Ministerul Educației le-a transmis inspectoratelor școlare care va fi ordinea de priorități la programarea la administrarea vaccinului împotriva noului coronavirus.
:format(jpeg):quality(80)/https://www.romaniatv.net/wp-content/uploads/2021/01/vaccinare-profesori.jpg)
Potrivit acestei circulare, publicate de Digi24, prioritari la imunizare vor fi angajații din învățământul preșcolar, cadrele didactice care lucrează direct cu elevii și cei din învățământul preuniversitar care urmează să activeze fizic prezenți în școli începând din 8 februarie.
“Având în vedere faptul că începând cu data de 17 decembrie 2020 a intrat în vigoare H.G. nr. 1031/2020 privind aprobarea Strategiei de vaccinare împotriva COVID-19 în România precum și faptul că a fost deschisă Etapa a II-a de vaccinare împotriva COVID-19, care include populația cu grad de risc și lucrătorii care desfășoară activități în domenii-cheie/esențiale, printre care personalul din unitățile și instituțiile de învățământ, vă solicităm să diseminați informațiile către toate unitățile de învățământ în vederea întreprinderii măsurilor necesare pentru asigurarea accesului personalului didactic, didactic auxiliar și nedidactic la programul de vaccinare împotriva COVID-19.
Citeşte şi Ministerul Educaţiei: Peste 160.000 de angajaţi din învăţământ dispuşi să se vaccineze
În acest sens, fiecare unitate de învățământ va desemna o persoană responsabilă cu înregistrarea unității de învățământ preuniversitar pe platforma alocată campaniei de vaccinare, centralizarea datelor de identitate și programarea la vaccinare a personalului angajat în respectiva unitate. Informațiile cu privire la acțiunea de vaccinare pot fi/trebuie sa fie accesate pe linkul: https://vaccinare-covid.gov.ro/platforma-programare/.
De asemnea, Ministerul Educației solicită înscrierea cu prioritate a următoarelor categorii de angajați:
– angajații din învățământul preșcolar (unde nu este obligatoriu portul măștii de către copii) și cadrele didactice care lucrează nemijlocit cu elevii.
– angajații unităților de învățământ preuniversitar care urmează să funcționeze cu prezența fizică începând cu data de 08 februarie 2021.
Fiecare unitate de învățământ preuniversitar va transmite inspectoratului școlar județean/ ISMB, numele persoanei responsabile cu acțiunea de vaccinare, funcția și datele de contact ale acesteia în cursul zilei 18.01.2021, pana la orele 16.00, urmând ca inspectoratele școlare județene/ISMB să transmită situația către Ministerul Educației până marți, 19 ianuarie, ora 12.00″, arată comunicarea transmisă de ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, inspectoratelor școlare.
Redeschiderea şcolilor pe 8 februarie se va face în funcţie de virusul mutant din Marea Britanie, anunţă Andreea Moldovan, secreta de stat în Ministerul Sănătăţii.
:format(jpeg):quality(80)/https://www.romaniatv.net/wp-content/uploads/2021/01/deschidera-scolilor-8-februarie.jpg)
Deschiderea şcolilor se va face în funcţie de un cumul de factori. Secretarul de stat în cadrul Ministerului Sănătăţii, Andreea Moldovan, a afirmat că dorinţa tuturor este de a redeschide şcolile, dar acest lucru trebuie să se petreacă în siguranţă, menţionând că se va cont în luarea acestei decizii de criteriul epidemiologic şi de circulaţia noii tulpini descoperite în Marea Britanie.
