Canalul TV Arte a realizat un reportaj despre ce s-a întâmplat în România în perioada pandemiei. Jurnaliștii străini au vrut să vadă cum se luptă cu noul coronavirus într-o țară preponderent religioasă.
:format(jpeg):quality(80)/https://www.romaniatv.net/wp-content/uploads/2020/12/pelerinaj.jpg)
O echipă Digi24 a însoţit reporterii străini în pelerinaje alături de credincioşi, cu ocazia Înălţării Sfitei Cruci, pe 14 septembrie. „Dumnezeu ne păzește cu mare dragoste, cu mare credință. Ne numără pașii. Trebuie să avem Crucea și sfântul busuioc cu noi. Astea sunt obiceiurile noastre, tradiția. Și așa ne ajută Dumnezeu în continuare. Ne rugăm tot timpul. Spunem Tatăl nostru și alte rugăciuni tot drumul până la mănăstire. Ne rugăm să fie mai bine„, spune unul dintre pelerini, citaţi de Digi24.
Citeşte şi Alexandru Rafila a făcut anunţul: Nu aş merge la pelerinaj!
O parte a reportajului s-a concentrat pe partea de sud-est a României, cea mai săracă regiune a ţării. „Aici trăiesc oameni foarte săraci, necăjiți. Pe Drumul Crucii sunt 14 troițe. La fiecare troiță pelerinii se opresc să spună rugăciuni și să primească pomană. Riscul ca aceste pelerinaje să răspândească coronavirusul nu este conștientizat”. Aproape jumătate din români, arată un studiu al Novel Research, nu iau în serios epidemia.
„Nicio țară din UE nu dă așa puțini bani de la buget pentru sistemul său de sănătate ca România. Spitalele sunt învechite mai cu seamă în provincie. De zeci de ani specialiștii au plecat să muncească în Occident. Cei care au rămas duc o luptă la limită”, mai arată autorii reportajului.
Guvernul pregătește terenul pentru prelungirea stării de alertă și după 31 decembrie 2020, potrivit unui proiect de OUG aflat pe ordinea de zi a ședinței de mâine. Ministerul Muncii propune prin acest document prelungirea măsurilor de reducere a programului de muncă pentru angajați până la 30 iunie 2021.
:format(jpeg):quality(80)/https://www.romaniatv.net/wp-content/uploads/2020/12/94972334_2812976222146927_1574762652570222592_o.jpg)
Slujbe de Crăciun, restricții fără precedent pregătite de autorități
“Având în vedere evoluția situației epidemiologice din România ca urmare a răspândirii virusului SARS-CoV-2, numărul din ce în ce mai mare al îmbolnăvirilor și restricțiile în dinamică privind desfășurarea activităților economice, prevăzute în hotărârile Guvernului prin care se prelungește starea de alertă, întrucât prevederile art. 24 din Legea nr.55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, cu modificările și completările ulterioare, stabilesc acordarea unor măsuri de protecție socială până la cel mult 31 decembrie 2020, întrucât este necesar să fie asigurate măsuri de protecție socială pentru angajați, angajatori și alte categorii de profesioniști în concordanță cu situația epidemiologică, în situația în care starea de alertă se va prelungi și după 31 decembrie 2020“
Stare de alertă Iar în textul proiectului de OUG măsurile propuse se prelungesc până la 30 iunie 2020.
“Art. I – (1) Indemnizaţiile prevăzute la art. XI şi art. XV din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 30/2020 pentru modificarea şi completarea unor acte normative, precum şi pentru stabilirea unor măsuri în domeniul protecţiei sociale în contextul situaţiei epidemiologice determinate de răspândirea coronavirusului SARS-CoV-2, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 59/2020, cu completările ulterioare, se acordă până la 30 iunie 2021, pentru toate domeniile de activitate prevăzute de Legea nr.55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, cu modificările și completările ulterioare în care se reglementează restricţii, conform actelor emise de autoritățile competente”.
