Klaus Iohannis a fost taxat de judecătoarea Gabriela Baltag, în plenul şedinţei CSM. Magistraţii au fost foarte iritaţi că Preşedintele a făcut campanie electorală pentru PNL, în timpul întrevederii.
:format(jpeg):quality(80)/https://www.romaniatv.net/wp-content/uploads/2020/12/Clipboard02.jpg)
Klaus Iohannis a fost dur criticat de magistrată. Baltag l-a rugat pe şeful statului ca la finalul mandatului să nu mai aducă debinare la CSM. „La finalul vieţii nu vâdăm socoteală pentru cât am urât, ci pentru cât am iubit şi iertat.”, a spus aceasta.
Klaus Iohannis, atact în şedinţa CSM: Obiceiul de a face politică în CSM este evident. Rugăminte transmisă Preşedintelui
„Obiceiul dvs. de a face politică în CSM este evident. Aş vrea să vă adresez o rugăminte care vine din partea mea şi nu numai a mea. Măcar la finalul mandatului nu veţi mai aduce dezbinare în această instituţie, pentru că suntem sufiecient de dezbinaţi.
Ştiu că sunteţi un creştin, ştiţi şi dvs că la finalul vieţii nu vâdăm socoteală pentru cât am urât, ci pentru cât am iubit şi iertat. Aş vrea să nu lăsăm să treacă această zi fără să spuneţi colegilor noştri şi societăţii cum vă raportaţi dvs. la posibilitatea de a fi din nou pe val în justiţie serviciile.
Ştiu că în octombrie aţi spus că nu veţi lăsa să se întâmple acest lucru, dar ştiu că în septembrie aţi dat un vot în CSM pe această chestiune”, a afirmat judecătoarea Baltag.
Discursul lui Iohannis care i-a scos din sărite pe magistraţi
”Este o majoritate parlamentară, care nu a făcut un secret că este ostilă unor reforme reale ale sistemului judiciar, dar care s-a și dedicat, trup și suflet, adoptării unor legi menite să îi apere pe infractori! Este o majoritate parlamentară, care și după sancțiunea dură primită în 2019 din partea românilor, nu s-a sfiit să voteze măsuri contrare interesului public sau să întârzie adoptarea unor acte extrem de necesare!
(…) De aceea, legislația într-un domeniu atât de important trebuie să fie rezultatul unei dezbateri ample în viitorul Parlament, cu o majoritate construită în jurul unor forțe democratice.” a declarat Iohannis, în ședința CSM.
Preşedintele Klaus Iohannis participă, joi, la şedinţa anuală de bilanț a Consiliului Superior al Magistraturii. Totodată, astăzi are loc alegerea noii conduceri a CSM.
:format(jpeg):quality(80)/https://www.romaniatv.net/wp-content/uploads/2020/11/Klaus-Iohannis-vaccinare-anticovid.jpg)
„E deja o tradiţie să ne vedem la sfârşit de an şi cred că e o tradiţie bună. Rolul meu în CSM îl văd ca pe un musafir care vine şi vă spune câteva gânduri colorate, care se observă din funcţia de preşedinte.
Ne revedem într-un context total atipic, în acest an marcat de pandemia de coronavirus care a afectat întreeaga lume. Afectaţi de o criză sanitară fără precedent am fost nevoiţi cu toţii să ne adaptam. În aceste vremuri dificile, misiunea Justiţiei a rămas însă la fel de actuală şi de importantă. Măsurile impuse pentru protejarea sănătăţii au cauzat modificări mari în Justiţiei.
În mod evident, e nevoie de un efort comun pentru a depăşi această perioadă. Această perioadă a fost însă şi o oportunitate pentru accelerareaprocesului de digitalizare, o îmbunătăţire care s-a produs într-un ritm mai lent. Într-o Românie europeană nimeni nu e mai presus de lege, iar Justiţia trebuie să funcţioneze la întreaga sa capacitate. La referendumul din 2019, românii au transmis un mesaj puternic social. Românii au dat un mesaj clar pentru continuarea luptei anticorupţie şi suntem nevoiţi să răspundem onest la această solicitare.