„Sunt două criterii de acţiuni, toate pornind de la criteriul epidemiologic, ce se va întâmpla în următoarea perioadă pentru că suntem undeva la două săptămâni încet, încet de la perioada de sărbători şi de Anul Nou când din păcate lumea nu a fost foarte atentă la respectarea regulilor. Primul criteriu pentru deschiderea şcolilor şi cel mai important este cel epidemiologic pentru că dacă vom avea o creştere importantă a numărului de cazuri deja este un argument care conduce la o precauţie mai mare. În al doilea rând, este circulaţia acestei tulpini care este din Marea Britanie, care pe lângă faptul că are transmisibilitate mai mare comparativ cu virusul iniţial, are un potenţial teoretic de infectare a copiilor ceva mai mare decât avea varianta iniţială”, a explicat Andreea Moldovan, întrebată duminică la Digi 24 cum pot fi deschise şcolile în siguranţă.
Ea a declarat că sunt mai multe scenarii luate în calcul pentru deschiderea şcolilor de la 8 februarie. „Dorinţa tuturor este de a redeschide şcolile, dar a le redeschide în condiţii de siguranţă. Sunt mai multe scenarii luate în calcul, deschiderea în anumite zone ale ţării, unde sistemul online este mai greu de aplicat, deschiderea claselor mici sau a claselor terminale, sunt nişte scenarii care cu siguranţă se vor lua în considerare şi în discuţie în săptămânile următoare, dar este o decizie care clar este în apanajul Ministerului Sănătăţii, dar alături de Ministerul Sănătăţii este şi INSP-ul care este organismul de sănătate publică care vine cu argumentele de asemenea ştiinţiifice şi se ia în colaborare cu Ministerul Educaţiei. Vom ţine cont de aceste cifre, mai ales că le avem la dispoziţie şi putem şti care regiuni sunt mai afectate şi care nu. Dar iarăşi o generalizare a unei măsuri este greu de exprimat ce impact va avea asupra copiilor”, a transmis secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii.
Ministerul Educaţiei a anunţat priorităţile la vaccinare în învăţământ. Cum va decurge procesul şi care va fi ordinea administrării dozelor
Vlad Voiculescu a afirmat că nu este o garanţie deschiderea şcolilor pe 8 februarie, ci o promisiune şi un obiectiv al Guvernului, dacă situaţia epidemiologică o va permite. Ministrul Sănătăţii a adăugat că tot personalul din învăţământ intră în etapa a doua de vaccinare care a început vineri şi vor fi testate toate persoanele simptomatice şi cele care au fost contacţi ai unor persoane infectate cu noul coronavirus. El a mai spus că va fi elaborat un ghid de bune practici de către Minister care să fie pregătit înainte de începerea şcolilor pe 8 februarie.
Grupul de Comunicare Strategică a anunţat sâmbătă 3.218 cazuri noi de infectare cu noul coronavirus înregistrate în ultimele 24 de ore. Totodată, au fost raportate 66 de decese, bilanţul de la începutul pandemiei urcând la 17.164. La ATI sunt internaţi 1.089 d epacienţi cu COVID-19. În ultimele 24 de ore au fost efectuate 22.521 teste RT-PCR (12.134 în baza definiţiei de caz şi a protocolului medical şi 10.387 la cerere) şi 4.409 teste rapide antigenice.
Un incident neplăcut a avut loc în weekend, pe pârtia Kalinderu din Buşteni. Mai mulţi turişti au aruncat cu vin fier şi bulgări de zăpadă în ambulanţa care venise pentru a acorda îngrijiri medicale unui copil rănit. Turiştii s-au revoltat că sirena ambulanţei le-ar fi speriat copiii.
Incident pe pârtia Kalinderu din Buşteni. Mai mulţi turişti au aruncat cu vin fiert şi bulgări de zăpadă în ambulanţa care venise pentru a prelua un copil rănit.
Oamenii spun că ambulanţa le-ar fi speriat copiii din cauza semnalelor acustice.
„Avem si noi copii mici si ne sperie copiii, e normal. De ce să ne dam la o parte? El vrea s-o bage pe pârtie!” – au fost reproșurile turiștilor.