Stare de alertă prelungită. În Educație prelungirea stării de alertă are o serie de implicații – cele directe sunt:
- potrivit Legii 55/2020 nu se pot organiza concursurile de angajare pentru directori și inspectori școlari, putând fi organizate doar concursurile de angajare a personalului didactic.
prelungirea stării de alertă are un impact asupra angajaților din toate domeniile, implicit asupra părinților și profesorilor, mai ales a celor care lucrează în sistem de telemuncă
starea de alertă prelungită înseamnă păstrarea unor restricții și limitări ale unor drepturi, cum ar fi dreptul la o educație echitabilă, sau dreptul la formare profesională și formare continuă de calitate.
Ludovic Orban a anunţat că locuitorii din oraşele sau comunele aflate în carantină vor putea merge la vot duminică fără să fie nevoie să completeze declaraţie pe propria răspundere.
:format(jpeg):quality(80)/https://www.romaniatv.net/wp-content/uploads/2020/12/FotoJet-5.jpg)
Ludovic Orban a anunţat că Guvernul va adopta o prevedere pentru ca locuitorii zonelor carantinate să nu aibă nevoie de declaraţie pe propria răspundere pentru a merge la vot, duminică.
„Orice cetăţean, chiar dacă e într-o localitate care e temporar în carantină are libertatea de a se duce la secţia de vot să voteze, fără să dea declaraţii. Avem CNSU în cursul zilei de mâine (vineri – n.r.), înainte de şedinţa de Guvern, după care în şedinţa de Guvern vom transpune hotărârea CNSU”, a anunţat premierul joi seară, la Digi 24.
Primul ministru a precizat că în ziua votului completarea unei declaraţii „este o formalitate nenecesară”, pentru că oamenii ies din casă să voteze.
Premierul a ţinut să facă distincţia între situaţia celor din localităţi aflate în carantină şi persoanele care se află în carantină prin decizie a Direcţiei de Sănătate Publică.
„Cei care sunt carantinaţi ca urmare a unei decizii a DSP trebuie să stea în locaţia unde şi-au stabilit carantina. Ei pot exercita dreptul de vot prin urna mobilă”, a explicat premierul.
Ludovic Orban, despre scăderea numărului de teste. Cum răspunde acuzaţiilor
În ceea ce priveşte scăderea numărului de teste şi acuzaţiile că acest lucru s-a făcut intenţionat, Orban a precizat că îi sfătuieşte pe cei care fac astfel de acuzaţii „să se uite la numărul de teste lunar”, el explicând că numărul cel mai mare de teste s-a făcut în luna noiembrie.
„De ce au avut posibilitatea să mai lanseze un fake news, aşa cu au făcut toată campania? Dintr-un motiv foarte simplu: noi am avut un şir de patru zile libere (…) De regulă, în zilele libere se fac mai puţine teste pentru că şi personalul din centrele de testare are nevoie de odihnă, numărul de persoane care au abilitatea de a face aceste teste e limitat, deşi noi am crescut constant capacitatea de testare”, a afirmat premierul.Orban a explicat că în aceste zile s-au făcut teste „mai puţin decât în zilele normale”, dar că de miercuri a crescut numărul testelor.Premierul a reafirmat că analizele făcute arată că „este clar că am intrat pe un trend descendent”.
„Dacă ne uităm la rata de infectare care se calculează pe ultimele 14 zile, vedem că în cele mai multe judeţe această rată este în scădere”, a adăugat primul ministru.El a precizat că s-a mai constatat că numărul de infectări a crescut la locurile de muncă, din cauză că mulţi angajaţi iau masa împreună cu colegii.
