
Proiectul prevede scăderea numărului de ore pentru cele trei cicluri din învățământul preuniversitar.
Proiectul a fost trimis la promulgare la președintele Klaus Iohannis.
Proiectul de lege prevede o medie de 20 de ore pe săptămână pentru elevii din clasa pregătitoare până la clasa a IV-a.
În prezent elevii învață 19-20 de ore pe săptămână la clasa pregătitoare, minimum 20 – maximum 21 de ore la clasele I, a II-a și a III-a, iar în ultima clasă de învățământ primar, elevii au minim 21 de ore și maximum 22 de ore la clasa a IV-a.
Proiectul de lege inițiat de Liviu Pop prevede pentru gimnaziu 25 de ore pe săptămână.
În prezent, elevii de clasa a V-a au 26-28 de ore pe săptămână, elevii de clasa a VI-a au 28-30 de ore pe săptămână, elevii de clasa a VII-a au 31-33 de ore, iar clasa a VIII-a are 31-34 ore pe săptămână, potrivit romaniatv.net
Sindicalistii din educatie din Iasi sustin ca pana la 20.000 de profesori si-ar putea pierde locurile de munca, dupa o modificare a legii
Marti, 22 Octombrie 2019, ora 20:42 Sindicalistii ieseni din educatie sustin ca pana la 20.000 de profesori risca sa-si piarda locurile de munca, dupa ce Senatul a adoptat o initiativa a senatorului PSD Liviu Marian Pop cu privire la reducerea numarului de ore in invatamant.
Uniunea Sindicatelor Libere din Invatamantul Preuniversitar (USLIP) Iasi, care numara cateva mii de membri, afirma, intr-un comunicat de presa transmis marti, ca aprobarea initiativei va duce la concedieri masive in domeniul educatiei.
„Senatul Romȃniei a aprobat cu unanimitate de voturi modificarea art. 66 din Legea Educatiei Nationale. Astfel, vor fi prevazute in medie 20 de ore in invatamȃntul primar, 25 de ore in invatamȃntul gimnazial si 30 de ore pe saptamȃna la invatamȃntul liceal. Au fost taiate cinci ore din planurile cadru la invatamȃntul gimnazial si liceal”, arata liderii USLIP Iasi.
Proiectul fusese retrimis spre analizare catre Parlament de catre Administratia Prezidentiala in 3 ianuarie 2018, unul dintre motive referindu-se la necesitatea realizarii unei evaluari a impactului asupra resursei umane din educatie.
„In urma evaluarilor pe care le-am facut, daca aceasta modificare va fi transpusa in Legea Educatiei Nationale, vom vorbi de reduceri de aproximativ 15.000 – 20.000 norme. Nu putem evalua beneficiul elevilor, in lipsa unui studiu de impact, dar avem certitudinea unor disponibilizari masive in invatamȃntul preuniversitar din Romȃnia.
De asemenea, nu putem intelege cum initiatorul acestui proiect, domnul senator Liviu Marian Pop – profesor in invatamȃntul preuniversitar, poate face din aceasta initiativa un titlu de glorie, in momentul in care 15.000 – 20.000 de colegi ai domniei sale risca sa fie dati afara”, se arata in comunicatul USLIP Iasi.
Sindicalistii ieseni mai precizeaza ca asteapta ca noul guvern sa corecteze aceasta modificare, care „afecteaza profilul de formare, continuturile educationale, modalitatile de predare-invatare si evaluare, incadrarea cu personal, modificarea planurilor cadru, a programelor scolare si a manualelor scolare”.
FRT a anuntat unde se va disputa intalnirea de Fed Cup dintre Romania si Rusia
Marti, 22 Octombrie 2019, ora 16:03
Federatia Romana de Tenis anuntat, marti, locul de desfasurare a intalnirii de Fed Cup dintre Romania si Rusia.Confruntarea se va desfasura pe 7 si 8 februarie 2020 si va conta pentru calificare la turneul final de la Budapesta, din aprilie 2020.
Conform site-ului oficial al FRT, intalnirea va avea loc in Sala Polivalenta din Cluj-Napoca.
Tot la Cluj-Napoca au mai avut loc pana acum alte patru intalniri ale echipei de Fed Cup a Romaniei, in 2016, cu Cehia si Germania, si, in 2018, cu Canada si Elvetia.
In cazul unei victorii, Romania se va numara printre cele 12 echipe care isi vor disputa titlul de campioana, turneul final urmand a avea loc in perioada 14-19 aprilie 2020, la Budapesta.