Românii au dat un mesaj clar pentru continuarea luptei anti-corupție. Suntem datori să răspundem onest tuturor acestor solicitări legitime ale cetățenilor. Procesul de reparare a Legilor jutiției, de creare a unui cadru legislativ coerent, stabil și de implementare a recomandărilor MCV, ale Comisiei de la Veneția sau ale GRECO a început deja! Motivul pentru care acest demers nu s-a finalizat este bine cunoscut.
Este o majoritate parlamentară, care nu a făcut un secret că este ostilă unor reforme reale ale sistemului judiciar, dar care s-a și dedicat, trup și suflet, adoptării unor legi menite să îi apere pe infractori! Este o majoritate parlamentară, care și după sancțiunea dură primită în 2019 din partea românilor, nu s-a sfiit să voteze măsuri contrare interesului public sau să întârzie adoptarea unor acte extrem de necesare „, a spus Iohannis.
Şeful Statului participă la şedinţa CSM şi va susţine o alocuţiune. Evenimentul nu va avea loc la sediul Consiliului Superior al Magistraturii, ci la Facultatea de Drept București, începând cu ora 12:00, conform anunţului făcut de Administraţia Prezidenţială.
De altfel, preşedintele României a participat de mai multe ori la şedinţa de bilanţ a CSM şi la alegerea noii conduceri, afirmându-şi sprijinul necondiţionat pentru justiţie.
Conform Legii de organizare şi functionare a CSM, şeful statului poate participa la şedinţa de alegeri, fără a avea drept de vot.
Potrivit News.ro, şedinţa Plenului CSM este programată să înceapă la ora 10:30. Pe ordinea de zi se află prezentarea raportului de activitate al instituţiei pentru anul 2020 şi alegerea noii conduceri pentru anul 2021.
Cum funcţionează CSM şi cine l-a condus în 2020
Conform Regulamentului de organizare şi funcţionare, CSM este condus de preşedinte, ajutat de un vicepreşedinte, aleşi pentru un mandat de un an, care nu poate fi reînnoit.
Preşedintele şi vicepreşedintele sunt aleşi de plen, în prezenţa a cel puţin 15 membri ai Consiliului, cu votul majorităţii membrilor acestuia. Preşedintele şi vicepreşedintele fac parte din secţii diferite.
CSM are 19 membri, 14 fiind aleşi – cu un mandat de 6 ani – doi reprezentanţi ai societăţii civile, cu aceeaşi durată a mandatului, dar şi trei membri de drept – ministrul Justiţiei, procurorul general şi preşedintele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.
Durata mandatului membrilor aleşi, judecători şi procurori şi reprezentanţi ai societăţii civile, ai Consiliului Superior al Magistraturii este de 6 ani, fără posibilitatea reînvestirii, beneficiind de aceleaşi drepturi şi obligaţii.
În 2020, CSM a fost condus de judecătoarea Nicoleta Ţînţ (preşedinte) şi procuroarea Tatiana Toader (vicepreşedinte).
În 2019, CSM a fost condus de judecătoarea Lia Savonea (preşedinte) şi de procurorul Nicolae-Andrei Solomon (vicepreşedinte), iar în 2018, CSM a fost condus de judecătoarea Simona Marcu şi de vicepreşedintele Codruţ Olaru.

Citeşte şi: Strategia de vaccinare anti-COVID-19 în România, prioritate în CSAT. Consiliul se reuneşte la ora 15
Atmosferă tensionată în cadrul şedinţei anuale de bilanţ a Consiliului Superior al Magistraturii, la care a participat și Președintele Klaus Iohannis.
Interpelat după discursul pe care l-a ținut în fața membrilor CSM de către judecătoarea Gabriela Baltag, care l-a acuzat că îi dezbină pe magistrații din România, Klaus Iohannis s-a ridicat și a părăsit ședința fără să răspundă.