Victor Ponta a participat, în ultima zi de campanie electorală, la o emisiune electorală la România TV, şi i-a îndemnat pe români să iasă la vot, pentru că votul în sine nu este periculos, dar, susţine fostul premier, încă patru ani de guvernare PNL ar fi catastrofali pentru România
:format(jpeg):quality(80)/https://www.romaniatv.net/wp-content/uploads/2020/12/9-5.jpg)
„Sper sa vina oamenii la vot, pentru ca ziua votului nu e periculoasa, campania a fost periculoasa. Patru ani de zile nu o sa mai putem sa schimbam, iar eu va spun ca daca dupa duminica vor ramane la putere PNL si USR, ne va fi mai rau decat ne-a fost in 2010.
Nu am asteptari la cei de la USR, ei sunt contra, stiu doar cu puscarii. Eu cred ca tocmai asta trebuie sa oprim, pentru ca atunci cand ii vad pe cei de la USR cum gandesc, ca daca nu esti din Bucuresti si nu dai nu stiu cat pe o cafea, inseamna ca votezi cu PSD sau cu Ponta. Cum a fost sondajul acela, care a bulversat pe toata lumea, pentru ca i-a aratat cum sunt.
De aceea oamenii trebuie sa vina la vot, sa nu lase puterea toata in mana lui Iohannis. Puterea nu trebuie sa fie toata in mana nimanui, nici Iohannis, nici Ciolos.”, a spus Ponta.
„Eu nu m-am certat cu Ciolos, asta tebuie sa faca oamenii politici, sa-si prezinte ideile. Dar noi ne-am obisnuit fara dezbateri, nu am mai avut din 2014. E era Iohannis. L-am prins si eu un pic pe Ciolos, dar Orban nu a venit.”, a declarat Victor Ponta.
Fostul premier a fost întrebat cine crede că va forma noul guvern.
„Raspunsul corect ar fi fost ca va fi la guvernare cine decid romanii, dar pana la urma va fi cine decide Iohannis. Eu de aia ii indemn pe romani sa-i aratam ca nu decide el singur. Il lasa pe Orban, ca e cuminte, apoi pune alt Orban. Am facut o gluma ca daca PSD iese pe primul loc, cere renumararea, ca sa nu il supere pe Iohannis.”, a răspuns Victor Ponta.
Victor Ponta a explicat schimbul de replici cu Dacian Cioloş, din timpul dezbaterii de miercuri
„A zis Ciolos ca vrea sa fie prim-ministru, am zis ca ce lucruri extraordinare spune. Era sa ma ia somnul, a trebuit sa-l mai intep eu un pic. Daca il prindeam pe Orban il intrebam mai multe lucruri, dar cu Ciolos cred ca ne-am lamurit. Noi intram la guvernare, doar domnul Basescu cred ca nu mai intra, decat daca il mai ajuta tableta pe Petrov. Evident ca PSD si PNL, intr-o ordine sau alta vor fi pe primele locuri. Dar cum scoatem tara din criza? Ei, astia mari, nu zic cum. Noi, Pro Romania, o spunem, dar zic ca noi suntem mici. Sa o zica ei, astia mari.
Daca oamenii vin la vot duminica, poate macar de USR scapam. Sa vina oamenii la vot si sa voteze cu Pro Romania.”, a afirmat Ponta.
Ponta nu crede că alegerile se pot desfăşura cu respectarea prevederilor constituţionale, atâta timp cât peste 100.000 de români se află în izolare sau carantină.
„Sunt 125.000 mii de oameni in izolare sau chiar mai mult, cum o sa mearga la toti cu urna mobila, nu au cum fizic. In lipsa unei hotarari judecatoresti, nicio persoana nu poate fi impiedicata sa mearga la vot. Deci vor fi sute de mii de reprezentanti ai sectiilor de vot care vor merge cu urna mobila?
Luni am fost hotarat sa ma imbrac si sa ma duc la pestera Sf Andrei. Nu au voie sa ma retina, ca sunt si parlamentar, dar m-am gandit ca le fac viata grea unor bieti jandarmi si am renuntat. Am vrut sa intreb de ce e periculos sa ma asez la o coada, cu masca, dar nu e periculos sa merg la vot? Faptul ca ni le-au interzis pe toate ne arata ce ne asteapta daca ramanem cu PNL la guvernare.