Incident pe pârtia Kalinderu din Buşteni. Un salvamontist a fost atacat de turişti
Un salvamontist a încercat să calmeze spiritele a fost atacat.
„După stabilirea situației de fapt, au fost aplicate două sancțiuni, una conform Legii nr.61/1991 în valoare de 200 de lei și o sancțiune conform OUG 34/2008 în valoare de 2.000 de lei. Reamintim că dispozitivul de ordine și siguranță publică alcătuit din polițiști, sprijiniți de jandarmi sunt la datorie pentru a asigura respectarea regulilor prevăzute de legislația incidentă pe durata stării de alertă, în tot județul Prahova”, transmit IJP Prahova, potrivit observatorulph.ro.
Citeşte şi Aglomeraţie la munte. Staţiunile, luate cu asalt de turişti în weekend
Alertă meteo de ger. Temperaturile au scăzut sub minus 10 grade în mai multe orașe
Temperaturile au scăzut puternic în ultimele zile. Cea mai mică temperatură s-a înregistrat la ora 8 la Vârful Omu, minus 22 de grade, în Munţii Călimani, Ceahlău şi la Bâlea Lac – minus 20 de grade. S-au înregistrat temperaturi sub 10 grade Celsius şi în mai multe oraşe.
Alertă meteo de ger. Vremea este deosebit de rece în aproape toată ţara, iar frigul va continua şi în următoarele zile. Luni dimineaţă la ora 8 se înregistrau minus 16 la Sinaia, minus 14 grade la Roşiori de Vede şi Stolnici, minus 13 la Alexandria şi Predeal, minus 11 la Giurgiu, conform Administraţiei Naţionale de Meteorologie.
De asemenea, în mai multe oraşe din nordul Moldovei şi din estul Munteniei, din Oltenia şi Crişana termometrele arătau la ora 8 temperaturi în jurul valorii de minus 10 grade.
Simona Halep a primit rezultatul testului COVID – 19, efectuat in Australia. Romanca este in caratina la Adelaide

Din cauza pandemiei de coronavirs, organizatorii au impus tuturor jucatorilor obligativitatea de a ajunge la Melbourne pana la 17 ianuarie si apoi efectuarea unei carenine de 14 zile, cu posibilitatea de a se antrena cinci ore pe zi.
Un grupa restrans de jucatori si jucatoare, intre care Halep, Novak Djokovici, Rafael Nadal, Serena Williams, Naomi Osaka, Venus Williams si Dominic Thiem, sunt in carantina la Adelaide, unde este programat un turneu demonstrativ.
Ceilalti sportivi sunt la Melbourne si multi dintre ei sunt nemultumiti dupa ce au fost plasati in izolare, fara a avea dreptul de a parasi camerele de hotel si de a se antrena, deoarece in avioanele lor au fost persoane infectate.
Patru cazuri pozitive au fost depistate in Australia in randul jucatorilor, staff-urilor lor si oficialilor care au calatorit la Antipozi cu doua din cele 17 zboruri charter. Intr-un avion care a plecat de la Los Angeles au fost testati pozitiv un antrenor, un membru al echipajului si un angajat al unei televiziuni, iar intr-o aeronava care a decolat de la Abu Dhabi a fost gasit infectat antrenorul Biancai Andreescu, Sylvain Bruneau.
Din cauza acestor cazuri, 47 de jucatori care au facut deplasarea cu cele doua avioane au fost plasati in izolare timp de doua saptamani.
Grupul strict carantinat ii include, printre altii, pe Kei Nishikori, Pablo Cuevas, Santiago Gonzalez, Marta Kostiuk, Paula Badosa, Sorana Cirstea, Victoria Azarenka, Sloane Stephens, Angelique Kerber, Vasek Pospisil si Heather Watson.
Jucatorii aflati in aceasta situatie si-au exprimat nemultumirea pe retelele de socializare pentru faptul ca nu se vor putea antrena. Ei sustin ca nu au stiu de aceasta regula, potrivit careia daca o persoana dintr-un charter este testata pozitiv in Australia, toti ocupantii avionului respectiv intra intr-o carantina stricta.
