Premierul Românieisusţine că slujbele de Crăciun din acest an vor avea loc în condiţii speciale, având în vedere ctiza sanitară cauzată de pandemia de coronavirus.
:format(jpeg):quality(80)/https://www.romaniatv.net/wp-content/uploads/2020/12/slujbe-craciun-1835x1080.jpg)
Ludovic Orban: Slujbele de Crăciun se vor desfăşura. Românii trebuie să respecte regulile de protecţie
„Ştiţi foarte bine că slujbele, în România, se pot desfășura respectând măsurile de protecție sanitară, condițiile, reglementările. Toate măsurile care nu sunt foarte complicate. Deci slujbele se desfășoară”, a declarat Ludovic Orban, joi.
„Singurul lucru la care ne gândim este să convingem cât mai mulți români să respecte măsurile de protecție sanitară astfel încât să reducem cât mai mult numărul de persoane care se infectează cu acest virus”, a mai spus Ludovic Orban.
Comisia Europeană recomandă ca slujbele de Crăciun să fie urmărite online sau la televizor
Comisia Europeană recomandă înlocuirea liturghiilor de Crăciun față în față cu „inițiative online sau televizate”, iar recomandările fac parte dintr-un proiect.
Comisia Europeană ar cere „luarea în considerare a evitării ceremoniilor religioase cu adunări mari și înlocuirea acestora cu inițiative online, la televizor sau la radio”, potrivit unor surse din Bruxelles citate de cotidianul italian.
Proiectul insistă asupra distanțării sociale și a folosirii măștilor de protecție ca măsuri de reducere a infecțiilor.
Liturghiile de Crăciun vor avea loc „cu respectarea deplină a regulilor”, a declarat monseniorul Mario Meini, președintele CEI: „Dacă liturgiile și întrunirile sunt supuse unei prudențe deosebite, acest lucru nu ar trebui să ne descurajeze. În ultimele luni a devenit clar cum este posibil să sărbătorim în condiții de siguranță, în deplină conformitate cu regulile. Suntem siguri că va fi așa și de Crăciun și va continua să fie un bun semn de solidaritate cu toată lumea”.
Potrivit Educație Privată, revenirea la clase a preșcolarilor și a elevilor din ciclul primar se află pe lista de activități care vor fi permise începând din luna ianuarie.
:format(jpeg):quality(80)/https://www.romaniatv.net/wp-content/uploads/2020/12/scoli-inchise2.jpg)
Potrivit surselor citate, școlile vor rămâne în format online și după 9 decembrie, dată până la care este valabilă, în acest moment, închiderea în format fizic.
ŞCOLI deschise abia în februarie. Anunţ de la Ministerul Educaţiei
Președintele Klaus Iohannis le-a spus liderilor PNL, la o întâlnire care a avut loc în urmă cu o săptămână, că școlile vor fi redeschise abia atunci când vor scădea cifrele de infectări și decesele, relata, la vremea respectivă, G4Media.ro, citând surse din Partidul Național Liberal.
Potrivit surselor citate, președintele le-ar mai fi spus liberalilor că, dacă pandemia evoluează pe o pantă descendentă, nu va mai fi nevoie de impunerea unor noi restricții pe viitor.
Mai mulți lideri PNL, în frunte cu premierul Ludovic Orban, au participat, pe 24 noiembrie, la o întâlnire cu președintele Klaus Iohannis, care a avut loc la Vila Lac, au declarat pentru G4Media.ro surse participante la întrevedere.
În acest moment, școlile sunt închise până pe 9 decembrie, însă Guvernul a adoptat legislația care permite ca acest termen să fie prelungit
ŞCOLI DESCHISE după alegeri? Anunţul lui Orban după recomandarea OMS
Ordinul de ministru care suspendă activitatea în toate școlile și grădinițele din România a apărut în Monitorul Oficial, pe 9 noiembrie. „Începând cu data de 9.11.2020 se suspendă, pentru o perioadă de 30 de zile, activitățile didactice care impun prezența fizică în unitățile de învățământ preșcolar, primar, gimnazial, liceal și postliceal a preșcolarilor și elevilor”, stipulează documentul semnat de Monica Anisie.
