Sâmbătă, 11 octombrie 2014, la ora 19.30, în Sala Studio a Teatrului Odeon din București este programat spectacolul Teatrului de Stat din Dresda, Eu și dosarul meu, în cadrul Festivalului Internaţional „Vieţi paralele – Secolul 20 văzut prin ochii Poliţiilor Politice.

Regia: Clemens Bechtel. Dramaturgia: Julia Weinreich. Cu: Eveline Ledig, Catharina Laube, Ilona Raue, Gottfried Dutschke, Max Fischer, Jürgen Gottschalck. Muzica: Sven Kaiser. Decor și costume: Matthias Schaller

Durata:1 oră și 45 de minute.

Preţul biletelor: 21,20 lei, 12,72 lei.

Spectacolul va fi urmat de discuţii cu publicul şi va avea supratitrare în limba română.

eu si dosarul meu teatrul din dresda

 Eu și dosarul meu. Foto: Tibor Bachtraty

Teatrul documentar poate avea multe forme, însă cea mai autentică dintre ele este aceea în care oameni reali au curajul să își prezinte chiar ei experiența de viață pe scenă. Regizorul german Clemens Bechtel, cunoscut pentru experiența sa ca artist în zona teatrului documentar, a ales un grup de nouă persoane, femei și bărbați, pentru producția Eu și dosarul meu din cadrul proiectului internațional „Vieţi paralele”. Existența celor care vin pe scenă să ne vorbească a fost marcată în mod direct de activitatea Stazi, Serviciul de Securitate al Statului din Germania. Tragediile personale pe care ni le împărtășesc astăzi sunt mărturii importante despre trecutul recent. Intensitatea onestității și a curajului cu care ne amintesc despre o perioadă și despre un tip de societate ce nu pot fi uitate sunt absolut remarcabile. Eu și dosarul meu ne prezintă o lume a suspiciunii, a speranțelor pierdute și a fricii. Pentru cei implicați, această parte a istoriei este încă vie.

clemens bechtel

Clemens Bechtel

„Pînă în acest moment, perspectiva germană asupra perioadei regimului comunist a fost mai degrabă una națională. Din cîte știu, cel puțin în ceea ce privește teatrul, nu a existat pînă acum un dialog între diferitelețări ce au aparținut blocului estic despre ceea ce s-a întîmplat înainte de 1989. Proiectul „Parallel Lives/Vieţi paralele” ne oferă – atât practicienilor, oameni de teatru, cât și spectatorilor noștri – posibilitatea să cunoaștem mai multe despre situația din celelalte țări, despre felul în care lucrurile s-au întâmplat, despre felul în care fiecare națiune a trăit experiența regimurilor opresive. Ne oferă de asemenea oportunitatea de a împărtăși propria experiență, sentimentele, cunoștințele, iar acest proces mi se pare important în sensul creării unei solidarități europene.” (Clemens Bechtel, regizor).