Incendiu fără precedent în România! Aseară, într-un club din capitala României, a avut loc o dramă care a ținut cu sufletul la gură ore în șir milioane de români. Inițial s-a crezut că a fost vorba de o explozie însă incendiul nimicitor a izbucnit de la un foc de artificii dintr-un club bucureștean. Înăuntru se aflau aproximativ 500 de oameni, transmite sursa Digi 24. Aceștia s-au îmbulzit spre singura ușă de evacuare, cea de a doua fiind blocată, din motive neclare. Bilanțul morților și răniților a crescut de-a lungul nopții, ajungând după ultima actualizare de la ora 4.50, ora României, la 162 de răniți și 27 demorți.

A fost dat cod roșu pentru asemenea situații, ceea ce înseamnă că se poate interveni cu mijloacele tuturor structurilor de stat. ISU București, Guvernul României prin Ministerulde Interne, pompierii, salvările și nu numai au fost actori fără de voie într-o dramă care a sfâșiat deja nenumărate suflete.

Ministerul Sănătății a făcut apel către opinia publică pentru donare de sânge și au fost puse la dispoziție câteva numere de telefon pentru cei care pot da informații despre tragedie sau care au nevoie de ele. Aceste numere sunt: 021/2648704, 021/2648525, 021/2069375 și 021/3122547, 021/2069291, 021/3130605, 021/2069283.

Majoritatea spitalelor din capitală au fost luate practic cu asalt de rudele numărului mare de răniți. Deși medicii și autoritățile au anunțat că pentru cel puțin această noapte spitalele au suficiente rezerve de sânge, la centrul de transfuzii s-a făcut deja coadă încă din cursul nopții.

Cauzele incendiului urmează să fie clarificate de către organele competente. Un martor a spus că au mai fost în clubul Colectiv, locul incendiului, asemenea efecte pirotehnice însă acum datele problemei s-au schimbat, adică artificiile au fost amplasate perpendicular pe stâlpii de lemn, ceea ce ar fi dus la declanșarea incendiului.

Salvările au făcut zeci de curse pentru a transporta victimele, locurile în spitale au fost epuizate dar până la urmă, cunoscutul Raed Arafat, eternul secretar de stat în diferite ministere dar și părintele SMURD, a spus că aceste unități spitalicești s-au comportat exemplar.

Martor: „„S-au aprins un fel de lumânări din acelea de tort, ca la nuntă, de ard. Au aprins niște lumânări ca de tort, câte două pe fiecare parte. Două s-au stins normal, celelalte două din partea care era spre scenă au aprins tavanul. A coborât focul pe stâlp, și atunci oamenii au ieșit în panică, ne-am grăbit către ieșire, după care s-a întâmplat o vâlvătaie enormă care a ars tot tavanul.”

Oamenii s-au urcat unii pe alții în încercarea de a supraviețui, practic la un moment dat chiar s-au călcat în picioare, a povestit un martor.

Președintele țării, Klaus Iohannis, a reacționat în miezul nopții pentru a-și exprima durerea și compasiunea față de familiile victimelor îndurerate. „Vă chem pe toți să fim alături de familiile îndurerate și să dăm dovadă de solidaritate și de compasiune”

La această oră încă se intervine pentru îngriirea răniților din care o parte au ajuns laspitale cu arsuri de peste 60, 70% din suprafața corpuui. Opinia publică este în mare parte îngrozită de ceea ce s-a întâmplat. În urmă cu 10 zile, clubul a fost amendat în urma unui control pentru că nu are angajați corespunzători. Oricum, focurile de artificii sunt ilegale în spații închise dar legea nu e mereu respectată.