Ești un veșnic temerar, românule, indiferent cine ești și cum te cheamă. Am să îți explic puțin de ce cred asta.

Când am călătorit prima oară cu avionul, am scris într-o carte de a mea publicată în 2013 că dacă se va întâmpla ceva, Doamne ferește, voi fi cel mai bogat mort. Condiția era ca ceea ce am numit eu din toată inima, anume proiectul Speranța Unui Vis”, să fi fost mai mult cunoscut și mediatizat. Cum nu s-a întâmplat chiar așa, nici eu nu am devenit un „magnat” post mortem și în plus, avionul a aterizat în condiții optime pe aeroportulCanova din Treviso.

Lucian Blaga spunea într-o „filosofie a iederei” că „numai târându-te te poți înălța”. Ei bine, eu aproape că m-am târât. M-am înălțat însă în sufletul meu, pentru românii mei, cu steagul tricolor purtat peste 2200 de kilometri pe jos ca să văd exact cum trăiesc ei în alte țări, ca să le vorbesc în felul meu despre încredere și să le spun neîncetat că fiecare este o speranță a unui vis.

Nu am ajuns pe jos la Roma din România ca să arăt cât de mult pot eu să merg în acest mod. Scopul a fost altul: Transmiterea unuimesaj de mai multă încredere în ei înșiși a celor care se află departe de locul natal și ca să mă dau mare în fața străinilor cu țara în care m-am născut. Iar străinii au reacționat, pozitiv. Mulți sunt personaje în cărțile mele și pot confirma câte ceva.

Am văzut alte lacrimi, multe de fericire, altele de dor. Apoi am cunoscut sute de oameni, aș putea spune că din poartă în poartă. La capătul unui drum anevoios dar de neuitat, am înțeles că tot românul plecat în străinătate este o stea continuă care nu se stinge. Am mai înțeles că oamenii aceștia, merită tot respectul și stima pentru că au avut curajul să o ia de la capăt, peste mări și țări. Românii din străinătate au cunoscut nu doar curajul ci și realitatea uneori cruntă a unei alte vieți. Au mai cunoscut și altă civilizație. S-au integrat frumos acolo unde au plecat și credeți-mă, n-au uitat steagul tricolor.

Tu, cel sau cea care trăiești în diaspora nu uita că poți orice. Îți poți împlini orice vis. Eu nu m-am îmbogățit nici măcar cu un cent din experiența mea de viață dar am devenit bogat sufletește și am învățat că oamenii din diaspora, uneori nedreptățiți și în țara lor, sunt deosebiți. Mulți își văd de viața lor cu dârzenie și speranță. Muncesc, trudesc neobosiți, au devenit imuni în fața multor încercări. Au reușit să depășească bariereleimposibilului și scriu cu atâta suflet aceste rânduri că nu mai îmi simt nici durerile umerilor rămase de-atunci din timpul expediției, nu mai simt nici singurătatea când în Slovenia am rămas cu adevărat „Pribeag pe drumul viselor” și nu pot să spun decât atât: Româniidin străinătate, fie că ei trăiesc în Italia, Spania, Marea Britanie, Canada, Germania, Suedia, Belgia sau Australia ori cine mai știe unde, sunt averea mea. Existența lor și ceea ce am învățat de la ei m-au transformat în dragoste de viață și de oameni și de speranțele care într-adevăr, sunt nesfârșite și nu mor niciodată.

Nici visele nu mor. Până și Walt Disney a spus că „toate visele ar putea deveni realitate dacă avem curajul să le urmăm”. Iar încurajarea lui Victor Hugo a venit și ea din istoriepână în clipele de acum: „A visa, asta-i fericirea, a aştepta, asta e viaţa.”

Tu, românule din străinătate ești pentru totdeauna un vis. Sufletul românesc este un vis real. Iar eu sunt doar un om simplu care îți mulțumește că exiști și care știe că deși ești în altă parte decât România, ai rămas același purtător de doruri în tine. Nu mai contează unde trăiești acum. Important e că ai avut puterea de a învinge. Rămâi așa și chiar dacă nu mă auzi, nu mă vezi și nu mă cunoști, eu îți voi mulțumi. Video alăturat e despre mine și despre ce au mai spus și alții. Nu știu cât e de relevant dar știu că eu nu voi înceta să cred niciodată în tine, românule. Cu stimă, scriitorul A.M.