Intre cei mai vehementi s-a numarat Sorana Cirstea.
„Daca ne-ar fi spus aceasta regula inainte, nu as fi jucat in Australia… as fi ramas acasa. Ne-au spus ca vom zbura cu o capacitate de 20 la suta, in grupuri si ca vom fi considerati un contact apropiat DOAR daca echipa sau insotitorii mei sunt pozitivi. As avea nevoie de cel putin trei saptamani dupa aceea pentru a fi din nou intr-o forma decenta si pentru a concura la un nivel inalt. Intentionam sa joc turneul, deoarece mi-au promis o scutire de la carantina de cinci ore pe zi, in care puteam merge la antrenamente, la sala de gimanstica si sa ne recuperam. Aceasta a fost intelegerea inainte de a ne inscrie la asta… Dar regulile s-au schimbat „, s-a plans ea.”Ceea ce nu inteleg este de ce nimeni nu ne-a spus vreodata ca, daca o persoana de la bord este pozitiva, tot avionul trebuie izolat. M-as fi gandit de doua ori inainte de a veni aici”, a scris Iulia Putinteva.”Nu ne plangem ca suntem in carantina. Ne plangem din cauza conditiilor inegale de antrenament / joc inainte de turnee destul de importante”, a spus Belinda Bencic.In schimb, directorul Australian Open, Craig Tiley, afirma ca jucatorii au fost informati de riscuri.
„Am facut foarte clar la inceput, de aceea am avut sportivii impartiti in grupuri, ca exista riscul ca o persoana sa fie pozitiva si sa fie nevoita sa intre in izolare 14 zile. Exista riscul in avion ca tu sa fii un contact apropiat, exista riscul ca toata lumea sa poata fi un contact apropiat”, a spus el.
O alta problema a fost reprezentata de faptul ca antrenamentele jucatorilor au fost suspendate pana cand sunt gata toate testele pentru detectarea coronavirsului.
Cu toate aceaste probleme, Australian Open nu este in pericol de amanare, spune Tiley.
„Am stiut intotdeauna ca va exista un risc semnificativ, cu aceasta pandemie nu se poate sti niciodata. Insa Australian Open va merge inainte cum este planificat si vom continua sa facem tot posibilul pentru a ne asigura ca jucatorii care nu se afla intr-o situatie buna au o solutie oarecum acceptabila”, a declarat el.Australian Open este programat sa se desfasoare intre 8 si 21 februarie, la Melbourne Park.Cu o saptamana inainte, tot la Melbourne, sunt programate in paralel doua turnee WTA si doua ATP.
Simona Halep a primit rezultatul testului COVID – 19, efectuat in Australia. Romanca este in caratina la Adelaide

Jucatoarea de pe locul 2 WTA a ajuns, joi, la Adelaide si a intrat in carantina, inainte de a participa la Melbourne Summer Series si la Australian Open, primul grand slam al anului.
Din cauza pandemiei de coronavirs, organizatorii au impus tuturor jucatorilor obligativitatea de a ajunge la Melbourne pana la 17 ianuarie si apoi efectuarea unei carenine de 14 zile, cu posibilitatea de a se antrena cinci ore pe zi.
Un grupa restrans de jucatori si jucatoare, intre care Halep, Novak Djokovici, Rafael Nadal, Serena Williams, Naomi Osaka, Venus Williams si Dominic Thiem, sunt in carantina la Adelaide, unde este programat un turneu demonstrativ.
Ceilalti sportivi sunt la Melbourne si multi dintre ei sunt nemultumiti dupa ce au fost plasati in izolare, fara a avea dreptul de a parasi camerele de hotel si de a se antrena, deoarece in avioanele lor au fost persoane infectate.
