ANM a actualizat informarea meteo, care va fi valabilă până miercuri la prânz. Conform acesteia, va ninge în vest şi va fi ger în celelalte regiuni ale ţării.
:format(jpeg):quality(80)/https://www.romaniatv.net/wp-content/uploads/2021/01/zapada-ninsoare-masini-ger-drum-iarna-viscol-6.jpg)
INFORMARE METEOROLOGICĂ
Interval de valabilitate: 19 ianuarie, ora 11:00 – 20 ianuarie, ora 12:00
Fenomene vizate: ninsori moderate cantitativ, intensificări ale vântului, polei
Zone afectate: conform textului
În intervalul menționat, în regiunile intracarpatice temporar va ninge, în general moderat cantitativ în Maramureș, precum și în zona Munților Apuseni și în nordul Carpaților Orientali, unde se va depune strat nou de zăpadă.
În vestul ţării, începând din noaptea de marți spre miercuri (19/20 ianuarie), treptat precipitaţiile vor fi și sub formă de lapoviță sau ploaie şi pe arii restrânse se va depune polei, anunţă ANM.
Vântul va prezenta intensificări la munte, cu viteze, în general, de 50…70 km/h, iar pe crestele înalte, 80…90 km/h, viscolind ninsoarea şi spulberând zăpada. Intensificări ale vântului vor fi şi în nord-vestul teritoriului, temporar cu viteze de 40…50 km/h.
Notă: În după-amiaza zilei de marți (19 ianuarie), vremea se va menține deosebit de rece cu temperaturi maxime preponderent negative, iar în cursul nopții de marți spre miercuri (19/20 ianuarie) precum și în dimineața zilei de miercuri (20 ianuarie), pe arii restrânse va mai fi ger (valori termice în jurul a – 10 grade) în Moldova, în estul Transilvaniei și în Muntenia.
Alertă meteo de ger în toată ţara. Cea mai geroasă dimineaţă din acest an, -20 de grade
ALERTĂ METEO şi pentru Buucreşti
Vremea va fi rece, cu cerul temporar noros. Vântul va sufla slab și moderat. Temperatura maximă se va situa în jurulvalorii de -1 grad, iar cea minimă va fi de -7…-4 grade. Administraţia Naţională de Meteorologie va actualiza prezentele informații meteorologice, în funcţie deevoluţia şi intensitatea fenomenelor meteorologice.
Prognoza meteo. Administraţia Naţională de Meteorologie a publicat prognoza meteo pentru perioada 18-31 ianuarie 2021. În prima parte a intervalului vremea continuă să fie deosebit de rece în toată ţara, urmând ca apoi să se încălzească treptat, devenind deosebit de caldă pentru data din calendar.
:format(jpeg):quality(80)/https://www.romaniatv.net/wp-content/uploads/2021/01/prognoza-meteo-1.jpg)
Prognoza meteo BANAT. Intervalul de prognoză va debuta cu o vreme deosebit de rece, caracterizată prin valori
maxime de -3…-2 grade și minime de aproximativ -9 grade, în medie. Apoi vremea se va încălzi de la o zi la alta, devenind deosebit de caldă pentru această perioadă în intervalul 21 – 23 ianuarie, când se va atinge o medie regională a maximelor diurne de 11…12 grade, iar a celor minime de 4…5 grade.
Ulterior, valorile termice vor fi în ușoară scădere, astfel încât, în intervalul 24 – 31 ianuarie, temperaturile maxime vor fi de 6…8 grade, iar minimele nocturne vor scădea, în medie regională, spre -1….1 grad.
Probabilitatea pentru precipitații va deveni semnificativă după data de 23 ianuarie, astfel încât, în a doua săptămână a intervalului de prognoză, acestea se vor semnala frecvent.
Citeşte şi Alertă meteo de ger. Temperaturile au scăzut sub minus 10 grade în mai multe orașe
Prognoza meteo CRIŞANA. Vremea se va încălzi semnificativ în primele zile ale intervalului de prognoză, astfel încât
temperaturile maxime vor crește de la -4 grade la început, spre 11…12 grade pe 22 – 23 ianuarie, când vremea va deveni deosebit de caldă pentru această perioadă.
