
METEO. Vremea se îndreaptă ușor, dar încălzirea aduce și probleme. Prognoza pentru 3 decembrie
Meteorologii anunță că vremea va cunoaște o perioadă de ușoară încălzire, dar vor apărea și probleme care afectează mai ales circulația, precum poleiul și ceața.Astfel, începând cu 3 decembrie 2020, ANM anunță că vremea va intra într-un proces de încălzire, iar temperaturile mai ridicate se vor resimți în special în regiunile de deal și în depresiuni.
Specialiștii spun că, până la finalul acestei săptămâni, temperaturile vor fi mai ridicate decât cele normale în această perioadă a anului. În sudul și estul teritoriului nebulozitatea va fi persistentă pe tot parcursul zilei de joi. În prima parte a zilei ar putea fi asocitată, local, cu burniță sau chiciură, iar izolat s-ar putea depunde polei.
Prognoza meteo în principalele zone din țară. Cum va fi vremea joi, 3 decembrie 2020
Vremea – 3 decembrie – Oltenia
Vremea va fi rece în primele zile din interval, cu o medie a maximelor de 2…3 grade, iar a minimelor de -5…-4 grade, apoi se va încălzi semnificativ. Până în data de 7 decembrie, maximele termice vor fi în creștere spre medii de 10 grade.
Vremea – 3 decembrie – Muntenia
Vremea va fi rece în primele zile din interval, cu o medie a maximelor în jurul a 2 grade, iar a minimelor de -5…-3 grade, apoi se va încălzi semnificativ. Până în data de 5 decembrie, maximele termice vor fi în creștere spre medii de 11 grade, iar până la sfârșitul intervalului vor coborî la valori, în medie, de 8 grade.
Vremea – 3 decembrie – Dobrogea
La începutul intervalului, media valorilor diurne va fi de 2…3 grade, iar până în data de 4 decembrie acestea vor fi în creștere spre medii în jurul a 13 grade. Treptat, până la sfârșitul intervalului, temperaturile maxime vor fi în scădere spre medii de 9 grade. Media valorilor nocturne, până în data de 2 decembrie, va fi în scădere spre -2 grade.
Vremea – 3 decembrie – Moldova
Până în data de 3 decembrie, valorile termice diurne vor avea media în jurul a 2 grade. Până în data de 5 decembrie, maximele termice vor marca o creștere, iar media acestora va fi de 8…9 grade.
Vremea – 3 decembrie – Maramureș
La începutul primei săptămâni, valorile termice diurne se vor menține ușor sub cele normale pentru această perioadă, cu o medie de 2 grade. Până în data de 6 decembrie, maximele termice vor marca o creștere semnificativă, iar media acestora va fi de 11…12 grade. Probabilitatea pentru precipitații va fi în creștere în jurul datei de 4 decembrie.
Vremea – 3 decembrie – Transilvania
La începutul primei săptămâni, valorile termice diurne se vor menține ușor sub cele normale pentru această perioadă, cu o medie de 1…2 grade. Treptat, până în data de 6 decembrie, maximele termice vor crește semnificativ, iar media acestora va fi de 9…10 grade.
Vremea – 3 decembrie – Crișana
În primele zile ale intervalului, valorile termice diurne se vor menține ușor sub cele normale pentru această perioadă, cu o medie în jurul a 3 grade. Probabilitatea de apariție a precipitațiilor va fi ridicată în jurul datei de 4 decembrie și pe parcursul celei de-a doua săptămâni.
Vremea – 3 decembrie – Banat
Valorile termice diurne se vor menține ușor sub cele normale pentru această perioadă, cu o medie în jurul a 4 grade. Probabilitatea de precipitații va fi în creștere în jurul datei de 4 decembrie și în a doua săptămână, cu precădere în primele zile.
Prognoza meteo pentru București
În Capitală meteorologii anunță cer temporar noros în cursul zilei de 3 decembrie. Maximele termice vor fi de 3 până la 4 grade Celsius, în timp ce minimele din termometre vor ajunge până la -4 grade.
Prognoza meteo la munte
Potrivit informațiilor de la ANM, până în data de 6 decembrie, media valorilor termice diurne va fi în creștere de la -5 grade, spre 4…5 grade. Apoi, până la sfârșitul intervalului, temperaturile maxime vor fi în scădere spre medii de 1…2 grade. Media valorilor nocturne, până în data de 7 decembrie, va fi în creștere de la -10 la 0 grade. În a doua jumătate a intervalului, temperaturile minime vor fi din nou în scădere, spre medii în jurul a -4 grade. Probabilitatea pentru precipitații va fi ridicată după data de 4 decembrie.
Prgonoza meteo pe litoral
La Constanța meterologii anunță cer temporar noros, iar în prima parte a zilei se vor semnala condiții de ceață, însoțite de burniță. Maximele termice din cursul zilei vor fi de 7 grade Celsius, în timp ce minimele din timpul nopții de 1 grad.

METEO. Veștile proaste nu se opresc. Urmează o perioadă plină de probleme
Și miercuri temperaturile se vor menține foarte scăzute în termometre în toată țara și va apărea disconfortul termic.Conform specialiștilor de la Agenția Națională de Meteorologie (ANM), miercuri, vremea se va fi menţine rece în cea mai mare parte a ţării, dar în special în sud, în est şi parţial în centrul țării, acolo unde norii de plafon jos sau ceaţa vor fi persistente, cu precădere în zonele mai joase de relief şi se vor asocia izolat cu chiciură, fulguieli sau burniţă.