Același ordin stabilește că inspectoratele școlare și școlile „au obligația să asigure resursele educaționale pentru elevii care nu au acces la tehnologie informațională și internet”.
Ordinul a fost emis după ce posibilitatea de suspendare a școlii fizice până pe 31 decembrie 2020, prin ordin al ministrului Educației, a fost aprobată prin ordonanța de urgență nr 192, document care a fost publicat în Monitorul Oficial. În preambulul actului normativ Guvernul motivează urgența prin faptul că neluarea deciziei “poate genera disfuncționalități majore cu efecte negative asupra bunei desfășurări a activităților din sistemul național de învățământ, dar și asupra elevilor”.
Şcoli deschise în ianuarie? Iohannis: „Recomandările sunt să meargă elevii la şcoală atunci cât pot fi asigurate măsurile care îi ţin în siguranţă.”
Şcoli deschise în ianuarie. Oficial, preşedintele Klaus Iohannis declară că nu este de acord cu afirmaţia Avocatului Poporului care susţine că elevii pierd doi ani de educaţie din cauză că nu fac şcoală faţă în faţă. „Recomandările sunt să meargă elevii la şcoală atunci cât pot fi asigurate măsurile care îi ţin în siguranţă. Deci atunci când este posibil să meargă în condiţii de siguranţă. În condiţiile în care la noi în ţară rata de infectare este foarte mare, aceste condiţii nu pot fi nici create, nici garantate şi pentru a proteja şi copiii şi familiile lor ,din păcate este necesar să se facă învăţământ online”, afirmă Iohannis
Întrebat duminică, dacă este de acord cu opinia Avocatului Poporului riscul de a avea ”o generaţie pierdută” din punct de vedere al educaţiei, ca urmare a faptului că elevii fac cursuri online şi nu faţă în faţă, preşedintele Klaus Iohannis a răspuns că nu este de acord cu această idee. Şeful statului susţine că trebuie puse în context recomandările Organizaţiei Modale a Sănătăţii privind organizarea cursurilor în şcoli acolo unde elevii sunt în condiţii de siguranţă în ceea ce priveşte riscul de infectare.
”Cert este că elevii şi părinţii pierd mult prin faptul că nu se pot desfăşura orele fizic, la clasă. Însă aceste recomandări trebuie citite până la capăt. Sigur, recomandările sunt să meargă elevii la şcoală atunci cât pot fi asigurate măsurile care îi ţin în siguranţă. Deci atunci când este posibil să meargă în condiţii de siguranţă. În condiţiile în care la noi în ţară rata de infectare este foarte mare, aceste condiţii nu pot fi nici create, nici garantate şi pentru a proteja şi copiii, şi familiile lor, din păcate este necesar să se facă învăţământ online. Cu cât mai bine respectăm noi măsurile, cu atât mai repede copiii se pot întoarce la şcoală. Este o ecuaţie destul de simplă, uşor de înţeles. Ştiu că nu este totdeauna uşor de respectat, dar vă garantez, merită”, a declarat şeful statului la finalul vizitei pe care a făcut-o la call-centerul Direcţiei de Sănătate Publică Bucureşti.
Extinderea vacanței școlare de iarnă sau cursuri online după sărbători – între recomandările Comisiei Europene către statele membre, pentru prevenirea infectărilor
“Pentru a reduce riscurile de transmitere a virusului în perioada următoare sezonului sărbătorilor, luați în considerare prelungirea vacanțelor școlare sau introducerea unei perioade de învățare online ca modalitate a introducerii unei perioade “tampon” și a evitării aducerii infecțiilor în școli. În astfel de cazuri, va fi important să anunțați o dată, cu câteva zile înainte de întoarcerea la școală, până la care familiile cu copii și profesorii sunt rugați să se întoarcă acasă, în cazul în care au călătorit”
Leave a comment
You must be logged in to post a comment.