În cea de a doua săptămână se va resimți un proces de răcire ușoară, care va determina, în intervalul 24 – 31
ianuarie, maxime diurne de 4…6 grade. Regimul termic nocturn va avea o evoluție similară și se va concretiza prin valori medii de -11…-10 grade în primele dimineți, când vremea va fi local geroasă, pentru ca în jurul datei de 23 ianuarie să se înregistreze 4…5 grade, iar între 25 și 31 ianuarie să se înregistreze valori de -2…0 grade, în medie.
Probabilitatea pentru precipitații va fi mai ridicată pe 19 și 20 ianuarie, iar după data de 22 ianuarie acestea se vor semnala în fiecare zi.
Prognoza meteo TRANSILVANIA. Primele zile ale intervalului de prognoză vor fi caracterizate de o vreme deosebit de rece, local geroasă, mai ales în cursul nopților și al dimineților, când se vor înregistra valori medii ale temperaturilor minime de -18…-14 grade.
Apoi vremea se va încălzi și, în jurul datei de 24 ianuarie, media minimelor va fi de 0…1 grad, pentru ca apoi să coboare ușor, iar până la finalul celor două săptămâni, să se situeze în general între -4 și -2 grade. Maximele diurne vor fi de -6…-4 grade în primele zile, apoi vor crește spre 7…9 grade în intervalul 21 – 23 ianuarie, când vremea va deveni caldă pentru această perioadă.
Ulterior, va avea loc o răcire ușoară, iar media temperaturilor maxime se va încadra între 2 și 4 grade în intervalul 25 – 31 ianuarie.
Precipitații slabe și pe arii restrânse se vor semnala în jurul datei de 19 ianuarie, dar probabilitatea pentru precipitații mai importante cantitativ și pe arii extinse va fi în creștere după data de 22 ianuarie.
Prognoza meteo MARAMUREŞ. Vremea va fi deosebit de rece, geroasă mai ales în cursul nopților și al dimineților la începutul primei săptămâni de prognoză, când vor fi temperaturi maxime de -8…-7 grade și minime de -14…-12 grade. Apoi va avea loc o încălzire treptată, care va determina maxime diurne de 8 grade și minime nocturne de aproximativ 2 grade, în medie regională, în jurul datei de 23 ianuarie. Apoi vremea se va răci ușor, iar valorile termice vor fi între 2 și 4 grade, ziua și -3…-1 grad, noaptea, în medie, în intervalul 25 – 31 ianuarie.
Probabilitatea pentru precipitații va fi ridicată în jurul datei de 19 ianuarie și, din nou, începând cu data de 23 ianuarie până la finalul celei de a doua săptămâni a intervalului de prognoză.
Prognoza meteo MOLDOVA La începutul intervalului, vremea va fi deosebit de rece, geroasă mai ales dimineața și noaptea, dar până în data de 23 ianuarie, valorile termice vor crește semnificativ. Maximele termice vor crește de la medii de -8…-6 grade, la medii în jurul a 10 grade, iar cele minime, de la medii de -16…-14 grade, la medii de 1…2 grade.
În cea de-a doua săptămână, temperatura aerului va marca o scădere treptată spre medii ale maximelor de 4…5 grade și ale minimelor de -3…-2 grade.
La începutul intervalului vor fi ninsori slabe, izolate, dar probabilitatea pentru precipitații mai importante cantitativ și pe arii extinse va fi în creștere după data de 23 ianuarie.
Prognoza meteo DOBROGEA. În primele zile ale intervalului, vremea va fi deosebit de rece, pe arii restrânse geroasă dimineața și noaptea, dar până spre sfârșitul primei săptămâni, valorile termice vor fi în creștere semnificativă.
Temperaturile diurne vor crește de la medii de -3…-2 grade, la medii în jurul a 13 grade, iar cele nocturne, de la medii de -10…-8 grade, la medii de 6…7 grade. În cea de-a doua săptămână, temperatura aerului va marca o scădere ușoară și treptată spre medii ale maximelor de 6…8 grade și ale minimelor, de 1…2 grade.
La începutul intervalului, doar trecător va mai ninge slab. Probabilitatea pentru precipitații importante cantitativ și pe arii extinse va fi în creștere după data de 23 ianuarie.
