Planul lui Boris nu a mers
”Rămânem deschiși, dar încă nu suntem convinși”.
Parlamentul European a respins joi “în forma sa actuală” planul propus de premierul britanic Boris Johnson pentru un acord privind condițiile de plecare a Regatului Unit din UE.
„Aceste propuneri de ultimă oră ale guvernului britanic din 2 octombrie, în forma lor actuală, nu constituie baza unui acord la care Parlamentul European ar putea fi de acord”, a declarat europarlamentarul liberal belgian Guy Verhofstadt, președintele Comitetul director Brexit „.
Britanicii au votat 52% în referendumul din iunie 2016 ieșirea din Comunitatea Europeana , Boris Johnson a repetat că nu va solicita o nouă întârziere UE, chiar dacă Parlamentul ar aproba o lege care să impună amânarea Brexit , dacă nu ajunge la un acord cu UE până pe 19 octombrie, imediat după următorul summit al UE.
Planul lui Boris Johnson solicită Irlandei de Nord să părăsească uniunea vamală europeană, la fel ca restul Regatului Unit, dar provincia britanică să continue să aplice normele UE privind circulația mărfurilor, inclusiv alimente și băuturi , cu crearea unei “zone de reglementare” pe Insula Irlandei, sub rezerva acordului Parlamentului și al Executivului nord-irlandez.
Aceasta ar elimina toate controalele de reglementare dintre Irlanda de Nord și Irlanda, dar aceasta ar implica reglementări divergențe între provincia britanică și restul Regatului.
„Rămânem deschiși”
Președintele Consiliului European, Donald Tusk, a declarat joi, într-un tweet, că nu este “convins” de noua propunere a lui Boris Johnson privind Brexit.
Mesajul său către premierul britanic cu care a vorbit joi la telefon a fost :
”Rămânem deschiși, dar încă nu suntem convinși”.
El a vorbit, de asemenea, cu premierul irlandez Leo Varadkar pentru a-i spune că UE “a fost pe deplin în spatele Irlandei”.
La Bruxelles, proiectul este examinat cu precauție.
Președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a recunoscut “progresele pozitive”, dar a subliniat că rămân “unele probleme problematice care vor necesita lucrări suplimentare în zilele următoare”.
Primul ministru Johnson , care a promis că va derula Brexit „orice s-ar întâmpla” la 31 octombrie, a făcut presiuni asupra Bruxelles-ului, trimițând UE un compromis prezentat ca o ofertă finală.
Dar pentru a evita un “divorț” fără un acord cu consecințe economice potențial dezastruoase, va trebui să asigure, de asemenea, sprijinul unui Parlament care a respins textul negociat de Theresa May de trei ori, de fapt și unde și-a pierdut majoritatea.
„Mai rău decât planul lui May”
Seful principalului Partid Laburist de opoziție , de stânga, Jeremy Corbyn, a spus că planul lui Boris Johnson este “mai rău” decât cel negociat de fostul premier Theresa May:
“Nu văd cum poate obține sprijinul pe care crede că îl primește „, a spus el într-un videoclip postat pe contul său de Twitter.
Propunerile mult așteptate ale premierului sunt teribil de dezamăgitoare. El nu a ascultat clar nevoile comunității de afaceri și a gospodăriilor din Irlanda de Nord „, spune Aodhan Connolly, directorul consorțiului de distribuție a Irlandei de Nord, care a calificat propunerile prim-ministrului ca fiind” impracticabile „.
UE pune mingea la fileu
„După cum am spus, există câteva puncte problematice în propunerea Marii Britanii și încă mai sunt de făcut. Dar această lucrare trebuie făcută de Marea Britanie, nu invers „, a declarat purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene, Natasha Bertaud, la informarea de presă zilnică a executivului UE de la Bruxelles.
Donald Tusk
✔
@eucopresident
Today I had two phone calls on #Brexit, first with Dublin then with London.
My message to Taoiseach @LeoVaradkar: We stand fully behind Ireland.
My message to PM @BorisJohnson: We remain open but still unconvinced.




