Acest copil îşi face părinţii mândri de el tot mai mult cu fiecare zi care trece. La numai 9 ani, munceşte uneori ca un om mare, acolo unde poate da o mână de ajutor şi din proprie voinţă însă nu mereu ci doar de câteva ori pe an de bună voie. Nu îl obligă nimeni să facă ceva ba chiar e rugat să stea locului, însăeducaţia primită dar şi şcoala unde învaţă destul de bine, au format din el un caracter aparte. Copilul a impresionat în ultimul timp inclusiv ieri, a stârnit admiraţie şi respect din partea italienilor dar şi a oamenilor simpli de mai multe naţionalităţi, prezenţi lângă el.

Părinţii săi sunt din zona Braşovului. În urmă cu puţine ore, o italiancă foarte sufletistă cu oamenii în general, Luciana, a fost la rându-i plăcut surprinsă de aportul neaşteptat al băiatului. Luciana nu e nici pe departe o femeie care să se gândească vreodată la discriminare, tratează cu maxim respect pe cei care vin să o ajute la treabă sau în viaţă şi are grijă ca toată lumea să fie mulţumită. Vorbeşte foarte respectuos cu oricine, indiferent din ce ţară provine.

Pe Stefano nu doar munca îl face deosebit. Ieri şi mai ales aseară nu a stat locului o secundă. Te aştepţi ca un copil să fie obosit şi să-i ardă de altele, conform vârstei după opt ore de muncă. El a vrut să fie alături de mama lui şi să facă ce poate ca să fie mai bine. Dar nimeni din lucrătorii prezenţi nu se aştepta ca Stefano să fie atât de îndemânatic şi să mânuiască foarfecele cu atâta ambiţie şi îndemânare. Toţi se aşteptau să obosească totuşi la un moment dat dar nu a fost aşa ci dimpotrivă, alţii au obosit înaintea lui.

Stefano are multe calităţi. Un copil exemplu. Învaţă foarte bine şi e pasionat de înot, pe care-l practică deja fără nicio problemă. Vorbeşte fluent trei limbi străine în afară de română, respectiv engleza, maghiara şi italiana. De remarcat faptul că mai nou, de anul trecut, deja schiază mulţumitor, peste aşteptările instructorilor. Locul unde se antrenează de obicei este cunoscuta staţiune Cortina.

Stefano a devenit sprijin de nădejde pentru părinţii săi care sunt plecaţi la muncă din zori şi până seara. Îşi face mereu lecţiile cu conştiinciozitate, se duce la meditaţii pentru diverse discipline şi uimeşte prin receptivitatea lui. S-a obişnuit să termine repede şi bine ce are de făcut legat de învăţătură. El face zilnic ordine în casă, atât cât poate, de exemplu face curat cu aspiratorul sau introduce rufele în maşina de spălat.

Să nu credeţi că e un copil exploatat sau care nu are parte de o copilărie frumoasă, dimpotrivă, îşi face timp mereu să alerge, să facă sport ori să se joace. Ne-a mărturisit că atunci când iese pe afară are pasiunea de a se juca cu mingea pe care o tot bate în perete. Ne-a mai spus că-i place să se plimbe şi cu bicicleta. Când stă în casă şi are timp sau e în vacanţă, se joacă pe PlayStation, că tot e la modă conform generaţiei de azi. Nici să vrei şi nu ai cum să îl cerţi pentru ceva la modul serios, atât e de ascultător şi de educat. Respectă pe toată lumea şi niciodată nu jigneşte pe nimeni. Pentru că e un copil minunat, părinţii au decis să-i dea un mic premiu la fiecare sfârşit de lună, adică 50 de euro. L-am întrebat ce face cu aceşti bani şi ne-a mărturisit că îi pune mereu înpuşculiţă. Mai e ceva de adăugat: Chiar dacă vorbeşte deja la numai 9 ani câteva limbi străine, în limba română pronunţă cuvintele perfect. Niciodată nu amestecă expresii italiene cum li se mai întâmplă din greşeală altora căci e simplu de dedus faptul că vorbeşte mult în italiană, fiind în Italia.