În restul teritoriului cerul va fi variabil, cu înnorări atât seara cât şi noaptea; în regiunile sud-vestice pe spaţii mici vor fi precipitaţii mixte, iar în Dobrogea vor predomina ploile. Izolat se va depune polei. Vântul se va intensifica treptat în sudul Banatului şi la munte, în special în Carpaţii Meridionali, unde rafalele vor depăși 65 – 75 km/h, iar în rest va sufla slab şi moderat, cu intensificări temporare pe litoral.
În ceea ce privește temperaturile maxime, acestea se vor încadra în general între 0 şi 7 grade, cu cele mai mici valori în zonele joase din sud şi din est; minimele termice vor fi cuprinse între -7 şi 2 grade, mai scăzute în zonele depresionare din nord-vest şi centru, dar şi mai ridicate pe litoral.
În București, vremea se va menține rece
Norii joși sau ceața vor persista în sud, centru și est, iar ceața se va asocia cu chiciură, fulguieli sau burniță. În Dobrogea vor fi precipitații mixte și condiții de polei. Vântul va sufla cu 60 km/h în sudul Banatului și pe litoral. Temperaturile maxime vor fi cuprinse între -1°C în depresiuni și 7°C în nord. În Capitală, vremea va fi rece, cu cer mai mult noros, vânt slab și maximum 4°C.
În zonele montane, până în data de 6 decembrie, media valorilor termice diurne va fi în creștere de la -5 grade, spre 4-5 grade. Apoi, până la sfârșitul intervalului, temperaturile maxime vor fi în scădere spre medii de 1-2 grade. Media valorilor nocturne, până în data de 7 decembrie, va fi în creștere de la -10 la 0 grade. În a doua jumătate a intervalului, temperaturile minime vor fi din nou în scădere, spre medii în jurul a -4 grade. Probabilitatea pentru precipitații va fi ridicată după data de 4 decembrie.
Sonda Chang’e 5, prima încercare a omului de a aduce roci lunare pe Pământ după misiunile din anii 1970, a colectat miercuri, 2 decembrie, primele eșantioane, a anunțat agenția spațială a Chinei.
Sonda a aselenizat marți în Marea Furtunilor pe fața vizibilă a Lunii.
Explorarea spațială reprezintă un trofeu politic pentru Partidul Comunist Chinez, care dorește ca succesele economice ale Beijingului să se materializeze și într-o dominație mondială, arată o analiză Associated Press.
Decalaj de o generație
Din punct de vedere al cuceririi spațiale, China se află cu o generație în spatele Statelor Unite și Rusiei, însă programul său secret, cu importante componente militare, se dezvoltă rapid.
Acesta creează misiuni distincte care, dacă vor reuși, ar putea duce Beijingul în fruntea cursei pentru zborul spațial.
Deceniul care urmează va fi „destul de critic” pentru explorarea spațială, declară Kathleen Campbell, astrobiolog și geolog la Universitatea Auckland.
„Acesta este cel în care ne vom transforma dintr-o civilizație a orbitei apropiate a Pământului într-una a ceea ce oamenii numesc «spațiul îndepărtat»”, spune Campbell.
În 2003, China a devenit a treia țară care a lansat un astronaut pe orbită, în cadrul propriului program spațial național, la patru decenii după Uniunea Sovietică și Statele Unite.
Primul său laborator orbital temporar a fost lansat în 2011, iar un al doilea în 2016. Beijingul intenționează să lanseze pe orbită după 2022 prima sa stație spațială permanentă.
Vorbe frumoase
Aselenizarea de săptămâna aceasta reprezintă „un pas istoric al cooperării Chinei cu comunitatea internațională, în cadrul unei folosiri pașnice a spațiului cosmic”, a declarat Hua Chunying, o purtătoare de cuvânt a Ministerului de Externe.
„China va continua să promoveze cooperarea internațională și explorarea și folosirea spațiului cosmic în spiritul eforturilor pentru binele omenirii”, a mai spus Hua.
După zborul în spațiu al astronautului Yang Liwei în 2003, oficialii chinezi care lucrează la programul spațial și-au exprimat speranța unei misiuni lunare cu om la bord pentru 2020. Însă au avertizat că aceasta depinde de buget și de tehnologie. Ulterior, ei au împins acest termen în 2024.
Agenția spațială nu a oferit explicații în legătură cu motivele pentru care a ales Marea Furtunurilor ca loc de aselenizare pentru prima sa sondă pe Lună, departe de locurile unde au aselenizat misiunile americane și sovietice.
Însă această alegere ar putea oferi un indiciu pentru locurile aflate în studiu pentru aselenizarea unei misiuni cu echipaj.
China nu mai copiază
În ceea ce privește avionul spațial al Chinei, acesta ar fi varianta Beijingului la naveta spațială americană și la efemera rachetă Buran sovietică.
China a lansat și propria sa rețea Beidu de sateliți de navigație pentru ca aripa militară a Partidului Comunist Chinez, Armata Populară de Eliberare, să nu aibă nevoie să se bazeze pe GPS-ul american sau rus.
Anul trecut, China a depășit stadiul misiunilor „Me Too”, care copiau realizările americane sau ruse, dobândind și ea calitatea de pionier spațial, devenind prima țară care a reușit să aselenizeze o sondă pe fața nevăzută a Lunii.
Sonda, Chang’e 4, și robotul său rover continuă să funcționeze transmițând informații pe Pământ. La fel și Chang’e 3, prima sondă chineză care a aselenizat.
Leave a comment
You must be logged in to post a comment.