”Este nevoie de acţiune instituţională”
Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, joi, că sistemul judiciar aşteaptă de la Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) un rol activ, o abordare constructivă şi matură, lipsită de partizanat în ceea ce priveşte temele cele mai „arzătoare” din domeniu.
”Sistemul judiciar aşteaptă de la CSM un rol activ, o abordare constructivă şi matură, lipsită de partizanat care să construiască un larg consens în sistemul judiciar asupra temelor celor mai arzătoare din Justiţie.
Cum ne dorim să arate Justiţia în România în următorii ani, ce obiective ne propunem să atingem pe termen scurt, mediu şi lung, cum se va îmbunătăţi acest serviciu public prin raportare la cetăţean şi la interacţiunea acestuia cu instanţele şi parchetele?
Răspunsurile sunt la noi, toţi cei chemaţi să punem umărul la dezvoltarea României, fiecare în limitele trasate de Legea fundamentală. Buna funcţionare a CSM, o relaţie solidă şi onestă cu corpul magistraţilor materializată printr-un dialog constant cu sistemul contribuie atât la întărirea credibilităţii CSM, cât şi la construcţia unei viziuni de dezvoltare a Justiţiei, dar mai ales la transpunerea acestei viziuni în realitate.
Independenţa, corectitudinea şi imparţialitatea sunt repere esenţiale ale magistraţilor nu numai în relaţia cu justiţiabilii, ci şi cu membrii întregii societăţi. Ele nu sunt însă suficiente. Este nevoie de acţiune instituţională, de colaborare, asumare, de leadership şi de perseverenţă pentru schimbările profunde de care are nevoie sistemul judiciar”, a spus şeful statului, la şedinţa anuală de bilanţ a Consiliului Superior al Magistraturii
Respectarea drepturilor fundamentale ale cetățenilor
”Confruntați cu o criză sanitară de amploare, fără precedent, cu implicații în toate domeniile vieții sociale, am fost cu toții nevoiți să ne adaptăm. Răspunsul la această situație dramatică în care pe primul loc se află, evident, sănătatea românilor nu a fost și nu este unul deloc simplu.
În aceste vremuri dificile, misiunea justiției de a asigura respectarea drepturilor fundamentale ale cetățenilor a rămas însă la fel de actuală și de importantă. Măsurile impuse pentru protejarea sănătății publice au determinat, inevitabil, modificări semnificative în derularea activităților curente din justiție, amânarea cauzelor aflate pe rol ori creșterea volumului de muncă al instanțelor și parchetelor, ca urmare a limitării activității acestora reprezintă doar două astfel de consecințe resimțite la nivelul întregului sistem judiciar.
În mod evident, este nevoie de un efort comun pentru depășirea acestei perioade şi sunt convins că magistrații înțeleg cel mai bine acest lucru.
Această perioadă a fost însă și o oportunitate pentru accelerarea procesului de digitalizare a instanțelor și parchetelor, în toate formele sale, o îmbunătăţire care altfel s-ar fi produs într-un ritm mai lent. Constrângerile actuale au dovedit utilitatea noilor tehnologii, pentru simplificarea și ușurarea activității în sistemul judiciar, în avantajul tuturor participanților la actul de justiție și mai ales al cetățenilor, în calitate de beneficiari ai acestui serviciu public.
Într-o Românie europeană, nimeni nu este mai presus de lege, iar justiția trebuie să funcționeze la întreaga sa capacitate pentru a-şi îndeplini misiunea nobilă. Prin votul exprimat la referendumul din 2019, românii au transmis clasei politice un puternic semnal că independența justiției și buna sa funcționare nu sunt lucruri negociabile și reprezintă coordonatele dezvoltării unei Românii europene.”, a mai spus Iohannis.
Continuarea luptei anticorupție
”Românii au dat, totodată, un mesaj clar și pentru continuarea luptei anticorupție și suntem datori să răspundem onest tuturor acestor solicitări legitime ale cetățenilor. Procesul de reparare a legilor justiției, de creare a unui cadru legislativ coerent, stabil și de implementare a recomandărilor MCV ale Comisiei de la Veneția sau ale GRECO a început deja.