Ar trebui ca USR sa nu intre la guvernare, sa nu fie cooptati, atata timp cat ceea ce propun ei nu are legatura cu ce au oamenii nevoie. Daca spui oamenilor ca ai grija de ei, de firmele romanesti, ca deschizi scolile, oamenii vor avea incredere.”, a adaugat Victor Ponta.
Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat joi că este „inadmisibil” ca preşedintele României să îndemne lumea la vot pentru un anumit partid şi a explicat care sunt diferenţele dintre el şi preşedintele PNL, Ludovic Orban.
:format(jpeg):quality(80)/https://www.romaniatv.net/wp-content/uploads/2020/12/14-3.jpg)
Alegeri parlamentare 2020. Ciolacu spune că ieşirile lui Iohannis sunt inadmisibile
„Si eu si Ludovic Orban am imbatranit de 30 de ani fiecare in partidul lui. In schimb intre mine si Orban sunt doua-trei mari diferente. Mie nu mi-a crescut capul si nu mi-a luat puterea mintile. A treia este ca am inteles vocea oamenilor si pe listele PSD nu este niciun condamnat penal si niciun politician trimis in judecata, dar uitati-va la PNL, noi am gasit pe listele lor cel putin zece condamnati, trimisi in judecata”, a declarat Marcel Ciolacu.
În opinia sa, ieşirile preşedintelui Iohannis sunt cel mai bun barometru că PSD va câştiga alegerile.
„Mai mult ca sigur PSD va câştiga aceste alegeri. Merg şi eu în campanie, împreună cu colegii mei. Astăzi am avut ultima întâlnire video, conferinţă cu toate regiunile. Toţi colegii mei sunt optimişti, pentru că au contacte cu oamenii în această campanie şi transmit acelaşi lucru. Nu sunt adeptul sondajelor de opinie. În schimb, întotdeauna când preşedintele Iohannis iese, şi încalcă Constituţia şi îndeamnă lumea la vot pentru un anumit partid politic, ştim sigur absolut toţi pesediştii că PNL-ul s-a dus în cap. Este cel mai bun barometru”, a afirmat liderul PSD.
Citeşte şi: Victor Ponta: „Dacă PNL şi USR vor rămâne la putere, ne va fi mai rău decât în 2010”
Mobilizare de forţe pentru alegerile de duminică. Anunțul făcut de Marcel Vela


Mobilizare de forţe pentru alegerile parlamentare de duminică. Ministrul Afacerilor Interne a ţinut să asigure toţi cetăţenii că alegerile se vor desfăşura în siguranţă, iar pentru acest lucru au fost luate o serie de măsuri. Secţiile de vot au fost asigurate cu măşti, mânuşi şi dezinfectanţi, iar în zoua votului vor fi în teren peste 40 de mii de poliţişti şi jandarmi.Ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela, a anunţat joi, că alegerile parlamentare de duminică se vor desfăşura în condiţii de maximă siguranţă.”Pentru asigurarea măsurilor de protecţie sanitară pe timpul procesului de votare, la nivelul Ministerului Afacerilor Interne, au fost achiziţionate şi distribuite către instituţiile prefectului, peste 8 milioane 200 de mii de măşti faciale de uz medical.Peste 3 milioane 300 de mii de mănuşi de unică folosinţă şi 50.000 de litri de substanţe pentru dezinfecţia mâinilor. Ministerul Afacerilor Interne vor asigura protecţia celor 18.802 secţii de votare, iar în ziua votului pentru derularea în condiţii de de securitate a procesului electoral vor fi prezente la datorie, peste 40.000 de efective ale Ministerului Afacerilor Interne.Asigur toţi cetăţenii, că măsurile de protecţie sanitară din secţiile de votare sunt aplicate şi respectate, astfel încât procesul electoral să se desfăşoare în siguranţă”, a transmis Marcel Vela.
Leave a comment
You must be logged in to post a comment.