Prognoza meteo MUNTENIA. La începutul intervalului, vremea va fi deosebit de rece, local geroasă dimineața și
noaptea, dar până în data de 23 ianuarie, valorile termice vor marca o creștere importantă. Maximele termice vor crește de la medii de -2…-1 grad, la medii de 10…11 grade, iar cele minime, de la medii de -11…-10 grade, la medii de 3…4 grade. În cea de-a doua săptămână, temperatura aerului va marca o scădere treptată spre medii ale maximelor de 6…8 grade și ale minimelor, de -2…0 grade.
Probabilitatea pentru precipitații mai importante cantitativ și pe arii extinse va fi în creștere după data de 23 ianuarie.
Prognoza meteo OLTENIA. La începutul primei săptămâni, vremea va fi deosebit de rece, pe arii restrânse geroasă dimineața și noaptea. Până în jurul datei de 22 ianuarie, valorile termice vor crește semnificativ și astfel, maximele vor crește de la medii de -1…0 grade, la medii în jurul a 9 grade, iar minimele, de la medii de -11…-10 grade, la medii de 2…3 grade.
În cea de-a doua săptămână, temperatura aerului va avea ușoare variații, media maximelor va fi de 6…8 grade, iar cea a minimelor, de -2…0 grade. Probabilitatea pentru precipitații importante cantitativ și pe arii relativ extinse va fi în creștere după data de 23 ianuarie.
Prognoza meteo LA MUNTE. La începutul intervalului, vremea va fi deosebit de rece, geroasă mai ales dimineața și noaptea. Până în data de 23 ianuarie, valorile termice vor crește semnificativ. Media maximelor va crește de la -12…-10 grade, la 3…4 grade, iar a minimelor, de la -18…-16 grade, la -2…-1 grad. În cea de-a doua săptămână, temperatura aerului va marca o scădere treptată, spre medii ale maximelor de -4…-1 grad și ale minimelor, de -8…-6 grade.
În prima parte a intervalului vor mai fi ninsori slabe, pe arii restrânse, dar probabilitatea pentru precipitații mai importante cantitativ și pe arii mai extinse va fi în creștere după data de 23 ianuarie.
INFP anunţă mai multe cutremure marţi dimineaţă. Cel mai mare s-a produs în Argentina, dar un seism moderat a avut loc şi în zona Vrancea.
:format(jpeg):quality(80)/https://www.romaniatv.net/wp-content/uploads/2021/01/cutremur-vrancea-infp-1920x1080.jpg)
INFP anunţă un cutremur de suprafaţă cu magnitudinea 3,1 s-a produs marţi dimineaţa, la ora locală 6:37, în zona seismică Vrancea, judeţul Vrancea, la o adâncime de 63 de kilometri, potrivit datelor publicate de Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP).
Seismul a avut loc în apropierea următoarelor oraşe: 80 kilometri sud de Bacău, 97 kilometri est de Braşov, 105 kilometri nord-vest de Galaţi, 111 kilometri nord-vest de Brăila, 118 kilometri nord-est de Ploieşti, 158 kilometri sud de Iaşi, 167 kilometri nord de Bucureşti, 189 kilometri nord-est de Piteşti, 202 kilometri sud-vest de Chişinău, 207 kilometri est de Sibiu.
De la începutul lunii ianuarie, în România au avut loc 17 cutremure cu magnitudini cuprinse între 2 şi 4 pe scara Richter.
Anul trecut, cel mai puternic seism s-a produs în data de 31 ianuarie, în judeţul Vrancea, la o adâncime de 121 de kilometri, şi a avut o magnitudine de 5,2 pe Richter. Cutremurul a fost resimţit şi la Bucureşti.
INFP anunţă un cutremur cu magnitudinea 6,4 a fost resimţit luni în vestul şi centrul Argentinei, provocând panică în rândul populaţiei, a informat Institutul naţional de prevenire seismică, menţionând însă că pe moment nu au fost semnalate victime sau pagube importante, informează AFP.
Seismul a avut loc luni, la ora locală 23:46 (marţi, 2:46 GMT), având epicentrul în localitatea Pocito din provincia San Juan, la aproximativ o mie de kilometri de capitala Buenos Aires, nu departe de graniţa cu Chile, a indicat Institutul American de Geofizică (USGS).
Cutremurul s-a produs la o adâncime de 20 kilometri. În urma seismului, unele oraşe din provincia San Juan au rămas temporar fără curent electric.
Cutremurul a fost resimţit şi în provinciile Mendoza, Cordoba, Santa Fe, La Rioja şi Buenos Aires.