Motivul pentru care acest demers nu s-a finalizat însă este binecunoscut – o majoritate parlamentară care, nu numai că nu a făcut niciun secret din faptul că este ostilă unor reforme reale ale sistemului judiciar, dar care s-a și dedicat trup și suflet adoptării unor legi menite să-i apere pe infractori, o majoritate parlamentară care, chiar și după sancțiunea dură primită în 2019 din partea românilor, nu s-a sfiit să voteze măsuri contrare interesului public ori să întârzie adoptarea unora extrem de necesare.
De aceea, legislația într-un domeniu atât de important, precum cel al justiției, trebuie să fie rezultatul unor dezbateri ample purtate în următorul parlament, cu o altă majoritate, construită în jurul unor forțe politice profund atașate valorilor democratice.
Profesioniștii din sistemul judiciar, asociațiile profesionale și Consiliul Superior al Magistraturii trebuie să fie parte din acest proces pentru ca normele să reflecte realitatea socială, nevoile stringente ale sistemului judiciar, astfel încât acesta să funcționeze în mod optim pentru democrația noastră. În acest context, susținerea de către Consiliul Superior al Magistraturii a implementării recomandărilor organismelor europene în beneficiul întregului sistem judiciar este una deosebit de valoroasă. Nu îmi pot imagina acest demers fără implicarea CSM.”, a arătat Președintele.
Foto: INQUAM / George Călin.
Ludovic Orban, anunţ pentru toţi pensionarii din România. „Vrem să creştem pensiile şi puterea de cumpărare a pensiilor”
Ludovic Orban a anunţat că Guvernul va creşte pensiile în 2021. Premierul le-a dat asigurări pensionarilor că majorarea va fi realizată în aşa fel încât să crească şi puterea de cumpărare.
:format(jpeg):quality(80)/https://www.romaniatv.net/wp-content/uploads/2020/11/14-2-1.jpg)
Citeşte şi: Strategia de vaccinare anti-COVID-19 în România, prioritate în CSAT. Consiliul se reuneşte la ora 15
„Noi vrem să creştem pensiile şi în acelaşi timp să creştem puterea de cumpărare a pensiilor, doar în baza unei dezvoltări economice care se bazează pe o creştere economică serioasă”, a mai precizat Orban.
Citeşte şi: Majorare PENSII 2021. Cât va fi pensia minimă
De altfel, ministrul Finanţelor, Florin Cîţu, le-a dat asigurări pensionarilor că liberalii mizează în 2021 pe o creştere cu 46 la sută a punctului de pensie până în 2024, însă pentru anul următor iau în calcul o creştere de peste 8 procente.
„Noi mizăm pe o creştere a pensiei în următorii patru ani, a punctului de pensie cu 46 la sută. Anul viitor o estimare este de 8,1 la sută. Această discuţie se duce într-o direcţie greşită pentru că oamenii nu cheltuiesc procente, cheltuiesc lei, bani”, a explicat ministrul Finanţelor, Florin Cîţu, în conferinţa transmisă live pe pagina sa de Facebook.Citeşte şi: Cresc pensiile românilor. Violeta Alexandru: ”Lucrurile sunt clare. Vom avea o creștere”În schimb, premierul Ludovic Orban a declarat că Guvernul va amâna acordarea pensiilor speciale pentru primari, preşedinţi şi vicepreşedinţi de consilii judeţene, arătând că acest lucru ar putea fi făcut prin legea bugetului de stat pe anul viitor.Citeşte şi: Pensiile speciale pentru primari şi aleşii locali vor fi amânate. Ludovic Orban a făcut anunţul
03-12 Mesajul PM L Orban cu ocazia Zilei Internaționale a Persoanelor cu
GUVERNUL ROMÂNIEI
Data: 03.12.2020
Mesajul adresat de premierul Ludovic Orban cu ocazia Zilei Internaționale a Persoanelor cu Dizabilități