Patru cazuri pozitive au fost depistate in Australia in randul jucatorilor, staff-urilor lor si oficialilor care au calatorit la Antipozi cu doua din cele 17 zboruri charter. Intr-un avion care a plecat de la Los Angeles au fost testati pozitiv un antrenor, un membru al echipajului si un angajat al unei televiziuni, iar intr-o aeronava care a decolat de la Abu Dhabi a fost gasit infectat antrenorul Biancai Andreescu, Sylvain Bruneau.
Din cauza acestor cazuri, 47 de jucatori care au facut deplasarea cu cele doua avioane au fost plasati in izolare timp de doua saptamani.
Grupul strict carantinat ii include, printre altii, pe Kei Nishikori, Pablo Cuevas, Santiago Gonzalez, Marta Kostiuk, Paula Badosa, Sorana Cirstea, Victoria Azarenka, Sloane Stephens, Angelique Kerber, Vasek Pospisil si Heather Watson.
Jucatorii aflati in aceasta situatie si-au exprimat nemultumirea pe retelele de socializare pentru faptul ca nu se vor putea antrena. Ei sustin ca nu au stiu de aceasta regula, potrivit careia daca o persoana dintr-un charter este testata pozitiv in Australia, toti ocupantii avionului respectiv intra intr-o carantina stricta.
Intre cei mai vehementi s-a numarat Sorana Cirstea.
„Daca ne-ar fi spus aceasta regula inainte, nu as fi jucat in Australia… as fi ramas acasa. Ne-au spus ca vom zbura cu o capacitate de 20 la suta, in grupuri si ca vom fi considerati un contact apropiat DOAR daca echipa sau insotitorii mei sunt pozitivi. As avea nevoie de cel putin trei saptamani dupa aceea pentru a fi din nou intr-o forma decenta si pentru a concura la un nivel inalt. Intentionam sa joc turneul, deoarece mi-au promis o scutire de la carantina de cinci ore pe zi, in care puteam merge la antrenamente, la sala de gimanstica si sa ne recuperam. Aceasta a fost intelegerea inainte de a ne inscrie la asta… Dar regulile s-au schimbat „, s-a plans ea.”Ceea ce nu inteleg este de ce nimeni nu ne-a spus vreodata ca, daca o persoana de la bord este pozitiva, tot avionul trebuie izolat. M-as fi gandit de doua ori inainte de a veni aici”, a scris Iulia Putinteva.
„Nu ne plangem ca suntem in carantina. Ne plangem din cauza conditiilor inegale de antrenament / joc inainte de turnee destul de importante”, a spus Belinda Bencic.
In schimb, directorul Australian Open, Craig Tiley, afirma ca jucatorii au fost informati de riscuri.
„Am facut foarte clar la inceput, de aceea am avut sportivii impartiti in grupuri, ca exista riscul ca o persoana sa fie pozitiva si sa fie nevoita sa intre in izolare 14 zile. Exista riscul in avion ca tu sa fii un contact apropiat, exista riscul ca toata lumea sa poata fi un contact apropiat”, a spus el.
O alta problema a fost reprezentata de faptul ca antrenamentele jucatorilor au fost suspendate pana cand sunt gata toate testele pentru detectarea coronavirsului.
Cu toate aceaste probleme, Australian Open nu este in pericol de amanare, spune Tiley.
„Am stiut intotdeauna ca va exista un risc semnificativ, cu aceasta pandemie nu se poate sti niciodata. Insa Australian Open va merge inainte cum este planificat si vom continua sa facem tot posibilul pentru a ne asigura ca jucatorii care nu se afla intr-o situatie buna au o solutie oarecum acceptabila”, a declarat el.
Australian Open este programat sa se desfasoare intre 8 si 21 februarie, la Melbourne Park.
Cu o saptamana inainte, tot la Melbourne, sunt programate in paralel doua turnee WTA si doua ATP.
Leave a comment
You must be logged in to post a comment.