicieni se adaugă fotografii, cameramanii și personalul tehnic care au asigurat transmisiunea, notează sursa citată.
Ce prevede legea
Astfel, în Hotărârea nr. 54 din 12.11.2020 privind propunerea prelungirii stării de alertă și a măsurilor necesar a fi aplicate pe durata acesteia pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, la punctul 27, litera e) se prevede că ”Se menține obligația organizării și desfășurări evenimentelor/întrunirilor în cadrul campaniei electorale a alegerilor pentru Senat şi Camera Deputaților din anul 2020, în condițiile stabilite prin ordin comun al ministrului sănătății şi al ministrului afacerilor interne, respectarea următoarelor măsuri:
e) limitarea numărului participanților la maximum 20, în cazul evenimentelor/întrunirilor/acțiunilor desfășurate în spațiu închis și a duratei acestora la maximum două ore.
Sorin Grindeanu: „Ar trebui să se amendeze singuri”
Prim-vicepreședintele PSD, Sorin Grindeanu, a remarcat că liberalii au încălcat, din nou, propriile legi.
„Cred că ar trebui să se amendeze singuri. Regulile sunt doar pentru unii”, a afirmat Sorin Grindeanu, la România TV.
„Pentru Iohannis și Orban nu există lege, nu există nici restricțiile impuse tuturor românilor!
Le-au închis școlile elevilor, au închis piețele, îi amendează pe românii care merg să se roage. Doar Iohannis și Orban au voie să participe la întruniri cu peste 26 de oameni, în spațiu închis. Ce contează că legea spune clar că trebuie să fie maxim 20!
Dacă disprețul față de cetățenii cărora le cer sacrificii este atât de mare acum, cum va fi după alegeri?
Pe 6 decembrie, ce le vei răspunde?”, au reacţionat reprezentanţii PSD, printr-un mesaj pe Facebook.
Andi Manciu: „Nu a fost un eveniment electoral, ci unul guvernamental”
„Acest eveniment NU a fost unul electoral, nu a existat afișată sigla PNL. A fost un eveniment guvernamental”, a precizat Andi Manciu, şeful Grupului de Comunicare Strategică. Acest eveniment se poate încadra doar la acest articol: „se permite organizarea de cursuri de instruire şi workshopuri pentru adulţi, inclusiv cele organizate pentru implementarea proiectelor finanţate din fonduri europene, cu un număr de participanţi de maximum 25 de persoane în interior şi de maximum 50 de persoane în exterior şi cu respectarea normelor de sănătate publică stabilite în ordinul ministrului sănătăţii;” (art.15 din HOTĂRÂRE privind prelungirea stării de alertă pe teritoriul României începând cu data de 14 noiembrie 2020, precum și stabilirea măsurilor care se aplică pe durata acesteia pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de COVID 19). Şi premierul Orban a declarat, în direct la B1 Tv, că nu a fost vorba de un eveniment electoral.
Leave a comment
You must be logged in to post a comment.