”Marcăm astăzi Ziua Internațională a Persoanelor cu Dizabilități cu sentimentul că semenii noștri care dintr-un motiv sau altul se confruntă cu o formă de dizabilitate au nevoie în această perioadă, poate mai mult ca oricând, de sprijin, grijă și empatie din partea comunității și a autorităților. Fiecare zi din viața persoanelor cu dizabilități înseamnă dificultăți și suferințe, dar dacă privim dintr-o altă perspectivă înseamnă luptă pentru o viață normală sau chiar o luptă pentru însăși viața lor. Sunt ca niște adevărați eroi printre noi. Problemele de natură medicală cu care se confruntă nu trebuie să le împiedice în nicio privință accesul la o viață normală, iar România a înregistrat pași importanți în această direcție. Totuși, consider că este extrem de important să nu ne limităm la ceea ce s-a făcut și să venim cu soluții pentru ce mai trebuie făcut, cu conștientizarea problemelor care trebuie rezolvate și abordarea lor cu responsabilitate și empatie. Stă în puterea fiecăruia dintre noi, ca simpli cetățeni sau ca reprezentanți ai autorităților statului, să contribuim la respectarea drepturilor persoanelor cu dizabilități, să combatem orice formă de discriminare și să le respectăm dreptul la viață și la un trai decent.La nivelul Guvernului suntem în permanență atenți la aspectele care țin de atribuțiile noastre în această privință. Am primit din teritoriu semnale că există întârzieri la plată a unor indemnizații de sprijin social, inclusiv ale celor destinate persoanelor cu dizabilități. Am alocat banii necesari, iar în construcția bugetului pentru anul viitor vrem să ne asigurăm că astfel de situații nu se vor mai repeta.Le cer tuturor celor care gestionează aceste probleme să aibă în vedere urgența cu care ele trebuie rezolvate, așa încât persoanele cu dizabilități să beneficieze la timp de toate drepturile prevăzute de lege. Și, nu în ultimul rând, având în vedere situația sanitară actuală, să ne asigurăm că orice sprijin pe care îl acordăm nu implică deplasări suplimentare pentru beneficiarii acestor drepturi, pentru a nu-i expune inutil unor riscuri de infectare, având în vedere contextul actual. Să fim cu sufletul și prin acțiunile noastre mereu alături de persoanele cu dizabilități, cărora le doresc, ca tuturor românilor, în primul rând sănătate și să trecem cu bine de această pandemie! Ludovic Orban Prim-ministru al României
Călin Popescu Tăriceanu a avertizat că românii izolaţi sau carantinaţi la domiciliu ar putea întâmpina dificultăţi pentru a vota la alegerile parlamentare de duminică, 6 decembrie. Fostul premier a precizat că aceşti alegători pot beneficia de o urnă specială „doar dacă depun o cerere şi o copie a deciziei de carantină emisă de DSP”.
:format(jpeg):quality(80)/https://www.romaniatv.net/wp-content/uploads/2020/10/tariceanu_63118100_33892900.jpg)
Călin Popescu Tăriceanu candidează pe lista Pro România la alegerile parlamentare.
Călin Popescu Tăriceanu, despre românii aflaţi în carantină sau izolare. „Dreptul lor de a alege este grav călcat în picioare”
„Actualmente sunt peste 100.000 de români în carantină sau izolare la domiciliu! Dreptul lor de a alege este grav călcat în picioare! Într-o țară cu un guvern normal și democrat acest aspect ar fi suficient pentru anularea acestor alegeri!”, a mai precizat fostul preşedinte al Senatului.
Citeşte şi: Gabriela Firea aruncă bomba: Măsuri şi mai dure, după alegeri, dacă Guvernul PNL rămâne la Palatul Victoria!
Dan Barna a anunţat, miercuri, că nu poate vota la alegerile parlamentare din 6 decembrie pentru că se află în izolare în Bucureşti şi ar putea solicita urna mobilă doar dacă s-ar afla la Sibiu, acolo unde are domiciliul.
Fostul preşedinte Traian Băsescu a vorbit miercuri despre previziunile sale în ce priveşte rezultatele alegerilor parlamentare din 6 decembrie şi a susţinut că, în cazul în care PNL şi PSD vor fi apropiate ca procentaj, ar fi posibilă o alianţă între social-democraţi şi USR, situaţie care l-ar pune în mare încurcătură pe Klaus Iohannis.
Social-democratul se arată revoltat de modul în care guvernul PNL a decis să tranşeze problema sărbătorilor de iarnă având în vedere contextul pandemiei de coronavirus.
:format(jpeg):quality(80)/https://www.romaniatv.net/wp-content/uploads/2020/12/unnamed.jpg)
Mihai Tudose spune că guvernul a reuşit să confişte sărbătorile de iarnă, iar din punctul lui de vedere Târgurile de Crăciun ar trebui deschise în toată ţara.
Mihai Tudose: Cred că îi deranjează foarte mult că Moş Crăciun este tradiţional îmbrăcat în roşu
„Sărbătorile n-au trecut, abia acum vin. Vine Moş Nicolae, sărbătoare mare la români care e confiscată de ziua alegerilor, aşa a vrut guvernul. Am fost anunţaţi foarte brutal, că acest Crăciun va fi altfel, adică să nu fie şi de Anul Nou să staţi acasă. A reuşit Guvernul să confişte sărbătorile. Cred că îi deranjează foarte mult că Moş Crăciun este tradiţional îmbrăcat în roşu. N-am făcut noi chestia asta, el e aşa de mii de ani.
Dacă îl îmbrăcăm în galben credeţi că le dă voie? Că înţeleg că la Iaşi e voie Târg de Crăciun, la Craiova l-au închis, incidenţa fiind asemănătoare. Dacă îl îmbrăcăm pe Moş în galben de Crăciun la Brăila? Eu aş deschide toate Târgurile de Crăciun. E tradiţia noastră. E o sărbătoare religioasă mare. Cultul nostru este scris în Constituţie. Biserica a fost stâlpul pe care s-a sprijinit România atunci când a fost greu. Dacă vei confisca o asemenea sărbătoare mie mi se pare că nu mai ai nimic de a face cu modul de condure a unui stat. Nu promovez haosul, dar se poate face cu nişte reguli stricte. Nu le luaţi copiilor bucuria!, a spus Mihai Tudose, la Gândul Live.
Târgul de Crăciun de la Craiova a fost închis
Târgul de Crăciun din Craiova s-a închis la doar o oră după ce autoritățile locale au aprins luminile de sărbători. Mai multe instituții de control i-au verificat pe comercianți și au decis să tragă obloanele căsuțelor, pe motiv că nu ar avea aviz de funcționare.
Surse din Primaria Craiova spun însă că aceste avize nu se solicită și nu se emit anterior. Mai exact, de la Primarie s-ar trimite doar o informare către ITM, DSP și alte instituții cu privire la faptul că se va face comerț provizoriu.
Olguţa Vasilescu, primarul Craiovei, acuză prefectul de Dolj că o sabotează.
„Avem voie să aprindem iluminatul de sărbători? Răspuns: da! Avem voie să permitem funcţionarea chioşcurilor pe raza oraşului? Răspuns: da! Nicio lege, ordonanţă, hotărâre de guvern nu interzice asta! Şi atunci de unde zelul prefectului de Dolj şi al tuturor instituţiilor de forţă şi control de a le cere imperativ comercianţilor să inchidă chioşcurile din zona centrală care funcţionează perfect legal, aşa cum funcţionează alte sute de chioşcuri în toate cartierele oraşului? Şi de ce a fost necesar ca o maşină a CBRN să stea non stop în zonă, cu megafoanele pornite la maxim, ca să sperie copiii veniţi să vadă luminiţele de sărbători? După ce PNL a închis pieţele şi producătorii ingheaţă şi ei şi marfurile lor la 8 grade afară, acum a venit rândul chioşcurilor”, a scris sâmbătă seară, pe Facebook, Lia Olguţa Vasilescu.
Leave a comment
You must be logged in to post a comment.